Prema talijanskom sudu, fašistički pozdrav nije kazneno djelo

Italija fasisticki pozdrav
44 komentara

Presuda je “povijesna pobjeda”, prema glasnogovorniku neofašističkog pokreta

Čin izvođenja fašističkog pozdrava nije zločin, stoji u presudi talijanskog vrhovnog suda, osim ako to ne predstavlja rizik za javni red ili pridonosi oživljavanju fašističke politike. U svojoj presudi od četvrtka, Vrhovni kasacijski sud u Rimu rekao je da se mora održati drugo žalbeno suđenje za skupinu od osam neofašističkih militanata koji su izveli gestu, poznatu u Italiji kao ‘rimski pozdrav’, na komemorativnom događaju u Milanu u 2016.

”Odlukom kasacijskog suda utvrđeno je da rimski pozdrav nije zločin, osim ako ne postoji konkretna opasnost od rekonstrukcije fašističke stranke, kako je predviđeno člankom 5. zakona Scelba, ili ako postoje konkretni ciljevi rasne diskriminacije i nasilja, kao što je propisano Mancinovim zakonom”, rekao je Domenico Di Tullio, odvjetnik koji zastupa dvoje optuženih, talijanskim medijima, prenosi The Guardian.

Zakon Scelba iz 1952. proglasio je nezakonitim promicanje fašizma i zabranio ponovno uvođenje fašističke stranke Benita Mussolinija u talijansku politiku. Mancino zakon, uveden 1993., proglasio je rasističko nasilje i govor mržnje nezakonitima.

Presuda suda zapravo znači da je fašistički pozdrav dopušten na javnim događajima, kao što je nedavni skup u Rimu tijekom kojeg su stotine muškaraca koristile tu gestu ispred bivšeg sjedišta sada nepostojeće stranke Talijanski društveni pokret (MSI).

Godišnji događaj obilježava smrt trojice militanata iz omladinskog krila MSI-ja u Milanu 1975. CasaPound, neofašistička skupina koja organizira događaj, pozdravila je presudu talijanskog suda kao “povijesnu pobjedu”.

“Naravno, nastavit ćemo s rimskim pozdravom”, rekao je Luca Marsella, glasnogovornik grupe, prema novinskoj agenciji ANSA. MSI, neofašistička stranka nastala nakon Drugog svjetskog rata, bila je jedan od političkih pokreta koji će se s vremenom transformirati u vladajuću stranku Braća Italije, predvođenu talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni.

Međutim, Meloni je inzistirala da njezina stranka nema “nostalgične fašiste, rasiste ili antisemite u DNK Braće Italije”. Unatoč ovoj izjavi, Braća Italije odbila su izbaciti MSI slike sa svog službenog logotipa.

Meloni se suočila s ponovnim pozivima na poduzimanje mjera protiv neofašističkih elemenata u Italiji, nakon što je snimka sa skupa u Rimu ranije ovog mjeseca, izazvala široku osudu. Video, široko distribuiran internetom, prikazuje skupine muškaraca kako stoje u redovima i izvode fašistički pozdrav.

“Ono što se dogodilo je neprihvatljivo”, rekla je Elly Schlein iz talijanske Demokratske stranke lijevog centra na društvenim mrežama povodom komemoracije 07. siječnja u glavnom gradu. “Neofašističke skupine moraju biti raspuštene, kao što je navedeno u ustavu”.

Fašistički pozdravItalijaRim
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Znači da se vraća i fađizam.

Nekoime
3 mjeseci prije

Bitno je da je Za Dom Spremni zabranjen.

Jere
3 mjeseci prije

Taj “rimski” pozdrav nije nimalo rimski i ne postoji ikakav dokaz da su ga (stari) Rimljani koristili. Ono što je nepobitno je da ga je uveo i propagirao D’Annunzio, pa se može zvati “abruceški pozdrav”. 😀
Ali ja bih ipak ostao na tome da ga nazivamo “fašistički pozdrav”. To se odnosi i na one “naše” “za dom spremne” koji bi sad isto tako i službeno ozakonili taj pozdrav (mada je on de facto već u igri, ne samo toleriran već često i aktivno stimuliran, od samog predpočetka IMOVINSKOG rata i privatizacijske pljačke). E pa njima svima u čast: nek je “Smrt fašizmu, sloboda narodu!”

ime
3 mjeseci prije

kpj i tal. fašisti su bile bratske organizacije do nekog datuma.
učite pravu a ne lažnu povijest.

Codename 47
3 mjeseci prije

Pa to je dio njihove tradicije još od starog Rima, zato i koriste naziv rimski pozdrav. Najmanji problem je sama ikonografija koja može biti bilo kakva. Veći problem je što Braća Italije smatraju Istru, Rijeku i Dalmaciju dijelom Italije. Što god netko mislio o tome bolje je da su javno neofašisti nego umiveni neonacisti kao u Njemačkoj. Barem znaš s kim imaš posla. Uostalom Italija bez obzira na veličinu nikad nije bila neka značajna sila. Pukli su 1943. pa vikali da su ih Ameri oslobodili. Nakon pada Ducea neofašizam je stalno prisutan u Italiji u ovom ili onom obliku.

Jednostavno receno
3 mjeseci prije

Zašto je problem kod talijana a nije kod susjeda kada rehabilitiraju pojedine vojvode????

Grdi
3 mjeseci prije

Lopov na sudu sebi presudio da nije krao !?? …… covjek mora biti idiot da ovakve stvari shvati ozbiljno ….

Trajko
3 mjeseci prije

Fašizam je korporativni pljačkaši pohod elite vođen od strane nacionalne države.Protunarodan je i zato slogan protivnika glasi ” smrt fašizmu- sloboda narodu!”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI