Prosvjedno pismo Jandrokoviću zbog Plenkovićevog ponašanja u Saboru

Karolina Vidović Krišto

Poštovani gospodine Jandrokoviću, na sjednici Hrvatskog sabora u srijedu, 14. travnja 2021., vrlo grubo ste prekršili Poslovnik i Ustav iz kojeg Poslovnik proizlazi, te ste još jedanput umanjili ugled institucije Hrvatskog sabora pred hrvatskom javnošću. Naime, dopustili ste predsjedniku Vlade Plenkoviću da bezočno iznosi neistine, te ste propustili upozoriti ga da je iznošenje lažnih tvrdnji u Hrvatskome saboru neprihvatljivo, te mu niste oduzeli riječ.

Vi ste upoznati da Vlada na moja zastupnička pitanja ne odgovara, odnosno, da šalje dopise koje naziva odgovorima, a odgovori u tim dopisima nisu sadržani.

Do koje mjere Vlada ne poštuje Hrvatski sabor, hrvatski Ustav, te zakone govori i činjenica da sam na moje zastupničko pitanje od 4. rujna 2020., a u svezi možebitnog kršenja zakona i sumnjivog poslovanja Emila Tedeschija, primila tek 15. siječnja 2021. dopis kojeg Vlada naziva odgovorom, a koji ne sadrži nijedan podatak koji je Vlada bila dužna dostaviti.

Naime, kao što znate, Vladi sam dostavila pisani dokaz Ureda za sprječavanje pranja novca Republike Austrije koje daje naslutiti da je kontroverzni poduzetnik Tedeschi utajio porez hrvatskoj državi, a pravosudna tijela na međunarodne dokaze uopće nisu reagirala. Vlada je putem Ministarstva pravosuđa i putem DORH-a nedvojbeno imala instrumentarije pribaviti odgovor, ali ih nije pribavila.

Drugi slučaj možemo nazvati grotesknim ismijavanjem Vladinih zakonskih obveza. Na moje pitanje o prihodima odvjetničkog ureda koji je bio u vlasništvu sadašnjeg predsjednika Ustavnog suda RH, dobila sam odgovor da mi Vlada ne može dati podatke o dobiti. Ovo se naziva vrijeđanjem zdravog razuma, ali i otvoreno skrivanje očigledno neugodnih činjenica.

Njemački Bundestag u svom poslovniku (Geschäftsordnung des Deutschen Bundestages) propisuje da je Vlada dužna odgovoriti na zastupničko pitanje u roku od tjedan dana od primitka u Uredu kancelara. Postavlja se pitanje zašto jedna funkcionirajuća demokratska država ima tako strogu odredbu parlamentarne kontrole izvršne vlasti. Odgovor je jasan, a on glasi: izvršna vlast mora djelovati transparentno i zakonito, te je parlament kao reprezentant naroda, putem parlamentarnog nadzora dužan osigurati zakonito i transparentno djelovanje Vlade.

Vi kao predsjednik Hrvatskog sabora imate prava ali i obveze, a Vaša ključna obveza je osigurati da Hrvatski Sabor, kao što je Ustavom propisano, nadzire zakonito djelovanje hrvatske vlade.
Osim što ništa ne poduzimate po pitanju kršenja Ustava i zakona od strane Vlade, koja mi ne daje odgovore na moja pitanje, Vi ste dopustili i da premijer Plenković obmanjuje Hrvatski sabor, te pred cijelom hrvatskom javnosti iznosi neistine.

Ovdje valja naglasiti da to Vladino kršenje zakona nanosi znatnu materijalnu štetu državnom proračunu (u jednom od navedenih pitanja je riječ o možebitnoj utaji poreza), a štetu, koju Vlada kršeći zakone nanosi društvenom i pravnom poretku Hrvatske, osjećamo kroz nepodnošljivu korupciju koja je uzročnik masovnog iseljavanja hrvatskih građana iz svoje Domovine.

Poštovani gospodine Jandrokoviću, pozivam Vas na žurno postupanje kako bi hrvatska vlada počela djelovati sukladno Ustavu i zakonu, jer kao što znate, ono što danas radimo za to ćemo morati sutra polagati račune. Nitko nema pravo kršiti zakone. Nepoštivanje zakona svoje države znači nepoštivanje vlastitog naroda i Domovine, a takvo ponašanje, povijest nas uči, uvijek bude kažnjeno.

S poštovanjem,
Karolina Vidović Krišto
ZASTUPNICA

Na znanje:
PREDSJEDNIKU HRVATSKE VLADE, Gospodinu Andreju Plenkoviću

andrej plenkovićhrvatskaKarolina Vidović Krišto
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
danjan
2 godine prije

i anemičnog i njonu treba jebat al sa kurtonom da se nerazmožavaju…stoka smrdljiva….

pozitivan pesimista
2 godine prije

..ugled institucije Hrvatskog sabora pred hrvatskom javnošću.
jbt. – sta sve necu procitat;)

Boba Lazarević
2 godine prije

Karolina je jedna od rijetkih svjećica u potpunom crnilu hrvatskog parlamentarizma.

nekoime
2 godine prije

Mogla je isto tako gurnuti pismo Plenkyu u guz**u. Ili, možda, u stvari i je.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Ha ha ha, ko da se necijoj majci zalis na njeno dijete… Cak i slabiji efekat od toga!

nekiOvcoid
2 godine prije

Zanimljivo da nigdje u pismu nije navedeno koje je točno neistine izrekao premijer Plenković. Naravno da ne dobiva odgovor na tako nešto…

Lucija, prva
2 godine prije

Gospođo.

A da postavite pitanje Saboru, na osnovu kojih istraživanja je nametnuo nošenje maski?

Drugo. Nametanje takve stvari kosi se sa zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju; naime, maske bi tada trebale biti besplatne.

Preporučam, ako imate konkretne dokaze za navedeno, da ih uputite Državnom odvjetništvu.

U Austrijskom parlamentu, zastupnik je testirao Coca-colu i,- ispala je pozitivna.

U Talijanskom senatu raspravlja se o protokolima liječenja.

A čime se vi bavite?
Jeste svjesni porasta smrtnosti oboljelih od Covida nakon primjene tzv devetog protokola u Hrvatskoj?

Abe 04
2 godine prije

Poštovana Karolina sve sto tvrdite stoji i važno je. Jednom mora biti rijeseno. Međutim ima nešto drugo sto je elementarno sada. Dokle god vi i drugi zastupnici sabora nosite maske i povinujete se C19 dogmi utemeljenoj na dokazano bezvrijednom testu, vi odobravate izvedeni državni udar i poniženje vas zastupnika. Vi tražite red za državu koja je sada van snage i narod čija su elementarna prava iz ustava i povelje o ljudskim pravima ukinuta odnosno suspendirana. Kola su posla dalje.

sokol
2 godine prije

zbog takvih kao gospođa Krišto Sabor je izgubio legitimitet

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI