Škotska premijerka Nicola Sturgeon najavljuje novi referendum o izlasku

Premijerka, Nicola Sturgeon, Škotska, Velika Britanija, referendum
0
0

Škotska je oblast na severu ostrva Velika Britanija. Politički je jedna od konstitutivnih zemalja Ujedinjenog Kraljevstva. Kraljevstvo Škotska je bila nezavisna država do 1. maja 1707, kada je Zakonom o uniji ušla u zajednicu sa Kraljevstvom Engleskom i stvorila Kraljevstvo Veliku Britaniju.

Na referendumu o nezavisnosti koji je održan 18. septembra 2014. većinom glasova predlog o nezavisnosti je odbijen. Škotska je oduvek gajila nadu na otcepljenje od Velike Britanije. Predprošle godine je bio oganizovan referendum sa nadom da će u svojoj budućnosti koračati samostalno kao suverena i priznata država. Međutim, taj san se urušio posle neuspelog referenduma.

Štotski plan o samostalnosti se urušio, ali ideja i san su nastavili da žive. Nakon što su Škoti na referendum odlučili da ostanu deo Velike Britanije, prvi ministar Aleks Salmond je saopštio da podnosi ostavku.  Potpredsednica Nacionalne partije Škotske Nicola Sturegeon nasledila je Aleksa Salmonda na mestu lidera te stranke, i tako istovremeno postala prva žena na funkciji premijera Škotske. Premijer Škotske Nicola Sturgeon potom je ponovo na redovnoj sednici vlade oživela san o samostalnosti, i time iskoristila priliku da najavi novi referendum o otcepljenju.

Premijer Nicola Sturgeon je poznata kao vatreni zagovarač ideje o samostalnosti. Podsetimo se rezultata predhodnog refernduma. Prema istraživanjima javnog mnjenja pred referendum većina Škota je bila protiv izlaska iz Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo je potvrđeno na samom referendumu gde je većinom glasova (od 55.3%) predlog o nezavisnosti odbijen.

Nicola SturgeonReferendumŠkotska
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI