fbpx

Povećanje taksi na transport nafte između Rusije i Bjelorusije – 3,7%

nafta gas cijevovod naftovod

Rusija i Bjelorusija su pregovarale o povećanju takse za transport nafte preko bjeloruske teritorije za 3,7% od 1. septembra do kraja godine, uz daljnje prilagođavanje od 1. januara 2020. godine izjavio je u četvrtak potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Kozak.

“Plus 3,7% od 1. septembra do kraja ove godine” rekao je zvaničnik. Taksa će se takođe prilagoditi nagore prema opštem pravilu od 1. januara 2020. godine, koristeći već postojeću metodologiju povećanja taksi između zemalja rekao je Kozak.

Pregovori o stopi takvog prilagođavanja nisu na dnevnom redu, “Kod nas je sve jasno u vezi s tim. Imamo metodologiju u odluka će biti donesena na kraju decembra” rekao je Kozak.

“Prijedlozi bjeloruske strane su fer. Njihova taksa je mnogo niža nego ona u Rusiji. Međutim, postoji metodologija prilagođavanja nagore i podizanje na ruski nivo – tako da krećemo korak po korak u tom pravcu” rekao je potpredsjednik ruske vlade.

Rusija i Bjelorusija su postigle dogovor o povećanju taksi za transport nafte preko glavnog naftovoda Gomeltransneft Družba preko teritorije Bjelorusije za 3,7% izjavio je u srijedu za rusku novinsku agenciju TASS zamjenik šefa Savezne antimonopolske službe Rusije, Anatolij Golomolzin.

Naftovod Družba obezbjeđuje snabdijevanje naftom bjeloruskih rafinerija i njen tranzit u Evropu kroz Bjelorusiju, Poljsku i Ukrajinu.

Sredinom aprila “Belneftekhim” je izvijestio o naglom pogoršanju kvaliteta ruske nafte koja prolazi naftovodom. Kao rezultat toga nekoliko zemalja je prestalo da uzima i prerađuje rusku naftu. Izvor kontaminacije otkriven je na dijelu Samara-Unecha. Transneft je rekao kako je ruska nafta u naftovodu Družba namjerno kontaminirana kako bi se prikrile velike krađe nafte.

3. juna su u Moskvi održani razgovori o rješavanju pitanja oko isporuke kontaminirane nafte, nakon čega je zamjenik ruskog ministra energetike Pavel Sorokin rekao novinarima da su svi učesnici postigli zajedničko razumijevanje principa za izračunavanje nadoknade za snabdijevanje sirovom naftom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Bjelorusija kupuje naftu i plin po povlastenoj cijeni. Jedan dio ocito prodaju dalje u EU gdje je cijena veca. Bit ce da su malo pretjerali u kolicinama

DrLove73
Gost
DrLove73
1 godina prije
Reply to  Zax

U pitanju su dve RUSKE kompanije u Samara regionu, centralna Rusija, i zagadjenje je bilo namerno pa su Rusi pohapsili direktore kompanija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik