Prema riječima službenika, njemačke postrojbe smiju slobodno ući u Poljsku

Njemacka vojska
21 komentar

Njemačke snage nisu ušle na poljski teritorij od invazije nacističke Njemačke i Sovjetskog Saveza 1939. godine

Poljska je spremna ugostiti njemačke postrojbe na svom teritoriju prvi put nakon Drugog svjetskog rata, rekao je u nedjelju za novine Rzeczpospolita zamjenik ministra vanjskih poslova Andrzej Szajn. Szajnova izjava označava dramatičan raskid s njegovim prethodnicima, koji su se zaklinjali da će proći “sedam generacija” prije nego što njemačke čizme ponovno uđu u Poljsku. Ubrzo nakon što je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu 2022. godine, tadašnji njemački veleposlanik u Varšavi, Arndt Freytag von Loringhoven, napisao je autorski tekst u kojem sugerira “trajno prebacivanje trupa u Poljsku” kako bi se ojačala prisutnost NATO-a na istoku zemlje. Poljska konzervativna vlada odbacila je tu ideju, a potpredsjednik vlade Jaroslaw Kaczynski izjavio je u kampanji prošle godine da će proći “sedam generacija” prije nego što Poljaci prihvate njemački garnizon na svom teritoriju.

Kaczynskijeva stranka Pravo i pravda (PiS) sada je, međutim, izvan vlasti, a nova poljska pro-EU vlada zauzela je pomirljiviji stav prema zapadnom susjedu zemlje i bivšem okupatoru.

“Tijekom odvijanja ratnih zbivanja izvan naše istočne granice, svaka pomoć i suradnja naših saveznika je dobrodošla”, rekao je Szajn za Rzeczpospolita. “Dakle, ako Nijemci žele ojačati istočno krilo NATO-a u Poljskoj kao što su učinili u Litvi, Herzlich willkommen!” dodao je, koristeći njemački izraz za “toplu dobrodošlicu”.

“Njemačka nije samo naš saveznik, već i naš ekonomski partner”, nastavio je Szajn. ”Jaroslaw Kaczynski pretvorit će svoju verbalnu i diplomatsku agresiju prema Nijemcima u vodeći element narativa unutarnje politike. Međutim, vanjska politika treba biti učinkovita, a ne razmetljiva”.

Nije jasno namjerava li njemačka vlada nastaviti s raspoređivanjem u Poljskoj. NATO već ima stalni garnizon američkih, britanskih, hrvatskih i rumunjskih vojnika, koji je stacioniran u bazi u blizini bjeloruske granice te stalni garnizon američkih vojnika u blizini zapadnog poljskog grada Poznana.

Snage nacističke Njemačke sa zapada, zajedno sa snagama Sovjetskog Saveza sa istoka, napale su Poljsku 01. rujna 1939., što je označilo početak Drugog svjetskog rata. Poljski institut za nacionalno sjećanje procjenjuje da su nacistički okupatori između 1939. i 1945. ubili do 5,6 milijuna Poljaka i Židova.

Pod vladom PiS-a, Poljska je od Njemačke tražila oko 1,3 trilijuna dolara odštete za gubitke nastale tijekom okupacije. Szajn je rekao da njegova vlada, koju vodi Donald Tusk, čovjek kojeg je Kaczynski jednom opisao kao “njemačkog agenta” i dalje namjerava tražiti odštetu od Berlina, ali će raditi s Njemačkom “tako što će pronaći povoljno i pravedno rješenje za Poljsku”. Rusija je dugo smatrala širenje NATO-a na istok i gomilanje snaga bloka u istočnoj Europi prijetnjom svojoj sigurnosti.

NATOnjemačkaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

E moj Šitleru – da si ujedinio vojsku sa poljskom vojskom…
A po završenom poslu “pretrebiš” ono što je ostalo.

Vidi se da su stratezi Pentagrama bili pažljivi na časovima istorije.

Max
3 mjeseci prije

Povratak u stara vremena.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Mogli bi tamo i ostat 😁

Observeterius
3 mjeseci prije

Pogreška je brkati nacističku njemačku i savezništvo unutar EU i NATO, iako se NATO pretvorio u nešto drugo od prvobitne namjene. Jednako je pogrešno bilijune nazivati trilijunima, ispada pretjerujeće 1,000x veća vrijednost nego što jest.

Jednostavno receno
3 mjeseci prije

I onda će opet za 50g. tražiti od njemačke naknadu štete….. Samo dok malo prellistaju po povjesnohistoriskim knjigama i malo ih preprave……. Kao i ove današnje….

Motorola
3 mjeseci prije

Europa je dobro znala s kim se petlja, sada glumi “nevinu” djevojku – djevicu, iako je u stvarnosti Europa kurva s velikim iskustvom.

Nekoime
3 mjeseci prije

Kao i 1939..

tatamata
3 mjeseci prije

pa smjeli su i prije 80 godina ,

Mali Boro
3 mjeseci prije

Jel vam sada jasno zašto poljaci mrze Ruse , istjerali im gazde 45 -sad si ih vraćaju nazad.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ma samo naprijed.

Kad Rusi opale, opaliti će po Poljskoj, ne Njemačkoj.

Josip
3 mjeseci prije

Nijemci si doveli semafor kretencinu Solca na vlast koji ih je za kratko vrijeme od velesile doveo na prosjacki stap

BlueZg
3 mjeseci prije

Opet? Eh, kratka je pamet. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

gargamel
3 mjeseci prije

Pa gde su god došli, dočekani su sa cviječem, skoro tri miliona se borilo na strani njemaca. Da naglasim, Srbi nikada, konvertiti išli i na Staljingrad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI