Dok se prosvjedi u Bjelorusiji pojačavaju, na tisuće prosvjednika kreće iz tvornice traktora u Minsku prema bjeloruskom parlamentu

Minsk
98 komentara

Demonstranti su krenuli iz proizvodnih pogona traktora u Minsku i uputili su se prema vladinim objektima u centru glavnog grada, nedugo nakon što je premijer zemlje stigao u tvornicu kako bi razgovarao s radnicima.

Hod u petak nastao je usred vala protuvladinih prosvjeda u Bjelorusiji. Tvornica, poznata i po skraćenici MTZ, jedan je od najvećih poslodavaca u glavnom gradu Bjelorusije, a zapošljava oko 15.000 ljudi. Značajan dio osoblja otputovao je na ulice Minska uzvikujući: “Odlazi!” sadašnjem predsjedniku Aleksandru Lukašenku, te su pozvali i radnike iz drugih tvornica da im se pridruže.

Prosvjed je ostao miran i u vrijeme pisanja ovog članka, nije bilo sukoba između prosvjednika i policije. Međutim, službe sigurnosti blokirale su put prema zgradi Središnjeg izbornog povjerenstva, sprečavajući prosvjednike da stignu do nje.

Radnici su napustili MTZ ubrzo nakon što je bjeloruski premijer Roman Golovčenko stigao tamo radi razgovora s predstavnicima prosvjednog pokreta. On je, kako se izvješćuje, odbio razgovarati s mnoštvom ispred novinara, što je naljutilo okupljene i potaknulo na prosvjedni hod. Ipak, neki su radnici ostali u pogonu i razgovarali s premijerom.

Bjelorusiju su zahvatili intenzivni masovni prosvjedi od nedjelje, kada su održani predsjednički izbori. Službeni rezultat donio je Lukašenku apsolutnu pobjedu, ali oporba vjeruje da je glasovanje bilo kupljeno i krivotvoreno, samo kako bi Lukašenko ostao na vlasti.

Vlada je na prosvjede odgovorila slanjem policije, pri čemu je došlo do uhićenja tisuće prosvjednika. Prosvjedi su se dodatno pojačali nakon što su na javnim medijima objavljeni snimci o policijskoj brutalnosti, što je bio potez zbog kojeg se veći broj odlučio pridružiti prosvjednicima. Prijetnja štrajka širom zemlje postaje svakim danom sve stvarnija, jer se radi o najvećim bjeloruskim proizvođačima od kojih se sve veći broj pridružuje prosvjednicima.

demonstracijeMTZ
Pretplatiti se
Obavijesti o
98 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Žalosno da mi se plače…30 godina posle dešavanja kod nas i na Istoku Evrope, samo 6 godina posle dešavanja u Ukrajini a oni sebi ovako nešto rade;uništavaju svoju državu a sve zbog zapadne šargarepe svjetlosnim godinama udaljenoj od njih.
Vjerujem da je Lukašenko diktator ali da nije toga diktatora ne bi ni MTZa bilo, ne bi imali ni snage da se ovako puntaju jer bi klonuli i duhom i voljom kao mi.
Lukašenko je zabrljao kuhajući sa Rusijom, on je kao krava koja da 20 litara mleka pa se uzpunta i sve prolije.

crodaemon1
3 godine prije

Misle ljudi da ako budu imali pravu demokraciju da će poteć med i mljeko 🙂

Baranja
3 godine prije

Izgleda kao da su se rusi i ameri ispod stola dogovorili oko rusenja vlade i podjele Bjelorusije?

Alex
3 godine prije

Dopiz*dia im Lukašenko. Problem s diktatorima je da obožavaju sami sebe i maknut ih može samo “govnjava šjekira”. Ili metak.

Blu trabant
3 godine prije

Koje boje je ova revolucija? Ili su sve ispucali pa je pileće žuta.

Mucke
3 godine prije

Zanimljivo ,predsjednik vlade posjeti tvornicu nakon cega svi zaposleni istrce na ulice Minska da nebi ispalo da je samo par stotina huligana koji siju nered po Minsku nezadovoljno rezultatima izbora.
Svaka slicnost sa “Radojem Dakicem” je namjerna.Tko je bjeloruski Pasanjin?

Davor drugi
3 godine prije

Prosvjedi po pitanju Bjelorusije su orkestrirani, da ili ne, potpuno je svejedno. Bitno je od*ebati sve diktatore, od njega je bio samo Saddam Husein bolji, sa 106% za. Mislim da Lukasenko odlazi i to čim prije, to bolje i bezbolnije po sve.
Pod čiju će sferu utjecaja Bjelorusija pasti, veliko je pitanje. Ukoliko Rusija ima aspiracije za takvo sto, mislim da bi se trebala malo više aktivirati i uzeti učešća u zbivanjima. Nekakva pat pozicija između USA i Rusije, meni osobno, je malo vjerojatna i izgledna.

Istrazuj
3 godine prije

“…. Prijetnja štrajka širom zemlje postaje svakim danom sve stvarnija, jer se radi o najvećim bjeloruskim proizvođačima od kojih se sve veći broj pridružuje prosvjednicima….” Meni je prosto nevjerovatno, kako se istorija na neki nacin uvijek ponavlja – a jos je nevjerovatnije da je sada i ocito ko stoji iza svega. Misljenja sam da samo naivna bu,la moze povjerovati u pricu o “spontanim demonstracijama” koje traju i traju i traju… A najjednostavniju soluciju – ponovno brojanje glasova – niko od “svjetskih politicara” ocito ne zeli… Zasto? Pa zato sto bi se pokazalo da je Batko glatko pobijedio! Onoj ko ne vidi da je iza svega ovaga – cionisticki napad na Belorusiju i prica o “geopolitici” bez uzimanja u obzir – interesa politickog zidovstva (cionizma) – taj i ne moze niti shavtiti ovaj tzv “haos”… 1. Batko je javno – prezreo cionisticke (uvijek cionisticke ili kod njih na plati!) – “predstavnike… Čitaj više »

Siniša
3 godine prije

Koliki je Lukašenko izgub u vremenu i prostoru, koliko je zaostao u shvatanju vremena i prostora, koliko ne shvata kome je trebao zahvaliti zbog čega je Bjelorusija jaka i dok njemu dođe iz dupeta u glavu možda bude kasno…
“Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se agresija protiv Belorusije razvija po određenom scenariju, te da bi što pre trebalo da stupi u kontakt sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, jer ta pretnja više nije uperena samo protiv njegove zemlje.

„Moram da stupim u kontakt sa Putinom, predsednikom Rusije, kako bi razgovarao o tome. Ova pretnja više nije uperena samo protiv Belorusije“, rekao je on.

Lukašenko je istakao i da odbrana Belorusije danas predstavlja ujedno i odbranu Savezne Države Rusije i Belorusije.”

Krusevljanin
3 godine prije

Ma koliko kontradiktorno zvucalo ali meni se cini da zadnja slobodna teritorija polako pada! Onog momenta kad je negirao plandemiju tad je sebi potpisao …

uzvztvztfvzočjkjklbhjvfcdfydaad
3 godine prije

Gotovo je, Batka će gušteri smjeniti pomoću prodanih duša i glupih, juće se vidjelo da Batko gubi jer je pustio 3000 ove zaluđene mladeži obmanom varanskom. Di su sad oni “rusi” što govore da su ruski interesi do Bresta i ni pedalj manje, jer će se kao urušiti Rusija i da to treba vojno zauzeti bez obzira na sankcije. Urušit će se kad oni kojio njome vladaju odluće to.

Ua političari
3 godine prije

Nisam bio “ljubitelj” gospodina Miloševića i čak šta više, može se reći da sam mrzeo (sada mi je žao zbog toga ali šta da se radi jer ne treba nikog mrzeti) ali treba naći na netu njegov “oproštajni” govor. “Prorekao” je budućnost Srbije. Kako je rekao, tako je i bilo. Sada gledan naivne beloruse. Čitam komentare. Tako je. Ovi iz fabrike sutra će ostati bez posla. Sanjaće svoj zapadni san. Lukašenko nije hteo da se odrekne vlasti na miran i dostojanstven način, pravljenjem federacije ili konfederacije sa Rusijom. Mislio je da kontroliše situaciju i da će vladati još jedno sto godina. Flertovao je sa prijateljima sa zapada koji ga sada ruše. Ne ruši ga Putin, sigurno. Ako se nešto ne preduzme ubrzano, Belorusija ode pod skute zapada. Tuga živa za narod.

vutra
3 godine prije

ne kužim,
izađeš na izbore ako dobiješ ok, ako izgubiš vičeš to je prevara u stilu kalimera….

jel taj luki glup pa nije računao na špijune kod brojanja ili je stvarno pokrao izbore,

što je jedan brko davo rekao, nije vitno tko glasa bitno je tko broji

Linda
3 godine prije

Evo kako prodju države i državnici koji ne postuju agendu Duboke države,stoka sitnog zuba i treba završit sa cipom u glavi i zvonom oko vrat

Max
3 godine prije

Kreće “obojena” revolucija ali neće stići daleko.

drug
3 godine prije

…kako objasniti ovim ljudima da kad maknu brku od 15 000 njih ostat Ce radite 800 do 14000 ” nesretnika” dok Ce pojedinci budu uzeli milione od njihovog drustvenod dobrog. Sve sto su dosad stvorili nestat Ce kroj jedan mandat nove vlasti

čekajsamo
3 godine prije

Na fotografiji uglavnom ženske osobe, mlađe, ovo ih izvelo iz kancelarija….? Pauza? U svakom slučaju,meni je vrijeme za novu majicu , sa natpisom: LUKAŠENKO DOKTOR A NE DIKTATOR . A možda ipak samo, kratko I jasno: LUKAŠENKO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI