“Povratak stazama stare slave” – Modi brani ukidanje posebnog statusa Kašmira i traži novi pristup

Narendra Modi
6 komentara

Indijski premijer Narendra Modi odbranio je odluku svoje vlade da oduzme poseban status Kašmiru, obećavajući da će kontroverzna odluka pomoći da se region Kašmira vrati na „staze stare slave“.

U svom obraćanju za Dan nezavisnosti iz New Delhija, Modi je tvrdio da je ukidanje člana 370, kojim je Kašmiru dodeljen status polu-autonomije, neophodno da bi se žene, deca i plemenske zajednice zaštitile od nepravde.

Napomenuo je da su prethodne vlade uložile napore u poslednjih 70 godina za rešavanje problema u Kašmiru, naglašavajući da je potreban „novi pristup“ u višedecenijskom sporu.

„Naša vlada ne odgađa odluke“, rekao je Modi pozivajući se na član 370. Premijer je takođe obećao da velike stvari čekaju Jammu i Kašmir.

“Možemo da vratimo region na staze njegove stare slave”, rekao je Modi.

Ranije ovog mjeseca, New Delhi je ukinuo ustavnu odredbu (član 370) kojom je Jammu i Kašmiru omogućeno da imaju svoju zastavu, ustav i autonomiju nad unutrašnjom administracijom.

Desetine hiljada indijskih vojnika je dodatno raspoređeno u regionu da izvrše ovu odluku.

Indija i Pakistan bili su zatvoreni u višedecenijskoj svađi oko Kašmira, koja je započela nakon što je Britanija priznala teritorijalnu nezavisnost 1947. Spor je pokrenuo tri rata u poslednjih 40 godina.

demonstracije
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Zna Modi da su u modi prozirni govori sa prozirne govornice ?

Mucke
4 godine prije

Imao sam kolegu indijca koji mi je tvrdio(prije petnaestak godina) da su oni ” svi ko jedan” i da se ono sto se dogodilo u YU kod njih ne moze dogoditi.Evo sta se dogodi kad dobijes S.M. na vlast koji bagatelizira tricavu manjinu od nekih 300 miliona ljudi.

sgfrbwoenbvuwepvrwneivrnewv
4 godine prije

To nije njihovo, to je od pakija a ovo su anglocionisti uradili namjerno jer su planirali ovaj budući rat kad su im dali dvije države od jedne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI