Poljska odustala od dogovora s britanskim odvjetnikom o tužbi protiv Rusije

Poljska
9 komentara

Dugotrajna tužba zbog pada predsjedničkog zrakoplova 2010. bila bi u cijelosti političke prirode, izjavila je službena Varšava

Varšava ne namjerava platiti milijun zlota britanskom odvjetniku za uzaludnu tužbu protiv Rusije ispred Europskog suda za ljudska prava (ECHR), objavio je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski. U četvrtak je poljski informativni kanal TVN24 otkrio da je prethodna vlada potpisala ugovor s odvjetnikom za ljudska prava Benom Emmersonom, ponudivši mu plaćanje protuvrijednosti od 250.000 dolara za tužbu protiv Moskve zbog smrti predsjednika Lecha Kaczynskog i drugih visokih dužnosnika u zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila 2010. u Rusiji. Nekoliko sati nakon preuzimanja dužnosti, Sikorski je na X-u (bivši Twitter) objavio kako raskida ugovor.

”Podnošenjem prijave, koja nema ni teoretske šanse za uspjeh, država se, kao i porezni obveznici izlaže neopravdanim troškovima”, rekao je ministar.

Kaczynski je bio među 96 ljudi u Tu-154M poljskog ratnog zrakoplovstva koji se srušio u blizini Smolenska 10. travnja 2010. dok je pokušavao sletjeti u gustoj magli. I ruski i poljski istražitelji zaključili su da je posada letjela prenisko i udarila u krošnje stabala. Brat blizanac pokojnog predsjednika Jaroslaw, čelnik nedavno svrgnute stranke Pravo i pravda (PiS), nije se složio s tim i osnovao je drugu komisiju 2015. nakon dolaska na vlast u Varšavi. Skupinu je predvodio Antoni Macierewicz, zamjenik čelnika PiS-a. Macierewiczeva komisija bavila se raznim teorijama zavjere o nesreći, spekulirajući da je Rusija nekako postavila eksplozivnu napravu u zrakoplov, da je ruska kontrola zračnog prometa obmanula poljske pilote ili da je Donald Tusk, sadašnji premijer koji je tada bio ministar obrane, bio nekako odgovoran. Prema TVN24, Macierewicz i ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau potpisali su pismo namjere s Emmersonom 10. listopada prošle godine, samo nekoliko dana prije općih izbora, na kojima je PiS na kraju ostao bez vladajuće većine.

“Slučaj je nečuven”, rekao je Pawel Wronski, novi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, za TVN24, ističući da ga je poljska vlada mogla bolje sastaviti i bez uključivanja skupog stranog odvjetnika. Wronski je također opisao izglede za povoljnu presudu kao “minimalne, čak i teoretski”, uglavnom zato što je Rusija napustila ECHR 2022.

Kada je Tuskova koalicija Građanska platforma preuzela vlast sredinom prosinca, brzo je krenula s zatvaranjem Smolenske komisije, nazvavši njezine aktivnosti politički motiviranima i “lažima u ime poljske države”. Macierewicz je očito ignorirao naloge vlade, održavši sastanak komisije 18. prosinca i poljskim medijima rekao da će tužiti Rusiju pred Europskim sudom za ljudska prava zbog “ubojstva” predsjednika. U razgovoru s televizijskom postajom Polsat nakon toga opisao je katastrofu u Smolensku kao “prvi ruski napad na zemlju NATO-a”.

Ben EmmesonPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
3 mjeseci prije

ovi poljaci izgleda samo zive od novaca koje pokusavaju iskamciti od drugih , svi su im svugdje krivi samo oni nisu nikad , a najprgavija nacija u eu trenutno

Max
3 mjeseci prije

Pa jasno.

Jomla
3 mjeseci prije

Kao da se iz Warsawe se pokušavaju probiti glasovi normalnog razmišljanja?
Bumo vidili, jbg… 😛 😛

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

Šteta ruskog Tupoljeva.

Ruska kontrola leta ih je upozoravala i pokušali su spasiti tupe Poljake, ali mahnitima se ne može pomoći.

Josip
3 mjeseci prije

Doslo im iz dupeta u glavu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI