fbpx

Posjet iranskog vojnog vrha Kini je najava jačanja strateške suradnje od Bliskog istoka do Pacifika

Suradnja Kine i Irana

Početkom ovog mjeseca je Kina priopćila kako u srednjoročnom razdoblju u Iran želi uložiti 400 milijardi dolara u sektor transporta, nafte, plina i industriju, od čega 280 milijardi dolara „odmah“ u iranske sektore na udaru američkih sankcija.

Petroleum Economist, časopis usko specijaliziran za područje energetike, pozivajući se na viši izvor iz iranskog ministarstva za naftu, navodi da su investicije dogovorene u okviru partnerstvu započetog 2016. godine. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je krajem kolovoza ove godine posjetio Kinu i zatražio ubrzanje provođenja sporazuma koji uključuje i dodatnih 120 milijardi dolara investicija u iranski naftni sektor i popratnu infrastrukturu.

Iran će, prema navodima Petroleum Economista, novac dobiti u sljedećih pet godina, nakon što sporazum stupi na snagu, a Kina će zauzvrat dobiti povlašteni položaj u državnim natječajima za nove, zamrznute ili nedovršene petrokemijske projekte, uključujući razvoj naftnih i plinskih polja.

Kina će osigurati velik dio osoblja za njihovo provođenje, što uključuje razmještanje 5000 kineskih „zaštitara“ na iranski teritorij, kao i osoblja za zaštitu prijevoza nafte i plina kroz Perzijski zaljev. Termin „kineski zaštitari“ se koristi jer po temeljnom dokumentu Islamske Republike nijedna trupe nijedne inozemne sile ne mogu biti stacionirane ili imati bazu na iranskom teritoriju.

Sporazum će Kini osigurati i povlaštene cijene nafte i plina, uz klauzulu odgode plaćanja na dvije godine ako se transakcije obavljaju u kineskoj ili nekoj drugoj “mekoj valuti”. Prema izvoru, Kina će u prosjeku dobiti popust od oko 32% na iranske petrokemijske proizvode i sirovine. No ove pojedinosti još treba definirati bilateralnim ugovorom.

Tko će štititi kineska ulaganja u Iranu?

Između ostalih važnih pitanja, ovo je vjerojatno bila svrha trodnevne posjete Kini glavnog zapovjednika iranskih oružanih snaga, generala Mohammada Hosseina Bagherija.

General Bagheri je ovog tjedna, predvodeći visoku vojnu delegaciju, boravio u Kini u trodnevnom posjetu na službeni poziv svog kineskog kolege. Kažu da je glavna svrha posjeta bila „promocija obrambene diplomacije između dviju zemalja“.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Irana, general Mohammad Hossein Bagheri, rekao je da će Iran i Kina biti svjedoci značajnog razvoja njihovih obrambenih i vojnih odnosa s ciljem promicanja mira, stabilnosti i sigurnosti za obje strane.

General Bagheri je komentirao je svoj posjet Kini u razgovoru s novinarima nakon razgovora s visokim kineskim vojnim dužnosnicima, javlja Mehr News.

Iranski vojni čelnik rekao je da su tijekom sastanka s visokim kineskim vojnim dužnosnicima obje strane razgovarale o korisnim pitanjima, dodajući da je jedna od tema razgovora bilo stvaranje zajedničke tehničke i industrijske komisije Irana i Kine.

Kazao je da će se na sastanku povjerenstva, koji će u bliskoj budućnosti biti održan u Pekingu, a na njemu će sudjelovati dužnosnici obje zemlje, raspravljati o raznim pitanjima iz različitih područja istraživanja, proizvodnje i zajedničkog rada na različitim projektima.

Osvrnuo se i na još jedno pitanje o kojem će razgovarati zajedničko vojno povjerenstvo dviju zemalja, napominjući da će se na sastanku komisije, kojem će uskoro prisustvovati predstavnici dviju zemalja u Teheranu, razgovarati o mnogim pitanjima, poput obrazovanja i osposobljavanja vojnog osoblja, razmjeni profesora i studenata, te o sudjelovanju kineske flote u zajedničkim tripartitnim mornaričkim vježbama Irana, Kine i Rusije u Omanskom zaljevu.

Tijekom posjete, dodao je general Bagheri, planirano je da dragocjeno iskustvo koje su stekle iranske oružane snage u pomorskim operacijama zaštite Perzijskog i Omanskog zaljeva ili u borbi protiv terorista u Siriji i Iraku bude preneseno na kineske kadete.

U vezi s posjetom Kineskom sveučilištu nacionalne obrane u Pekingu, rekao je da je kadetima na ovom sveučilištu objasnio strategije i stavove Islamske Republike u vezi sa sigurnošću u različitim regijama i strateškim obrambenim pitanjima, te je odlučeno da dvije zemlje surađuju u pitanjima oko prijenosa iskustva i razmjeni kadeta i sveučilišnih profesora.

Zaključno, iranski general dotaknuo se svog posjeta Šangaju gdje je posjetio mornaričku bazu i stožer odgovoran za sigurnost Južnog kineskog mora, rekavši da je svrha posjeta bila razvoj vojne suradnje, mira i stabilnosti u regiji.

Upravo zbog strogih zakona Islamske Republike, general Bagheri je rekao da njegova zemlja ne prihvaća prisutnost desetaka tisuća stranih trupa u regiji, te naglasio potrebu uspostavljanja sigurnosti u državama šireg Bliskog istoka i Središnje Azije.

“Nikada nismo započeli nikakvu agresiju ili rat i nikada to nećemo učiniti, ali ćemo snažno braniti našu sigurnost i suverenitet u slučaju bilo kakve agresije ili uplitanja stranih država”, rekao je general Bagheri pred profesorima i kadetima Kineskog sveučilišta nacionalne obrane u Pekingu.

Dalje je rekao da je cjelokupna politika Islamske Republike u pogledu regionalnih pitanja “obrana pristupa koji je fokusiran na aktivno sudjelovanje svih zemalja u regiji u stvaranju kolektivne i regionalne sigurnosne strukture”.

“Iran neće tolerirati hegemoniju i miješanje transregionalnih sila u ovu politiku”, rekao je general Bagheri.

“Iran nikada nije prihvatio prisustvo 70 000 stranih trupa i više od 40 američkih vojnih baza u regiji”, rekao je, dodavši da će, ako se Sjedinjenim Državama pruži prilika, one izgraditi još više baza i poslati više vojnika u Aziju samo kako bi se lakše miješale u unutarnje poslove različitih zemalja.

„Hormuški tjesnac i Omanski zaljev trebali bi biti sigurni za izvoz energije. Naravno, takvu sigurnost trebaju jamčiti samo države Perzijskog zaljeva. Prisustvo i raspoređivanje oružanih snaga SAD-a i zapadnih zemalja i projekti poput prethodno propale koalicije pod američkim vodstvom, kako bi se jamčila sigurnost plovidbe u Perzijskom zaljevu, neće donijeti nikakav rezultat, osim stvaranja veće nesigurnosti“, rekao je visoki iranski vojni zapovjednik.

General Bagheri je pred kineskim kolegama govorio o iranskom raketnom programu i rekao da je raketni potencijal Islamske Republike zaštitna mjera protiv prijetnji toj zemlji, za koje vidimo da su u tijeku.

“Na temelju naših unutarnjih sposobnosti i uzimajući u obzir postojeće prijetnje u regiji, razvili smo naše raketne snagu s ozbiljnošću, nacionalnom odlučnošću i obrambenom perspektivom i to ćemo nastaviti činiti i u budućnosti”, dodao je iranski general .

“Naravno, u regiji u kojoj je cionistički režim naoružan do zuba i čak posjeduje nuklearno oružje i nastavlja prijetiti ljudima ove regije, posebno Islamskoj Republici Iran, u regiji u kojoj američko i zapadno vojno osoblje demonstrira agresivno ponašanje koristeći najjače zrakoplovne, pomorske i kopnene snage, a neki regionalni režimi, kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, ulažu milijarde dolara godišnje u kupnju raznih oružja, Iran nema drugog izbora osim da svoju budnost održi na najvišoj mogućoj razini kako bi jamčio vlastitu sigurnost i izdržao svaku moguću situaciju. To je apsolutno logičan i obrambeni pristup”, rekao je general Mohammad Hossein Bagheri.

Međutim, izvan uobičajenog diskursa, tri dana posjete iranskog vojnog vrha kineskim kolegama je više nego jasan signal jačanja saveza s Kinom, koja je ovim događajem neizravno potvrdila da se pridružila „duetu“ Irana i Rusije i da će braniti svoja ulaganja u Iranu.

FOTO: General Mohammad Hossein Bagheri u posjeti mornaričkoj bazi u Šangaju

General Mohammad Hossein Bagheri u posjeti mornaričkoj bazi u Šangaju

General Mohammad Hossein Bagheri u posjeti mornaričkoj bazi u Šangaju

Kao što je uvijek slučaj s kineskim dužnosnicima i državnom medijima, osim kratkih informacija o trodnevnoj posjeti iranske vojne delegacije, nisu navedeni nikakvi detalji o temama pregovora.

Iranski vrhovni zapovjednik je rekao da Islamska Republika pridaje veliki značaj jačanju veza s Kinom u različitim sektorima, uključujući vojni.

“Iran pridaje veliki značaj svojim odnosima s Narodnom Republikom Kinom na svim područjima. Mi također imamo dugogodišnje veze u vojnom sektoru i nadamo se da ovaj posjet može biti prekretnica u razvoju i jačanju tih odnosa”, rekao je iranski general.

U društvu s generalom Li Zuochengom, načelnikom Odjela zajedničkog stožera Centralne vojne komisije je u Pekingu Bagheri rekao je da su Iran i Kina održavali i ojačali svoje veze tijekom posljednja četiri desetljeća, naglašavajući kako sada uživaju u duboko ukorijenjenim odnosima.

Kineski dužnosnik je sa svoje strane izjavio da će posjet visokog iranskog zapovjednika povećati stratešku suradnju dviju zemalja i ojačati njihovu bilateralnu suradnju. Izrazio je nadu i da će posjet otvoriti novo poglavlje u vezama Teherana i Pekinga.

Također, iranski zapovjednik se sastao i održao razgovore s potpredsjednikom Centralne vojne komisije Xu Qiliangom, tijekom kojeg su razgovarali o načinima za jačanje obrambenih veza i razvoju situacije u regiji.

Po dolasku u Peking, iranski general rekao je da Iran i Kina razvijaju svoju vojnu suradnju osim suradnje u političkom i ekonomskom sektoru, čime je potvrdio važnost najave Pekinga o ogromnim ulaganjima u iransku ekonomiju i infrastrukturu.

Također je pohvalio Kinu kao vodeću zemlju u svijetu i Aziji, rekavši da se planira savjetovati sa svojim kineskim kolegom o trenutnim strateškim, tehničkim i vojnim pitanjima.

Na dnevnom redu njegova posjeta, rekao je zapovjednik, bili su razgovori o regionalnim zbivanjima, uključujući američke prijetnje u vezi s napetostima u Južnom kineskom moru, čime je iranski general dao izravnu potporu Pekingu u sporu s Washingtonom oko spornih voda Istočnog i Južnog kineskog mora, područja na koja Peking tvrdi da polaže pravo, ali i da to nisu pitanja koja treba rješavati Washington, već zemlje azijsko-pacifičke regije.

Iako ima vrlo malo informacija o sastancima s kineskim vojnim vrhom, nema sumnje da su general Mohammad Bagheri i njegove kineske kolege raspravljali o puno složenijim pitanjima od onoga što je rečeno medijima.

U trenutku kada se kineski i interesi Irana praktično podudaraju, posebno u suprotstavljanju američkoj ekspanziji u Središnjoj Aziji i na Bliskom istoku ovaj posjet, koji je opisan kao „jačanje strateške suradnje koja je počela 2016. godine“ ima puno veći značaj od onoga koji su u svojim izjavama otkrili iranski i kineski generali.

FOTO:  General Mohammad Bagheri i potpredsjednikom kineske Centralne vojne komisije Xu Qiliang 11. rujna u Pekingu

General Mohammad Bagheri i potpredsjednikom kineske Centralne vojne komisije Xu Qiliang 11. rujna u Pekingu

General Mohammad Bagheri i potpredsjednikom kineske Centralne vojne komisije Xu Qiliang 11. rujna u Pekingu

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Nece rusija hoce kina logicno, bavar 373 je kina vec osposobila i ko zna sta jos naravno da iran to nije mogao sam a cekati rusiju se ne isplati samo da se prisjetimo koliko je iran cekao placene s-300 iako rusiju nije nista obavezivalo da ih ne proda ali zna se kao i sada da je izraelski lobi jak i da rusiju drzi poprilicno u saci… Kina ce naravno ulagati i naplacivati ali i iranski narod ce zivjeti i raditi…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Riječ je o trojnom savezu, uključujući Rusiju. Ove tvrdnje sa S-300 nisu vrijedne komentara. Na kraju je iran prošao bolje, jer je dobio modernizirane verzije koje se samo u nekim detaljima razlikuju od S.400. Kada bi ti se dalo, a sumnjam, pročitati , barem dio ANALIZA S-400 I RAZLIKE OVOG SUSTAVA U ODNOSU NA S-300 u Iranu u članku https://www.logicno.com/politika/informacijski-rat-bloomberga-rusija-je-izdala-iran-i-odbila-mu-prodati-sustave-s-400.html , znao bi nešto više i pisao malo upućenije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ukratko, da se izbjegnu suđenja zbog nepoštivanja ogovora, Rusija je iranske obrambene protuzračne baterije opremila projektilima dometa 250 kilometara 48N6DM / 48N6E3, iako je osnovna verzija S-300PMU-2 obično ograničena na 200 kilometara dometa. Naime, projektili nešto kraćeg dometa 48N6E2 i 48N6E3 su dugo bili korišteni u sustavima S-400, sve dok kasnije nisu uvedeni težih 40N6E s 400 km dometa. Sama činjenica da je iranski prilagođeni sustav S-300 opremljen s tim raketama je snažan pokazatelj sposobnosti puno većih od standardnih sustava S-300PMU-2.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Laki Topalović/hoces reci ja sam glup a ti pametan zar je trebalo doci do suda da bi rusija predala placene sisteme ma nemoj pricati sluposti pa svi mi vidimo sta rusija radi i kako tulumari sa izraelcima oko irana a zna da je ruski najveci neprijatelj SAD neprikosnoveni prijatelj izraela i molim u cemu je problem … Ja znam o cemu ti pricas i o kojim clancima pricas ali clanci su slova na papiru a djela su drugo nesto sto je mozda tebi tesko shvatiti… Iranci su mudar i pametan narod oni nedaju svoj ponos ali su spremni platiti nauku koju sada kupuju od kineza to je postalo ocigledno a ne kazem ja da su rusi neprijateljski nastrojeni prema irancima no stalno ih drze u neizvjesnosti pa su zbog toga se okrenuli malo vise kinezima i to su cinjenice koje nemozete pobiti ni ti ni ovaj portal

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Vjerovatno ima razlog zasto rusi ne trce da pomognu Irancima. Kad su im ukinute sankcije iranci nisu dosli u Rusiju da sklapaju ugovore, vec su otrcali u EU i SAD. Koncesije oko kojih su pregovarili sa rusima godinama preko noci su dali francuzima.

Prevelika su ocekivanja od rusa kao da su oni duzni da citav svijet spasavaju od amera. Eto, neka sutra ameri pocnu bugarima zavrtatiti usi odmah ce si traziti od rusije da ih brani.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Pa sta su iranci mogli kupiti od rusije a da nisu kupili a ako mislis na civilne avione moras znati da rusi nemogu prodati svoje avione iranu dok amerikanci ne odobre jer imaju vise od 10 % udjela.. Rusija nemoze ocekivati da ce je napasti jedan iran i tu nemaju sta zaliti jer znaju da se iran grcevito godinama bori protiv amera ali tacno je ima tu nesto drugo a to je izrael i tu je kvaka… dobar si dobar tihobl

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

tihobi- i meni je bilo cudno da Iranci daju poslove Francuzima pa i sa Amerikancima su pokusavali da sklope ugovore o kupnji Boingovih putnickih aviona i cinilo mi se da neopravdano izbacuju ruse iz unosnih poslova ali sam negdje procito da Iran posjeduje ogromne kolicine novcau inostranim bankama koje su otudjili i zaplijenili amerikanci i izgleda da je jedini nacin da Iran dodje u posjed svog novca bio sklapanje aranzmana sa onim koji su blokirali taj novac. Jer nigdje nisam procito da su se rusi bunili na te odluke Irana vjerujem da su vec unaprijed rusi bili obavijesteni o tim potezima. Iran ipak nije zemlja koja svojim saveznicima zabija noz u ledja i da se ponasa ko nezahvalnik mislim da su razlozi mnogo dublje prirode da je Iran u jednom trenutku poslovao sa svojim neprijateljima

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Z.A.-tako je,Iranci su samo gledali da svoje novce izvuču na pošten način ali nisu znali da su ti novci odavno otpisani s njihovih računa,to im je greška u pregovorima s Rusima koju su osjetili na svojoj koži…No,Rusi su uvijek za dijalog pa se zato suradnja i dalje nastavlja,naravno s određenim kalkulacijama s Ruske strane.

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
Gost
ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
1 godina prije

Iranci su otišli na zapad da kupuju jer su im tamo pare banjalučanine sa Kastela.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Bez pristrasnosti ali mi se ovo napisano cini vise nego realnim.

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
Gost
ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
1 godina prije

Tony je apsolutno u pravu, rusima upravljaju varani.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pričaš gluposti…. Rusija nije mogla prodat S-300 Iranu zbog sankcija UN i čim, su sankcije za defanzivno oružje pale , Iran je skoro pa odmah dobio S-300 …Kraj septembra ove godine ( 2019 ) pada i resolucija 2231, pa če moči Iran, da kupuje normalno i ofanzivno oružje…

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Trubadur/Koliko si gluposti sada izvalio oko prodaje s 300 moj trubacu pa zasto se onda doslo do suda idi malo se informisi pa ponovo nazad ali opet nemas sto reci rusi kalkulisu i to bi ih moglo kostati zapamti….

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
Gost
ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
1 godina prije

Tony je i ovdje u pravu.

Max
Member
Max
1 godina prije

Evo jasne poruke da su Kina i Iran u strateškom svazništvu.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ako se ovo desi kako je navedeno u gornjem tekstu ovo ce Iran napraviti kolosom u tom dijelu svijeta i ako Rusi uloze sredstva o cemu sam citao ranije onda je napredak Irana neupitan. Sto bi rekao Tony Iran je spreman da plati cijenu za nauku. A Iran kao zemlja nije siromasan nego se radi o iznimno bogatoj zemlji prirodnim resursima.Samo cu napomenuti naftu i plin a ostalo necu spominjati.Iran ce morati platiti odredjenu cijenu za svoj razvoj i prosperitet ali to je nista sa usporedbom sta se sve moze dobiti i izvuci korist sklapanjem ovog aranzmana. Ako zbilja Kinezi idu ovako agresivno sa ovolikim kolicinama novca koji ce uloziti u Iran onda se ovo moze protumaciti da je kinezima preko glave amerikanaca.Gledajuci s pozicije nekog ko ima novac misljenja sam da nema dvije zahvalnije zemlje u koje treba ulagat kao sto su Iran i Rusija,a kinezima nije potrebna neka posebna pamet da to prepoznaju.Sa razvijenom Rusijom i Iranom i zamajcem Kinom stvara se Azijski trokut koji niko nece moci pobijedit.Vjerujem da i ostatak covjecanstva ce imati koristi od saveza ove tri zemlje.

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Z.A. / Kinezi su svjesni americke opasnosti i logicno je da imaju kod sebe iran koji je dokazani neprijatelj amerike ali su tako isto svjesni i amerikanci da kinezi napreduju na svim poljima brze nego ostatak planete pa bi tu moglo biti svega (bolje sprijeciti nego lijeciti ) bojim se da ovu poslovicu ne upotrijebe amerikanci protiv kine no tesko bi to bilo ostvarljivo ako i rusi ne budu puno vagali pa se ali svojski posteno ukljucili u jacanje ne samo irana nego i S.koreje pa bi onda ravnoteza B.I bila daleko bolja …

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Bas tako slazem se a i brine me da nebude kalkulisanja(vaganja)….

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije

Da li je možda napad na Iran neizbježan prije nego što se Kina i Rusija još više pozicioniraju u Iranu? Ovo sa napadom dronova na rafinerije u SA moglo bi u tom smislu biti dobar povod.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

U prolazu- da se ovo desilo prije 15-20 godina, u roku od mjesec dana bi bila izvrsena invazija na Iran i nebi se trazilo puno povoda da se to desi . Ipak danas su druga vremena i ovo nije floskula, a za povod da se neko napadne nisu uopste potrebni neki jaki argumenti. I sad me prodje jeza kad gledam Kolina Paula sa epruvetom koja je unistila Irak. Radi te male epruvete milijuni neduznih su ubijeni. Mnogo je to pa i da se radilo o komarcima a ne ljudima.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Ovo je samo jos jedan cavlic zabijen u posmtni kovceg zapadne hegemonije.Ono sto se nikad nije smjelo dogoditi da zapad otvoreno krene ,istovremeno, protiv dvije najmocnije muslimanske drzave i Rusije i Kine se dogodilo,a sve za racun male bahate drzavice koja ,barem Europi,ne bi trebala znaciti nista.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@mučke
Poštenije je to nazvati velikim čavlom, jasno pokazanog svjetskoj publici. Kako će na to jadan Pompeo reagirati? Koliko če težine samo izgubiti u kratkom roku ?
A dužnost novog Boltona vračanje bliskoistočnih baza kuči

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Brent otišao 12% čim su se otvorile dalekoistočne burze

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

5000 “kineskih zaštitara” za posao vrijedan 400 milijardi, prioritet, 32% popusta, dvogodišnja odgoda plačanja…
Ni u najluđim snovima Kina nije sanjala takav poklon zapadnih saveznika

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
Gost
ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
1 godina prije

Ovaj posjet znači puno kao i oni dronovi što dođoše kao odgvoor Irana na izjavu lažnog muslimana saudi princa da im treba osam sati da srede Iran.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Subaru -legendo bas tako kako kazes evo ti pola proizvodnje nafte manje za onih osam sati unistenja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
26
0
()
x