fbpx

Platiti “privilegiju” za ugostiti američke trupe je važan znak propasti američkog carstva

U.S. Army 1st Battalion, 503rd Infantry Regiment, 173rd Airborne Brigade and Spanish Army Airborne Brigade -17 Globemaster III

Američki predsjednik Donald Trump je ranije ovog mjeseca zatražio da Njemačka, Japan i drugi američki saveznici plate 150% troškova američkih trupa koje ih štite, što bi bilo do šest puta više od iznosa kojeg trenutno izdvajaju.

Sjedinjene Države žele više. One žele sve. Prema različitim informacijama, američki predsjednik Donald Trump je zatražio od Ministarstva obrane izvješće o točnom iznosu novca kojeg bi dobio u slučaju naplate troškova raspoređivanja trupa u američkim bazama u savezničkim zemljama. Ali se nije zadržao na tom iznosu, nego namjerava tražiti dodatnih 50% od tog iznosa za privilegiju što saveznici mogu ugostiti američke vojske. Od te brojke, odnosno naplate 150% troškova raspoređivanja američke vojske, planira se dati popust zemljama koje svoje političke ciljeve usklade s vanjskom politikom američke uprave. Ne, to nije šala i već smo ukratko pisali o tome.

Podsjetimo da ova američka inicijativa nije nova, jer Sjedinjene Države u okviru NATO pakta traže načine da što više povećaju ulaganja u obranu savezničkih zemalja, ako ih se tako može nazvati. To je prikrivena ucjena, obzirom da SAD brane kupnju ruske ili kineske vojne opreme i drže više od 30% svjetske industrije oružja.

Na sastanku NATO pakta u Bruxellesu održanom u srpnju 2018. godine, na kojem su se pojavile tenzije koje su čak prisilile predstavnike pozvanih zemalja da napuste sastanak, Donald Trump je upozorio da bi se izdaci za obranu trebali povećati na 2% BDP-a, ali je krajnji cilj doseći 4%. Za Sjedinjene Države ovakva potrošnja na obranu nije pravedna i Washington želi da zemlje saveznice izdvajaju više.

Situacija se do dolaska Donalda Trumpa rješavala na manje ili više diplomatskim sastancima i u srdačnoj atmosferi, ali se u novije vrijeme “rješava” prijetnjama, zahtjevima, ucjenama i javnim svađama.

Zapravo, prošlog ljeta, prije spomenutog summita NATO pakta, Donald Trump je zatražio studiju o troškovima povlačenja američkih snaga iz Njemačke, nakon što je tvrdio da Berlin “duguje velike svote novca Sjedinjenim Državama i NATO paktu”. Ako uzmemo u obzir povlačenje američke vojske s Bliskog istoka, ne čini se da se trump odlikuje velikom hrabrošću.

Koliko bi Sjedinjene Države mogle povećati naknade za “privilegiju” savezništva?

Vojska SAD

Kako bi dobili ideju o tome što bi ta brojka mogla biti, odnosno 150% od troškova Amerike, bilo bi dobro istaknuti da Njemačka trenutno plaća 28% navedenih troškova, oko milijardu dolara godišnje.

Ako primijenimo stopu od 150%, Njemačka će povećati svoj doprinos pet puta i plaćati oko 5,35 milijardi dolara godišnje. Ta brojka predstavlja više od 10% godišnjih izdataka za obranu Njemačke, koji 2019. iznose 42,9 milijardi eura.

Njemačka je druga zemlja u svijetu s najviše američkih vojnika, kojih je tamo raspoređeno 34 602. Prvi je Japan s 38 818, tako da se može pretpostaviti da će  troškovi plus 50% u slučaju Japana biti blizu 6 milijardi eura godišnje. Nije jako udaljena ni Južna Koreja, gdje se nalazi oko 28 500 američkih vojnika.

Ukupno je procijenjeno da su Sjedinjene Države u 2015. imale oko 800 vojnih baza u više od 70 zemalja i da je njihov trošak iznosio 100 milijardi dolara godišnje.

Dakle, ono čemu se Sjedinjene Države nadaju povećati svojim programom “Cost + 50” se približava svoti od 150 milijardi dolara godišnje. Osim toga, ta bi se naplata neizravno povećala i povećanjem izdvajanja za obranu, što je obveza koju su na sebe preuzele “savezničke” zemlje, kao što je Španjolska koja je jamčila da će do 2024. gotovo udvostručiti svoju vojnu potrošnju, iako ne bi trebala doseći potrebnu razinu od 2%. Tu je i novac dobiven za postavljanje novih baza, kao što je slučaj s Poljskom koja je spremna platiti 1,7 milijardi dolara za postavljanje američke baze na svom teritoriju.

Velika prepreka programu “Cost + 50”

F-16

FOTO: ilustracija, F-16

Sjedinjene Države vide kao “privilegiju” ono što mnogi građani u različitim dijelovima svijeta smatraju izravnim zlostavljanjem, izrabljivanjem i gaženjem suvereniteta. U Španjolskoj se, na primjer, godinama prosvjedovalo zbog korištenja američkih baza Rota u Cádizu i Morón de la Frontera u Sevilli, koje se mogu prilagoditi ratifikaciji posljednjeg sporazuma, gdje je raspoređeno oko 6250 vojnih osoba, 1000 civila i 500 državnih službenika.

Ove vojne baze, koje bi Španjolsku mogle koštati oko milijardu dolara godišnje, bile su izvor stalnog neslaganja, budući da dio građana smatra da je njihovo osnivanje nastalo prijevarom i potajno, posebice zato što referendum o članstvu Španjolske u NATO paktu uključuje niz uvjeta koji tijekom vremena nisu ispunjeni.

Neispunjeni uvjeti bili su:

Španjolska ne bi bila integrirana u vojnu strukturu NATO pakta.

Ne bi bilo dopušteno instalirati, skladištiti ili uvesti nuklearno oružje na španjolski teritorij.

Postupno će se smanjivati američka vojna prisutnost u zemlji.

Osim Španjolske, protiv američkih vojnih baza, iako iz različitih razloga, prosvjeduje se u Njemačkoj zbog baze u Ramsteinu i ili Japanu zbog američkih trupa na Okinawi.

Zašto ovaj novi obrat?

Abrams tenk

FOTO: ilustracija, Abrams

Ovaj preokret i pokušaj da se još više otme iz proračuna onih koje Amerikanci nazivaju savezničkim zemljama, koje su stvari vazali, samo je još jedan primjer neizvjesne situacije u svijetu u kojoj se vide prvi važni znakovi krize zapadnog neoliberalnog kapitalizma i globalističke ideologije koju predvode SAD.

Prijetnja koju Rusija i Kina predstavljaju ovom već oslabljenom hegemonu je jasna do te mjere da čak i neki zapadni medije Kinu smatraju prvom ekonomskom silom, a sve ih više sumnja u vojnu superiornost Sjedinjenih Država, bilo u odnosu na Rusiju ili Kinu, posebice ako bi se dvije konkurentske sile udružile protiv američke dominacije, što je već slučaj.

Živimo povijesno važno razdoblje, jer smo pred slomom starog međunarodnog poretka u kojem su Sjedinjene Države bile jedina velika sila, a to će dovesti do stvaranja novog međunarodnog poretka u kojem će nekoliko sila dijeliti vlast. Kapitalizam i globalizacija u “američkom stoljeću”, kako su budućnost predviđali atlantistički stratezi, morat će se promijeniti ili urušiti.

Trump traži da Njemačka, Japan i drugi plate šest puta više za “privilegiju” što imaju američke trupe

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
57 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Snicla
Gost
Snicla
2 godine prije

U ovom slučaju se slažem sa Trumpom. Tko hoće američke trupe u svom dvorištu neka i plati. Ako neće da plati onda se te trupe povlače. Nema labavo. I Trump mora dokazati da misli ozbiljno. Za primjer bi trebao smjesta povući trupe iz Sirije jer ne vjerujem da je Assad spreman plaćati išta.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Snicla

????????

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  Snicla

I ja se slažem sa Trumpom. Problem je što on mora raditi ono što mu Bibi naredi….

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Snicla

u modernim vremenima se reket zove
“privilegij plaćanja”
manje boli

Krivousti
Gost
Krivousti
2 godine prije

Ovaj cijenjeni portal je prije nekog vremena promptno izjavio, da nije ni proruski ni proamerički, ali kad pogledamo malo sve članke, koji su od tog vremena ovdje objavljeni, dobiva se jak dojam, da su ipak malo skrenuli u rusku smjer i štoviše, vrlo često se ovdje piše i priželljkuje propast Amerike i uopće Ameriku se u većini članaka o njoj vrlo maliciozno tretira. Ja mislim, da sve ono što se u sadašnje vrijeme događa oko Amerike ne može biti sasvim negativno niti sve što se tiče Rusije ne može biti 100% pozitivno i stoga bi bilo dobro i korisno, da… Pročitaj više »

Tomaz
Gost
Tomaz
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Upravu si jesu na Rusko-Kineskoj strani i neka Smo ! Ako se ti sta ne sviđa izvoli na profasisticni index il mmc il neka druga govna !!

Krivousti
Gost
Krivousti
2 godine prije
Reply to  Tomaz

Ti Tomaž nisi tu neki relevantni faktor i sumnjam, da te je ovaj cjenjeni portal ovlastio, da govoriš u njegovo ime! Ne istrčavaj pred rudo!!

Bob Rock
Gost
Bob Rock
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Krivousti ovaj portal je prijesvega namijenjen nama antiamerikancima, prorusima, prokinezima i ponosnim Jugoslavenima!
Ja kao Jugoslaven konačno imam svoj portal!

IP n ije moj broj
Gost
IP n ije moj broj
2 godine prije
Reply to  Bob Rock

ZA BR
Ne slazem se
Ja sam pre svega Srbin a dolazim na ovaj portal. H**e mi se za Tamnicu srpskoga naroda.

Amater
Gost
Amater
2 godine prije
Reply to  Tomaz

Ja bih rekao da su tekstovi na ovom portalu realni, posebno bih istaknuo Babića i njegove analize ….komentari su vjerojatno povremeno subjektivni ili bolje rečeno i navijački , ali to govori uglavnom o nama i našim viđenjima pojedine situacije ,što je u svakom slučaju dobro …mali sukob mišljenja je svakako dobar i doprinosi boljem sagledavanju situacije …zašto bi svi uostalom morali misliti ili vidjeti isto …

Tomaz
Gost
Tomaz
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Mainstream mediji su glavni izvor lazi i pranja mozga i kontroliranje mase , istinu nađes samo na ovakim manje poznatim nekontroliranim medijima.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Krivousti

žvaljavi, ti si toliko bolesno proamerički nastrojen, da ti bilo kakvo pisanje gdje se ne veličaju tvoji gazde zvuči proruski. Morati ćeš na reedukaciju uskoro. Ne brini, odgovarajuće ustanove će uskoro biti otvorene na više mjesta.

Krivousti
Gost
Krivousti
2 godine prije
Reply to  Ivo

Evo ti minus za taj bezobrazluk! Rekao sam, da je moja kritika dobronamjerna, ali vidim, da ovdje ima i takvih, koji to nisu!!

prije
Gost
prije
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Krivousti krivo si to protumačio , portal je na strani istine .

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  prije

prije
…a istina je širok pojam! Rijetko je crno bijela (kao na portalima). Večinom je siva što mnogima ne paše!

prije
Gost
prije
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Krivousti objasni kako misliš da carstvo koje svake godine stvara tisuće milijardi dolara duga može opstati?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Medijski prostor zatrpan smećem tj.antiruskom ne propagandom, nego historijom,onda dođe lik ovdje i drži predavanja o tobože objektivnom novinarstvu.Nisi jedini Krivousti,bilo vas je puno,dođete ,prodefilujete i odete.Sretno vam bilo!Mi hoćemo malo ruske ” propagande”,vama kojima se ovo ne sviđa široko vam polje…bilo šta drugo da ukucate doći ćete na svoje.Nas ” zatucane” rusofile ostavite na miru.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

TP
Što misliš o objektivnom pisanju? Pro rusko ili pro američko je neobjektivno i po metodi naj češče je žutilo. Ekipa Logičnog nikako ne želi upasti u žutilo. Na ovaj portal sam došao poradi iznošenje vijesti koje drugi ne iznose barem u “lijepoj našoj” a ne poradi propagande, osim toga ovdje “jezik” kulturniji! Poput mnogih, ovdje, gajim panslavenske simpatije no ne bih želio da mi da mi takav stav pomuti vid. Od zasljepljenosti do zločina je mali korak!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Miroslave ,ponavljam: nisam rusofil niti putinoljubac,u Putinu i današnjoj Rusiji vidim branik od bezobirne pljačke i razaranja svega vrijednog što nas čini ljudima.Na ovaj portal sam došao za Nebojšom Babićem sa Altera kao i mnogi drugi da čujem šta ima za reći druga strana ..strana koju optužuju za sve loše na ovome svijetu.Eto ,zbog toga….

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Shvačam te. Teško nam je živjeti u svijetu koji unisosno laže. Meni takođe treba puno samopregora da ne padnem u crno-bijelu zamku no jedino se po tome možemo razlikovati od nerazumnih navijaća i trolova.
Cijenim doprinos koji pružaš svojim objavama!

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Trol-uzbuna!!

Čim vidimo ovo isključivo ali ili riječ prorusko odmah znam da je riječ o trolu.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
2 godine prije
Reply to  Krivousti

@Krivousti, ameri traže sav rast BDP-a za sebe, ali i za uzvrat nude puno. Carine, ekonomsku stagnaciju, socijalne i političke nemire, te prve redove u budućem ratnom sukobu sa Rusijom. ”Prosto ko’ pasulj”, rekli bi naši susjedi, pa ti biraj.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Poštovani Kriousti,

Lijepo vas molimo da provjerite tekstove i komentere na francuskim, njemačkim, nizozemskim, španjolskim i drugim zapadnim portalima, jer po vašem ispada da su i oni proruski jer kritiziraju ono što se događa u Sjedinjenim državama.

Ugodno čitanje.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Nebih rekao da je ovaj portal proruski, prije obrnuto, ali se dobro drze, skola Engleza. Pisati o Rusiji bas sve u superlativama, a o US obrnuto, naoko infatilno, ali nije. Ulicni sistem “drzite lopova”. Jasno je kakav efekt ce to izazvati dugorocno kod citatelja, kao i kod nekih tzv komentatora, koji su ocito novinari istog portala. Procitajte pazljivije textove nekih novinara i usporedite sa nekim komentatorima, isti stil, rijeci, sve, nije problem shvatiti tko je u pitanju.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Krivousti,
nije ovaj portal skrenuo u ruski smjer, nego je u ruski smjer skrenula istina i pravda pa ih portal samo prati!

djosip
Gost
djosip
2 godine prije
Reply to  Krivousti

@Krivousti
Portal se primarno bavi vanjskom politikom i geopolitikom.
Ako te pitam tko je na toj sceni glavni svjetski siledija, unistavac drzava i naroda, pokretac ratova, kolonijalist, neoimperijalist, licemjer, unistavac ljudskih sudbina i generalno (za sada) negativac bez konkurencije, koje ti ime drzave pada na pamet?
Je li to Rusija? Je li to Kina? Ako ne, koja bi to onda mogla biti drzava?
Prije pozivanja na promjenu “kursa plovidbe” bilo bi dobro provjeriti vlastiti “kompas”.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Poštovani krivousti
Vi ste potpuno slobodni ovdje navest 2 ili tri pozitivne stvari o americi. Izvolite. Zdravstvena skrb, posebice za mentalno zdravlje, ili, ekonomske, koliko se ulaže i gdje. Tko od toga ima koristi?

ad astra
Gost
ad astra
2 godine prije
Reply to  Krivousti

krivousti, legitimno je preferirati nekoga ili nešto. Pa tako i ovaj portal, koji definitivno preferira sve što je protiv Amerike. ima pravo na svoj rad, a mi koji kritiziramo neprimjereno glorificiranje Rusije i Kine imamo pravo pisati svoje.

Alphonse Gabriel Capone
Gost
Alphonse Gabriel Capone
2 godine prije
Reply to  Krivousti

@Krivousti, odličan komentar i užasan nick 😀 Ne znam čemu toliko minusa na jedan kritički osvrt koji je točan. Ja sam jako usko povezan s Rusijom ali sam itekako svjestan da se borba protiv cionističke kazarske bande mora dobiti prvenstveno u USA. Ima pojedinaca i organizacija koje su etiketirani kao “antisemiti” i nemaju pristup USA mainstream medijima pa bi bilo dobro da bar ovdje dobiju malo prostora. Svi znamo da su Republikanci i Demokrati obična farsa i predstava ali nije USA bez opozicije iako je loše organizirana i razbijena tamo ima dosta svjesnih pojedinaca. Na ovom portalu rusofilstvo je samo… Pročitaj više »

Krivousti
Gost
Krivousti
2 godine prije

Hvala na Vašoj potpori i mogu reći, da mi je Vaš odgovor na moj komentar pomogao, da povežem neke niti i ispunim neke praznine, koje se odnose na saznanja o nekim ljudima na ovom portalu!!

Tomaz
Gost
Tomaz
2 godine prije

Meni pre svega pada na pamet beda ovih drzava koje su spremne platit to usa silovanje i hoce platice 150% samo dase ne razpravljaju , jer oni su ko Mi sa nemackom kad kazu skacite mi skacemo

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Tomaz

Tomaz
Zaključujemo
Njemačka je bijeda u vezi amera + mi smo bijeda u vezi švaba> mi smo bijeda na kvadrat u vezi amera!
Slažeš se?

Tomaz
Gost
Tomaz
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Ja sam iz Slovenije mi smo Raj za ameriku sti lud , sigurnost , sociala , skola , cistoca , normalni ljudi , hrana , o tome amerika moze samo da sanja mi smo Velesila za ameriku. Samo smo zakompleksirani pa slusamo njihove naredbe.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  Tomaz

cuj velesila za ameriku i pljuste plusevi eto koji je mentalni sklop na ovom portalu prkno drzava velicine jednog poljoprivrenog imanja ili ranca u americi i niste vi zakomleksirani nego ce te placati harac pitaj boga i klecati u njihovoj ambasadi ili je tvoj mozak mislio na ostatak jugoslavije a tebi se omaklo a sto se tice hrane i kranjske ste ukrali od austrougarske

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

“Ceterum censeo Karthaginam esse delendam. Hrvatski: Uostalom, mislim da Kartagu treba razoriti. “

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Dedolarizacija grize, propast sotonista ide brže od očekivanja. Mislim da ćemo u slijedećih 3-4 godine svjedočiti nezapamćenom kolapsu u usa, prema kojem će kolaps CCCP biti bezazleni događaj. Na kraju će sva ta sila pasti bez ispaljenog metka, samo će spakovati kufere i doma, gdje se režim užurbano sprema za nezapamćene nemire i društveni kolaps. Trump samo nastoji kupiti vrijeme, da bogatuni kontrolirano izvuku svoje novce i imovinu na sigurno, a u međuvremenu postaje sve logičnije zašto FEMA godinama gradi konclogore, gomila mrtvačke sanduke na stotine tisuća, i kupuje municiju za državni represivni aparat na desetine miliona. Show će biti… Pročitaj više »

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  Ivo

Najbolji članak koji je soa napisao je onaj u kome se bavio veličinom magareće alatke tako si je on već našao temu kojom će se baviti poslije.

Perer
Gost
Perer
2 godine prije
Reply to  Ivo

Izvinjavam se što nije u temi, ali ako ima netko da mi odgovori što se to priprema u HR ili na Balkanu. Vrlo simptomatično se povećao broj upisnika u vojne i policiske snage u HR. Što se sprema?

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Postojao je naziv za one koji zahtijevaju plaćanje “zaštite”: MAFIJA.

Pljuc!

mnc
Gost
mnc
2 godine prije

Japan placa troskove Americkih trupa stacioniranih kod njih, jos od II svetskog rata. Broj osoblja se vrti oko 55 000. Veci je problem sto je baza na Okinavi integrisana sa sa samim gradom, tako da bi napad na nju znacio veliku pogibiju lokalnog stanovnistva. Cesta su maltretiranja i silovanja lokalaca.

Belay
Gost
Belay
2 godine prije

Stvarno mi niste jasni neki ljudi. Portal Logicno jeste proruski i ako okuplja nas koji smo otvoreno kazem proruski je nas portal. Zasto vi kojima se to ne dopada uopste dolazite na nas portal. Imate dovoljno proamerickih portala gdje mozete da se druzite i iznosite svoje misljenje koje se podudara sa misljenjem ostalih clanova. Vi postupate bas kao i vasi mentori dolazite u nasu kucu i utjerujete nam vase misljenje bas kao i vasi americki prijatelji koji vrse invazije na sve one koji razmisljaju drugacije. Da se razumijemo nije problem slobodno dodjite razgovarajte polemizirajte iznosite svoje misljenje ali nas ne… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Belay

ako je išta ovaj portal pro, onda je profrancuski. za nikoju drugu zemlju se nije više pisalo kao za francusku.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije
Reply to  Zvrk

Jbm pas Zvrk, i ja taj dojam stekao.

David
Gost
David
2 godine prije

ovo me podsjetilo na balkanskog spijuna….Djura ce ti oprostiti sto te je tukao

https://www.youtube.com/watch?v=23fM0h3FcPk

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

Zato im treba pobjeda u Venecueli kao hljeb svagdašnji ili kako u HR kažu : kruh nasušni.Ovo više nije prijetnja i ucjena nego panika.

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije

Jezik koji je više od 90 posto razumljiv jednom ili drugom narodu je zajednički jezik.Jezik kojim govore srbi I hrvati je jedan te isti jezik samo što taj jezik hrvati zovu hrvatski a srbi srpski.
Hleb je I starohrvatska riječ I označava oblik u kojem se nalazi kruh, nešto kao “štruca”.
Problem je nasilje kojim “navrnjeni” hrvati ulazi u jezik sa namjerom da ga na umjetni način učini “razlikovnim” u odnosu na srpski.
Mnogi hrvati nemaju pojma da su nihovi preci jeli hlebčiće kruha.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Hahah, luzeri se moraju nekako utješiti. Ne brini stručnjak, sa Rusijom će biti sve u redu, bolje razmišljaj o svom novom zaposlenju. Sadašnji gazda ti odlazi sa scene.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

A ništa, slobodno je tržište, jednostavo im reči da su preskupi i da za zaštitu od sutra uzimaju Ruske jedinice koje su jeftinije i od stare cijene američkih trupa. Pa neka nabija cijenu

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Kako ono reče Smail-aga: “Harač rajo harač, il još gore bit će”
Ma kojih 150%! Ja bih budalama opalio 300%. Svima onim koji su toliko glupi ili pokvareni da ne vide ili ne žele vidjeti kako ih se plaši s IZMIŠLJENIM prijetnjama (Rusi dolaze!) samo zato da ostanu i dalje vazali i da troše novac na kupnju usanskoga oružja. Bravo Trumpek, tako treba s idiotima.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Kuku onima koji imaju u svojoj kuci kauboje i engleze ….to se najbolje moglo pretpostaviti da ce zakukati kada se Rusija odlucila da oprosti od ideologija ,komune,, i raspustili SSSR i Varsavski ugovor,,.
Evropljani su nakon toga graknuli da se i NATO raspusti….ali su kauboji i englezi zajedno s ostalim slugama zapoceli false flag i udarili rasturati drzavu u Evropi zvanu SFRJ i tako pricremeno usutkali graktanje.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Zanimljiva poveznica, dobra tema za raspavu, nato i SFRJ raspad.

ratoborna žena
Gost
ratoborna žena
2 godine prije

Grobovi Amazonki su pronađeni u današnjoj Ukrajini, što odgovara onome što su o njima rekli stari Grci.
Tek toliko da bude neke koristi od komentiranja.
A sad dragi komentatori pogledajte koliko komentara je otišlo na trola, ne na članak?
80%, 90%?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Ovo su zahtjevi ‘duboke države’. Oduzimanje zadnjeg centa, zadnjeg resursa, zadnjeg izvora vode. Pa da svi ličimo, točnije eu, na amere. Nema zdravstva, nema škola, nema zemlje u privatnom vlasništvu (najvažniji dugoročni cilj). Horde beskućnika lutaju, kradu. One u logorima hrane otrovnom hranom da što prije crknu.
To je slika svijeta za 15 – 20 godina.
Ako netko nešto ne poduzme ili se ne dogodi koja prirodna katastofa.

DažBog
Gost
DažBog
2 godine prije

Kad jednog dana KrivoUsti, pardon Pizzousti uvede Srbiju u NATO tada ce Srbi placati USrAncima da ih brane od Rusije. Uz tu zanimljivu (ne)mogucnost ce dobiti tandzare pa aj’ ope’ pod Moskvu. (H)istorijka povijest se ponavlja za slabe djake.

Ljubitelj policije
Gost
Ljubitelj policije
2 godine prije

ahahahahaaa dečki moji, daleko smo mi ameri iliti gringosi od propasti… zelembaće mi štancamo u tri smene in se ne bojimo nitkoga, jerbo se svi boje nas!! in, ne pozabite, da pax americana ima da potraje, kak reče naš zbignjev bžežinski sve do kraja povijesti… he he he

Sto reci
Gost
Sto reci
2 godine prije

Idite u daleki svemir i mlatite se sa klingoncima. Od popularne zemlje pretvaraju se u ludilo putujuce.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
2 godine prije

Ulazak u pakt sa bilo kim ,je cilj sigurnosti.Pojavom novih prijetnji koje ne može odbiti postoječi prijatelj plačen za to postavlja pitanje cijene i ulazak u drugi pakt nosi jeftiniji način obrane.Sa izjavom da nitko ni nesmije dovesti svijet do nuklearnog rata ,koji najviše košta u obliku prijetnje i snazi oružja koje postoji ,ovo je samo način porobljavanja država koje trebaju tu sigurnost ,naravno lažnu.Izdvojiti ta sredstva u miroljubive svrhe ,pa neka Amerikanci grade bunare po sušnim djelovima zemaljske kugle i nahrane gladne .Primjer jedne takove akcije je osvajanje političkim putem ,Rusija sa jeftinijim plinom dobiva poene.Kina sa jeftijom robom… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik