Platiti “privilegiju” za ugostiti američke trupe je važan znak propasti američkog carstva

U.S. Army 1st Battalion, 503rd Infantry Regiment, 173rd Airborne Brigade and Spanish Army Airborne Brigade -17 Globemaster III
56 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je ranije ovog mjeseca zatražio da Njemačka, Japan i drugi američki saveznici plate 150% troškova američkih trupa koje ih štite, što bi bilo do šest puta više od iznosa kojeg trenutno izdvajaju.

Sjedinjene Države žele više. One žele sve. Prema različitim informacijama, američki predsjednik Donald Trump je zatražio od Ministarstva obrane izvješće o točnom iznosu novca kojeg bi dobio u slučaju naplate troškova raspoređivanja trupa u američkim bazama u savezničkim zemljama. Ali se nije zadržao na tom iznosu, nego namjerava tražiti dodatnih 50% od tog iznosa za privilegiju što saveznici mogu ugostiti američke vojske. Od te brojke, odnosno naplate 150% troškova raspoređivanja američke vojske, planira se dati popust zemljama koje svoje političke ciljeve usklade s vanjskom politikom američke uprave. Ne, to nije šala i već smo ukratko pisali o tome.

Podsjetimo da ova američka inicijativa nije nova, jer Sjedinjene Države u okviru NATO pakta traže načine da što više povećaju ulaganja u obranu savezničkih zemalja, ako ih se tako može nazvati. To je prikrivena ucjena, obzirom da SAD brane kupnju ruske ili kineske vojne opreme i drže više od 30% svjetske industrije oružja.

Na sastanku NATO pakta u Bruxellesu održanom u srpnju 2018. godine, na kojem su se pojavile tenzije koje su čak prisilile predstavnike pozvanih zemalja da napuste sastanak, Donald Trump je upozorio da bi se izdaci za obranu trebali povećati na 2% BDP-a, ali je krajnji cilj doseći 4%. Za Sjedinjene Države ovakva potrošnja na obranu nije pravedna i Washington želi da zemlje saveznice izdvajaju više.

Situacija se do dolaska Donalda Trumpa rješavala na manje ili više diplomatskim sastancima i u srdačnoj atmosferi, ali se u novije vrijeme “rješava” prijetnjama, zahtjevima, ucjenama i javnim svađama.

Zapravo, prošlog ljeta, prije spomenutog summita NATO pakta, Donald Trump je zatražio studiju o troškovima povlačenja američkih snaga iz Njemačke, nakon što je tvrdio da Berlin “duguje velike svote novca Sjedinjenim Državama i NATO paktu”. Ako uzmemo u obzir povlačenje američke vojske s Bliskog istoka, ne čini se da se trump odlikuje velikom hrabrošću.

Koliko bi Sjedinjene Države mogle povećati naknade za “privilegiju” savezništva?

Vojska SAD

Kako bi dobili ideju o tome što bi ta brojka mogla biti, odnosno 150% od troškova Amerike, bilo bi dobro istaknuti da Njemačka trenutno plaća 28% navedenih troškova, oko milijardu dolara godišnje.

Ako primijenimo stopu od 150%, Njemačka će povećati svoj doprinos pet puta i plaćati oko 5,35 milijardi dolara godišnje. Ta brojka predstavlja više od 10% godišnjih izdataka za obranu Njemačke, koji 2019. iznose 42,9 milijardi eura.

Njemačka je druga zemlja u svijetu s najviše američkih vojnika, kojih je tamo raspoređeno 34 602. Prvi je Japan s 38 818, tako da se može pretpostaviti da će  troškovi plus 50% u slučaju Japana biti blizu 6 milijardi eura godišnje. Nije jako udaljena ni Južna Koreja, gdje se nalazi oko 28 500 američkih vojnika.

Ukupno je procijenjeno da su Sjedinjene Države u 2015. imale oko 800 vojnih baza u više od 70 zemalja i da je njihov trošak iznosio 100 milijardi dolara godišnje.

Dakle, ono čemu se Sjedinjene Države nadaju povećati svojim programom “Cost + 50” se približava svoti od 150 milijardi dolara godišnje. Osim toga, ta bi se naplata neizravno povećala i povećanjem izdvajanja za obranu, što je obveza koju su na sebe preuzele “savezničke” zemlje, kao što je Španjolska koja je jamčila da će do 2024. gotovo udvostručiti svoju vojnu potrošnju, iako ne bi trebala doseći potrebnu razinu od 2%. Tu je i novac dobiven za postavljanje novih baza, kao što je slučaj s Poljskom koja je spremna platiti 1,7 milijardi dolara za postavljanje američke baze na svom teritoriju.

Velika prepreka programu “Cost + 50”

F-16
FOTO: ilustracija, F-16

Sjedinjene Države vide kao “privilegiju” ono što mnogi građani u različitim dijelovima svijeta smatraju izravnim zlostavljanjem, izrabljivanjem i gaženjem suvereniteta. U Španjolskoj se, na primjer, godinama prosvjedovalo zbog korištenja američkih baza Rota u Cádizu i Morón de la Frontera u Sevilli, koje se mogu prilagoditi ratifikaciji posljednjeg sporazuma, gdje je raspoređeno oko 6250 vojnih osoba, 1000 civila i 500 državnih službenika.

Ove vojne baze, koje bi Španjolsku mogle koštati oko milijardu dolara godišnje, bile su izvor stalnog neslaganja, budući da dio građana smatra da je njihovo osnivanje nastalo prijevarom i potajno, posebice zato što referendum o članstvu Španjolske u NATO paktu uključuje niz uvjeta koji tijekom vremena nisu ispunjeni.

Neispunjeni uvjeti bili su:

Španjolska ne bi bila integrirana u vojnu strukturu NATO pakta.

Ne bi bilo dopušteno instalirati, skladištiti ili uvesti nuklearno oružje na španjolski teritorij.

Postupno će se smanjivati američka vojna prisutnost u zemlji.

Osim Španjolske, protiv američkih vojnih baza, iako iz različitih razloga, prosvjeduje se u Njemačkoj zbog baze u Ramsteinu i ili Japanu zbog američkih trupa na Okinawi.

Zašto ovaj novi obrat?

Abrams tenk
FOTO: ilustracija, Abrams

Ovaj preokret i pokušaj da se još više otme iz proračuna onih koje Amerikanci nazivaju savezničkim zemljama, koje su stvari vazali, samo je još jedan primjer neizvjesne situacije u svijetu u kojoj se vide prvi važni znakovi krize zapadnog neoliberalnog kapitalizma i globalističke ideologije koju predvode SAD.

Prijetnja koju Rusija i Kina predstavljaju ovom već oslabljenom hegemonu je jasna do te mjere da čak i neki zapadni medije Kinu smatraju prvom ekonomskom silom, a sve ih više sumnja u vojnu superiornost Sjedinjenih Država, bilo u odnosu na Rusiju ili Kinu, posebice ako bi se dvije konkurentske sile udružile protiv američke dominacije, što je već slučaj.

Živimo povijesno važno razdoblje, jer smo pred slomom starog međunarodnog poretka u kojem su Sjedinjene Države bile jedina velika sila, a to će dovesti do stvaranja novog međunarodnog poretka u kojem će nekoliko sila dijeliti vlast. Kapitalizam i globalizacija u “američkom stoljeću”, kako su budućnost predviđali atlantistički stratezi, morat će se promijeniti ili urušiti.

Trump traži da Njemačka, Japan i drugi plate šest puta više za “privilegiju” što imaju američke trupe

Cost + 50Morón de la FronteraNATORamstein baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Snicla
5 godine prije

U ovom slučaju se slažem sa Trumpom. Tko hoće američke trupe u svom dvorištu neka i plati. Ako neće da plati onda se te trupe povlače. Nema labavo. I Trump mora dokazati da misli ozbiljno. Za primjer bi trebao smjesta povući trupe iz Sirije jer ne vjerujem da je Assad spreman plaćati išta.

Krivousti
5 godine prije

Ovaj cijenjeni portal je prije nekog vremena promptno izjavio, da nije ni proruski ni proamerički, ali kad pogledamo malo sve članke, koji su od tog vremena ovdje objavljeni, dobiva se jak dojam, da su ipak malo skrenuli u rusku smjer i štoviše, vrlo često se ovdje piše i priželljkuje propast Amerike i uopće Ameriku se u većini članaka o njoj vrlo maliciozno tretira. Ja mislim, da sve ono što se u sadašnje vrijeme događa oko Amerike ne može biti sasvim negativno niti sve što se tiče Rusije ne može biti 100% pozitivno i stoga bi bilo dobro i korisno, da vaš cijenjeni portal malo popravi “kurs plovidbe” i da zaplovi zlatnom sredinom puta, kojim je krenuo! Pa bez zamjerki! Ništa loše nisam mislio ovim svojim upisom! Hvala!

Tomaz
5 godine prije

Meni pre svega pada na pamet beda ovih drzava koje su spremne platit to usa silovanje i hoce platice 150% samo dase ne razpravljaju , jer oni su ko Mi sa nemackom kad kazu skacite mi skacemo

Kažun
5 godine prije

“Ceterum censeo Karthaginam esse delendam. Hrvatski: Uostalom, mislim da Kartagu treba razoriti. “

Ivo
5 godine prije

Dedolarizacija grize, propast sotonista ide brže od očekivanja. Mislim da ćemo u slijedećih 3-4 godine svjedočiti nezapamćenom kolapsu u usa, prema kojem će kolaps CCCP biti bezazleni događaj. Na kraju će sva ta sila pasti bez ispaljenog metka, samo će spakovati kufere i doma, gdje se režim užurbano sprema za nezapamćene nemire i društveni kolaps. Trump samo nastoji kupiti vrijeme, da bogatuni kontrolirano izvuku svoje novce i imovinu na sigurno, a u međuvremenu postaje sve logičnije zašto FEMA godinama gradi konclogore, gomila mrtvačke sanduke na stotine tisuća, i kupuje municiju za državni represivni aparat na desetine miliona. Show će biti nezapamćen, i moram priznati da mi neće biti žao promatrati stoku kako se koprca, dok pijuckam Cocktu. A onda ćemo natenane popričati sa amerofilima, pogotovo onima koji su nas godinama prodavali ovom carstvu zla u zamjenu za zaštitu i zelene papiriće. Btw, predviđam da će se lokalni trolovi uskoro u… Čitaj više »

Zadranin
5 godine prije

Postojao je naziv za one koji zahtijevaju plaćanje “zaštite”: MAFIJA.

Pljuc!

mnc
5 godine prije

Japan placa troskove Americkih trupa stacioniranih kod njih, jos od II svetskog rata. Broj osoblja se vrti oko 55 000. Veci je problem sto je baza na Okinavi integrisana sa sa samim gradom, tako da bi napad na nju znacio veliku pogibiju lokalnog stanovnistva. Cesta su maltretiranja i silovanja lokalaca.

Belay
5 godine prije

Stvarno mi niste jasni neki ljudi. Portal Logicno jeste proruski i ako okuplja nas koji smo otvoreno kazem proruski je nas portal. Zasto vi kojima se to ne dopada uopste dolazite na nas portal. Imate dovoljno proamerickih portala gdje mozete da se druzite i iznosite svoje misljenje koje se podudara sa misljenjem ostalih clanova. Vi postupate bas kao i vasi mentori dolazite u nasu kucu i utjerujete nam vase misljenje bas kao i vasi americki prijatelji koji vrse invazije na sve one koji razmisljaju drugacije.
Da se razumijemo nije problem slobodno dodjite razgovarajte polemizirajte iznosite svoje misljenje ali nas ne vrijedjajte jer po vasim mjerilima( usta su vam puna slobode govora) imi imamo pravo iznositi svoje misljenje.
Izvinjavam se za offt.

David
5 godine prije

ovo me podsjetilo na balkanskog spijuna….Djura ce ti oprostiti sto te je tukao

https://www.youtube.com/watch?v=23fM0h3FcPk

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Zato im treba pobjeda u Venecueli kao hljeb svagdašnji ili kako u HR kažu : kruh nasušni.Ovo više nije prijetnja i ucjena nego panika.

Ivo
5 godine prije

Hahah, luzeri se moraju nekako utješiti. Ne brini stručnjak, sa Rusijom će biti sve u redu, bolje razmišljaj o svom novom zaposlenju. Sadašnji gazda ti odlazi sa scene.

Mikojan
5 godine prije

A ništa, slobodno je tržište, jednostavo im reči da su preskupi i da za zaštitu od sutra uzimaju Ruske jedinice koje su jeftinije i od stare cijene američkih trupa. Pa neka nabija cijenu

spartak
5 godine prije

Kako ono reče Smail-aga: “Harač rajo harač, il još gore bit će”
Ma kojih 150%! Ja bih budalama opalio 300%. Svima onim koji su toliko glupi ili pokvareni da ne vide ili ne žele vidjeti kako ih se plaši s IZMIŠLJENIM prijetnjama (Rusi dolaze!) samo zato da ostanu i dalje vazali i da troše novac na kupnju usanskoga oružja. Bravo Trumpek, tako treba s idiotima.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Kuku onima koji imaju u svojoj kuci kauboje i engleze ….to se najbolje moglo pretpostaviti da ce zakukati kada se Rusija odlucila da oprosti od ideologija ,komune,, i raspustili SSSR i Varsavski ugovor,,.
Evropljani su nakon toga graknuli da se i NATO raspusti….ali su kauboji i englezi zajedno s ostalim slugama zapoceli false flag i udarili rasturati drzavu u Evropi zvanu SFRJ i tako pricremeno usutkali graktanje.

ratoborna žena
5 godine prije

Grobovi Amazonki su pronađeni u današnjoj Ukrajini, što odgovara onome što su o njima rekli stari Grci.
Tek toliko da bude neke koristi od komentiranja.
A sad dragi komentatori pogledajte koliko komentara je otišlo na trola, ne na članak?
80%, 90%?

Lucija
5 godine prije

Ovo su zahtjevi ‘duboke države’. Oduzimanje zadnjeg centa, zadnjeg resursa, zadnjeg izvora vode. Pa da svi ličimo, točnije eu, na amere. Nema zdravstva, nema škola, nema zemlje u privatnom vlasništvu (najvažniji dugoročni cilj). Horde beskućnika lutaju, kradu. One u logorima hrane otrovnom hranom da što prije crknu.
To je slika svijeta za 15 – 20 godina.
Ako netko nešto ne poduzme ili se ne dogodi koja prirodna katastofa.

DažBog
5 godine prije

Kad jednog dana KrivoUsti, pardon Pizzousti uvede Srbiju u NATO tada ce Srbi placati USrAncima da ih brane od Rusije. Uz tu zanimljivu (ne)mogucnost ce dobiti tandzare pa aj’ ope’ pod Moskvu. (H)istorijka povijest se ponavlja za slabe djake.

Ljubitelj policije
5 godine prije

ahahahahaaa dečki moji, daleko smo mi ameri iliti gringosi od propasti… zelembaće mi štancamo u tri smene in se ne bojimo nitkoga, jerbo se svi boje nas!! in, ne pozabite, da pax americana ima da potraje, kak reče naš zbignjev bžežinski sve do kraja povijesti… he he he

Sto reci
5 godine prije

Idite u daleki svemir i mlatite se sa klingoncima. Od popularne zemlje pretvaraju se u ludilo putujuce.

čoban Đuro
5 godine prije

Ulazak u pakt sa bilo kim ,je cilj sigurnosti.Pojavom novih prijetnji koje ne može odbiti postoječi prijatelj plačen za to postavlja pitanje cijene i ulazak u drugi pakt nosi jeftiniji način obrane.Sa izjavom da nitko ni nesmije dovesti svijet do nuklearnog rata ,koji najviše košta u obliku prijetnje i snazi oružja koje postoji ,ovo je samo način porobljavanja država koje trebaju tu sigurnost ,naravno lažnu.Izdvojiti ta sredstva u miroljubive svrhe ,pa neka Amerikanci grade bunare po sušnim djelovima zemaljske kugle i nahrane gladne .Primjer jedne takove akcije je osvajanje političkim putem ,Rusija sa jeftinijim plinom dobiva poene.Kina sa jeftijom robom svaja poene,i svijet gdje gradi i zapošljava kako svoje tako i radnike zemalja gdje radove izvodi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI