fbpx

“Povratak stazama stare slave” – Modi brani ukidanje posebnog statusa Kašmira i traži novi pristup

Narendra Modi

Indijski premijer Narendra Modi odbranio je odluku svoje vlade da oduzme poseban status Kašmiru, obećavajući da će kontroverzna odluka pomoći da se region Kašmira vrati na „staze stare slave“.

U svom obraćanju za Dan nezavisnosti iz New Delhija, Modi je tvrdio da je ukidanje člana 370, kojim je Kašmiru dodeljen status polu-autonomije, neophodno da bi se žene, deca i plemenske zajednice zaštitile od nepravde.

Napomenuo je da su prethodne vlade uložile napore u poslednjih 70 godina za rešavanje problema u Kašmiru, naglašavajući da je potreban „novi pristup“ u višedecenijskom sporu.

„Naša vlada ne odgađa odluke“, rekao je Modi pozivajući se na član 370. Premijer je takođe obećao da velike stvari čekaju Jammu i Kašmir.

“Možemo da vratimo region na staze njegove stare slave”, rekao je Modi.

Ranije ovog mjeseca, New Delhi je ukinuo ustavnu odredbu (član 370) kojom je Jammu i Kašmiru omogućeno da imaju svoju zastavu, ustav i autonomiju nad unutrašnjom administracijom.

Desetine hiljada indijskih vojnika je dodatno raspoređeno u regionu da izvrše ovu odluku.

Indija i Pakistan bili su zatvoreni u višedecenijskoj svađi oko Kašmira, koja je započela nakon što je Britanija priznala teritorijalnu nezavisnost 1947. Spor je pokrenuo tri rata u poslednjih 40 godina.

7
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
4 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
7 Komentatori
MilesgfrbwoenbvuwepvrwneivrnewvMuckesgfrbwoenbvuwepvrwneivrnewvMucke Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
StarDam
Gost
StarDam

S jedne strane, ja bih svim tim regijama dao nezavisnost pa nek uživaju. S druge strane, mi na ovim prostorima znamo što se dogodi kad ostaneš sam, mali na vjetrometini visoke politike. Pa mi se ipak čini da je zdravije i za Indiju i za Kašmir da ostanu zajedno.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Zna Modi da su u modi prozirni govori sa prozirne govornice ?

Mucke
Gost
Mucke

Imao sam kolegu indijca koji mi je tvrdio(prije petnaestak godina) da su oni ” svi ko jedan” i da se ono sto se dogodilo u YU kod njih ne moze dogoditi.Evo sta se dogodi kad dobijes S.M. na vlast koji bagatelizira tricavu manjinu od nekih 300 miliona ljudi.

sgfrbwoenbvuwepvrwneivrnewv
Gost
sgfrbwoenbvuwepvrwneivrnewv

To nije njihovo, to je od pakija a ovo su anglocionisti uradili namjerno jer su planirali ovaj budući rat kad su im dali dvije države od jedne.

Mucke
Gost
Mucke

Sve pet,ali zasto ovaj mantijas tako zarko zeli razvaljivanje vlastite drzave?

sgfrbwoenbvuwepvrwneivrnewv
Gost
sgfrbwoenbvuwepvrwneivrnewv

Stvorova djeca varani uvijek nađu ovakove poput ovoga kojeg uvjere u mesijansku ulogu i tako u nedogled a već traje ova predstava par milenija samo se mijenjaju uloge. Ovdje sam jednom ostavio jedan napis koji opisuje tko to drma kafenim od kad ih kao ujediniše.

Mile
Gost
Mile

Tri države zaboravio si Bangladeš ipak je on bio Pakistan.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik