fbpx

Posjet iranskog vojnog vrha Kini je najava jačanja strateške suradnje od Bliskog istoka do Pacifika

Suradnja Kine i Irana

Početkom ovog mjeseca je Kina priopćila kako u srednjoročnom razdoblju u Iran želi uložiti 400 milijardi dolara u sektor transporta, nafte, plina i industriju, od čega 280 milijardi dolara „odmah“ u iranske sektore na udaru američkih sankcija.

Petroleum Economist, časopis usko specijaliziran za područje energetike, pozivajući se na viši izvor iz iranskog ministarstva za naftu, navodi da su investicije dogovorene u okviru partnerstvu započetog 2016. godine. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je krajem kolovoza ove godine posjetio Kinu i zatražio ubrzanje provođenja sporazuma koji uključuje i dodatnih 120 milijardi dolara investicija u iranski naftni sektor i popratnu infrastrukturu.

Iran će, prema navodima Petroleum Economista, novac dobiti u sljedećih pet godina, nakon što sporazum stupi na snagu, a Kina će zauzvrat dobiti povlašteni položaj u državnim natječajima za nove, zamrznute ili nedovršene petrokemijske projekte, uključujući razvoj naftnih i plinskih polja.

Kina će osigurati velik dio osoblja za njihovo provođenje, što uključuje razmještanje 5000 kineskih „zaštitara“ na iranski teritorij, kao i osoblja za zaštitu prijevoza nafte i plina kroz Perzijski zaljev. Termin „kineski zaštitari“ se koristi jer po temeljnom dokumentu Islamske Republike nijedna trupe nijedne inozemne sile ne mogu biti stacionirane ili imati bazu na iranskom teritoriju.

Sporazum će Kini osigurati i povlaštene cijene nafte i plina, uz klauzulu odgode plaćanja na dvije godine ako se transakcije obavljaju u kineskoj ili nekoj drugoj “mekoj valuti”. Prema izvoru, Kina će u prosjeku dobiti popust od oko 32% na iranske petrokemijske proizvode i sirovine. No ove pojedinosti još treba definirati bilateralnim ugovorom.

Tko će štititi kineska ulaganja u Iranu?

Između ostalih važnih pitanja, ovo je vjerojatno bila svrha trodnevne posjete Kini glavnog zapovjednika iranskih oružanih snaga, generala Mohammada Hosseina Bagherija.

General Bagheri je ovog tjedna, predvodeći visoku vojnu delegaciju, boravio u Kini u trodnevnom posjetu na službeni poziv svog kineskog kolege. Kažu da je glavna svrha posjeta bila „promocija obrambene diplomacije između dviju zemalja“.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Irana, general Mohammad Hossein Bagheri, rekao je da će Iran i Kina biti svjedoci značajnog razvoja njihovih obrambenih i vojnih odnosa s ciljem promicanja mira, stabilnosti i sigurnosti za obje strane.

General Bagheri je komentirao je svoj posjet Kini u razgovoru s novinarima nakon razgovora s visokim kineskim vojnim dužnosnicima, javlja Mehr News.

Iranski vojni čelnik rekao je da su tijekom sastanka s visokim kineskim vojnim dužnosnicima obje strane razgovarale o korisnim pitanjima, dodajući da je jedna od tema razgovora bilo stvaranje zajedničke tehničke i industrijske komisije Irana i Kine.

Kazao je da će se na sastanku povjerenstva, koji će u bliskoj budućnosti biti održan u Pekingu, a na njemu će sudjelovati dužnosnici obje zemlje, raspravljati o raznim pitanjima iz različitih područja istraživanja, proizvodnje i zajedničkog rada na različitim projektima.

Osvrnuo se i na još jedno pitanje o kojem će razgovarati zajedničko vojno povjerenstvo dviju zemalja, napominjući da će se na sastanku komisije, kojem će uskoro prisustvovati predstavnici dviju zemalja u Teheranu, razgovarati o mnogim pitanjima, poput obrazovanja i osposobljavanja vojnog osoblja, razmjeni profesora i studenata, te o sudjelovanju kineske flote u zajedničkim tripartitnim mornaričkim vježbama Irana, Kine i Rusije u Omanskom zaljevu.

Tijekom posjete, dodao je general Bagheri, planirano je da dragocjeno iskustvo koje su stekle iranske oružane snage u pomorskim operacijama zaštite Perzijskog i Omanskog zaljeva ili u borbi protiv terorista u Siriji i Iraku bude preneseno na kineske kadete.

U vezi s posjetom Kineskom sveučilištu nacionalne obrane u Pekingu, rekao je da je kadetima na ovom sveučilištu objasnio strategije i stavove Islamske Republike u vezi sa sigurnošću u različitim regijama i strateškim obrambenim pitanjima, te je odlučeno da dvije zemlje surađuju u pitanjima oko prijenosa iskustva i razmjeni kadeta i sveučilišnih profesora.

Zaključno, iranski general dotaknuo se svog posjeta Šangaju gdje je posjetio mornaričku bazu i stožer odgovoran za sigurnost Južnog kineskog mora, rekavši da je svrha posjeta bila razvoj vojne suradnje, mira i stabilnosti u regiji.

Upravo zbog strogih zakona Islamske Republike, general Bagheri je rekao da njegova zemlja ne prihvaća prisutnost desetaka tisuća stranih trupa u regiji, te naglasio potrebu uspostavljanja sigurnosti u državama šireg Bliskog istoka i Središnje Azije.

“Nikada nismo započeli nikakvu agresiju ili rat i nikada to nećemo učiniti, ali ćemo snažno braniti našu sigurnost i suverenitet u slučaju bilo kakve agresije ili uplitanja stranih država”, rekao je general Bagheri pred profesorima i kadetima Kineskog sveučilišta nacionalne obrane u Pekingu.

Dalje je rekao da je cjelokupna politika Islamske Republike u pogledu regionalnih pitanja “obrana pristupa koji je fokusiran na aktivno sudjelovanje svih zemalja u regiji u stvaranju kolektivne i regionalne sigurnosne strukture”.

“Iran neće tolerirati hegemoniju i miješanje transregionalnih sila u ovu politiku”, rekao je general Bagheri.

“Iran nikada nije prihvatio prisustvo 70 000 stranih trupa i više od 40 američkih vojnih baza u regiji”, rekao je, dodavši da će, ako se Sjedinjenim Državama pruži prilika, one izgraditi još više baza i poslati više vojnika u Aziju samo kako bi se lakše miješale u unutarnje poslove različitih zemalja.

„Hormuški tjesnac i Omanski zaljev trebali bi biti sigurni za izvoz energije. Naravno, takvu sigurnost trebaju jamčiti samo države Perzijskog zaljeva. Prisustvo i raspoređivanje oružanih snaga SAD-a i zapadnih zemalja i projekti poput prethodno propale koalicije pod američkim vodstvom, kako bi se jamčila sigurnost plovidbe u Perzijskom zaljevu, neće donijeti nikakav rezultat, osim stvaranja veće nesigurnosti“, rekao je visoki iranski vojni zapovjednik.

General Bagheri je pred kineskim kolegama govorio o iranskom raketnom programu i rekao da je raketni potencijal Islamske Republike zaštitna mjera protiv prijetnji toj zemlji, za koje vidimo da su u tijeku.

“Na temelju naših unutarnjih sposobnosti i uzimajući u obzir postojeće prijetnje u regiji, razvili smo naše raketne snagu s ozbiljnošću, nacionalnom odlučnošću i obrambenom perspektivom i to ćemo nastaviti činiti i u budućnosti”, dodao je iranski general .

“Naravno, u regiji u kojoj je cionistički režim naoružan do zuba i čak posjeduje nuklearno oružje i nastavlja prijetiti ljudima ove regije, posebno Islamskoj Republici Iran, u regiji u kojoj američko i zapadno vojno osoblje demonstrira agresivno ponašanje koristeći najjače zrakoplovne, pomorske i kopnene snage, a neki regionalni režimi, kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, ulažu milijarde dolara godišnje u kupnju raznih oružja, Iran nema drugog izbora osim da svoju budnost održi na najvišoj mogućoj razini kako bi jamčio vlastitu sigurnost i izdržao svaku moguću situaciju. To je apsolutno logičan i obrambeni pristup”, rekao je general Mohammad Hossein Bagheri.

Međutim, izvan uobičajenog diskursa, tri dana posjete iranskog vojnog vrha kineskim kolegama je više nego jasan signal jačanja saveza s Kinom, koja je ovim događajem neizravno potvrdila da se pridružila „duetu“ Irana i Rusije i da će braniti svoja ulaganja u Iranu.

FOTO: General Mohammad Hossein Bagheri u posjeti mornaričkoj bazi u Šangaju

General Mohammad Hossein Bagheri u posjeti mornaričkoj bazi u Šangaju
General Mohammad Hossein Bagheri u posjeti mornaričkoj bazi u Šangaju

Kao što je uvijek slučaj s kineskim dužnosnicima i državnom medijima, osim kratkih informacija o trodnevnoj posjeti iranske vojne delegacije, nisu navedeni nikakvi detalji o temama pregovora.

Iranski vrhovni zapovjednik je rekao da Islamska Republika pridaje veliki značaj jačanju veza s Kinom u različitim sektorima, uključujući vojni.

“Iran pridaje veliki značaj svojim odnosima s Narodnom Republikom Kinom na svim područjima. Mi također imamo dugogodišnje veze u vojnom sektoru i nadamo se da ovaj posjet može biti prekretnica u razvoju i jačanju tih odnosa”, rekao je iranski general.

U društvu s generalom Li Zuochengom, načelnikom Odjela zajedničkog stožera Centralne vojne komisije je u Pekingu Bagheri rekao je da su Iran i Kina održavali i ojačali svoje veze tijekom posljednja četiri desetljeća, naglašavajući kako sada uživaju u duboko ukorijenjenim odnosima.

Kineski dužnosnik je sa svoje strane izjavio da će posjet visokog iranskog zapovjednika povećati stratešku suradnju dviju zemalja i ojačati njihovu bilateralnu suradnju. Izrazio je nadu i da će posjet otvoriti novo poglavlje u vezama Teherana i Pekinga.

Također, iranski zapovjednik se sastao i održao razgovore s potpredsjednikom Centralne vojne komisije Xu Qiliangom, tijekom kojeg su razgovarali o načinima za jačanje obrambenih veza i razvoju situacije u regiji.

Po dolasku u Peking, iranski general rekao je da Iran i Kina razvijaju svoju vojnu suradnju osim suradnje u političkom i ekonomskom sektoru, čime je potvrdio važnost najave Pekinga o ogromnim ulaganjima u iransku ekonomiju i infrastrukturu.

Također je pohvalio Kinu kao vodeću zemlju u svijetu i Aziji, rekavši da se planira savjetovati sa svojim kineskim kolegom o trenutnim strateškim, tehničkim i vojnim pitanjima.

Na dnevnom redu njegova posjeta, rekao je zapovjednik, bili su razgovori o regionalnim zbivanjima, uključujući američke prijetnje u vezi s napetostima u Južnom kineskom moru, čime je iranski general dao izravnu potporu Pekingu u sporu s Washingtonom oko spornih voda Istočnog i Južnog kineskog mora, područja na koja Peking tvrdi da polaže pravo, ali i da to nisu pitanja koja treba rješavati Washington, već zemlje azijsko-pacifičke regije.

Iako ima vrlo malo informacija o sastancima s kineskim vojnim vrhom, nema sumnje da su general Mohammad Bagheri i njegove kineske kolege raspravljali o puno složenijim pitanjima od onoga što je rečeno medijima.

U trenutku kada se kineski i interesi Irana praktično podudaraju, posebno u suprotstavljanju američkoj ekspanziji u Središnjoj Aziji i na Bliskom istoku ovaj posjet, koji je opisan kao „jačanje strateške suradnje koja je počela 2016. godine“ ima puno veći značaj od onoga koji su u svojim izjavama otkrili iranski i kineski generali.

FOTO:  General Mohammad Bagheri i potpredsjednikom kineske Centralne vojne komisije Xu Qiliang 11. rujna u Pekingu

General Mohammad Bagheri i potpredsjednikom kineske Centralne vojne komisije Xu Qiliang 11. rujna u Pekingu
General Mohammad Bagheri i potpredsjednikom kineske Centralne vojne komisije Xu Qiliang 11. rujna u Pekingu

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
26 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tony
Gost
Tony
2 godine prije

Nece rusija hoce kina logicno, bavar 373 je kina vec osposobila i ko zna sta jos naravno da iran to nije mogao sam a cekati rusiju se ne isplati samo da se prisjetimo koliko je iran cekao placene s-300 iako rusiju nije nista obavezivalo da ih ne proda ali zna… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Tony

Riječ je o trojnom savezu, uključujući Rusiju. Ove tvrdnje sa S-300 nisu vrijedne komentara. Na kraju je iran prošao bolje, jer je dobio modernizirane verzije koje se samo u nekim detaljima razlikuju od S.400. Kada bi ti se dalo, a sumnjam, pročitati , barem dio ANALIZA S-400 I RAZLIKE OVOG… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ukratko, da se izbjegnu suđenja zbog nepoštivanja ogovora, Rusija je iranske obrambene protuzračne baterije opremila projektilima dometa 250 kilometara 48N6DM / 48N6E3, iako je osnovna verzija S-300PMU-2 obično ograničena na 200 kilometara dometa. Naime, projektili nešto kraćeg dometa 48N6E2 i 48N6E3 su dugo bili korišteni u sustavima S-400, sve dok… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
2 godine prije

Laki Topalović/hoces reci ja sam glup a ti pametan zar je trebalo doci do suda da bi rusija predala placene sisteme ma nemoj pricati sluposti pa svi mi vidimo sta rusija radi i kako tulumari sa izraelcima oko irana a zna da je ruski najveci neprijatelj SAD neprikosnoveni prijatelj izraela… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Tony

Vjerovatno ima razlog zasto rusi ne trce da pomognu Irancima. Kad su im ukinute sankcije iranci nisu dosli u Rusiju da sklapaju ugovore, vec su otrcali u EU i SAD. Koncesije oko kojih su pregovarili sa rusima godinama preko noci su dali francuzima. Prevelika su ocekivanja od rusa kao da… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
2 godine prije
Reply to  tihobl

Pa sta su iranci mogli kupiti od rusije a da nisu kupili a ako mislis na civilne avione moras znati da rusi nemogu prodati svoje avione iranu dok amerikanci ne odobre jer imaju vise od 10 % udjela.. Rusija nemoze ocekivati da ce je napasti jedan iran i tu nemaju… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
2 godine prije
Reply to  tihobl

tihobi- i meni je bilo cudno da Iranci daju poslove Francuzima pa i sa Amerikancima su pokusavali da sklope ugovore o kupnji Boingovih putnickih aviona i cinilo mi se da neopravdano izbacuju ruse iz unosnih poslova ali sam negdje procito da Iran posjeduje ogromne kolicine novcau inostranim bankama koje su… Pročitaj više »

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  Z.A.

Z.A.-tako je,Iranci su samo gledali da svoje novce izvuču na pošten način ali nisu znali da su ti novci odavno otpisani s njihovih računa,to im je greška u pregovorima s Rusima koju su osjetili na svojoj koži…No,Rusi su uvijek za dijalog pa se zato suradnja i dalje nastavlja,naravno s određenim… Pročitaj više »

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
Gost
ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
2 godine prije
Reply to  tihobl

Iranci su otišli na zapad da kupuju jer su im tamo pare banjalučanine sa Kastela.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 godine prije
Reply to  Tony

Bez pristrasnosti ali mi se ovo napisano cini vise nego realnim.

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
Gost
ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
2 godine prije
Reply to  Tony

Tony je apsolutno u pravu, rusima upravljaju varani.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Tony

Pričaš gluposti…. Rusija nije mogla prodat S-300 Iranu zbog sankcija UN i čim, su sankcije za defanzivno oružje pale , Iran je skoro pa odmah dobio S-300 …Kraj septembra ove godine ( 2019 ) pada i resolucija 2231, pa če moči Iran, da kupuje normalno i ofanzivno oružje…

Tony
Gost
Tony
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Trubadur/Koliko si gluposti sada izvalio oko prodaje s 300 moj trubacu pa zasto se onda doslo do suda idi malo se informisi pa ponovo nazad ali opet nemas sto reci rusi kalkulisu i to bi ih moglo kostati zapamti….

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
Gost
ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
2 godine prije
Reply to  Tony

Tony je i ovdje u pravu.

Max
Member
Max
2 godine prije

Evo jasne poruke da su Kina i Iran u strateškom svazništvu.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 godine prije

Ako se ovo desi kako je navedeno u gornjem tekstu ovo ce Iran napraviti kolosom u tom dijelu svijeta i ako Rusi uloze sredstva o cemu sam citao ranije onda je napredak Irana neupitan. Sto bi rekao Tony Iran je spreman da plati cijenu za nauku. A Iran kao zemlja… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
2 godine prije
Reply to  Z.A.

Z.A. / Kinezi su svjesni americke opasnosti i logicno je da imaju kod sebe iran koji je dokazani neprijatelj amerike ali su tako isto svjesni i amerikanci da kinezi napreduju na svim poljima brze nego ostatak planete pa bi tu moglo biti svega (bolje sprijeciti nego lijeciti ) bojim se… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
2 godine prije
Reply to  Tony

Bas tako slazem se a i brine me da nebude kalkulisanja(vaganja)….

U prolazu
Gost
U prolazu
2 godine prije
Reply to  Z.A.

Da li je možda napad na Iran neizbježan prije nego što se Kina i Rusija još više pozicioniraju u Iranu? Ovo sa napadom dronova na rafinerije u SA moglo bi u tom smislu biti dobar povod.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 godine prije
Reply to  U prolazu

U prolazu- da se ovo desilo prije 15-20 godina, u roku od mjesec dana bi bila izvrsena invazija na Iran i nebi se trazilo puno povoda da se to desi . Ipak danas su druga vremena i ovo nije floskula, a za povod da se neko napadne nisu uopste potrebni… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Ovo je samo jos jedan cavlic zabijen u posmtni kovceg zapadne hegemonije.Ono sto se nikad nije smjelo dogoditi da zapad otvoreno krene ,istovremeno, protiv dvije najmocnije muslimanske drzave i Rusije i Kine se dogodilo,a sve za racun male bahate drzavice koja ,barem Europi,ne bi trebala znaciti nista.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Mucke

@mučke
Poštenije je to nazvati velikim čavlom, jasno pokazanog svjetskoj publici. Kako će na to jadan Pompeo reagirati? Koliko če težine samo izgubiti u kratkom roku ?
A dužnost novog Boltona vračanje bliskoistočnih baza kuči

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije

Brent otišao 12% čim su se otvorile dalekoistočne burze

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

5000 “kineskih zaštitara” za posao vrijedan 400 milijardi, prioritet, 32% popusta, dvogodišnja odgoda plačanja…
Ni u najluđim snovima Kina nije sanjala takav poklon zapadnih saveznika

ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
Gost
ejfnviergviernigvneiriverivneiniei
2 godine prije

Ovaj posjet znači puno kao i oni dronovi što dođoše kao odgvoor Irana na izjavu lažnog muslimana saudi princa da im treba osam sati da srede Iran.

Z.A.
Gost
Z.A.
2 godine prije

Subaru -legendo bas tako kako kazes evo ti pola proizvodnje nafte manje za onih osam sati unistenja.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik