Pritvoreni bjeloruski aktivist Protasevič sudjelovao je u ratu protiv separatističkih snaga Donbasa u odori paravojne formacije Azov: no je li bio vojnik ili novinar?

Roman Protasevich
27 komentara

Bjeloruski aktivist Roman Protasevič, kojega je policija uhitila, nakon što je njegov zrakoplov zrakoplovne tvrtke Ryanaira prisilno sletio u Minsku, svojedobno je služio uz desno-orijentiranu paravojnu formaciju, bojnu Azov tijekom rata na Donbasu, gdje je čak bio i ranjen. Ove informacije potvrdilo je više izvora, koji su između ostaloga i otkrili da je Bjelorus dugo vremena proveo s ukrajinskom milicijom. Međutim, postoje neke rasprave o njegovoj ulozi u bojni Azov; neki vjeruju da je bio samo novinar-dragovoljac, a drugi sugeriraju da je sudjelovao u borbama.

Prema prvom čelniku pukovnije, koji je pisao svom kanalu Telegram u utorak, Protasevič se borio protiv okupacije Ukrajine, s bojnom Azov i drugim vojnim postrojbama.

“Bio je s nama u blizini Širokina, gdje je ranjen,” objasnio je AndreyBiletsky. “Ali njegovo oružje kao novinara nije bilo mitraljez, nego riječi.”

Osnovana 2014. godine, bojna Azov radikalno desno orijentirana paravojna postrojba, nedavno je uključena u Nacionalnu gardu Ukrajine. Bojna je sudjelovala od početka rata u Donbasu. Prvo njezino djelovanje bilo je u bici kod Mariupolja. Skupina je navodno čvrsto povezana s neonacističkom ideologijom, što se tumači iz logotipa bojne na kojem se nalazi Wolfsangel, što je bio simbol mnogih postrojbi koje su se borile na strani Wehrmachta tijekom Drugog svjetskog rata. Četiri godine nakon što je započeo rat, 2018. godine, američki je Kongres blokirao vojnu pomoć Azovu, zbog navodnih supremacijskih sklonosti njezinih članova.

Međutim, u vrijeme od komentara Biletskog, koji su nastali u utorak, izašlo je na vidjelo da je Protasevič možda bio više od novinara-volontera.

Iako nikada nije otkrio povezanost s desničarskom skupinom, javno je priznao da je bio u Donbasu tijekom sukoba. Govoreći na kanalu Jurija Dude, vrlo popularnog blogera i YouTubera u Rusiji, Protasevič je priznao da je proveo dulji period na tom području.

“Proveo sam godinu dana u Zoni antiterorističke operacije s kamerom”, rekao je, tvrdeći da je radio kao “novinar”, negirajući pritom svako sudjelovanje u borbama.

“Mislim, ranjen sam, ali sve ove godine samo sam se bavio novinarstvom”, rekao je Protasevič, također napominjući da je bio prisutan za vrijeme Majdana u Kijevu 2014. godine.

Međutim, kao i tvrdnja načelnika bataljuna Biletskog da se Protasevič “borio protiv okupacije Ukrajine s Azovom” i drugi su izvori tvrdili da se Protasevič pridružio skupini 2014. godine.

“Nije sudjelovao u borbama, ali je bio s bojnom u Donbasu. Bio je fotograf i koliko razumijem, dragovoljac”, rekao je neimenovani bjeloruski novinar, kojeg citira londonski Times. Publikacija je nakon toga uklonila ovaj citat.

Jedne od najprestižnijih ukrajinskih novina, Mirror Weekly (Zerkalo Nedeli), također su potvrdile da je „Bjelorus svojedobno radio u press-službi Azova“, čak napominjući da „nema sumnje da će Rusija pokušati iskoristiti ove informacije.“

Na Twitteru je britanski ratni novinar Jake Hanrahan tvrdio da je Protasevič zapravo sudjelovao u sukobu. Međutim, tvrdio je da nije sudjelovao s Azovom, nego “s jednom bjeloruskom jedinicom, koja se borila s Azovom.”

“Pridružio se dragovoljačkoj jedinici koja se odlučila boriti s Azovom”, pojasnio je Hanrahan. “Podijelio je i mnoštvo njihovih stavova što se raspoznaje po radikalno desnoj ikonografiji koja se vidi na majicama koje je on nosio, što je bilo prikazano.”

Kasnije je otkriven stari intervju s njegovim ocem, u kojem je otkrio da se Protasevič “borio” u Donbasu.

Također na Twitteru, istraživački izvjestitelj, sa sjedištem u Washingtonu, Aleksej Kuzmenko, analizirao je prijedloge o tome je Protasevč prikazan na pročelju publikacije Azov bojne Black Sun, iz 2015. godine. Radi se o fotografiji muškarca u odori loše kvalitete. No zbog toga što muškarac na fotografiji podsjeća na Protaseviča nastale su rasprave. Nakon analize fotografija pomoću softvera za provjeru lica tvrtke Microsoft Azure, pokazalo se da je to doista bjeloruski aktivist.

Međutim, iako je jasno da je Protasevič sigurno bio priključen bojnoj Azov, još uvijek nije potvrđeno je li on ondje prisustvovao kao novinar ili kao borac.

“Nije služio u bojni i nije bio naveden na popisima bojne,” rekao je Jurij K., jedan od pripadnika bataljuna Azov iz razdoblja 2014. i 2015. godine. “Neki od stranaca su se borili u bojni, ali većini njih nije bilo dopušteno prisustvo na prvoj crti bojišnice. Protasevič nije sudjelovao u borbama.”

Drugi veteran Azova, Viktor, rekao je za Stranu da je Protasevič došao na drugu crtu i nije izravno sudjelovao u borbama, nego da je u jedinici radio kao dragovoljac.

“Fotografija u novinama Azova s borcem koji izgleda slično Protaseviču najvjerojatnije je umjetno postavljena”, rekao je Viktor. “S obzirom na to da je mlad čovjek i zgodan i da je često bio veseo i dobro raspoložen, nije neobično to što su ga fotografirali za naslovnicu.”

BjelorusijaRoman Protaševič
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
2 godine prije

Zaslužio je barem trideset godina rada na održavanju transsibirske željeznice.

2 godine prije zadnji put uredio Mölltaler
TrrigerHappy
2 godine prije

Tu smo dakle ,momčino pero je jače od mača a novinari koji pišu propagandu samo za jednu stranu su mnogo opasniji od vojnika sa puškom…ovo ti je prilika da se spasiš i porvrdiš priče o Sakashvilijevim snajperistima i ostalim gmazovima koji su nahuškali brata na brata i lagano uništavaju dvije najveće slavenske zemlje u korist plinsko-naftnih otimača sa zapada kojima je nafta vrijednija od krvi pogotovo slavenske i krščanske

2 godine prije zadnji put uredio TrrigerHappy
Trt
2 godine prije

Nacist,a ne zločinac!

Slo
2 godine prije

Treba ga zatvoriti u ruskom donbasu da vidi malo djela ovih fasista koji rokaju po civilistima smece od covjeka

Max
2 godine prije

Strani plaćenik.

enkol
2 godine prije

Roman Protasevič rodjen 1995… Otac mu je bio potpukovnik u rezervi, lisen cina. Ne zna se koje godine, kojim ukazom i radi cega. Roman Protasevič postaje clan Mlade Fronte, danas je financirana od zapada, 2011 godine.Dakle imao je samo 16 godina, studirao je ali nije nista diplomirao, dakle postaje neka vrsta profesionalnog revolucionara. R. Protasevič zivi na zapadu, tocnije u NATO zemljama i ucestvuje u protivzakonito svrgavanje vlasti.Svi vodeci clanovi tzv. bjeloruske opozicije koji zivu na zapadu, takoreci plivaju u novcu s zapada. Zapad je sponzor revolucije u Bjelorusiji i to ne od ove godine ili prosle ili prije pet godina nego vec od samog postojanja Bjelorusije nakon raspada SSSR, razlog je taj sto ona nije u njihovom kampu. Prema razvijanju dogadjaja zapad je ustvari glavni “krivac” sto se Bjelorusija jace povezuje s svojom maticom, Rusijom. Prije ovog otvorenog napadaja na Bjelorusiju ove godine ili krajem prosle ona je balansirala… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio enkol
nekoime
2 godine prije

Dopisnik CIA-e.

B7ranko Spehar
2 godine prije

Pjeva kao kanarinac sve, a očito zna puno.Tresu se gače mnogima i sa razlogom raspada se mreža u Bjelorusiji,Rusijii Ukraini .

2 godine prije zadnji put uredio B7ranko Spehar
Realno
2 godine prije

Prije je Rusija koristila luke baltickih patuljaka za izvoz i uvoz robe pa je zaustavila.
Sad je zaustavio i Lukasenko.
Bjelorusija ce uvoziti-izvoziti svu pomorsku robu preko Rusije.
Toliko o uspjehu zapada u Bjelorusiji.

I u UN nitko nije sazvao sjednicu povodom slijetanja aviona u Minsk.
Prica zavrsena.

2 godine prije zadnji put uredio Realno
hiber
2 godine prije

Nebitno. Kao posljedica obaranja nizozemskog zrakoplova nad Donbasom sada je tamo velika prometna rupa. Kad se jednom promet poremeti teško se obnavlja, a preleta država gubi masni iznos preleta. Sada takva sudbina čeka i Bjelorusiju. Velike posljedice za mali dobitak. Da ne govorimo koluki je gubitak goriva. Sada se taj sukob širi i na Rusiju.

fong
2 godine prije

Ja bi mu dao kao u Americi, prijetnja 40 godina
ako ce priznati krivicu i svjedociti protiv drugih revolucionara onda samo 7

Konkobra
2 godine prije

After all, it’s nice to see one of Soros’s activists taking time off in the prison cell.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI