Pentagon dobio upute da “protjera” Rusiju, Kinu i Kubu iz Venezuele

Venezuela-
90 komentara

Američko ministarstvo obrane razvija opcije za vojno rješenje krize u Venezueli, koje bi trebalo zaustaviti Kubu, Kinu i Rusiju da utječu na demokratske procese u toj zemlji kao i jačanje njihovog uticaja u Venezueli i Latinskoj Americi, navodi CNN. Međutim, američki kanal ubrzo ublažava retoriku i navodi kako se ne govori o izravnim neprijateljstvima, nego o “ograničavanju” tih triju zemalja  provedbom vježbi američke mornarice u regiji i vojnom suradnjom sa susjednim zemljama.

Na prijedlog savjetnika Bijele kuće Bijele kuće Johna Boltona, Pentagon je počeo razvijati nove mogućnosti za Venezuelu. Cilj ove inicijative je “obuzdati” ruski, kubanski i kineski utjecaj u latinoameričkoj zemlji, ali se treba suzdržati od bilo kakvih izravnih neprijateljstava, navodi CNN, pozivajući se na izvor u Ministarstvu obrane Sjedinjenih Država.

Dužnosnik koji je razgovarao s televizijskim kanalom naglasio je da je početno planiranje budućih operacija povjereno Zajedničkom odboru Pentagona. Osim toga, Južno zapovjedništvo Oružanih snaga Sjedinjenih Država, koje nadzire svaku vojnu nazočnost američkih vojnika na Južnoj hemisferi, sudjeluje u radu na strategiji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je nedavno izjavio kako Washington ne isključuje mogućnost rješavanja krize u Venezueli. Ipak, nekoliko predstavnika Pentagona kažu kako ne žele upotrijebiti vojsku za svrgavanje “režima” Nicolasa Madura, navodi CNN.

Prema televizijskom kanalu, Donald Trump je pozvao Madura da podnese ostavku i tražio da “Rusi budu uklonjeni iz Venezuele”. Ali nema naznaka da američki predsjednik tamo želi poslati trupe za provođenje velike operacije.

Umjesto toga, američke vlasti nude opcije za “ograničavanje”, koje uključuju provođenje američkih pomorskih vježbi u blizini Venezuele i vojnu suradnju sa susjednim zemljama. Ideja je onemogućiti Rusiji, Kubi i Kini da imaju neometan pristup regiji, objašnjava CNN.

U veljači su Sjedinjene Države poduprle Madurovog protivnika, predsjednika Narodne skupštine, Juana Guaidóa, samoproglašenim “vršiteljem dužnosti predsjednika”. Od tada situacija nastavlja eskalirati, a američke vlasti su u više navrata pozivale venecuelansku vojsku da se odrekne sadašnjeg predsjednika, što se nije dogodilo. Washington i dalje uporno tvrdi kako je za sve poteškoće u zemlji kriva uprava Madura, dok se zemlja bori sa sankcijama i embargom nametnutim od stane američke uprave, ali i unutarnjim sabotažama pristaša oporbe i venecuelanske elite koja još uvijek nadire velike sektore gospodarstva, lance maloprodajne opskrbe i medije.

Kina oštro kritizira SAD zbog izjave Pompea da je “lažni prijatelj” Latinske Amerike

Kineska vojska u Venezueli
FOTO: kineski vojnici u Venezueli

Kina je u međuvremenu odbacila “klevetničke” tvrdnje američkog državnog tajnika, koji je upozorio Latinsku Ameriku na “lažno prijateljstvo” Pekinga i Moskve.

“Izjava američkog državnog tajnika Mikea Pompea o odnosima Kine i zemalja Latinske Amerike je kleveta i namjerna provokacija”, izjavio je jučer na  konferenciji za novinare glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

Lu Kang je tako reagirao na izjave od prošlog petka Mikea Pompea iz glavnog grada Čilea, Santiaga, gdje je optužio Kinu da je financiranjem Nicolasa Madura pridonijela gospodarskom slomu Venezuele.

U svom govoru je Pompeo tvrdio da su vođe Latinske Amerike “postali lucidniji i nepovjerljivi prema lažnim prijateljima”.

“Kina i Rusija se definitivno pojavljuju na vratima, ali kad uđu u kuću, postavljaju zamke, ignoriraju pravila i propagiraju nered”, dodao je Pompeo.

Međutim, kritiziranjem američke intervencionističke politike u spomenutoj regiji, Lu Kang je naglasio da će Latinska Amerika uskoro shvatiti tko je njen “pravi prijatelj”.

“Sjedinjene Države su dugo smatrale Latinsku Ameriku za svoje vlastito dvorište i vršile pritisak, prijetnje pa čak i smjenjivale političke režime i vlade drugih zemalja”, kazao je.

U svom odbacivanju “neutemeljenih i apsurdnih” izjava američkog dužnosnika, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je istaknuo “značajan doprinos Pekinga gospodarskom razvoju i poboljšanju životnih uvjeta naroda Latinske Amerike”.

Kina i Rusija jačaju svoje odnose sa zemljama Latinske Amerike, posebice s Venezuelom i Kubom u različitim područjima, kao što su ekonomska i vojna suradnja. To čine usred agresivne američke politike protiv određenih zemalja u regiji. U tom smislu, nekoliko analitičara i promatrača je ukazalo na gubitak moći i utjecaja Washingtona u ovoj regiji.

U konkretnom slučaju Venezuele, koju je Pompeo spomenuo, predsjednik Nicolas Maduro smatra Rusiju i Kinu prijateljima koji su pomogli narodu Venezuele u nedavnoj “globalnoj bitki” protiv Caracasa, čiji je prvi korak bio priznanje Washingtona navodne legitimnosti samoproglašenja Juana Guaidóa za “privremenog predsjednika”.

Moskva i Peking su u više navrata osudili prijetnje uprave Donalda Trumpa i koordiniranu suradnju Washingtona s protivnicima legitimne vlade koju žele prisiliti da odstupi s dužnosti.

Rusija će Venezuelu pomoći da obnovi i osigura elektroenergetsku mrežu

Transformatori hidroelektrane El-Guri
FOTO: transformatori, hidroelektrane El-Guri u Venezueli

Rusija više ne želi ni komentirati prijetnje Washingtona i usredotočila se na konkretnu pomoć Venezueli. Tako su ruske vlasti navele da Rusija pomaže Venezueli da izbjegne napade na njenu električnu mrežu koja je napadnuta iz inozemstva.

Oleg Siromolotov potvrdio je jučer kako je “venecuelanski elektroenergetski sektor napadnut izvana, kako je istaknula legitimna vlada predsjednika Nicolasa Madura, ali i informacije iz drugih vjerodostojnih izvora”.

Prema riječima zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova, “organizatori kibernetičkih napada su dobro znali sve algoritme i ranjivosti opreme venecuelanskih energetskih objekata”.

“To je daljinski utjecaj integriran u sustave kontrole i nadzora glavnih centara za distribuciju električne energije u koje je ugrađena oprema proizvedena u jednoj zapadnoj zemlji”, objasnio je Siromolotov.

Kako bi se suočio s električnom sabotažom je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova je da Rusija nudi svojim venecuelanskim prijateljima svu potrebnu pomoć, što je odgovor na zahtjeve legitimne vlade da se spriječe daljnji slučajevi prekida napajanja strujom.

“I oni i materijalni izvršitelji ove sabotaže snose odgovornost za smrt ljudi, uključujući i one koji su u bolnicama ostali u teškim uvjetima i bez struje”, kazao je Siromolotov.

Vlada Caracasa pripisuje nedavne nestanke struje “ratnim akcijama ” Sjedinjenih Državama kojima se želi destabilizirati zemlju i opravdati vojnu agresiju na Venezuelu.

Nekonvencionalni rat se sastojao od nekoliko napada na Nacionalni elektroenergetski sustav, koji su izazvali dva velika nestanka struje. Prvi se dogodio 7. ožujka i posljedica je kibernetičkog napada i elektromagnetskog pulsa, a drugi 25. ožujka, koji je proveden podmetanjem  požara na transformatore hidroelektrane El Guri.

Venezuela proživljava jednu od svojih akutnih orkestriranih političkih kriza, prema Caracasu, iz Washingtona, koji i dalje priznaje marionetu Juana Guaidóa za “privremenog predsjednika” Venezuele, a tjednima prijetio i “vojnom intervencijom” kojom će zbaciti demokratski izabranu vladu Madura.

Izgleda da sada dolazi do promjene plana a Pentagon je dobio nalog da razvije opcije za vojno rješenje krize u Venezueli, ali koje bi bez ulaska u otvoreni sukob sa suparnicima trebale spriječiti Kubu, Kinu i Rusiju da imaju slobodan pristup latinoameričkoj zemlji. Ova “inovacija” je očito posljedica razumnog zaključka da je nemoguće provesti invaziju na Venezuelu, a hoće li ova strategija biti uspješna, vidjet će se narednih nekoliko tjedana, možda i mjeseci. Rusija i Kina su jasno rekli da nijedna treća zemlja ne može utjecati na njihovu suradnju s vladom u Caracasu, koju smatraju legitimnom, i da će se suradnja nastaviti, razvijati jačati u svim područjima, a prioritet su ekonomija i vojno-obrambena suradnja.

južna amerikaLatinska Amerika
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 godine prije

Koja sramota. Organizovace vojnu vjezbu ako uspiju nagovoriti jos nekoliko zemalja i onda se smetati ruskim i kineskim brodovima. Ameri da su sila kao sto su nekad bili uspostavili bi pomorsku blokadu pa ni komarac nebi mogao proci. Gdje im je atlanska flota, gdje su im onoliki nosaci, razaraci i krstarice. Pa nema Venecuela 3000 km obale.

PrahaMilan
5 godine prije

Nikakve vojne opcije od strane amerikanaca u Venezueli nece biti,onaj tko to misli,pise,mogu tovoreno reci da pise jedne velike dezinformacije da o svemu tome nema pojma svim tim globalnim događanjima..

Džugašvili
5 godine prije

Dosadašnja praksa u nekoliko tzv socijalističkih država kao na pr na Kubi, Nikaragvi, Sjevernoj Koreji je zorno pokazala, da ni nakom više desetljeća socijalizma nije postignut nikakav bistveni napredak u razvijenosti, rasti BDP-a i povećanju standarda stanovnika tih zemalja i da se to u budućnosti isto tako neće dogoditi! Bijeda i nerazvijenost su inherentne pojave u takvim društvenopolitičkim uređenjima i to s vremenom postane čvrsta stalnica, jer stanovnici tih država jednostavno kroz dugo vremensko razdoblje posve otupe i više i ne razmišljaju o nekakvim promjenama na bolje, prepuste se crnoj sudbini i strpljivo nose taj teški teret! Mislim, da i u Hrvatskoj postoji mnogo toga što sam nabrojao i to se manifestira kao ona famozna “hrvatska šutnja” i stoičko podnošenje svih podlih udaraca, što ih vlast zadaje vlastitom narodu! No vratimo se u Južnu Ameriku! Ima ramo jedna država, koja je bila na najboljem putu, da doživi sudbinu današnje Venezuele,… Čitaj više »

krezubi glasac
5 godine prije

Ekipu uhljeba i neradnika iz hrama mira pentagona treba zaposliti u tvornice i celicane da ih prodje volja za planiranjem uzasa po svijetu. Amerika je bila velika kad se proizvodio Ford mustang 1964 i drugi lijepi automobili. Da nije pentagona nebi bilo ni rusa ni kineza daleko od kuce.
Zivila slobodna Venezuela. Zivio mir i humanizam. Slusajte EKV i Azru papci ne ratne smicalice.

Stjepan
5 godine prije

Pozdravite Đuku iz Švilije …
Nemojte ga zaboraviti!????? Najbolje zarađuje kada je pozdrav, impozantan, ?????

Trubadur
5 godine prije

Inače, je drug Koba, sa drugim , imenom Džugašvili po stilu trolanja sasvim sličan drugu anamoonaju sa “Hrbatskog foruma”….. Tako, da najbolje je na glupe troll, indolentnosti ne odgovarat….. Jer , ko što znate….. Indolentnost, može , da se prevaziđe, ali glupost je zauvjek…

Laki Topalović
5 godine prije

Je. Evo bježe….trkom, oda straha 😀

Tomica
5 godine prije

Za očekivati je da će smisliti neku gadariju jer u tome su najbolji – izuzetni. Sad kad su svjesni da gube utrku, ostaje im jedino podapinjati ostalim učesnicima, “fer i sportski” kao što su uvijek bili.

Alen
5 godine prije

Čuj , napali bi venecuelu ! A sta je s Iranom , pa obuzdavanje Kine , pa obuzdavanje Rusije , a evropa se otima…
Sto bi rekli , sjedi djesi ni za djesi nisi..

Dub Miroslav
5 godine prije

Pentagonu se događa ono ružno buđenje iz oholog pijanstva.

jozo bloket
5 godine prije

Povratak na temu članka.

“To je daljinski utjecaj integriran u sustave kontrole i nadzora glavnih centara za distribuciju električne energije u koje je ugrađena oprema proizvedena u jednoj zapadnoj zemlji”

Zna li netko o kojem se proizvođaču radi?
Siemens ili?

Ivo Lola
5 godine prije

Raspukao sam se smijeha kad sam pročitao ovaj naslov na naslovnoj stranici… A kako to ameri misle uraditi??? Ahahaha… još malo ahahaha… Avioni im se ruše sami od sebe… Kako??? A što se tiče “demokratskih procesa”, jesu li to oni procesi koji vode do ustoličenja marioneta, kvislinga i kompradora koji kasnije korupcijom zagade svu zemlju i sve prodaju za jednu kunu!?

Max
5 godine prije

Hajdemo *omladinci* onu našu: No, no, noves moveran, no, no noves moveran

Ivo
5 godine prije

Do pred desetak godina, samo bi pročitali da je u nekoj južnoameričkoj državici izvršen nekakav udar, i da je sad prava ekipa na vlasti.

Sada slušamo krezube prijetnje luđaka iz usa, koji znaju da više nemaju slobodne ruke ni u svom dvorištu. Ni sa 10 nosača skupa s pratećim flotilama nisu u stanju blokirati obalu susjedne države.

Pazi samo izjave-ometaće ruse i kineze. Ono, zviždaće im i pokazivati finger dok ovi prate konvoje u teritorijalne vode Venecuele. I to je realno sve što smiju. Za sve ostalo-ostaju bez nosača. U prevodu-amerika baj-baj.
Šaka zadrtih amerofila i dalje svršava na trumpova buncanja, ali od tog onanisanja nema vajde, džugi, kolerik i ostali luzeri.

Amater
5 godine prije

Priča je provaljena …ove sve zamjene teza ,medijske manipulacije ,stvaranje nekih novih istina ,obojene revolucije , nenakvi ” lideri ” sa žardinjera … sve to više svijet ne puši …. novih ideja nemaju , a i oružje im je inferiorno, pa više nemaju ćime nametati svoju istinu … napad na energetski sektor Venezuele nije dao željeni rezultat , čak što više okrenuo se protiv njih samih,na Bliskom istoku dobivaju po ušima , slično i u Africi …čitavo stoljeće pokreću ratove po cijelom svijetu…..sada se rat seli u njihovo dvorište ….što sada ućiniti ???? za vojnu intervenciju nemaju snage ,gube bitku za bitkom , politički , vojno ekonomski ….ostaje im još samo da spletkare a i to im baš ne ide od ruke ….Juan im ubija glavni alat Dolar …Zmaj ne samo da se ispuhao već polako gori ….

Ratoborna gljiva
5 godine prije

Mao ce tung u grobu place od smijeha, I ono konta koje su fukare ovi ameri ?????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI