fbpx

Protestantske „crkve“ u ofenzivi: Agresivno „pokrštavanje“ brazilskih domorodaca

Evangelizacija Južne Amerike

Prema izvješću Nelsona Rockefellera o Latinskoj Americi iz 1996. se naglašava kako katoličanstvo ispovijeda 92%  latinoameričkog stanovništva, što je nevjerojatno visoka brojka, a ima veze sa stoljetnom španjolskom dominacijom kontinenta. Primijetio je i raširenu strukturu društvene pomoći katoličkog svijeta, koji pruža pomoć najugroženijim slojevima latinoameričkih naroda.

Washington je odlučio da ovaj broj rimokatolika u Latinskoj Americi treba smanjiti. Razlog za to je što je katoličanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama uvijek gledano kao neprirodno protestantskoj prirodi zemlje i zato što su katolici vjerni papi. Prema State Departmentu, komunističke snage, stoga i antiameričke, su se infiltrirale u Vatikan još od Drugog vatikanskog koncila kojeg je 1962. sazvao Papa Ivan XXIII.

Sjedinjene Američke Države tada vide potencijal u evangelizmu, duhovnoj ruci američkog imperijalizma. Zbog toga je omogućeno stvaranje vrlo učinkovite međunarodne mreže koja se okreće oko Svjetskog evanđeoskog saveza (WEA), koji iz New Yorka prati napredak i širenje evangelizma u 129 zemalja i gdje se stvaraju međunarodne publikacije i programi djelovanja.

Iskorjenjivanje katoličanstva u Latinskoj Americi potvrđuje važnost religije u geopolitici i kako se uspostavlja novi odnos snaga povoljan za SAD. Washington se ponovno natječe za uspostavu hegemonije nad kontinentom, nakon desetljeća krize i prijetnji karizmatičnih lidera i antiimperijalista kao što su bili Allende, Castro, Perón i Chavez.

Univerzalna crkva Kraljevstva Božjeg se iz malog simbola pretvorila u najutjecajniju skupinu političkog pritiska i najveću evangelističku crkvu u Brazilu, s podružnicama u više od 170 zemalja. Ona simbolizira poraz katoličanstva u Latinskoj Americi. Osnovana je 1977. godine u Rio de Janeiru, a samo 20 godina kasnije je imala 8 milijuna vjernika. Nad ranim godinama crkve i o podrijetlu kapitala lebdi misterij, ali se neke stvari ipak znaju i vode u SAD i evangeličke fundamentalističke krugove i „duboku državu“ u Washingtonu. Opširnije o ovom proboju možete čitati u opširnoj analizi „Latinska Amerika i Rockefellerov križarski rat protiv Teologije oslobođenja“ koju smo na ovu temu objavili još 2017., a ovdje ćemo se posvetiti novoj agresivnoj kampanji ovih uvezenih „kršćanskih“ sekti u Brazilu.

Amazonija na udaru agresivnog evangelizma

Široka prostranstva Amazonije doslovno ključaju otkad je dužnost u brazilskom predsjedništvu preuzeo Jair Bolsonaro, novi predsjednik i sam pripadnik jedne od brojnih crkvi ove provenijencije u Brazilu.

Međutim, od početka veljače se situacija pooštrila i napetosti između autohtonih naroda i središnjih vlasti su eskalirale. Nacionalna zaklada Indio (FUNAI), vladino tijelo koje se bavilo pitanjima autohtonih naroda, resetirano je i izvorni statutarni cilj, a to je bila zaštita plemena, zamijenjen je novim, prisilnim obraćenjem brazilskih autohtonih naroda na evangelizam .

Početkom mjeseca FUNAI je uzdrman dolaskom na njegovo čelo Ricarda Lopesa Diasa, poznatog brazilskog antropologa s dugom prošlošću kao evangeličkog misionara u ime  projekta „Missão Novas Tribos do Brasil“. Diasu je povjereno upravljanje odjelom FUNAI koji je specijaliziran za liječenje izoliranih plemena, odnosno onih koji nikada nisu stupili u kontakt s modernim svijetom. Njegovo je imenovanje odmah  izazvalo oštre kritike da je namjerno postavljen za „pokrštavanje“ Indiosa.

Predstavnici autohtonih zajednica i autohtoni antropolozi čiji rad nije usklađen s vladom, kao i tri bivša predsjednika agencije FUNAI, izrazili su snažnu sumnju u odluku o povjeravanju tako važnog zadatka Diasu, jer su uvjereni da će kao profesionalac evangeličkog prozelitizma vjerojatno pokušati pretvoriti instituciju u tijelo evangeličkog lobija posvećenog „pokrštavanju“ plemena.

Ricardo Lopes Dias poriče takve optužbe, ali istraga koju je proveo časopis O Globo i otkriće The Intercepta  otkrivaju interese koji stoje iza njegovog izbora i onoga što se događa u dubokoj Amazoniji.

U kontekstu imenovanja Diasa dogodio se još jedan važan događaj povezan s redizajnom agencije FUNAI. Predstavljen je prijedlog zakona koji se odnosi na mogućnost obavljanja gospodarskih aktivnosti u autohtonim pokrajinama Brazila. Tekst je, teoretski, neustavan, jer narušava prava plemena na fizičko i teritorijalno samoodređenje, zajamčena temeljnom poveljom i o tome se ne može raspravljati.

Invazija „misionara“ u Amazoniji

Evangelička galaksija uključena je u rad neprestanog  prozelitizma u najudaljenijim dijelovima Amazonije još od ’90-ih, a zahvaljujući „povlačenju katoličanstva“ diljem zemlje postiže impresivne rezultate. U razdoblju od 1991. do 2018. postotak autohtonih naroda koji pripadaju evangeličkim ili novim pentekostalnim crkvama povećao se s 14% na 32%. Ova su obraćenja pripremna za guranje plemena u integraciju u brazilsko društvo, što je dovelo do depopulacije čitavih sela i stvaranja sektaških podjela koje često rezultiraju unutarnjim ili međuplemenskim svađama.

Krajem osamdesetih FUNAI je krenuo na novi put, deideologizirala se, dajući veći naglasak potrebama i željama plemena, posebno onih izoliranih, te surađujući s lokalnim vladama s ciljem da odbace entitete uključene u aktivnosti koje se smatraju opasnima za domoroce. Jedna od tih pritužbi pogodila je projekt i strukture „Missão Novas Tribos do Brasil“, koji je 1991. protjeran s teritorija plemena Zo’é pod velikim optužbama, poput nametanja kršćanstva prisilnim obraćenjima, za zlostavljanja i zanemarivanje u kontaktima.

Gotovo trideset godina nakon protjerivanja se misionarska organizacija vratila prozelitizmu među izoliranim plemenima, ovaj put uz potporu koju joj daje FUNAI, u kojeg se „prerodio“ i infiltrirao. Prema istrazi lista O Globo, koja ima široku nacionalnu rasprostranjenost, misionarski timovi brzo su stigli do 13 od 28 izoliranih naroda koji su službeno registrirani i provode aktivnosti evangelizacije, kao što je izvijestio i Opservatorij za ljudska prava izoliranih domorodačkih naroda (OPI).

Prema saveznom brazilskom zakonodavstvu, evangelizacija sama po sebi ne predstavlja zločin, ali postaje zločin kada je prisilna i jednostrane prirode, odnosno kada se dogodi bez da su domoroci prvi uputili izričiti zahtjev da u svojim zemljama imaju misionare. O Globo piše kako se događa prava invazija misionara u ovim tjednima, a to predstavlja zločin, jer je praksa invazivna i počela se provoditi bez pristanka ili zahtjeva autohtonih plemena.

U kontekstu gore spomenutog, prisilno „pokrštavanje“ brazilskih domorodaca i poseban projekt „integracije“ dovodi do depopulacije, što oslobađa za iskorištavanje ogromna prostranstva bogata resursima, uključujući krčenje šuma, a s druge se stvara vjerna biračka baza za sve buduće izbore.

The Intercept je proširio istragu i 13. veljače objavio neke snimke u kojima je izravno sudjelovao Dias i još jedan antropolog, Edward Mantoanelli Luz. Audio pokazuje da je “evangelički lobi” vršio nevjerojatan pritisak na Diasa da dobije prestižni zadatak u agenciji FUNAI s ciljem okončanja političke linije koja koči misionarsku aktivnost među autohtonim plemenima.

Edward Mantoanelli Luz je manje poznat javnosti, ali zbog toga ništa manje nije važan. On je sin evangeličkog pastora Edwarda Gomesa da Luza, trenutnog predsjednika organizacije „Missão Novas Tribos do Brasil“. 2011. godine bio je oštro kritiziran u javnosti jer je za narod Zo’é izjavio da će “dobrovoljno kleknuti, klanjati u se kršćanskom Bogu  ili će kleknuti na silu i strahovati od njega”.

Od Brazila do Floride

Missão Novas Tribos do Brasil povezan je s nekadašnjom misijom New Tribes, a danas organizacijom Ethnos360, moćnom evangeličkom organizacijom sa sjedištem u Sanfordu na Floridi.

Organizacija je osnovana 1942. godine i ima tim od preko 3000 misionara koji djeluju širom Trećeg svijeta, a suočila se s nekoliko skandala tijekom svoje duge povijesti.

U Latinskoj Americi misionari organizacije optuženi su za uništavanje identiteta čitavih plemena, jer kao promotori fundamentalističkog i zapadnocentrističkog čitanja biblijskih tekstova guraju obraćenike da se potpuno odreknu njihovih svakodnevnih praksi, obreda, tradicija i običaja, čak i kad su povezani s kulturnim, a ne religioznim aspektima.

Rad ovih profesionalnih „misionara“, koji se povremeno sele u nove krajeve, nastavljaju obraćenici kojima je povjereno upravljanje crkvama i obraćenje ostatka plemena. Žrtve postaju pravi fanatici i kao pokršteni domoroci pokušavaju širiti „riječ Božju“ unutar zajednica, što dovodi do žestokih unutarnjih sukoba.

Ali organizaciju su preplavile daleko ozbiljnije optužbe, od umiješanosti u seksualne zločine do porobljavanja. U prvom slučaju, primjerice, misionar Warren Scott Kennell osuđen je na američkom sudu 2014. godine na 58 godina zatvora zbog pedofilije, nakon što je otkriven s dječjom pornografskom arhivom koja sadrži 940 fotografija autohtonih djevojčica prosječne dobi 9 godina. Zloupotrebe su se događale uglavnom u Brazilu, gdje Kennell radi od 1995. Slični skandali zabilježeni su i u drugim zemljama.

Također u Brazilu, misionari su optuženi da su autohtono stanovništvo odvodili u ropstvo, iskorištavali ih do iscrpljenosti i do smrti, te da nisu poduzimali nikakve sanitarne mjere opreza potrebne za kontakt s izoliranim narodima.

Smrt 37 starosjedilaca plemena Zo’é, odnosno četvrtine ukupnog stanovništva, između kraja ’80-ih i početka ’90-ih, prisililo je FUNAI da protjera ovu organizaciju iz svojih zemalja.

Međutim, dolaskom na vlast Jaira Bolsonara se sve vraća kao nekad, možda i gore, jer je brazilski predsjednik svjestan da bi s nepopularnim mjerama vrlo lako mogao proći kao Mauricio Macri u Argentini i zato žurno provodi u djelo ovaj plan koji će mu jamčiti oslabljena autohtona plemena, od kojih će mnogi otići u velike gradove i napustiti svoje teritorije, a dugoročno, kao što smo naveli, može računati na veliki porast broja birača s aktualne brojke od oko 23% protestanata u brazilskom društvu.

OPŠIRNIJE:

Latinska Amerika i Rockefellerov “križarski rat” protiv teologije oslobođenja

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
77 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zen
Gost
Zen
1 godina prije

S obzirom da je u Južnoj Americi katolicanstvo izmjesano s njihovim starim religijama, pa imate onda u isto vrijeme da se molis Gospi i nekom Čučupati i to je normalno. Možda sa ovim ih žele odmaknuti od toga upravo i dati im novu dogmu. Mislim da je ovdje slucaj taj… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Zen

“Mislim da je ovdje slucaj taj jer protestanti vjeruju strogo u Bibliju i sve se iz Biblije shvaća doslovno, mislim da su oni po tome ipak na vrhu.” To rade samo protestantski fundamentalisti. Protestanti priznaju samo Bibliju, ne usmeno predanje ako katolici i pravoslavni (o drugim razlikama drugi pur). Što… Pročitaj više »

Zen
Gost
Zen
1 godina prije
Reply to  čitalac

Onda sam se ja samo susretao s fundamentalistima, al kad malo skontam pa i moji u Bosni i dalje vjeruju da je ovaj svirao frulu 5 dana oko Jerihona i zidine pale. Bog rusi zidove al ne spasava djecu recimo. Eeeeeee jbg, al hvala na objasnjenju.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Zen

@Zen- Na našim prostorima sigurno nisi mogao sresti protestante fundamentaliste. Takvih čak ni u Zapadnoj Europi nema puno. Oni postoje samo u SAD-u a ni tamo nisu većina.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije
Reply to  Piretis

Drug kad sam napisao ovo za Jerihon mislio sam na bosanske katolike, jer i moji dole a i vecina koje znam mogu svrstati u radikalne s obzirom na njihov nacin shvaćanja i poricanja onog drugacije i stranog. A sto se tice protestanata takve sam susretao po Zagrebu i Slavoniji, jer… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zen

Bosanski katolici…takvi tek ne postoje!!!

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša
Svi “bosanci” su bili katolici, kao i tvoji preci.

"Neko"
Gost
"Neko"
1 godina prije
Reply to  bbb

E vidiš nije tako, nego obratno – svi “Bosanci” su bili Pravoslavci, pa i tvoji preci! Toliko!

Crkva Bosanska
Gost
Crkva Bosanska
1 godina prije
Reply to  "Neko"

Pravoslavaca nije bilo u Bosni do turskih osvajanja i tada po prvi put naseljavaju ove krajeve. Ne vrijeđam nikog ali takva je istina.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  čitalac

Ovo, kolega, nisu “naši” protestanti, tipa Nijemci ili kalvinisti u Švicarskoj, Ovo su “politički protestanti”, kontaš, da ne idemo u širinu.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

To nesto kao i oni politicki katolici koji su u 11 ili 12 stoljeću i mislim na zapovijed Vatikana protjerali i poubijali bogumile u Bosni jer im nije odgovarala njihova verzija i odbacivanje hijerarhije?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zen

I trebalo je tu sektu uništiti.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Siniša- Nemoj dušu griješiti. Nije trebalo bogumile zatrti. Niti su bili agresivni niti su kome smetali, osim naravno konkurenciji u vidu starih crkava. Jesu Bogumili bili na svoju ruku, jesu imali učenje koje nije bilo na “liniji”, ali su obzirom na zavjet ne razmnožavanja ionako su bili osuđeni da budu… Pročitaj više »

Krševan
Gost
Krševan
1 godina prije
Reply to  Zen

Članak je potpuna glupost, traženje vještica. Treba samo otvoriti Bibliju….. Zadnje Isusove riječi bile su idite po svemu svijetu propovjedajte evanđelje svakom stvorenju, radite učenike. Bog uvijek kad stvari zamru i postanu religija čini novo u skladu sa Biblijom. To u Brazilu je normalno i događa se svuda. Usporedite što… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Krševan

Religije će 100 % nestati ( kaže Vladimir Šeks, ostati će samo nauka o Višoj sili (Bog)!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Krševan

Ali nije normalno na koji se to način rade, koliko je žrtava palo u tom procesu i koliko je sile primjenjeno.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Siniša

Dakle, nije dovoljno sto su domacima isprali mozak, spaljivali ih i mucili ako su stovali svoje stare bogove, tjerali ih da po cijenu zivota prihvate krscanstvo, sada, moraju, sa katolicke krscanske vjere prijeci na protestantsku/evangelicku crkvu jer ‘za njihovu dusu’, to tako mora biti. Pa ima li kraja maltretiranju tih… Pročitaj više »

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
1 godina prije
Reply to  Zen

Sve I jedna tzv. “poganska”/stara religija je bliza covjeku od ove judaisticke knjige zla I religija koje su potekle iz nje. To su cinjenice, svidjalo se to nekome ili ne.

Krševan
Gost
Krševan
1 godina prije
Reply to  Franjo Tahi

Znači da nisi nikad ozbiljno pristupio i pogledao unutra kakav Isusove nauk, samo ljubav…. Kao krajnje ljubite neprijatelje…. To što su je u povijesti koristili za inkvizicije, manipulaciju, sekte sve kroz krivo tumačenje…. To je druga stvar… Agape ljubav, nećeš nigdje drugdje naći osim kod Isusa…. Lp

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Krševan

@guest_376172. Niti čuju niti vide, niti žele da čuju i vide. Ako ih Gospodin ne pozove niti će moći čuti i vidjeti.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Krševan

Krsevan
Nazalost, teorija je teorija, a praksa, praksa. Svi totalitarni rezimi, od Rimskog carstva, preko Mongola, do Staljina i Hitlera, nisu izazvali takve patnje, i broj zrtava, kao vjera/e, nebitno o kojoj govorimo.

Mane
Gost
Mane
1 godina prije
Reply to  Franjo Tahi

Svako da su paganske religije “blize”coveku jer je covek otpao od boga,uz sve ono sto Taj pad nosi

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije
Reply to  Zen

Evangelizam je najraširenija religija u SAD. Najznačajniji pripadnici duboke države su njeni pripadnici. Poznata je isprepletenost I međuzavisnost evangelizma I odabranog naroda koja na kraju završava po bibliji u apokalipsi. Sve ovo se može naći na internetu. Cilj evangelizacije naroda južne amerike je izbacivanje socijalnog nauka katoličke crkve koji je… Pročitaj više »

Savaranola
Gost
Savaranola
1 godina prije
Reply to  Sardelino

Sardelino, socijalni naul katoličke crkve? Valjda je zbog tog nauka tolika sirotinja u latinskoj Americi pa su postali plodno polje za kastre, caveze… tamo vlada crkvena hijerarhija i veleposjednici. Ostali teška sirotinja. Najveća socijalna nejednakost kao i svugdje gdje je rimokatolicizam na vlasti. Evo ti i primjer Hrvatske. Natovarili su… Pročitaj više »

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Zen

Bolje oni nego islamisti.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…prvo ti rade na dusi, a zatim , zavrcu usi,,,

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

“kad su dosli imali su samo bibliju. mi smo imali zemlju. nakon nekog vremena mi smo imali bibliju a oni zemlju”

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Protestantske crkve,za razliku od ostalih kršćanskih crkava koje počivaju na mitovima i laganiju i muljanju sljedbenika,realno pristupaju religiji, pokušavajući je ukomponirat u modernom društvu u potrebi čovjeka da vjeruje. Za 50-tak godina više neće biti nikoga u kršćanskom svijetu tko će vjerovati u bezgrešno začeće,uskrsnuće na križu, Božić ,koji se… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Alex

Ma daj?
Gdje si do sad bio da nam to kažeš?
Odma’ ću ispisati se iz crkve…

Alex
Member
Alex
1 godina prije
Reply to  čitalac

Ne treba se zbog toga ispisivati iz crkve…ali ni slijepo vjerovati.Ali treba čitati na što više jezika,što više autora…I prije svega misliti svojom glavom. Na koncu,ima lijepih običaja koje nipošto ne treba zanemariti.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Alex

@Alex “Ali treba čitati na što više jezika,što više autora…” I među tim autorima bi bilo poželjno da su i pisci Biblije. Zar ne? Tek toliko da malo vidiš što zapravo unutra piše jer za svaku religiji, ideologiju ako je želiš upoznati moraš najprije razumjeti šta ona sama kaže o… Pročitaj više »

Alex
Member
Alex
1 godina prije
Reply to  čitalac

Od kuda ti znaš što sam ja preskočio?!?(Nije posebno bitno,ali ja sam Bibliju čitao na engleskom King James Bible.)Bibliju bi trebalo čitati na Hebrejskom,bar Stari Zavjet,uz to razumjeti pojmove iz vremena kada su napisani.Novi Zavjet ima četiri Evanđelja.Gdje su ostala?Uništena?Sakrivena?Može li itko pametan povjerovati da obrazovani ljudi poput Jude Iskariotskoga… Pročitaj više »

Zen
Gost
Zen
1 godina prije
Reply to  Alex

Vatikanski koncil 1660 i neke, izbace o 14 knjiga ako se ne varam. Uglavnom sve sto nije odgovaralo je izbace o. Mislim da ova verzija krscanstva je najpogodnija za kontrolu. Pati se na ovom svijetu i ocekuj kraljevstvo božje kada umres, meni je to sve kao ono je.. Lud zbunjeno

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Alex

Dio očenaša “kako na Nebu, tako i na Zemlji”, ej mudraci, sad mi protumačite značenje toga napisanoga dijela Očenaša! Ja sam skužio da je Nebo Podsvijest, a Zemlja ljudska Svijest, jer svaki čovjek funkcionira na dvije razine: Podsvijesnoj i Svjesnoj. Čovjek uvijek svoje misli ( Svijest – Zemlja ) mora… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Ico

ovoliki trud moramo nagraditi a i zaslužio si 🙂

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Rade ono što su radili stoljećima i to uspješno pripisivali katolčkoj crkvi osobito jezuitima.
“Ta ništa nije zastrto, osim zato da se očituje; i ništa skriveno, osim zato da dođe na vidjelo! Ima li tko uši da čuje, neka čuje.” Mr 4,22-24

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

sto je zajednicko splitu, sao paulu, mexico citiju, manili? droga i bande, ubojstva? da ali i katolicka vjera. sve ima povijest tako da je kod nas ostavstvina boljsevickog mentaliteta ali jos gore – nauk katolicke crkve. katolicka crkva naucava omerti, trpnji, slavi siromastvo, pasivnost, pokoru sudbini. problem je nauk katolicke… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Sami vrhunski teolozi….

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  čitalac

hvala.
to vam je taktika. izrugivati se kad vam se skrese u brk.
inace je lako biti teolog. izmislis pa razradjujes. teologija je znanost proucavanja tudjih budalastina.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm
“inace je lako biti teolog”
Pa, sve si rekao.
I potvrdio ono o čemu govorim.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Tako je, bez ruma nema duruma

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Brainstorm

Storm in brain

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije
Reply to  nessy

kakav ti je to rjecnik, nessy in messy?

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
1 godina prije

Ja sam po čitavoj Latinskoj Americi imao priliku vidjeti američke misijonare, kako šire evangelij. Od onih, koji po parkovima glasno čitaju iz Biblije (Ciudad de Mexico), do toga da kad god prođeš pored kuće, gdje živi takav misijonar, pozivaju te da uđeš, da popričaš sa njima i slično (Panama). Odlaze… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Jon Sneg

Opus dei podsjeća na Gestapo

Protivstanti ili protestanti
Gost
Protivstanti ili protestanti
1 godina prije
Reply to  Ico

Ma gestapo su koji? … zaista su infiltriranci … i politicki … koji rade protiv … rade protest

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

30 godina vjeronauka u skolama a lopovluk, nemoral, korupcija, sve zlo nikad vece. cak su i komunisti bolje odgojili djecu. osjeca narod da je sve to samo deklarativno te se tako i ponasa. izmislili isusa, “majku” boziju, jehovu, bozic. sve su to rimljani izmislili da spase carstvo a mi se… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ali konačni cilj uopće nije vjera, zar kršćanin nije i ovaj i onaj, ovdje je cilj politika i geopolitika, ali vidim da i ovdje nitko da čita tekst, već samo naslov, tako da nema smisla gubit vrijeme, Pozdrav.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

da Laki …pa dobro, veliki dio se procita pogotovo od N Babica.

Pi-zdo
Gost
Pi-zdo
1 godina prije

Pa to je kad Anglosaksonci of course kad budu trpali u brodove resurse i sirovine Latinske Amerike-da to ide malo ležernije i bez zastoja ako si novovjernik I reformisani.. A briga Anglosaksonce i njihove vladike ko je glavni vrač kod kucepogabana I macupickuja… -vidjeli smo kada su u ratu potpomogli… Pročitaj više »

Nekdo.
Gost
Nekdo.
1 godina prije
Reply to  Pi-zdo

Malvini? 🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Nekdo.

Nekdo.
😃 ” Fakland” otoci…😃

Ana Liu
Gost
Ana Liu
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija draga
, pa čovjek je napisao Falkland 😊

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  Pi-zdo

Autor najverovatnije drzi da je I sad jedan od glavni ‘Urbi et orbi’ …
Njegov pogled, ima pravo..

Juja
Gost
Juja
1 godina prije

Kako je meni lijepo nemate pojma, ne zalazim niti u jednu crkvu, ne ispovijedam niti jednu religiju, ne vijerujem u Boga a ni u Vraga. Volim sve postene i radine ljude koji zive od svoga rada i NE VOLIM LOPOVE LOPINE. Jos samo kada bih se mogao osloboditi da ne… Pročitaj više »

Kgfjč
Gost
Kgfjč
1 godina prije

Nisam ovca i ne trebam pastira. Nisam vuk, ali imam zube da se branim. Dušobrižnici svih vrsta marš od mene!

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Vatikan otvara arhive,nimalo slucajno, bas danas?
Udaraju u samo srz hriscanstva.Neko rece ovo je posljednji Papa.
A Protestanstka crkva agresivnakrecu na sve tko nije sa nama protiv nas je,videno 90 tih.

ZA KATOLICANSTVO
Gost
ZA KATOLICANSTVO
1 godina prije
Reply to  tedi

Za Vatikan … za Katolike !!

I na Balkanu mora da se prebudi Katolicanstvo! Najvisinije i najmoralnije civilizacijske vrednote imaju Katolicani.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Bolsanera su doveli na vlast pentikostalci.
I koja je to podvegetacija… To se trese, koluta ocima, govore jezici, deca predikanti… Mentor, onaj koji ga zapravo gura, je neki pentikostalni superpastor.
Protestantizam propada na zapadu ali raste na istoku i jugu. I u Kini rastu.

Friedrich Dr.
Gost
Friedrich Dr.
1 godina prije

Ne znam jel vi razdvajete samu vjeru od religije ili sto vec. Svako ljudsko bice je povezano s Tvorcem e sad tko je imao vise manje srece roden je tu gdje je, stas sad. Izvorno krscanstvo samo po sebi je savršeno samo sto se rijetki uistinu toga drze. Stari zidovi… Pročitaj više »

Neprijatelji politicko nekorektno
Gost
Neprijatelji politicko nekorektno
1 godina prije

protestanati u njemacki politiki

bild.de/politik/inland/politik-inland/coronavirus-seehofer-verweigert-merkel-haendedruck-69151244.bild.html

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

“Protestantske crkve u ofenzivi: Agresivno pokrštavanje brazilskih domorodaca.” Iako je u ovom tekstu nadrobljeno svega, samo da se ocrne protestanti, opet mi se nameće jedno pitanje. Čak i da je sve istina Babiću, ako je tebi ovaj način evangelizacije od strane protestanata agresivan, kakav je onda za tebe bio onaj… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Sion

@Sion- Mogu razumjeti kada autor, koga cijenim kao analitičara, navija za Rusiju i Kinu, za multipolarni svijet, kada nalazi mane Zapada i SAD-a, ali ne mogu razumjeti kada te ciljeve hoće ostvariti preko leđa neke vjere, u ovom slučaju protestanata. I to baš kod nas gdje je problem biti drugi… Pročitaj više »

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Piretis

Brate Piretis, a što se čudiš? Pa znaš tko je neprijatelj i tko stoji iza svega. Sve nam je to najavljeno i otpad, progoni, mučenje i mač. Hvala Bogu Gospodinova riječ je zadnja.

Maranatha

Sion
Gost
Sion
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis, Inače, ja se uopće ne smatram protestantom, već kršćaninom. No želim ti istaknuti još dvije stvari vezano uz tvoj komentar. Zabluda je vjerovati da tek od reformacije postoje obraćeni kršćani i obraćene crkve. Istina jest da je iz reformacije sa vremenom izniklo puno više takvih crkvi, i da od… Pročitaj više »

Ime
Gost
Ime
1 godina prije
Reply to  Sion

Slava Bogu Izraelovu brate Sion.

Maranatha

Max
Member
Max
1 godina prije

Nisu to nikakve “crkve već paravan firme cie i kolonizatora.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

To njih smeta”…Prema State Departmentu, komunističke snage, stoga i antiameričke, su se infiltrirale u Vatikan…” 😃😃 Ali , istina je da je Katolička crkva u Južnoj Americi sklona ljevičarenju i ljevičarima…😊 a što se nikako ne sviđa State Dep. Osnovno: “…prisilno „pokrštavanje“ brazilskih domorodaca i poseban projekt „integracije“ dovodi do… Pročitaj više »

Ime
Gost
Ime
1 godina prije

Piretis, a što očekuješ od tradicionalnih krščana? Vjeruju u kojekakve tradicije. Tvrde da su kršćani a sve do jednoga niti čita Božju riječ niti vjeruje u nju. Zadojeni glupim tradicijama Hrvati rimokatoličkim a Srbi pravoslavljem a ni jedni ni drugi ne poznaju niti žele upoznati Krista. Neće vas spasiti vaša… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Piretes “…u čemu je problem ako ih netko sada prekrštava” Ne. Ovdje se radi o autohtonim plemenima, sa malo ili bez ikakvog doticaja s civilizacijom. Novokršteni razaraju ne samo kulturu plemena, već i pleme kao zajednicu. A radi – grabljenja njihovog zemljišta. I to je ono protiv čega je Babić.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Cijenim tvoj pokušaj ali ovo Babiću nije prvi put. A glede prekrštavanja ili pokrštavanja u tome uvijek ima malo nasilja: netko stoljećima živi svoj život, sasvim mu je dobro s njegovim vjerovanjima i bogovima a onda dođe netko sa strane, ma kako dobronamjeran bio, i nudi mu “novu i… Pročitaj više »

Mane
Gost
Mane
1 godina prije

Protestantism je blizi”savremenom”coveku prvenstveno zbog individualnog pogleda na bibliju Koji stvara osecaj vece licne slobode

Cabrajac nikola
Gost
Cabrajac nikola
1 godina prije

Protestantske crkve pod hitno nabiti na onu stvar,to je hazarsko smece,koje oce do kraja unistiti autoholno stanovnistvo.

zdravko logika
Gost
zdravko logika
1 godina prije

Koliko prepirke u vezi Biblije koja nije u opste nasa knjiga inti nasa religija . Maskare po Slavoniji , krsna slava kod pravoslavaca , prenosenje mlade preko praga , teranje zime paljenje hrasta ili napravljenih lutki po Nemackoj , preskakanje preko vare … sve su to prehriscanski obicaji koji su… Pročitaj više »

Ana Liu
Gost
Ana Liu
1 godina prije

Antikršćanske “dušebrižnike” za domoroce nikada nije bilo briga za domoroce. Samo da se nastave klanjat sotoni. Ko je bez grijeha neka prvi baci kamen. Pentekostalci nisu niti zlo niti masoni. Ne nasjedaj šejtanovoj mržnji prema Isusu i kršćanima. Bezveze.:)

Irena Grobnik
Gost
Irena Grobnik
1 godina prije

Zli protestanti cilj unistiti katolicku crkvu
Sramota

Irena Grobnik
Gost
Irena Grobnik
1 godina prije

Katolicku crkvu je ustanovio Krist koju niti vrata paklena nece nadvladati , a protestantsku Martin Luther koji je izvrtio Bibliju i izbacio iz nje sto mu ne pase , htio je iz Makabrjaca izbaciti cistiliste ali nije uspio za zivota. Katolicka vjera 100-tna Biblijska katolik.hr 150 razloga zasto sam Katolik… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik