fbpx

Protestantske „crkve“ u ofenzivi: Agresivno „pokrštavanje“ brazilskih domorodaca

Evangelizacija Južne Amerike

Prema izvješću Nelsona Rockefellera o Latinskoj Americi iz 1996. se naglašava kako katoličanstvo ispovijeda 92%  latinoameričkog stanovništva, što je nevjerojatno visoka brojka, a ima veze sa stoljetnom španjolskom dominacijom kontinenta. Primijetio je i raširenu strukturu društvene pomoći katoličkog svijeta, koji pruža pomoć najugroženijim slojevima latinoameričkih naroda.

Washington je odlučio da ovaj broj rimokatolika u Latinskoj Americi treba smanjiti. Razlog za to je što je katoličanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama uvijek gledano kao neprirodno protestantskoj prirodi zemlje i zato što su katolici vjerni papi. Prema State Departmentu, komunističke snage, stoga i antiameričke, su se infiltrirale u Vatikan još od Drugog vatikanskog koncila kojeg je 1962. sazvao Papa Ivan XXIII.

Sjedinjene Američke Države tada vide potencijal u evangelizmu, duhovnoj ruci američkog imperijalizma. Zbog toga je omogućeno stvaranje vrlo učinkovite međunarodne mreže koja se okreće oko Svjetskog evanđeoskog saveza (WEA), koji iz New Yorka prati napredak i širenje evangelizma u 129 zemalja i gdje se stvaraju međunarodne publikacije i programi djelovanja.

Iskorjenjivanje katoličanstva u Latinskoj Americi potvrđuje važnost religije u geopolitici i kako se uspostavlja novi odnos snaga povoljan za SAD. Washington se ponovno natječe za uspostavu hegemonije nad kontinentom, nakon desetljeća krize i prijetnji karizmatičnih lidera i antiimperijalista kao što su bili Allende, Castro, Perón i Chavez.

Univerzalna crkva Kraljevstva Božjeg se iz malog simbola pretvorila u najutjecajniju skupinu političkog pritiska i najveću evangelističku crkvu u Brazilu, s podružnicama u više od 170 zemalja. Ona simbolizira poraz katoličanstva u Latinskoj Americi. Osnovana je 1977. godine u Rio de Janeiru, a samo 20 godina kasnije je imala 8 milijuna vjernika. Nad ranim godinama crkve i o podrijetlu kapitala lebdi misterij, ali se neke stvari ipak znaju i vode u SAD i evangeličke fundamentalističke krugove i „duboku državu“ u Washingtonu. Opširnije o ovom proboju možete čitati u opširnoj analizi „Latinska Amerika i Rockefellerov križarski rat protiv Teologije oslobođenja“ koju smo na ovu temu objavili još 2017., a ovdje ćemo se posvetiti novoj agresivnoj kampanji ovih uvezenih „kršćanskih“ sekti u Brazilu.

Amazonija na udaru agresivnog evangelizma

Široka prostranstva Amazonije doslovno ključaju otkad je dužnost u brazilskom predsjedništvu preuzeo Jair Bolsonaro, novi predsjednik i sam pripadnik jedne od brojnih crkvi ove provenijencije u Brazilu.

Međutim, od početka veljače se situacija pooštrila i napetosti između autohtonih naroda i središnjih vlasti su eskalirale. Nacionalna zaklada Indio (FUNAI), vladino tijelo koje se bavilo pitanjima autohtonih naroda, resetirano je i izvorni statutarni cilj, a to je bila zaštita plemena, zamijenjen je novim, prisilnim obraćenjem brazilskih autohtonih naroda na evangelizam .

Početkom mjeseca FUNAI je uzdrman dolaskom na njegovo čelo Ricarda Lopesa Diasa, poznatog brazilskog antropologa s dugom prošlošću kao evangeličkog misionara u ime  projekta „Missão Novas Tribos do Brasil“. Diasu je povjereno upravljanje odjelom FUNAI koji je specijaliziran za liječenje izoliranih plemena, odnosno onih koji nikada nisu stupili u kontakt s modernim svijetom. Njegovo je imenovanje odmah  izazvalo oštre kritike da je namjerno postavljen za „pokrštavanje“ Indiosa.

Predstavnici autohtonih zajednica i autohtoni antropolozi čiji rad nije usklađen s vladom, kao i tri bivša predsjednika agencije FUNAI, izrazili su snažnu sumnju u odluku o povjeravanju tako važnog zadatka Diasu, jer su uvjereni da će kao profesionalac evangeličkog prozelitizma vjerojatno pokušati pretvoriti instituciju u tijelo evangeličkog lobija posvećenog „pokrštavanju“ plemena.

Ricardo Lopes Dias poriče takve optužbe, ali istraga koju je proveo časopis O Globo i otkriće The Intercepta  otkrivaju interese koji stoje iza njegovog izbora i onoga što se događa u dubokoj Amazoniji.

U kontekstu imenovanja Diasa dogodio se još jedan važan događaj povezan s redizajnom agencije FUNAI. Predstavljen je prijedlog zakona koji se odnosi na mogućnost obavljanja gospodarskih aktivnosti u autohtonim pokrajinama Brazila. Tekst je, teoretski, neustavan, jer narušava prava plemena na fizičko i teritorijalno samoodređenje, zajamčena temeljnom poveljom i o tome se ne može raspravljati.

Invazija „misionara“ u Amazoniji

Evangelička galaksija uključena je u rad neprestanog  prozelitizma u najudaljenijim dijelovima Amazonije još od ’90-ih, a zahvaljujući „povlačenju katoličanstva“ diljem zemlje postiže impresivne rezultate. U razdoblju od 1991. do 2018. postotak autohtonih naroda koji pripadaju evangeličkim ili novim pentekostalnim crkvama povećao se s 14% na 32%. Ova su obraćenja pripremna za guranje plemena u integraciju u brazilsko društvo, što je dovelo do depopulacije čitavih sela i stvaranja sektaških podjela koje često rezultiraju unutarnjim ili međuplemenskim svađama.

Krajem osamdesetih FUNAI je krenuo na novi put, deideologizirala se, dajući veći naglasak potrebama i željama plemena, posebno onih izoliranih, te surađujući s lokalnim vladama s ciljem da odbace entitete uključene u aktivnosti koje se smatraju opasnima za domoroce. Jedna od tih pritužbi pogodila je projekt i strukture „Missão Novas Tribos do Brasil“, koji je 1991. protjeran s teritorija plemena Zo’é pod velikim optužbama, poput nametanja kršćanstva prisilnim obraćenjima, za zlostavljanja i zanemarivanje u kontaktima.

Gotovo trideset godina nakon protjerivanja se misionarska organizacija vratila prozelitizmu među izoliranim plemenima, ovaj put uz potporu koju joj daje FUNAI, u kojeg se „prerodio“ i infiltrirao. Prema istrazi lista O Globo, koja ima široku nacionalnu rasprostranjenost, misionarski timovi brzo su stigli do 13 od 28 izoliranih naroda koji su službeno registrirani i provode aktivnosti evangelizacije, kao što je izvijestio i Opservatorij za ljudska prava izoliranih domorodačkih naroda (OPI).

Prema saveznom brazilskom zakonodavstvu, evangelizacija sama po sebi ne predstavlja zločin, ali postaje zločin kada je prisilna i jednostrane prirode, odnosno kada se dogodi bez da su domoroci prvi uputili izričiti zahtjev da u svojim zemljama imaju misionare. O Globo piše kako se događa prava invazija misionara u ovim tjednima, a to predstavlja zločin, jer je praksa invazivna i počela se provoditi bez pristanka ili zahtjeva autohtonih plemena.

U kontekstu gore spomenutog, prisilno „pokrštavanje“ brazilskih domorodaca i poseban projekt „integracije“ dovodi do depopulacije, što oslobađa za iskorištavanje ogromna prostranstva bogata resursima, uključujući krčenje šuma, a s druge se stvara vjerna biračka baza za sve buduće izbore.

The Intercept je proširio istragu i 13. veljače objavio neke snimke u kojima je izravno sudjelovao Dias i još jedan antropolog, Edward Mantoanelli Luz. Audio pokazuje da je “evangelički lobi” vršio nevjerojatan pritisak na Diasa da dobije prestižni zadatak u agenciji FUNAI s ciljem okončanja političke linije koja koči misionarsku aktivnost među autohtonim plemenima.

Edward Mantoanelli Luz je manje poznat javnosti, ali zbog toga ništa manje nije važan. On je sin evangeličkog pastora Edwarda Gomesa da Luza, trenutnog predsjednika organizacije „Missão Novas Tribos do Brasil“. 2011. godine bio je oštro kritiziran u javnosti jer je za narod Zo’é izjavio da će “dobrovoljno kleknuti, klanjati u se kršćanskom Bogu  ili će kleknuti na silu i strahovati od njega”.

Od Brazila do Floride

Missão Novas Tribos do Brasil povezan je s nekadašnjom misijom New Tribes, a danas organizacijom Ethnos360, moćnom evangeličkom organizacijom sa sjedištem u Sanfordu na Floridi.

Organizacija je osnovana 1942. godine i ima tim od preko 3000 misionara koji djeluju širom Trećeg svijeta, a suočila se s nekoliko skandala tijekom svoje duge povijesti.

U Latinskoj Americi misionari organizacije optuženi su za uništavanje identiteta čitavih plemena, jer kao promotori fundamentalističkog i zapadnocentrističkog čitanja biblijskih tekstova guraju obraćenike da se potpuno odreknu njihovih svakodnevnih praksi, obreda, tradicija i običaja, čak i kad su povezani s kulturnim, a ne religioznim aspektima.

Rad ovih profesionalnih „misionara“, koji se povremeno sele u nove krajeve, nastavljaju obraćenici kojima je povjereno upravljanje crkvama i obraćenje ostatka plemena. Žrtve postaju pravi fanatici i kao pokršteni domoroci pokušavaju širiti „riječ Božju“ unutar zajednica, što dovodi do žestokih unutarnjih sukoba.

Ali organizaciju su preplavile daleko ozbiljnije optužbe, od umiješanosti u seksualne zločine do porobljavanja. U prvom slučaju, primjerice, misionar Warren Scott Kennell osuđen je na američkom sudu 2014. godine na 58 godina zatvora zbog pedofilije, nakon što je otkriven s dječjom pornografskom arhivom koja sadrži 940 fotografija autohtonih djevojčica prosječne dobi 9 godina. Zloupotrebe su se događale uglavnom u Brazilu, gdje Kennell radi od 1995. Slični skandali zabilježeni su i u drugim zemljama.

Također u Brazilu, misionari su optuženi da su autohtono stanovništvo odvodili u ropstvo, iskorištavali ih do iscrpljenosti i do smrti, te da nisu poduzimali nikakve sanitarne mjere opreza potrebne za kontakt s izoliranim narodima.

Smrt 37 starosjedilaca plemena Zo’é, odnosno četvrtine ukupnog stanovništva, između kraja ’80-ih i početka ’90-ih, prisililo je FUNAI da protjera ovu organizaciju iz svojih zemalja.

Međutim, dolaskom na vlast Jaira Bolsonara se sve vraća kao nekad, možda i gore, jer je brazilski predsjednik svjestan da bi s nepopularnim mjerama vrlo lako mogao proći kao Mauricio Macri u Argentini i zato žurno provodi u djelo ovaj plan koji će mu jamčiti oslabljena autohtona plemena, od kojih će mnogi otići u velike gradove i napustiti svoje teritorije, a dugoročno, kao što smo naveli, može računati na veliki porast broja birača s aktualne brojke od oko 23% protestanata u brazilskom društvu.

OPŠIRNIJE:

Latinska Amerika i Rockefellerov “križarski rat” protiv teologije oslobođenja

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
78 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Zen
Gost
Zen
6 mjeseci prije

S obzirom da je u Južnoj Americi katolicanstvo izmjesano s njihovim starim religijama, pa imate onda u isto vrijeme da se molis Gospi i nekom Čučupati i to je normalno. Možda sa ovim ih žele odmaknuti od toga upravo i dati im novu dogmu. Mislim da je ovdje slucaj taj jer protestanti vjeruju strogo u Bibliju i sve se iz Biblije shvaća doslovno, mislim da su oni po tome ipak na vrhu. E sad moja iskustva s protestantima su ta da oni cvrsto brane svoju vjeru i opet Bibliju. Isto se desava i u Africi, i isto tako masovno. Ocito su skontali da katolicanstvo vise ne pali toliko, možda su se ljudi poceli vraca ti svojim starim religijama. Ne zna. Evo mozda povezujem gluposti neka mi netko objasni dole zanima me

čitalac
Gost
čitalac
6 mjeseci prije

“Mislim da je ovdje slucaj taj jer protestanti vjeruju strogo u Bibliju i sve se iz Biblije shvaća doslovno, mislim da su oni po tome ipak na vrhu.”
To rade samo protestantski fundamentalisti.
Protestanti priznaju samo Bibliju, ne usmeno predanje ako katolici i pravoslavni (o drugim razlikama drugi pur).
Što je pogrešno, jer je i sama Biblija nastala usmenim predanjem.

Zen
Gost
Zen
6 mjeseci prije

Onda sam se ja samo susretao s fundamentalistima, al kad malo skontam pa i moji u Bosni i dalje vjeruju da je ovaj svirao frulu 5 dana oko Jerihona i zidine pale. Bog rusi zidove al ne spasava djecu recimo. Eeeeeee jbg, al hvala na objasnjenju.

Piretis
Member
Piretis
6 mjeseci prije

@Zen- Na našim prostorima sigurno nisi mogao sresti protestante fundamentaliste. Takvih čak ni u Zapadnoj Europi nema puno. Oni postoje samo u SAD-u a ni tamo nisu većina.

Zen
Gost
Zen
6 mjeseci prije

Drug kad sam napisao ovo za Jerihon mislio sam na bosanske katolike, jer i moji dole a i vecina koje znam mogu svrstati u radikalne s obzirom na njihov nacin shvaćanja i poricanja onog drugacije i stranog. A sto se tice protestanata takve sam susretao po Zagrebu i Slavoniji, jer s austrougarskom je doslo i dosta protestanata u ove krajeve, pa samo prenosim ono sto sam cuo. Ali nisam previse upucen u to pa sam zato i napisao mozda povezujem gluposti.
Al ono sto sam primijetio evo recimo u Nizozemskoj sto me iznenadilo da ima jako puno crkvi, i da su ljudi vecinom religiozni, a ja sam mislio da nisu s obzirom na svu slobodu i razvrat koji se ti događaja posebno u Ams, pa su mi ljudi lijepo objasnili da je prvi bog euro a onda idu svi ostali.

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Bosanski katolici…takvi tek ne postoje!!!

bbb
Gost
bbb
6 mjeseci prije

Siniša
Svi “bosanci” su bili katolici, kao i tvoji preci.

Gost
"Neko"
6 mjeseci prije

E vidiš nije tako, nego obratno – svi “Bosanci” su bili Pravoslavci, pa i tvoji preci! Toliko!

Crkva Bosanska
Gost
Crkva Bosanska
6 mjeseci prije

Pravoslavaca nije bilo u Bosni do turskih osvajanja i tada po prvi put naseljavaju ove krajeve. Ne vrijeđam nikog ali takva je istina.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Ovo, kolega, nisu “naši” protestanti, tipa Nijemci ili kalvinisti u Švicarskoj, Ovo su “politički protestanti”, kontaš, da ne idemo u širinu.

Zen
Gost
Zen
6 mjeseci prije

To nesto kao i oni politicki katolici koji su u 11 ili 12 stoljeću i mislim na zapovijed Vatikana protjerali i poubijali bogumile u Bosni jer im nije odgovarala njihova verzija i odbacivanje hijerarhije?

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

I trebalo je tu sektu uništiti.

Piretis
Member
Piretis
6 mjeseci prije

@Siniša- Nemoj dušu griješiti. Nije trebalo bogumile zatrti. Niti su bili agresivni niti su kome smetali, osim naravno konkurenciji u vidu starih crkava. Jesu Bogumili bili na svoju ruku, jesu imali učenje koje nije bilo na “liniji”, ali su obzirom na zavjet ne razmnožavanja ionako su bili osuđeni da budu ubjedljiva manjina.

Krševan
Gost
Krševan
6 mjeseci prije

Članak je potpuna glupost, traženje vještica. Treba samo otvoriti Bibliju….. Zadnje Isusove riječi bile su idite po svemu svijetu propovjedajte evanđelje svakom stvorenju, radite učenike. Bog uvijek kad stvari zamru i postanu religija čini novo u skladu sa Biblijom. To u Brazilu je normalno i događa se svuda. Usporedite što rade s Biblijom. Ako je isto, slično ok je, ako su zastranili kao katolici onda to nema veze s Bogom…… Ljudi sve ispolitiziraju i u svemu vide urotu… Samo otvorite N. Zavjet, vidite što Isus govori i sve će biti jasno…lp

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Religije će 100 % nestati ( kaže Vladimir Šeks, ostati će samo nauka o Višoj sili (Bog)!

Siniša
Member
Siniša
6 mjeseci prije

Ali nije normalno na koji se to način rade, koliko je žrtava palo u tom procesu i koliko je sile primjenjeno.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Dakle, nije dovoljno sto su domacima isprali mozak, spaljivali ih i mucili ako su stovali svoje stare bogove, tjerali ih da po cijenu zivota prihvate krscanstvo, sada, moraju, sa katolicke krscanske vjere prijeci na protestantsku/evangelicku crkvu jer ‘za njihovu dusu’, to tako mora biti. Pa ima li kraja maltretiranju tih ljudi, koji samo zele zivjeti kao njihovi pretci? Boga vam dragoga, nemojte im vise pomagati.

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
6 mjeseci prije

Sve I jedna tzv. “poganska”/stara religija je bliza covjeku od ove judaisticke knjige zla I religija koje su potekle iz nje. To su cinjenice, svidjalo se to nekome ili ne.

Krševan
Gost
Krševan
6 mjeseci prije

Znači da nisi nikad ozbiljno pristupio i pogledao unutra kakav Isusove nauk, samo ljubav…. Kao krajnje ljubite neprijatelje…. To što su je u povijesti koristili za inkvizicije, manipulaciju, sekte sve kroz krivo tumačenje…. To je druga stvar… Agape ljubav, nećeš nigdje drugdje naći osim kod Isusa…. Lp

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije

@guest_376172. Niti čuju niti vide, niti žele da čuju i vide. Ako ih Gospodin ne pozove niti će moći čuti i vidjeti.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Krsevan
Nazalost, teorija je teorija, a praksa, praksa. Svi totalitarni rezimi, od Rimskog carstva, preko Mongola, do Staljina i Hitlera, nisu izazvali takve patnje, i broj zrtava, kao vjera/e, nebitno o kojoj govorimo.

Mane
Gost
Mane
6 mjeseci prije

Svako da su paganske religije “blize”coveku jer je covek otpao od boga,uz sve ono sto Taj pad nosi

Sardelino
Gost
Sardelino
6 mjeseci prije

Evangelizam je najraširenija religija u SAD.
Najznačajniji pripadnici duboke države su njeni pripadnici.
Poznata je isprepletenost I međuzavisnost evangelizma I odabranog naroda koja na kraju završava po bibliji u apokalipsi.
Sve ovo se može naći na internetu.
Cilj evangelizacije naroda južne amerike je izbacivanje socijalnog nauka katoličke crkve koji je duboko ukorjenjen u habitus tih naroda a koji kreira revolucionarni karakter tih naroda.Borba protiv nepravde I uspostava socijalističkih država koja se kontinuirano odvija u južnoj americi je velika smetnja američkom imperijalizmu odnosno Monrovoj doktrini.

Savaranola
Gost
Savaranola
6 mjeseci prije

Sardelino, socijalni naul katoličke crkve? Valjda je zbog tog nauka tolika sirotinja u latinskoj Americi pa su postali plodno polje za kastre, caveze… tamo vlada crkvena hijerarhija i veleposjednici. Ostali teška sirotinja. Najveća socijalna nejednakost kao i svugdje gdje je rimokatolicizam na vlasti. Evo ti i primjer Hrvatske. Natovarili su se na grbaču hrvatskog naroda od 1990te kao najveći i najgori parazit. Gori su od jugo-udbaške mafijaške klike koja je uzurpirala kapital i vlast.

bbb
Gost
bbb
6 mjeseci prije

Bolje oni nego islamisti.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
6 mjeseci prije

…prvo ti rade na dusi, a zatim , zavrcu usi,,,

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije

“kad su dosli imali su samo bibliju. mi smo imali zemlju. nakon nekog vremena mi smo imali bibliju a oni zemlju”

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Protestantske crkve,za razliku od ostalih kršćanskih crkava koje počivaju na mitovima i laganiju i muljanju sljedbenika,realno pristupaju religiji, pokušavajući je ukomponirat u modernom društvu u potrebi čovjeka da vjeruje. Za 50-tak godina više neće biti nikoga u kršćanskom svijetu tko će vjerovati u bezgrešno začeće,uskrsnuće na križu, Božić ,koji se slavi u vrijeme kada Ješua iz Nazareta nije rođen…itd. ..Čak je i godina rođenja Isusova promašena za cca 30, obzirom na ciklus Haleovog kometa, vrijeme vladavine kralja Heroda.

čitalac
Gost
čitalac
6 mjeseci prije

Ma daj?
Gdje si do sad bio da nam to kažeš?
Odma’ ću ispisati se iz crkve…

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Ne treba se zbog toga ispisivati iz crkve…ali ni slijepo vjerovati.Ali treba čitati na što više jezika,što više autora…I prije svega misliti svojom glavom. Na koncu,ima lijepih običaja koje nipošto ne treba zanemariti.

čitalac
Gost
čitalac
6 mjeseci prije

@Alex
“Ali treba čitati na što više jezika,što više autora…”
I među tim autorima bi bilo poželjno da su i pisci Biblije. Zar ne?
Tek toliko da malo vidiš što zapravo unutra piše jer za svaku religiji, ideologiju ako je želiš upoznati moraš najprije razumjeti šta ona sama kaže o sebi pa onda šta kažu drugi o njoj.
Ti si prvi korak preskočio.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Od kuda ti znaš što sam ja preskočio?!?(Nije posebno bitno,ali ja sam Bibliju čitao na engleskom King James Bible.)Bibliju bi trebalo čitati na Hebrejskom,bar Stari Zavjet,uz to razumjeti pojmove iz vremena kada su napisani.Novi Zavjet ima četiri Evanđelja.Gdje su ostala?Uništena?Sakrivena?Može li itko pametan povjerovati da obrazovani ljudi poput Jude Iskariotskoga I Marije Magdalene nisu ostavili svoja svjedoćanstva?!?Ako Crkva laže o tako bitnim stvarima,kako se uopće u išta može vjerovati?!?

Zen
Gost
Zen
6 mjeseci prije

Vatikanski koncil 1660 i neke, izbace o 14 knjiga ako se ne varam. Uglavnom sve sto nije odgovaralo je izbace o. Mislim da ova verzija krscanstva je najpogodnija za kontrolu. Pati se na ovom svijetu i ocekuj kraljevstvo božje kada umres, meni je to sve kao ono je.. Lud zbunjeno

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Dio očenaša “kako na Nebu, tako i na Zemlji”, ej mudraci, sad mi protumačite značenje toga napisanoga dijela Očenaša!
Ja sam skužio da je Nebo Podsvijest, a Zemlja ljudska Svijest, jer svaki čovjek funkcionira na dvije razine: Podsvijesnoj i Svjesnoj. Čovjek uvijek svoje misli ( Svijest – Zemlja ) mora uskladiti sa Podsvijesti, prostije rečeno sa zakonima Podsvijesti ( knjiga Joseph Murphy: Snaga podsvijesti ) da bi bio bogat, zdrav i sretan. To nećete čuti ni od jednog Vatikanca ( papa franjo, josip bozi&co ), a pogotovo objašnjenje, jer je “Bog velik”, a Vatikanci ne žele kako da netko osim njih sazna kako funkcionira Bog ( Viša sila )! Zašto se za Boga koristi termin Viša sila? Pa zato jer su, kako bi kazala moja baka Julijana, “putevi Božji” čudni, a vrlo efikasni. Nema bolesti koju ne može izliječiti Bog, uz uvjet da znaš način kako funkcionira Bog! U Međugorju se ne događaju čuda, nego kada neki bolesnik nesvjesno koristi način funkcioniranja Boga ozdravi, ali taj se postupak može primijeniti i doma u svojoj kući, ali taj vam postupak Vatikanci ( popovi ) neće otkriti, jer vi onda ne biste išli u Međugorje, pa popovima ne biste nosili lovu, pa onda ti popovi ne bi imali love da iznajme avion, pa da s manekenkama idu u provod u Las Vegas . . .

imalijosnade
Gost
imalijosnade
6 mjeseci prije

ovoliki trud moramo nagraditi a i zaslužio si 🙂

čitalac
Gost
čitalac
6 mjeseci prije

Rade ono što su radili stoljećima i to uspješno pripisivali katolčkoj crkvi osobito jezuitima.
“Ta ništa nije zastrto, osim zato da se očituje; i ništa skriveno, osim zato da dođe na vidjelo! Ima li tko uši da čuje, neka čuje.” Mr 4,22-24

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije

sto je zajednicko splitu, sao paulu, mexico citiju, manili?
droga i bande, ubojstva?
da ali i katolicka vjera.
sve ima povijest tako da je kod nas ostavstvina boljsevickog mentaliteta ali jos gore – nauk katolicke crkve.
katolicka crkva naucava omerti, trpnji, slavi siromastvo, pasivnost, pokoru sudbini.
problem je nauk katolicke crkve. portugal, spanjolska, italija, filipini, meksiko, sve katolicke zemlje i u svima korupcija, fasisticke diktature, marksisticke gerile bile ili narko bande sad. sve te zemlje siromasne u europi. ne usporedjujmo sa austrijom i poljskom jer je tamo srecom nesto drugog elementa – pruske discipline.
sve dolazi iz krsenja druge bozije zapovijedi – ne pravi sebi lika onoga sto je na nebu. bog je predstavljen kao sudac, vladar i stvoritelj. normalno da vjernicko stado onda ocekuje diktatora na zemlji.
zasto argentina i brazil nisu kao usa? radi vjere.
isto i juznoafricka drzava i kenija, protestantske zemlje te bolje i uspjesnije od katolickih, pravoslavnih i islamskih zemalja.
japan se spasio pravovremenim ustankom i protjerivanjem misionara. inace bi bio jadan kao katolicki filipini.
hoces demokraciju, ljudska prava, razvoj? onda protestantizam, sintoizam, judaizam.
vidi max webera.

čitalac
Gost
čitalac
6 mjeseci prije

Sami vrhunski teolozi….

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije

hvala.
to vam je taktika. izrugivati se kad vam se skrese u brk.
inace je lako biti teolog. izmislis pa razradjujes. teologija je znanost proucavanja tudjih budalastina.

čitalac
Gost
čitalac
6 mjeseci prije

@Brainstorm
“inace je lako biti teolog”
Pa, sve si rekao.
I potvrdio ono o čemu govorim.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Tako je, bez ruma nema duruma

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Storm in brain

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije

kakav ti je to rjecnik, nessy in messy?

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
6 mjeseci prije

Ja sam po čitavoj Latinskoj Americi imao priliku vidjeti američke misijonare, kako šire evangelij. Od onih, koji po parkovima glasno čitaju iz Biblije (Ciudad de Mexico), do toga da kad god prođeš pored kuće, gdje živi takav misijonar, pozivaju te da uđeš, da popričaš sa njima i slično (Panama). Odlaze Amerikanci, da dobrovoljno grade crkve (Nikaragva). U Meksiku vrlo su aktivni i Jehovi svedoci. Pričao sam tako sa nekim našim zemljakom, koji živi tamo več više od 30 godina, koji kaže da svi ti protestanti i Jehovci koriste “bolji marketing” kako popularizirati ljudima njihovu vjeru (odnosnu sektu). OK i katolička crkva se počela mobilizirati i koristi organizaciju “Legionario del Cristo” (Hristovi legionari) za širenje katoličke vjere.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Opus dei podsjeća na Gestapo

Protivstanti ili protestanti
Gost
Protivstanti ili protestanti
6 mjeseci prije

Ma gestapo su koji? … zaista su infiltriranci … i politicki … koji rade protiv … rade protest

Brainstorm
Gost
Brainstorm
6 mjeseci prije

30 godina vjeronauka u skolama a lopovluk, nemoral, korupcija, sve zlo nikad vece. cak su i komunisti bolje odgojili djecu. osjeca narod da je sve to samo deklarativno te se tako i ponasa.
izmislili isusa, “majku” boziju, jehovu, bozic. sve su to rimljani izmislili da spase carstvo a mi se kao moramo bogu moliti.
istrjebljenja katara, gnostika, templara, zidova, bogumila, heretka, vjestica, pedofilija, mucenja, lomace. sve je to katolicki djavolski spirit.
isus im je tesar, drvodjelja. oci u oci te laze jer isus je zidovski pop.
e katolici i ostali, ajde priznajte, molite se zidovskom popu.
e, i mitrijanaca. to su bili oni koje su prvi katolicki biskupi bacali lavovima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
6 mjeseci prije

Ali konačni cilj uopće nije vjera, zar kršćanin nije i ovaj i onaj, ovdje je cilj politika i geopolitika, ali vidim da i ovdje nitko da čita tekst, već samo naslov, tako da nema smisla gubit vrijeme, Pozdrav.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
6 mjeseci prije

da Laki …pa dobro, veliki dio se procita pogotovo od N Babica.

Pi-zdo
Gost
Pi-zdo
6 mjeseci prije

Pa to je kad Anglosaksonci of course kad budu trpali u brodove resurse i sirovine Latinske Amerike-da to ide malo ležernije i bez zastoja ako si novovjernik I reformisani.. A briga Anglosaksonce i njihove vladike ko je glavni vrač kod kucepogabana I macupickuja… -vidjeli smo kada su u ratu potpomogli Engleze protiv Argentine oko Maldiva(falklanda)..

Nekdo.
Gost
Nekdo.
6 mjeseci prije

Malvini? 🙂

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Nekdo.
😃 ” Fakland” otoci…😃

Ana Liu
Gost
Ana Liu
6 mjeseci prije

Lucija draga
, pa čovjek je napisao Falkland 😊

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
6 mjeseci prije

Autor najverovatnije drzi da je I sad jedan od glavni ‘Urbi et orbi’ …
Njegov pogled, ima pravo..

Juja
Gost
Juja
6 mjeseci prije

Kako je meni lijepo nemate pojma, ne zalazim niti u jednu crkvu, ne ispovijedam niti jednu religiju, ne vijerujem u Boga a ni u Vraga. Volim sve postene i radine ljude koji zive od svoga rada i NE VOLIM LOPOVE LOPINE. Jos samo kada bih se mogao osloboditi da ne zalazim u banke i razne drzavne urede posebno ovaj porezni. Meni nijedna crkva nijedna drzava (a zivio sam i radio u 6 drzava) nije nista dala samo su mi svi uzimali, i crkve i drzave su prokleto pohlepne i nikada im dosta, a uzimaju svakim danom sve vise. Kada bih mogao otici u Latinsku Ameriku i tim jadnim domorodcima objasniti da je sve sto im nudi crkava il drzava samo prevara. Pogledajte samo zadnji Balkanski rat svi su mobilizirali i silom i milom i svi su obecavali brda i doline i zivot kao u Svicarskoj, ali su pri tome samo na sebe mislili i sebi prisvajali, sebe su bogatili a narod siromasili. Od onixa grade crkve da se narod Bogu moli, dok oni sa Vragom saveze stvaraju. Sve LOPOVE I LOPINE ne protijerati vec na vjesala sa cijelom obitelji, a ono sto su napljackali i nakrali narodu podijeliti. A popovi lopovi neka pjesice kao i Isus vjernike obilaze a ne u lux limuzinama da se vozikaju.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
6 mjeseci prije

Nisam ovca i ne trebam pastira. Nisam vuk, ali imam zube da se branim. Dušobrižnici svih vrsta marš od mene!

Red Dog
Gost
Red Dog
6 mjeseci prije

Bolsanera su doveli na vlast pentikostalci.
I koja je to podvegetacija… To se trese, koluta ocima, govore jezici, deca predikanti… Mentor, onaj koji ga zapravo gura, je neki pentikostalni superpastor.
Protestantizam propada na zapadu ali raste na istoku i jugu. I u Kini rastu.

Ana Liu
Gost
Ana Liu
6 mjeseci prije

Da stvarno voliš Red Doga bio bi pentekostalac!!! 😊😊😊

Friedrich Dr.
Gost
Friedrich Dr.
6 mjeseci prije

Ne znam jel vi razdvajete samu vjeru od religije ili sto vec. Svako ljudsko bice je povezano s Tvorcem e sad tko je imao vise manje srece roden je tu gdje je, stas sad.
Izvorno krscanstvo samo po sebi je savršeno samo sto se rijetki uistinu toga drze.
Stari zidovi imaju izreku da Bog drzi/nece da unisti svijet zbog 33 pravednika sto zive trenutno na Zemlji a sto je najjace ni sami pravednici ne znaju da su pravednici upravo oni.

Neprijatelji politicko nekorektno
Gost
Neprijatelji politicko nekorektno
6 mjeseci prije

protestanati u njemacki politiki

bild.de/politik/inland/politik-inland/coronavirus-seehofer-verweigert-merkel-haendedruck-69151244.bild.html

Sion
Gost
Sion
6 mjeseci prije

“Protestantske crkve u ofenzivi: Agresivno pokrštavanje brazilskih domorodaca.”

Iako je u ovom tekstu nadrobljeno svega, samo da se ocrne protestanti, opet mi se nameće jedno pitanje. Čak i da je sve istina Babiću, ako je tebi ovaj način evangelizacije od strane protestanata agresivan, kakav je onda za tebe bio onaj način pokrštavanja južnoameričkih naroda od prije par stotina godina?

Slava Bogu šta ljudi traže živoga Boga i masovno se obraćaju po cijelom svijetu. Kada bi barem svi odbacili nežive kipove i predali svoja srca Gospodinu Isusu Kristu, jer je blizu Kraljevstvo Božje.

Piretis
Member
Piretis
6 mjeseci prije

@Sion- Mogu razumjeti kada autor, koga cijenim kao analitičara, navija za Rusiju i Kinu, za multipolarni svijet, kada nalazi mane Zapada i SAD-a, ali ne mogu razumjeti kada te ciljeve hoće ostvariti preko leđa neke vjere, u ovom slučaju protestanata. I to baš kod nas gdje je problem biti drugi i drugačiji, gdje su protestanti uglavnom nevidljivi i samozatajni, gdje ne prave problema nikome oko sebe. Ako je cilj stvoriti animozitet prema toj zajednici onda se postavlja pitanje za čiji interes se to čini.
Što je naš grijeh? To što nam se crkvene uprave nalaze u inozemstvu, najčešće u SAD-u? Što nismo dovoljno antiamerički nastrojeni? Ja ne znam a volio bih znati. Bojim se da se upornim ocrnjivanjem protestanata preparira javno mnijenje. Ovo liči na poznati obrazac: nađen je neprijatelj, na vama je da ga prepoznate, izolirate i čekate daljnje upute.

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije

Brate Piretis, a što se čudiš? Pa znaš tko je neprijatelj i tko stoji iza svega. Sve nam je to najavljeno i otpad, progoni, mučenje i mač. Hvala Bogu Gospodinova riječ je zadnja.

Maranatha

Sion
Gost
Sion
6 mjeseci prije

Piretis,

Inače, ja se uopće ne smatram protestantom, već kršćaninom. No želim ti istaknuti još dvije stvari vezano uz tvoj komentar.

Zabluda je vjerovati da tek od reformacije postoje obraćeni kršćani i obraćene crkve. Istina jest da je iz reformacije sa vremenom izniklo puno više takvih crkvi, i da od tada mnoge takve crkve imaju neprekinutu tradiciju postojanja. No, obraćene crkve su postojale paralelno sa katoličkom i još prije osnutka katoličke crkve, koja je nastala kada je rimski vladar htio staviti kršćane pod vlast i kontrolu Rima. Nastanak i funkcioniranje prvih crkvi, kako je opisano u Djelima apostolskim i nekim poslanicama, se jednako nastavljalo i nakon osnutka katoličke crkve, pa evo i u našim danima. Mnogima, usudio bih se reći i većini tih crkvi, uprave se uopće ne nalaze u inozemstvu. Ljudi su se spontano okupljali u kućnu grupu iz koje bi kasnije sa povećanjem broja ljudi proizišla i crkvena zajednica u punom smislu te riječi. Baš kako se opisuje u Djelima apostolskim.

Drugo što sam ti htio istaknuti. Nemaš se čemu čuditi kada u Bibliji jasno stoji da će u posljednjim vremenima naglo rasti prezir prema istinskim vjernicima. Onima koji zaista drže Riječ Božju. Na ovom portalu se to jasno očitava već neko duže vrijeme kako kod pojedinih autora tako i kod većina komentatora. Kaže Riječ Božja da će kršćani biti nepravedno optuživani o progonjeni. Nasilno pokrštavanje u Južnoj Americi se doduše dogodilo, ali koju stotinu godina ranije i od strane katoličke crkve. Da licemjerje bude veće, autor ovog članka je čak stavio i sliku koja prikazuje to razdoblje, dok za isto optužuje neke druge.

No kršćani su pozvani unatoč svemu svjedočiti za istinu. Radi toga ja evo i svjedočim da spasenja nema ni po jednom drugom imenu, osim po Isusu Kristu, jer nam je to jedino ime dano pod nebom po kojem se imamo spasiti. Polagati svoju nadu u bilo šta drugo je isprazno, i pokazati će se kao takvo u datom trenutku. Zato ljudi, obratite se dok je još vrijeme, jer je blizu Kraljevstvo Božje.

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije

Slava Bogu Izraelovu brate Sion.

Maranatha

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Nisu to nikakve “crkve već paravan firme cie i kolonizatora.

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

To njih smeta”…Prema State Departmentu, komunističke snage, stoga i antiameričke, su se infiltrirale u Vatikan…”
😃😃
Ali , istina je da je Katolička crkva u Južnoj Americi sklona ljevičarenju i ljevičarima…😊 a što se nikako ne sviđa State Dep.

Osnovno: “…prisilno „pokrštavanje“ brazilskih domorodaca i poseban projekt „integracije“ dovodi do depopulacije, što oslobađa za iskorištavanje ogromna prostranstva bogata resursima, uključujući krčenje šuma, …”

Ime
Gost
Ime
6 mjeseci prije

Piretis, a što očekuješ od tradicionalnih krščana? Vjeruju u kojekakve tradicije. Tvrde da su kršćani a sve do jednoga niti čita Božju riječ niti vjeruje u nju. Zadojeni glupim tradicijama Hrvati rimokatoličkim a Srbi pravoslavljem a ni jedni ni drugi ne poznaju niti žele upoznati Krista. Neće vas spasiti vaša crkva! Jedini koji vas može spasiti je Isus Krist.

Maranatha

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Piretes
“…u čemu je problem ako ih netko sada prekrštava”

Ne. Ovdje se radi o autohtonim plemenima, sa malo ili bez ikakvog doticaja s civilizacijom.
Novokršteni razaraju ne samo kulturu plemena, već i pleme kao zajednicu. A radi – grabljenja njihovog zemljišta.
I to je ono protiv čega je Babić.
Svakako ne protiv protestantizma kao takvoga.

Piretis
Member
Piretis
6 mjeseci prije

@Lucija- Cijenim tvoj pokušaj ali ovo Babiću nije prvi put. A glede prekrštavanja ili pokrštavanja u tome uvijek ima malo nasilja: netko stoljećima živi svoj život, sasvim mu je dobro s njegovim vjerovanjima i bogovima a onda dođe netko sa strane, ma kako dobronamjeran bio, i nudi mu “novu i bolju” vjeru. Uz to mu nudi i materijalne pogodnosti. Ali budimo realni, tako smo svi mi Europljani pa i Slaveni u nekom trenutku pokršteni i prebačeni sa svoje stare na novu vjeru. Danas ju uzimamo zdravo za gotovo. Jednom sam napisao da sam tradicionalni protestant. To temeljim na više od 250 godina unazad po majčinoj i više od 100 godina po očevoj strani. Kada bih bio pošten morao bih priznati da su mi preci prije tog vremena bili katolici i pravoslavci a oni još prije mnogobošci. Ali eto ja računam samo ovo zadnje.
Izvjesno je da će netko tko prijeđe sa svoje stare na novu vjeru imati nekih problema u svojoj zajednici. No svatko je toga unaprijed svjestan i svojevoljno prihvata rizik da će manje ili više biti izoliran. To je cijena koju plaćamo kad odustanemo od toga da “pletemo kotec kak naš otec”.
Ovaj dio sa “grabljenjem zemljišta” mi nije jasan. Ako netko zna neka mi objasni kako protestanti, i zašto, otimaju tuđu zemlju posebno onu koja je tisućama kilometara udaljena?

Mane
Gost
Mane
6 mjeseci prije

Protestantism je blizi”savremenom”coveku prvenstveno zbog individualnog pogleda na bibliju Koji stvara osecaj vece licne slobode

Cabrajac nikola
Gost
Cabrajac nikola
6 mjeseci prije

Protestantske crkve pod hitno nabiti na onu stvar,to je hazarsko smece,koje oce do kraja unistiti autoholno stanovnistvo.

zdravko logika
Gost
zdravko logika
6 mjeseci prije

Koliko prepirke u vezi Biblije koja nije u opste nasa knjiga inti nasa religija . Maskare po Slavoniji , krsna slava kod pravoslavaca , prenosenje mlade preko praga , teranje zime paljenje hrasta ili napravljenih lutki po Nemackoj , preskakanje preko vare … sve su to prehriscanski obicaji koji su silom suzbijani . Izvorno hriscanstvo je imalo za simbol ribu . Dans najizvorniji oblik hriscanstva je ostao u Egiptu kod Kopta , svi drugi su evulirali od toga , pa sad svaka drzava pravi crkvu za sebe .

Ana Liu
Gost
Ana Liu
6 mjeseci prije

Antikršćanske “dušebrižnike” za domoroce nikada nije bilo briga za domoroce. Samo da se nastave klanjat sotoni. Ko je bez grijeha neka prvi baci kamen. Pentekostalci nisu niti zlo niti masoni. Ne nasjedaj šejtanovoj mržnji prema Isusu i kršćanima. Bezveze.:)

Irena Grobnik
Gost
Irena Grobnik
5 mjeseci prije

Zli protestanti cilj unistiti katolicku crkvu
Sramota

Irena Grobnik
Gost
Irena Grobnik
5 mjeseci prije

Katolicku crkvu je ustanovio Krist koju niti vrata paklena nece nadvladati , a protestantsku Martin Luther koji je izvrtio Bibliju i izbacio iz nje sto mu ne pase , htio je iz Makabrjaca izbaciti cistiliste ali nije uspio za zivota.
Katolicka vjera 100-tna Biblijska katolik.hr 150 razloga zasto sam Katolik i zasto bi ti trebao biti, Biblijski razlozi za Katolicizam, zato sto se katolicka vjera 150 % temelji na Bibliji .
Svjedocanstva.com moljenje Mariji i Svecima te njihova Biblijska opravdavdanost.
Bitno.net , svjedocanstva.com i katolik.hr Bog dopusta pravljenje kipova u ispravne svrhe , a zs sirenje drugi vjera krivih kao sto je nekad bilo zlatno tele zabranjuje .
Chatolich answer Katolicka Euharostija

Sakramenti su Biblijski bitno.net i svjecocanstva.com

Pametnom dosta .

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
78
0
()
x