Protestantske „crkve“ u ofenzivi: Agresivno „pokrštavanje“ brazilskih domorodaca

Evangelizacija Južne Amerike
77 komentara

Prema izvješću Nelsona Rockefellera o Latinskoj Americi iz 1996. se naglašava kako katoličanstvo ispovijeda 92%  latinoameričkog stanovništva, što je nevjerojatno visoka brojka, a ima veze sa stoljetnom španjolskom dominacijom kontinenta. Primijetio je i raširenu strukturu društvene pomoći katoličkog svijeta, koji pruža pomoć najugroženijim slojevima latinoameričkih naroda.

Washington je odlučio da ovaj broj rimokatolika u Latinskoj Americi treba smanjiti. Razlog za to je što je katoličanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama uvijek gledano kao neprirodno protestantskoj prirodi zemlje i zato što su katolici vjerni papi. Prema State Departmentu, komunističke snage, stoga i antiameričke, su se infiltrirale u Vatikan još od Drugog vatikanskog koncila kojeg je 1962. sazvao Papa Ivan XXIII.

Sjedinjene Američke Države tada vide potencijal u evangelizmu, duhovnoj ruci američkog imperijalizma. Zbog toga je omogućeno stvaranje vrlo učinkovite međunarodne mreže koja se okreće oko Svjetskog evanđeoskog saveza (WEA), koji iz New Yorka prati napredak i širenje evangelizma u 129 zemalja i gdje se stvaraju međunarodne publikacije i programi djelovanja.

Iskorjenjivanje katoličanstva u Latinskoj Americi potvrđuje važnost religije u geopolitici i kako se uspostavlja novi odnos snaga povoljan za SAD. Washington se ponovno natječe za uspostavu hegemonije nad kontinentom, nakon desetljeća krize i prijetnji karizmatičnih lidera i antiimperijalista kao što su bili Allende, Castro, Perón i Chavez.

Univerzalna crkva Kraljevstva Božjeg se iz malog simbola pretvorila u najutjecajniju skupinu političkog pritiska i najveću evangelističku crkvu u Brazilu, s podružnicama u više od 170 zemalja. Ona simbolizira poraz katoličanstva u Latinskoj Americi. Osnovana je 1977. godine u Rio de Janeiru, a samo 20 godina kasnije je imala 8 milijuna vjernika. Nad ranim godinama crkve i o podrijetlu kapitala lebdi misterij, ali se neke stvari ipak znaju i vode u SAD i evangeličke fundamentalističke krugove i „duboku državu“ u Washingtonu. Opširnije o ovom proboju možete čitati u opširnoj analizi „Latinska Amerika i Rockefellerov križarski rat protiv Teologije oslobođenja“ koju smo na ovu temu objavili još 2017., a ovdje ćemo se posvetiti novoj agresivnoj kampanji ovih uvezenih „kršćanskih“ sekti u Brazilu.

Amazonija na udaru agresivnog evangelizma

Široka prostranstva Amazonije doslovno ključaju otkad je dužnost u brazilskom predsjedništvu preuzeo Jair Bolsonaro, novi predsjednik i sam pripadnik jedne od brojnih crkvi ove provenijencije u Brazilu.

Međutim, od početka veljače se situacija pooštrila i napetosti između autohtonih naroda i središnjih vlasti su eskalirale. Nacionalna zaklada Indio (FUNAI), vladino tijelo koje se bavilo pitanjima autohtonih naroda, resetirano je i izvorni statutarni cilj, a to je bila zaštita plemena, zamijenjen je novim, prisilnim obraćenjem brazilskih autohtonih naroda na evangelizam .

Početkom mjeseca FUNAI je uzdrman dolaskom na njegovo čelo Ricarda Lopesa Diasa, poznatog brazilskog antropologa s dugom prošlošću kao evangeličkog misionara u ime  projekta „Missão Novas Tribos do Brasil“. Diasu je povjereno upravljanje odjelom FUNAI koji je specijaliziran za liječenje izoliranih plemena, odnosno onih koji nikada nisu stupili u kontakt s modernim svijetom. Njegovo je imenovanje odmah  izazvalo oštre kritike da je namjerno postavljen za „pokrštavanje“ Indiosa.

Predstavnici autohtonih zajednica i autohtoni antropolozi čiji rad nije usklađen s vladom, kao i tri bivša predsjednika agencije FUNAI, izrazili su snažnu sumnju u odluku o povjeravanju tako važnog zadatka Diasu, jer su uvjereni da će kao profesionalac evangeličkog prozelitizma vjerojatno pokušati pretvoriti instituciju u tijelo evangeličkog lobija posvećenog „pokrštavanju“ plemena.

Ricardo Lopes Dias poriče takve optužbe, ali istraga koju je proveo časopis O Globo i otkriće The Intercepta  otkrivaju interese koji stoje iza njegovog izbora i onoga što se događa u dubokoj Amazoniji.

U kontekstu imenovanja Diasa dogodio se još jedan važan događaj povezan s redizajnom agencije FUNAI. Predstavljen je prijedlog zakona koji se odnosi na mogućnost obavljanja gospodarskih aktivnosti u autohtonim pokrajinama Brazila. Tekst je, teoretski, neustavan, jer narušava prava plemena na fizičko i teritorijalno samoodređenje, zajamčena temeljnom poveljom i o tome se ne može raspravljati.

Invazija „misionara“ u Amazoniji

Evangelička galaksija uključena je u rad neprestanog  prozelitizma u najudaljenijim dijelovima Amazonije još od ’90-ih, a zahvaljujući „povlačenju katoličanstva“ diljem zemlje postiže impresivne rezultate. U razdoblju od 1991. do 2018. postotak autohtonih naroda koji pripadaju evangeličkim ili novim pentekostalnim crkvama povećao se s 14% na 32%. Ova su obraćenja pripremna za guranje plemena u integraciju u brazilsko društvo, što je dovelo do depopulacije čitavih sela i stvaranja sektaških podjela koje često rezultiraju unutarnjim ili međuplemenskim svađama.

Krajem osamdesetih FUNAI je krenuo na novi put, deideologizirala se, dajući veći naglasak potrebama i željama plemena, posebno onih izoliranih, te surađujući s lokalnim vladama s ciljem da odbace entitete uključene u aktivnosti koje se smatraju opasnima za domoroce. Jedna od tih pritužbi pogodila je projekt i strukture „Missão Novas Tribos do Brasil“, koji je 1991. protjeran s teritorija plemena Zo’é pod velikim optužbama, poput nametanja kršćanstva prisilnim obraćenjima, za zlostavljanja i zanemarivanje u kontaktima.

Gotovo trideset godina nakon protjerivanja se misionarska organizacija vratila prozelitizmu među izoliranim plemenima, ovaj put uz potporu koju joj daje FUNAI, u kojeg se „prerodio“ i infiltrirao. Prema istrazi lista O Globo, koja ima široku nacionalnu rasprostranjenost, misionarski timovi brzo su stigli do 13 od 28 izoliranih naroda koji su službeno registrirani i provode aktivnosti evangelizacije, kao što je izvijestio i Opservatorij za ljudska prava izoliranih domorodačkih naroda (OPI).

Prema saveznom brazilskom zakonodavstvu, evangelizacija sama po sebi ne predstavlja zločin, ali postaje zločin kada je prisilna i jednostrane prirode, odnosno kada se dogodi bez da su domoroci prvi uputili izričiti zahtjev da u svojim zemljama imaju misionare. O Globo piše kako se događa prava invazija misionara u ovim tjednima, a to predstavlja zločin, jer je praksa invazivna i počela se provoditi bez pristanka ili zahtjeva autohtonih plemena.

U kontekstu gore spomenutog, prisilno „pokrštavanje“ brazilskih domorodaca i poseban projekt „integracije“ dovodi do depopulacije, što oslobađa za iskorištavanje ogromna prostranstva bogata resursima, uključujući krčenje šuma, a s druge se stvara vjerna biračka baza za sve buduće izbore.

The Intercept je proširio istragu i 13. veljače objavio neke snimke u kojima je izravno sudjelovao Dias i još jedan antropolog, Edward Mantoanelli Luz. Audio pokazuje da je “evangelički lobi” vršio nevjerojatan pritisak na Diasa da dobije prestižni zadatak u agenciji FUNAI s ciljem okončanja političke linije koja koči misionarsku aktivnost među autohtonim plemenima.

Edward Mantoanelli Luz je manje poznat javnosti, ali zbog toga ništa manje nije važan. On je sin evangeličkog pastora Edwarda Gomesa da Luza, trenutnog predsjednika organizacije „Missão Novas Tribos do Brasil“. 2011. godine bio je oštro kritiziran u javnosti jer je za narod Zo’é izjavio da će “dobrovoljno kleknuti, klanjati u se kršćanskom Bogu  ili će kleknuti na silu i strahovati od njega”.

Od Brazila do Floride

Missão Novas Tribos do Brasil povezan je s nekadašnjom misijom New Tribes, a danas organizacijom Ethnos360, moćnom evangeličkom organizacijom sa sjedištem u Sanfordu na Floridi.

Organizacija je osnovana 1942. godine i ima tim od preko 3000 misionara koji djeluju širom Trećeg svijeta, a suočila se s nekoliko skandala tijekom svoje duge povijesti.

U Latinskoj Americi misionari organizacije optuženi su za uništavanje identiteta čitavih plemena, jer kao promotori fundamentalističkog i zapadnocentrističkog čitanja biblijskih tekstova guraju obraćenike da se potpuno odreknu njihovih svakodnevnih praksi, obreda, tradicija i običaja, čak i kad su povezani s kulturnim, a ne religioznim aspektima.

Rad ovih profesionalnih „misionara“, koji se povremeno sele u nove krajeve, nastavljaju obraćenici kojima je povjereno upravljanje crkvama i obraćenje ostatka plemena. Žrtve postaju pravi fanatici i kao pokršteni domoroci pokušavaju širiti „riječ Božju“ unutar zajednica, što dovodi do žestokih unutarnjih sukoba.

Ali organizaciju su preplavile daleko ozbiljnije optužbe, od umiješanosti u seksualne zločine do porobljavanja. U prvom slučaju, primjerice, misionar Warren Scott Kennell osuđen je na američkom sudu 2014. godine na 58 godina zatvora zbog pedofilije, nakon što je otkriven s dječjom pornografskom arhivom koja sadrži 940 fotografija autohtonih djevojčica prosječne dobi 9 godina. Zloupotrebe su se događale uglavnom u Brazilu, gdje Kennell radi od 1995. Slični skandali zabilježeni su i u drugim zemljama.

Također u Brazilu, misionari su optuženi da su autohtono stanovništvo odvodili u ropstvo, iskorištavali ih do iscrpljenosti i do smrti, te da nisu poduzimali nikakve sanitarne mjere opreza potrebne za kontakt s izoliranim narodima.

Smrt 37 starosjedilaca plemena Zo’é, odnosno četvrtine ukupnog stanovništva, između kraja ’80-ih i početka ’90-ih, prisililo je FUNAI da protjera ovu organizaciju iz svojih zemalja.

Međutim, dolaskom na vlast Jaira Bolsonara se sve vraća kao nekad, možda i gore, jer je brazilski predsjednik svjestan da bi s nepopularnim mjerama vrlo lako mogao proći kao Mauricio Macri u Argentini i zato žurno provodi u djelo ovaj plan koji će mu jamčiti oslabljena autohtona plemena, od kojih će mnogi otići u velike gradove i napustiti svoje teritorije, a dugoročno, kao što smo naveli, može računati na veliki porast broja birača s aktualne brojke od oko 23% protestanata u brazilskom društvu.

OPŠIRNIJE:

Latinska Amerika i Rockefellerov “križarski rat” protiv teologije oslobođenja

Evangelizacijajužna amerikakatoličanstvoProtestantizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zen
4 godine prije

S obzirom da je u Južnoj Americi katolicanstvo izmjesano s njihovim starim religijama, pa imate onda u isto vrijeme da se molis Gospi i nekom Čučupati i to je normalno. Možda sa ovim ih žele odmaknuti od toga upravo i dati im novu dogmu. Mislim da je ovdje slucaj taj jer protestanti vjeruju strogo u Bibliju i sve se iz Biblije shvaća doslovno, mislim da su oni po tome ipak na vrhu. E sad moja iskustva s protestantima su ta da oni cvrsto brane svoju vjeru i opet Bibliju. Isto se desava i u Africi, i isto tako masovno. Ocito su skontali da katolicanstvo vise ne pali toliko, možda su se ljudi poceli vraca ti svojim starim religijama. Ne zna. Evo mozda povezujem gluposti neka mi netko objasni dole zanima me

politicki nekorektan
4 godine prije

…prvo ti rade na dusi, a zatim , zavrcu usi,,,

Alex
4 godine prije

Protestantske crkve,za razliku od ostalih kršćanskih crkava koje počivaju na mitovima i laganiju i muljanju sljedbenika,realno pristupaju religiji, pokušavajući je ukomponirat u modernom društvu u potrebi čovjeka da vjeruje. Za 50-tak godina više neće biti nikoga u kršćanskom svijetu tko će vjerovati u bezgrešno začeće,uskrsnuće na križu, Božić ,koji se slavi u vrijeme kada Ješua iz Nazareta nije rođen…itd. ..Čak je i godina rođenja Isusova promašena za cca 30, obzirom na ciklus Haleovog kometa, vrijeme vladavine kralja Heroda.

čitalac
4 godine prije

Rade ono što su radili stoljećima i to uspješno pripisivali katolčkoj crkvi osobito jezuitima.
“Ta ništa nije zastrto, osim zato da se očituje; i ništa skriveno, osim zato da dođe na vidjelo! Ima li tko uši da čuje, neka čuje.” Mr 4,22-24

Brainstorm
4 godine prije

sto je zajednicko splitu, sao paulu, mexico citiju, manili? droga i bande, ubojstva? da ali i katolicka vjera. sve ima povijest tako da je kod nas ostavstvina boljsevickog mentaliteta ali jos gore – nauk katolicke crkve. katolicka crkva naucava omerti, trpnji, slavi siromastvo, pasivnost, pokoru sudbini. problem je nauk katolicke crkve. portugal, spanjolska, italija, filipini, meksiko, sve katolicke zemlje i u svima korupcija, fasisticke diktature, marksisticke gerile bile ili narko bande sad. sve te zemlje siromasne u europi. ne usporedjujmo sa austrijom i poljskom jer je tamo srecom nesto drugog elementa – pruske discipline. sve dolazi iz krsenja druge bozije zapovijedi – ne pravi sebi lika onoga sto je na nebu. bog je predstavljen kao sudac, vladar i stvoritelj. normalno da vjernicko stado onda ocekuje diktatora na zemlji. zasto argentina i brazil nisu kao usa? radi vjere. isto i juznoafricka drzava i kenija, protestantske zemlje te bolje i uspjesnije od… Čitaj više »

Jon Sneg
4 godine prije

Ja sam po čitavoj Latinskoj Americi imao priliku vidjeti američke misijonare, kako šire evangelij. Od onih, koji po parkovima glasno čitaju iz Biblije (Ciudad de Mexico), do toga da kad god prođeš pored kuće, gdje živi takav misijonar, pozivaju te da uđeš, da popričaš sa njima i slično (Panama). Odlaze Amerikanci, da dobrovoljno grade crkve (Nikaragva). U Meksiku vrlo su aktivni i Jehovi svedoci. Pričao sam tako sa nekim našim zemljakom, koji živi tamo več više od 30 godina, koji kaže da svi ti protestanti i Jehovci koriste “bolji marketing” kako popularizirati ljudima njihovu vjeru (odnosnu sektu). OK i katolička crkva se počela mobilizirati i koristi organizaciju “Legionario del Cristo” (Hristovi legionari) za širenje katoličke vjere.

Brainstorm
4 godine prije

30 godina vjeronauka u skolama a lopovluk, nemoral, korupcija, sve zlo nikad vece. cak su i komunisti bolje odgojili djecu. osjeca narod da je sve to samo deklarativno te se tako i ponasa.
izmislili isusa, “majku” boziju, jehovu, bozic. sve su to rimljani izmislili da spase carstvo a mi se kao moramo bogu moliti.
istrjebljenja katara, gnostika, templara, zidova, bogumila, heretka, vjestica, pedofilija, mucenja, lomace. sve je to katolicki djavolski spirit.
isus im je tesar, drvodjelja. oci u oci te laze jer isus je zidovski pop.
e katolici i ostali, ajde priznajte, molite se zidovskom popu.
e, i mitrijanaca. to su bili oni koje su prvi katolicki biskupi bacali lavovima.

Laki Topalović
4 godine prije

Ali konačni cilj uopće nije vjera, zar kršćanin nije i ovaj i onaj, ovdje je cilj politika i geopolitika, ali vidim da i ovdje nitko da čita tekst, već samo naslov, tako da nema smisla gubit vrijeme, Pozdrav.

Pi-zdo
4 godine prije

Pa to je kad Anglosaksonci of course kad budu trpali u brodove resurse i sirovine Latinske Amerike-da to ide malo ležernije i bez zastoja ako si novovjernik I reformisani.. A briga Anglosaksonce i njihove vladike ko je glavni vrač kod kucepogabana I macupickuja… -vidjeli smo kada su u ratu potpomogli Engleze protiv Argentine oko Maldiva(falklanda)..

Juja
4 godine prije

Kako je meni lijepo nemate pojma, ne zalazim niti u jednu crkvu, ne ispovijedam niti jednu religiju, ne vijerujem u Boga a ni u Vraga. Volim sve postene i radine ljude koji zive od svoga rada i NE VOLIM LOPOVE LOPINE. Jos samo kada bih se mogao osloboditi da ne zalazim u banke i razne drzavne urede posebno ovaj porezni. Meni nijedna crkva nijedna drzava (a zivio sam i radio u 6 drzava) nije nista dala samo su mi svi uzimali, i crkve i drzave su prokleto pohlepne i nikada im dosta, a uzimaju svakim danom sve vise. Kada bih mogao otici u Latinsku Ameriku i tim jadnim domorodcima objasniti da je sve sto im nudi crkava il drzava samo prevara. Pogledajte samo zadnji Balkanski rat svi su mobilizirali i silom i milom i svi su obecavali brda i doline i zivot kao u Svicarskoj, ali su pri tome samo… Čitaj više »

Kgfjč
4 godine prije

Nisam ovca i ne trebam pastira. Nisam vuk, ali imam zube da se branim. Dušobrižnici svih vrsta marš od mene!

tedi
4 godine prije

Vatikan otvara arhive,nimalo slucajno, bas danas?
Udaraju u samo srz hriscanstva.Neko rece ovo je posljednji Papa.
A Protestanstka crkva agresivnakrecu na sve tko nije sa nama protiv nas je,videno 90 tih.

Red Dog
4 godine prije

Bolsanera su doveli na vlast pentikostalci.
I koja je to podvegetacija… To se trese, koluta ocima, govore jezici, deca predikanti… Mentor, onaj koji ga zapravo gura, je neki pentikostalni superpastor.
Protestantizam propada na zapadu ali raste na istoku i jugu. I u Kini rastu.

Friedrich Dr.
4 godine prije

Ne znam jel vi razdvajete samu vjeru od religije ili sto vec. Svako ljudsko bice je povezano s Tvorcem e sad tko je imao vise manje srece roden je tu gdje je, stas sad.
Izvorno krscanstvo samo po sebi je savršeno samo sto se rijetki uistinu toga drze.
Stari zidovi imaju izreku da Bog drzi/nece da unisti svijet zbog 33 pravednika sto zive trenutno na Zemlji a sto je najjace ni sami pravednici ne znaju da su pravednici upravo oni.

Neprijatelji politicko nekorektno
4 godine prije

protestanati u njemacki politiki

bild.de/politik/inland/politik-inland/coronavirus-seehofer-verweigert-merkel-haendedruck-69151244.bild.html

Sion
4 godine prije

“Protestantske crkve u ofenzivi: Agresivno pokrštavanje brazilskih domorodaca.”

Iako je u ovom tekstu nadrobljeno svega, samo da se ocrne protestanti, opet mi se nameće jedno pitanje. Čak i da je sve istina Babiću, ako je tebi ovaj način evangelizacije od strane protestanata agresivan, kakav je onda za tebe bio onaj način pokrštavanja južnoameričkih naroda od prije par stotina godina?

Slava Bogu šta ljudi traže živoga Boga i masovno se obraćaju po cijelom svijetu. Kada bi barem svi odbacili nežive kipove i predali svoja srca Gospodinu Isusu Kristu, jer je blizu Kraljevstvo Božje.

Max
4 godine prije

Nisu to nikakve “crkve već paravan firme cie i kolonizatora.

Lucija
4 godine prije

To njih smeta”…Prema State Departmentu, komunističke snage, stoga i antiameričke, su se infiltrirale u Vatikan…”
😃😃
Ali , istina je da je Katolička crkva u Južnoj Americi sklona ljevičarenju i ljevičarima…😊 a što se nikako ne sviđa State Dep.

Osnovno: “…prisilno „pokrštavanje“ brazilskih domorodaca i poseban projekt „integracije“ dovodi do depopulacije, što oslobađa za iskorištavanje ogromna prostranstva bogata resursima, uključujući krčenje šuma, …”

Ime
4 godine prije

Piretis, a što očekuješ od tradicionalnih krščana? Vjeruju u kojekakve tradicije. Tvrde da su kršćani a sve do jednoga niti čita Božju riječ niti vjeruje u nju. Zadojeni glupim tradicijama Hrvati rimokatoličkim a Srbi pravoslavljem a ni jedni ni drugi ne poznaju niti žele upoznati Krista. Neće vas spasiti vaša crkva! Jedini koji vas može spasiti je Isus Krist.

Maranatha

Lucija
4 godine prije

Piretes
“…u čemu je problem ako ih netko sada prekrštava”

Ne. Ovdje se radi o autohtonim plemenima, sa malo ili bez ikakvog doticaja s civilizacijom.
Novokršteni razaraju ne samo kulturu plemena, već i pleme kao zajednicu. A radi – grabljenja njihovog zemljišta.
I to je ono protiv čega je Babić.
Svakako ne protiv protestantizma kao takvoga.

Mane
4 godine prije

Protestantism je blizi”savremenom”coveku prvenstveno zbog individualnog pogleda na bibliju Koji stvara osecaj vece licne slobode

Cabrajac nikola
4 godine prije

Protestantske crkve pod hitno nabiti na onu stvar,to je hazarsko smece,koje oce do kraja unistiti autoholno stanovnistvo.

zdravko logika
4 godine prije

Koliko prepirke u vezi Biblije koja nije u opste nasa knjiga inti nasa religija . Maskare po Slavoniji , krsna slava kod pravoslavaca , prenosenje mlade preko praga , teranje zime paljenje hrasta ili napravljenih lutki po Nemackoj , preskakanje preko vare … sve su to prehriscanski obicaji koji su silom suzbijani . Izvorno hriscanstvo je imalo za simbol ribu . Dans najizvorniji oblik hriscanstva je ostao u Egiptu kod Kopta , svi drugi su evulirali od toga , pa sad svaka drzava pravi crkvu za sebe .

Ana Liu
4 godine prije

Antikršćanske “dušebrižnike” za domoroce nikada nije bilo briga za domoroce. Samo da se nastave klanjat sotoni. Ko je bez grijeha neka prvi baci kamen. Pentekostalci nisu niti zlo niti masoni. Ne nasjedaj šejtanovoj mržnji prema Isusu i kršćanima. Bezveze.:)

Irena Grobnik
4 godine prije

Zli protestanti cilj unistiti katolicku crkvu
Sramota

Irena Grobnik
4 godine prije

Katolicku crkvu je ustanovio Krist koju niti vrata paklena nece nadvladati , a protestantsku Martin Luther koji je izvrtio Bibliju i izbacio iz nje sto mu ne pase , htio je iz Makabrjaca izbaciti cistiliste ali nije uspio za zivota.
Katolicka vjera 100-tna Biblijska katolik.hr 150 razloga zasto sam Katolik i zasto bi ti trebao biti, Biblijski razlozi za Katolicizam, zato sto se katolicka vjera 150 % temelji na Bibliji .
Svjedocanstva.com moljenje Mariji i Svecima te njihova Biblijska opravdavdanost.
Bitno.net , svjedocanstva.com i katolik.hr Bog dopusta pravljenje kipova u ispravne svrhe , a zs sirenje drugi vjera krivih kao sto je nekad bilo zlatno tele zabranjuje .
Chatolich answer Katolicka Euharostija

Sakramenti su Biblijski bitno.net i svjecocanstva.com

Pametnom dosta .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI