fbpx

Pismo Plenkoviću

Pismo Plenkoviću - Karolina Vidović Krišto

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, zahvaljujem na dopisu koji sam dobila iz Vašeg ureda, potpisanog od Vašeg predstojnika ureda.

U dopisu navodite kako ne ćete pokrenuti razrješenje čelnih ljudi pravosudnog sustava, što me je ražalostilo, ali ne i iznenadilo. Vaša konstatacija da je Hrvatska država u kojoj vlada vladavina prava, a koju potkrepljujete činjenicama da je Hrvatska potpisala ugovor s Europskom unijom te da je vladavina prava preduvjet članstva u Europskoj uniji, nažalost je u potpunosti promašena.

I Vi, kao i ja, te ogromna većina hrvatskih građana znamo da se zakoni u Hrvatskoj primjenjuju selektivno, te je nedvojbena javno prihvaćena stvarnost da postoje oni koji su zaštićeni od zakona, i oni kojima su prava ograničena, a to je velika većina hrvatskih građana.

Današnje hrvatsko pravosuđe jest uzročnik svih problema upravo zato što ne djeluje po Ustavu i zakonu, te su promjene u hrvatskom pravosuđu preduvjet bilo kakovih pozitivnih promjena u Hrvatskoj. Te promjene o kojima govorim nisu ni apstraktne, ni nepoznate.

Hrvatsko pravosuđe prožeto je starim komunističkim strukturama, korupcijom i nepotizmom. Grijeh hrvatskog pravosuđa je u krivom činjenju, ali i u nečinjenju.

Zamislite da francusko državno odvjetništvo nije otvorilo istragu protiv Francoisa Fillona, bi li se predsjednik Republike Francuske danas zvao Emmanuel Macron ili bi to bio Francois Fillon? Ovaj primjer navodim zato što ste Vi, plaćeni od hrvatskih poreznih obveznika, boravili u Parizu, a Vaš predstojnik Ureda je jedno vrijeme živio u Francuskoj, te Vam ovaj slučaj mora biti poznat. U državi funkcionalne vladavine prava zakoni se poštuju, a oni koji su zato zaduženi, u ovom smislu pravosuđe, zakone provode. Primjenu tih zakona ne prilagođavaju nečijoj imovinskoj snazi, narodnoj ili vjerskoj pripadnosti, boji kože, itd.

Države u kojima se zakoni primjenjuju selektivno, a pravosuđe djeluje ovisno o političkim i ostalim utjecajima, takve se države smatraju nepravednima, takve države potiču društvenu tjeskobu, u takvim državama vrlo mali broj žitelja ima privilegiran status te se može smatrati da su iznad zakona. U takvim državama ogromna većina građana trpi nepravde i višeznačno je zakinuta u svojoj svakodnevici, od zdravstvene skrbi do plaćanja parkirne kazne.

Objasnite, molim Vas, kako je moguće opravdati slučaj Emila Tedeschija i njegove možebitne utaje poreza? Ako austrijska tijela zadužena za sprječavanje pranja novca obavijeste svoje hrvatske kolege da Emil Tedeschi utajuje poreze hrvatskoj državi plaćajući račune na nepostojeću tvrtku u Austriji, čime je hrvatski državni proračun oštećen za milijune kuna, a DORH više od deset godina ništa ne poduzme o tom pitanju, onda to jest pogodovanje i kršenje zakona, onda to jest zaštita korupcije, i time dokazano u Hrvatskoj ne postoji vladavina prava.

Ako ministar financija Zdravko Marić u Hrvatskom saboru izjavi da nije upoznat s radom Agrokora, a naknadno se sazna da je prije i poslije te izjave odlazio kod Ivice Todorića, onda je to obmanjivanje hrvatskog parlamenta. Kad se uz to doda da je navedeni gospodin u Agrokoru bio izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala, te da je međunarodna financijska agencija Moodys javno dokumentirala da je Agrokor falsificirao bilance, što je prema međunarodnim financijskim pravilima teško kazneno djelo, onda se postavlja logično pitanje – kako je Zdravko Marić ministar financija, i zašto nije odgovarao za to kazneno djelo falsificiranja bilance?

Gospodine Plenkoviću, da u Hrvatskoj vlada nepravda i da se zakoni primjenjuju selektivno vidi ogromna većina hrvatskih građana, a u vladavinu prava ne vjeruju ni lektori korumpiranih hrvatskih medija, pa čak ni zaposlenici Vlade kojom Vi predsjedate.

Tezi da se u Hrvatskoj zakoni primjenjuju na sve jednako ne vjeruje gotovo nitko od hrvatskih građana!

Primjena zakona, to jest, izrugivanje zakona u Hrvatskoj poprima groteskne okvire. Dovoljno je pogledati proces protiv bivšeg premijera Sanadera, gdje u jednom slučaju sud naručuje nekoliko različitih vještačenja oko jednog objekta, a u svim postupcima gotovo svi ključni svjedoci su višekratno mijenjali svoje iskaze koje su dali pod prisegom.

Nitko od tih koji su mijenjali iskaze pod prisegom nije optužen za krivokletstvo, a znamo da je to kazneno djelo. Jedina dva u javnosti poznata slučaja navodnog krivokletstva, koja je DORH pokrenuo, su slučajevi Luke Modrića i Dejana Lovrena, i to u jeku Svjetskog nogometnog prvenstva. Tko razuman može opravdati ovakve zlouporabe i nelogičnosti hrvatskih sudova?!

Gospodine Plenkoviću, uvjerena sam da ste i Vi svjesni da se u Hrvatskoj zakoni ne primjenjuju jednako na sve, te da je pravosuđe do te mjere nefunkcionalno, ovisno i korumpirano, da je njegova uloga isključivo opsluživati i servisirati moćne strukture i samoga sebe.

Zadržavanje ovog postojećeg stanja je sigurni put u razgradnju i nazadovanje hrvatske države i njezinih građana. Jer država u kojoj se zakoni ne primjenjuju, a pravosuđe ne funkcionira, je kao automobil bez motora. On ima oblik automobila, ali ne služi svrsi i ne može voziti. Osnovni preduvjet za bilo kakav društveni napredak u Hrvatskoj je promjena u području pravosuđa, to jest, izmjena zakonodavstva u segmentu pravosuđa iz koje će proizaći i personalne promjene u istom.

Zašto bi tajnica koja se zapošljava u nekom ministarstvu prolazila sigurnosnu provjeru, a jednom sucu se ne utvrđuje legalnost njegove imovine, to jest, razmjer prihoda i imovine?

A evo Vam primjera da kad se doista želi štititi pravni poredak i interes građana, da se to doista i može. Bavarska vlada je 2016. uvela obligatornu provjeru pravosudnih dužnosnika pri zapošljavanju, i to od strane službe za zaštitu ustavnog poretka (to bi bila naša SOA). Obrazloženje bavarskog ministra pravosuđa Winfrieda Bausbacka je bilo kako se na taj način štiti vjerodostojnost sudačke dužnosti te jača povjerenje građana u pravni poredak.

Vi kao čelni čovjek izvršne vlasti s parlamentarnom većinom imate legalne, demokratske mehanizme za pokretanje postupka opoziva čelne osobe i DORH-a, ali i čelnog čovjeka Vrhovnog suda. Isto tako, potpuno legitimno i ispravno bi bilo putem tzv. poreznog USKOK-a izvršiti provjeru svih pravosudnih dužnosnika na legalnost njihove imovine. Jer kao što znamo osoba upletena u korupciju je ucjenjiva i time nema Ustavom propisanu neovisnost djelovanja.

Ovom prigodom apeliram na Vas da razmotrite ove moje argumente i budete svjesni osobne odgovornosti za silnu nepravdu koju doživljavaju hrvatski građani zbog nefunkcioniranja pravnog poretka. Budite svjesni da je hrvatskim građanima dozlogrdilo biti građanima drugoga reda, koji bespogovorno moraju trpjeti sve društvene nepravde i plaćati najviše poreze u Europi, a pritom biti nemoćni konzumirati ona prava koja im pripadaju kao i svim drugim narodima Europske unije.

S poštovanjem,
Karolina Vidović Krišto
Zastupnica

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
54 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
JOSIP BROZ TITO
Gost
JOSIP BROZ TITO
1 godina prije

A ona zaljubljena u Plenkovića,stalno mu piše pisma ,radi li išta korisno ? A stvarno misli da će ikada biti ikakvih rezultata?

noman
Gost
noman
1 godina prije

Kvaliteta mog života se popravila za 100% poslije ovog pisma.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Došlo je do provale :D:D:D …

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Vi kada budete živjeli u HR, onda komentirajte naše stvari.

... ....
Gost
... ....
1 godina prije

Ne znam sto kaže medicina, je li možda anemija povezana sa kasnijom pojavom autizma.

pepljuga
Gost
pepljuga
1 godina prije

Karolina Bog vam dao snage i volje da bar malo pomognete ovoj napacenoj jadnoj nam lijepoj nasoj domovini kojoj dusu cupaju kao najveci neprijatelji ova zlom zatrovana izopacena prokleto novca gladna “vlada”
Molim za vas Karolina 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

TRN
Gost
TRN
1 godina prije

“Lunja” ih izdresira, sad mogu svi u ženidbu kod “komšija” u Ameriku!

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Gdje Krišto, kako se usuđuje te dotičnoga nazvati poštovanim gospodinom, kada on nije ni poštovan a još manje je gospodin. Dotični kako ga ja imenujem je von Anemic, dvoglavnik šuplje i prazne glave, prije njega je u Hrvatskoj bio jedan poglavnik i oba imaju iste inicijale A.P. i oba su… Pročitaj više »

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter
1 godina prije

Mrtvo slovo na papiru.
Tako se ne mijenjaju stvari!

Mali Mujica
Gost
Mali Mujica
1 godina prije

Jeli izraz poštovanja prema ovom lopovu, diktatoru, nikogoviću, kada mu narod Hrvatski psuje sve živo i mrtvo, često mu se u tim porukama spomene mame lekarke i oca profestura. Ili je on ponosan na te i takve poruke.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
1 godina prije

sve u redu, samo je ovo totalna iluzija da je u zapadnim državama, koje nisu imale komunizam, pravosuđe bolje od našega. bez obzira, koliko sam i ja osobno protivnik i kritičar komunizma, i zna se da u svim političkim kadrovima ima još sinova i kćeri starih strukura, ali to sa korumpiranim… Pročitaj više »

TIKTAKTIKATAKATAK
Gost
TIKTAKTIKATAKATAK
1 godina prije

Zoran Šprajc se dotakne svih ovih stvari, samo bude duhovit,nacija se barem nasmije -od njega i neka korist.

Suzy
Gost
Suzy
1 godina prije

Inace je Hrvatska na vrhu sada!
Da nije tragično bilo bi smješno.
Dobro jutro

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Pišem pismo tinta mi se proli..

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije

Nakon Pernara jedina u novom sazivu sabora koja govori ono o čemu se kolege dizači ruku boje razmišljati. Dakle, jedina koja pošteno zaradi svoju plaću.

Vifukare
Gost
Vifukare
1 godina prije

Gospodja Vidovic vjerojatno ovim pismom premjeru se pokusava dodvoriti odredjenom broju naivaca koji bi je eventualno opet birali u hrvatski Sabor.Notorna je cinjenica da se u hrvatskoj pljacka na svim nivoima pocevsi od cistacice koja za doma odnese koje sredstvo za ciscenje,sluzbebika koji nose olovka,spajalice i kopirni papir,radnika koji odnose… Pročitaj više »

JOSIP BROZ TITO
Gost
JOSIP BROZ TITO
1 godina prije

ŽIVIO JA !

branimir zrilić
Gost
branimir zrilić
1 godina prije

Ni na kraj pameti mi nije braniti naše pravosuđe ali takva adoracija francuskog(EU)od strane epistolarke mi je čudna pa i smiješna.Pogotovo ako ga sagledamo danas u vrijeme ovog novonormalnog stanja.Diljem svijeta se budi novi METO pokret u kojem se brojni celebritiji obračaju i podnose tužbe protiv svojih seksualnih zlostavljača,uznemiritelja.Predsjednik te… Pročitaj više »

Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Nova zamka duboke drzave,uoblicena u liku…..vidovic-kristo.

Tamtam
Gost
Tamtam
1 godina prije

Sve tocno! To u najmanju ruku pokazuje da hrvatsku zbilju ni teskim desnicarima nije tesko prepoznati. Samo….. nisam siguran da ce nam oni donijeti nesto bolje!?

pirat sa kariba
Gost
pirat sa kariba
1 godina prije

zar ste svi`toliko naivni da Plenkovic ne zna kolike su lopine i kriminalcu u njegovoj bandi ? Sve zataskavaju a on je prvi taj koji zataskava , samo je dovoljno mudar da sakrije imetak za razliku od ostalih

piždro
Gost
piždro
1 godina prije

Koja maskarada..

Kera Kokot
Gost
Kera Kokot
1 godina prije

Ne bacaj biserje pred lekarkinu svinju…

John Smith
Gost
John Smith
1 godina prije

Satira

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

što Miroslav škoro misli o ovoj,, guski iz magle” i sta bi rekao na ovaj naruceni PR pamflet (citaj obrazloženje bavarskog ministra pravosuđa)…To se gospodjica Vidovic Kristo KaRolina dodvorava i ulizuje biracima ….Neka Vrati mandat ionako ga je dobila uz manipulacije dijelova birackog tijela (citaj donjih extremiteta birackog tijela) uz… Pročitaj više »

Volim Vas
Gost
Volim Vas
1 godina prije

Hvala Karolina, izvrsno sroceno, ostaje samo vidjeti dali iz ovoga moze nesto pozitivno proizaci. Naime, vise je nego ocito da su premijer i ostala mu svita obicni psihopati, ne vidim ni jedan scenarij gde bi oni napravili nesto moralno sami od sebe, jer opet, znamo da psihopati to nerade, to… Pročitaj više »

niki
Gost
niki
1 godina prije

Pismo je pogrešno adresirano na Plenovića umjesto na narod.Jedino narod adekvatnim alatima možeudbaše i njihove potomke protjerati.No svi pomalo lažu kradu u varaju pa ništa od toga.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
1 godina prije

“Hrvatsko pravosuđe prožeto je starim komunističkim strukturama, korupcijom i nepotizmom”

A, ne, ne. NE.

Prvo što su “demokratske” vlasti napravile bila je velika i detaljna LUSTRACIJA sudaca.
Nije teško pogoditi zašto.

Josip
Gost
Josip
1 godina prije

Molio bih sve koji ovo čitaju da izađu na izbore i daju svoj vlastiti doprinos da se konačno riješimo ovoga zla,koje traje već 30-tak godina..!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik