fbpx

Pentagon dobio upute da “protjera” Rusiju, Kinu i Kubu iz Venezuele

Venezuela-

Američko ministarstvo obrane razvija opcije za vojno rješenje krize u Venezueli, koje bi trebalo zaustaviti Kubu, Kinu i Rusiju da utječu na demokratske procese u toj zemlji kao i jačanje njihovog uticaja u Venezueli i Latinskoj Americi, navodi CNN. Međutim, američki kanal ubrzo ublažava retoriku i navodi kako se ne govori o izravnim neprijateljstvima, nego o “ograničavanju” tih triju zemalja  provedbom vježbi američke mornarice u regiji i vojnom suradnjom sa susjednim zemljama.

Na prijedlog savjetnika Bijele kuće Bijele kuće Johna Boltona, Pentagon je počeo razvijati nove mogućnosti za Venezuelu. Cilj ove inicijative je “obuzdati” ruski, kubanski i kineski utjecaj u latinoameričkoj zemlji, ali se treba suzdržati od bilo kakvih izravnih neprijateljstava, navodi CNN, pozivajući se na izvor u Ministarstvu obrane Sjedinjenih Država.

Dužnosnik koji je razgovarao s televizijskim kanalom naglasio je da je početno planiranje budućih operacija povjereno Zajedničkom odboru Pentagona. Osim toga, Južno zapovjedništvo Oružanih snaga Sjedinjenih Država, koje nadzire svaku vojnu nazočnost američkih vojnika na Južnoj hemisferi, sudjeluje u radu na strategiji.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je nedavno izjavio kako Washington ne isključuje mogućnost rješavanja krize u Venezueli. Ipak, nekoliko predstavnika Pentagona kažu kako ne žele upotrijebiti vojsku za svrgavanje “režima” Nicolasa Madura, navodi CNN.

Prema televizijskom kanalu, Donald Trump je pozvao Madura da podnese ostavku i tražio da “Rusi budu uklonjeni iz Venezuele”. Ali nema naznaka da američki predsjednik tamo želi poslati trupe za provođenje velike operacije.

Umjesto toga, američke vlasti nude opcije za “ograničavanje”, koje uključuju provođenje američkih pomorskih vježbi u blizini Venezuele i vojnu suradnju sa susjednim zemljama. Ideja je onemogućiti Rusiji, Kubi i Kini da imaju neometan pristup regiji, objašnjava CNN.

U veljači su Sjedinjene Države poduprle Madurovog protivnika, predsjednika Narodne skupštine, Juana Guaidóa, samoproglašenim “vršiteljem dužnosti predsjednika”. Od tada situacija nastavlja eskalirati, a američke vlasti su u više navrata pozivale venecuelansku vojsku da se odrekne sadašnjeg predsjednika, što se nije dogodilo. Washington i dalje uporno tvrdi kako je za sve poteškoće u zemlji kriva uprava Madura, dok se zemlja bori sa sankcijama i embargom nametnutim od stane američke uprave, ali i unutarnjim sabotažama pristaša oporbe i venecuelanske elite koja još uvijek nadire velike sektore gospodarstva, lance maloprodajne opskrbe i medije.

Kina oštro kritizira SAD zbog izjave Pompea da je “lažni prijatelj” Latinske Amerike

Kineska vojska u Venezueli

FOTO: kineski vojnici u Venezueli

Kina je u međuvremenu odbacila “klevetničke” tvrdnje američkog državnog tajnika, koji je upozorio Latinsku Ameriku na “lažno prijateljstvo” Pekinga i Moskve.

“Izjava američkog državnog tajnika Mikea Pompea o odnosima Kine i zemalja Latinske Amerike je kleveta i namjerna provokacija”, izjavio je jučer na  konferenciji za novinare glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

Lu Kang je tako reagirao na izjave od prošlog petka Mikea Pompea iz glavnog grada Čilea, Santiaga, gdje je optužio Kinu da je financiranjem Nicolasa Madura pridonijela gospodarskom slomu Venezuele.

U svom govoru je Pompeo tvrdio da su vođe Latinske Amerike “postali lucidniji i nepovjerljivi prema lažnim prijateljima”.

“Kina i Rusija se definitivno pojavljuju na vratima, ali kad uđu u kuću, postavljaju zamke, ignoriraju pravila i propagiraju nered”, dodao je Pompeo.

Međutim, kritiziranjem američke intervencionističke politike u spomenutoj regiji, Lu Kang je naglasio da će Latinska Amerika uskoro shvatiti tko je njen “pravi prijatelj”.

“Sjedinjene Države su dugo smatrale Latinsku Ameriku za svoje vlastito dvorište i vršile pritisak, prijetnje pa čak i smjenjivale političke režime i vlade drugih zemalja”, kazao je.

U svom odbacivanju “neutemeljenih i apsurdnih” izjava američkog dužnosnika, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova je istaknuo “značajan doprinos Pekinga gospodarskom razvoju i poboljšanju životnih uvjeta naroda Latinske Amerike”.

Kina i Rusija jačaju svoje odnose sa zemljama Latinske Amerike, posebice s Venezuelom i Kubom u različitim područjima, kao što su ekonomska i vojna suradnja. To čine usred agresivne američke politike protiv određenih zemalja u regiji. U tom smislu, nekoliko analitičara i promatrača je ukazalo na gubitak moći i utjecaja Washingtona u ovoj regiji.

U konkretnom slučaju Venezuele, koju je Pompeo spomenuo, predsjednik Nicolas Maduro smatra Rusiju i Kinu prijateljima koji su pomogli narodu Venezuele u nedavnoj “globalnoj bitki” protiv Caracasa, čiji je prvi korak bio priznanje Washingtona navodne legitimnosti samoproglašenja Juana Guaidóa za “privremenog predsjednika”.

Moskva i Peking su u više navrata osudili prijetnje uprave Donalda Trumpa i koordiniranu suradnju Washingtona s protivnicima legitimne vlade koju žele prisiliti da odstupi s dužnosti.

Rusija će Venezuelu pomoći da obnovi i osigura elektroenergetsku mrežu

Transformatori hidroelektrane El-Guri

FOTO: transformatori, hidroelektrane El-Guri u Venezueli

Rusija više ne želi ni komentirati prijetnje Washingtona i usredotočila se na konkretnu pomoć Venezueli. Tako su ruske vlasti navele da Rusija pomaže Venezueli da izbjegne napade na njenu električnu mrežu koja je napadnuta iz inozemstva.

Oleg Siromolotov potvrdio je jučer kako je “venecuelanski elektroenergetski sektor napadnut izvana, kako je istaknula legitimna vlada predsjednika Nicolasa Madura, ali i informacije iz drugih vjerodostojnih izvora”.

Prema riječima zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova, “organizatori kibernetičkih napada su dobro znali sve algoritme i ranjivosti opreme venecuelanskih energetskih objekata”.

“To je daljinski utjecaj integriran u sustave kontrole i nadzora glavnih centara za distribuciju električne energije u koje je ugrađena oprema proizvedena u jednoj zapadnoj zemlji”, objasnio je Siromolotov.

Kako bi se suočio s električnom sabotažom je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova je da Rusija nudi svojim venecuelanskim prijateljima svu potrebnu pomoć, što je odgovor na zahtjeve legitimne vlade da se spriječe daljnji slučajevi prekida napajanja strujom.

“I oni i materijalni izvršitelji ove sabotaže snose odgovornost za smrt ljudi, uključujući i one koji su u bolnicama ostali u teškim uvjetima i bez struje”, kazao je Siromolotov.

Vlada Caracasa pripisuje nedavne nestanke struje “ratnim akcijama ” Sjedinjenih Državama kojima se želi destabilizirati zemlju i opravdati vojnu agresiju na Venezuelu.

Nekonvencionalni rat se sastojao od nekoliko napada na Nacionalni elektroenergetski sustav, koji su izazvali dva velika nestanka struje. Prvi se dogodio 7. ožujka i posljedica je kibernetičkog napada i elektromagnetskog pulsa, a drugi 25. ožujka, koji je proveden podmetanjem  požara na transformatore hidroelektrane El Guri.

Venezuela proživljava jednu od svojih akutnih orkestriranih političkih kriza, prema Caracasu, iz Washingtona, koji i dalje priznaje marionetu Juana Guaidóa za “privremenog predsjednika” Venezuele, a tjednima prijetio i “vojnom intervencijom” kojom će zbaciti demokratski izabranu vladu Madura.

Izgleda da sada dolazi do promjene plana a Pentagon je dobio nalog da razvije opcije za vojno rješenje krize u Venezueli, ali koje bi bez ulaska u otvoreni sukob sa suparnicima trebale spriječiti Kubu, Kinu i Rusiju da imaju slobodan pristup latinoameričkoj zemlji. Ova “inovacija” je očito posljedica razumnog zaključka da je nemoguće provesti invaziju na Venezuelu, a hoće li ova strategija biti uspješna, vidjet će se narednih nekoliko tjedana, možda i mjeseci. Rusija i Kina su jasno rekli da nijedna treća zemlja ne može utjecati na njihovu suradnju s vladom u Caracasu, koju smatraju legitimnom, i da će se suradnja nastaviti, razvijati jačati u svim područjima, a prioritet su ekonomija i vojno-obrambena suradnja.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
90 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Koja sramota. Organizovace vojnu vjezbu ako uspiju nagovoriti jos nekoliko zemalja i onda se smetati ruskim i kineskim brodovima. Ameri da su sila kao sto su nekad bili uspostavili bi pomorsku blokadu pa ni komarac nebi mogao proci. Gdje im je atlanska flota, gdje su im onoliki nosaci, razaraci i krstarice. Pa nema Venecuela 3000 km obale.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Tako je samo laju da misle nešto poduzeti bi uradili bez pompe po medijima ovi Pompeo gori od onoga našega Markića iz SOE više u novinama nego pojedine Starlete.

PrahaMilan
Gost
PrahaMilan
1 godina prije

Nikakve vojne opcije od strane amerikanaca u Venezueli nece biti,onaj tko to misli,pise,mogu tovoreno reci da pise jedne velike dezinformacije da o svemu tome nema pojma svim tim globalnim događanjima..

ARBUN
Gost
ARBUN
1 godina prije

Zivio drug PENTAGON !

ksdfvonasdvnasdvasdcvasdvsdvudu
Gost
ksdfvonasdvnasdvasdcvasdvsdvudu
1 godina prije

Heksagonalan je on………..

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

osim otvorenog sukoba
sa direktnim pristupom
postoji prikriveni sukob
sa posrednim pristupom
u ovom slučaju klasičnoga obračuna
neće biti ali sirijski scenariji je vrlo moguć
konflikti niskog intenziteta
upadi preko granice
sabotaže
propagandni rat…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Super. Stisnula ‘pošalji’ i – izbacilo me sa stranice…i nije prvi put.
Usa će nastaviti sa specijalnim ratom odnosno sabotažama i hranjenjem ‘unutrašnjih neprijatelja’, npr u lancima opskrbe.
Puč nije uspio.
A nemogu koristiti ni svoju taktiku od 2. svj.rata: neprekidno višemjesečno bombardiranje…pvo, S- ovi. Zavisno od broja Sova, min. 40% aviona pa pa.
Očito misle davljenje nastaviti pomorskom blokadom.
Da vidimo i to. Ako tankere budu pratili ruski brodovi…
Ustvari netreba…? opasni su za njih i sami tankeri.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

A pitanje je, bez obzira na verbalnu podršku, naročito Brazlia u zadnje vrijeme, hoće li moći koristiti i koliko Kolumbiju i Brazil…vlade su danas nestabilnije nego ikad…a mogli bi ih ugroziti, primjerice oni, koji imaju interes prodavati soju – Kini itd…?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Dosadašnja praksa u nekoliko tzv socijalističkih država kao na pr na Kubi, Nikaragvi, Sjevernoj Koreji je zorno pokazala, da ni nakom više desetljeća socijalizma nije postignut nikakav bistveni napredak u razvijenosti, rasti BDP-a i povećanju standarda stanovnika tih zemalja i da se to u budućnosti isto tako neće dogoditi! Bijeda i nerazvijenost su inherentne pojave u takvim društvenopolitičkim uređenjima i to s vremenom postane čvrsta stalnica, jer stanovnici tih država jednostavno kroz dugo vremensko razdoblje posve otupe i više i ne razmišljaju o nekakvim promjenama na bolje, prepuste se crnoj sudbini i strpljivo nose taj teški teret! Mislim, da i u Hrvatskoj postoji mnogo toga što sam nabrojao i to se manifestira kao ona famozna “hrvatska šutnja” i stoičko podnošenje svih podlih udaraca, što ih vlast zadaje vlastitom narodu! No vratimo se u Južnu Ameriku! Ima ramo jedna država, koja je bila na najboljem putu, da doživi sudbinu današnje Venezuele, a to je Čile! Neki se možda još sjećaju, da je tamo na vlast došao socijalist Aljende i počeo je provoditi i graditi socijalizam kubanskog tipa i to mu je vrlo dobro uspjevalo! Zemlja je počela propadati i stagnirati a on je dobro znao što radi i to je planski sprovodio i javno hvalio kubansko uređenje, njihovo zdravstvo i školstvo a životni standard Čileanaca mu je bio zadnja briga! Poznato je, da je čileanska vojska pod vodstvom generala koji se je zvao Pinočet izvršila državni udar a dotadašnji predsjednik Aljende je napravio samoubistvo! Malo se je o tome Pisalo i sve je palo u zaborav, Čile se je polako razvijao, vojnu huntu je zamijenila demokratski izabrana vlada zapadnog tipa i razvoj se je ubrzao! Današnji Čile je u svemu perjanica južne Amerike, po rasti BDP-a i po standardu, koji je trenutno najviši u Južnoj americi i prilično je viši negoli naš u Hrvatskoj i približno je jednak, kako BDP, tako i standard stanovništva onom, kakvog ima Slovenija! Pogledajmo sad opet u Venezuelu! Tamo vlada pravi košmar, inflacija je daleko najviša u svijetu, nema hrane, lijekova pitke vode, čak ni toaletnog papira. Mnogi za to krive Ameriku i sankcije koje je uvela Venezueli! Samo, moramo znati, da su te sankcije bile posljedica i ne uzrok takvog stanja i one su uvedene u oštrijem obliu, tek, kad je Maduro posve zastranio i uveo tu potencijalno bogatu zemlju u katastrofu i put bez povratka! Kina i Rusija gledaju samo na svoje interese i sudbina naroda ih ne brine pretjerano! Taj nered im odgovara i nastoje ga održati što se duže da, a normalno bi bilo, da Maduro, koji je potpuno nesposoban da vodi jednu takvu zemlju i to je notorna činjenica svima poznata, ode s tog položaja i da se izabere druga vlast na slobodnim izborima jer Maduro nije rješenje problema negoli prije dio i stvarni uzročnik svih problema koje muče Venezuelu. Naprimjer Čilea smo vidjeli, da se čak i vojna diktatura, pod uvjetom, da se ne miješa u gospodarstvo može transformirati u nešto bolje tj naprednu demokraciju, dok to sa socijalizmom kubanskog tipa nije moguće nez obzira kako dugo je na vlasti!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nijedna rečenica i niti jedna tvrdnja ne odgovaraju – istini.
A na Kubu velik dio Južne i Srednje amerike, ali i građani usa, idu popravljati zube, ali i na druge medicinske tretmane.
Baš me zanima hoćeš premašiti 60 minusa.
Naročito i prvenstveno što svi znaju koji i kakvi su maknuli Aljendea.
A znaju i što se opet događa s Argentinom. Nakon pomora političara od – raka.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Minusi, koliko god da ih bude se samo dokaz, da sam debelo u pravu! Vi vjernici u Boga Putina i njegovu crkvu Rusiju, ste potpuno izgubili doticaj sa stvarnošću i lutate kao lađa bez sidra i bez jidra (oliver Dragojević) i jednom ćete se nasukati, što jeneizbježno! Slijepi i gluhi na sve što se događa oko vas a u mislima mali nabotoxirani Putko i njegova “slavna vojska!!!

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Bez života na dug , bez ucjena i krađa , amerika bi bila jadnija od Sjeverne koreje. Sve te male socijalističke zemlje koje si nabrojio ne mogu naprijed zato što to ameri ne dozvole i na sve načine spriječavaju ih u napretku , valjda si dovoljno pametan da znaš na koje načine. Gledam vas zapadnjačke guzičare kada se osvrčete na slabe socijalističke zemlje a lukavo zaboravite komunističku Kinu koja je toj zapadnjačkoj gamadi prejaka da upotrijebe ucjene i sankcije kojima guše male zemlje.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Maliboro, ne slažem se s tvojim promišljanjem. Komunizam je neodrživo političko uređenje. Ti spominješ socijalizam. To je nešto drugo. Jake elemente socijalne države imaju mnoge kapitalističke države. A što se tiče gušenja nekih država od strane US, sve ima svoje razloge. Recimo Venecuela. Tko je ulagao u naftnu industriju u Venecueli i koji su ugovori potpisani. Neću dalje. Površno poznavanje međunarodnih odnosa.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Tako je

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ad astra
Točno. Tko je i što potpisivao. Kao i u – Iranu, davno.
Pa zemlji davatelju koncesije za vađenje nafte ide – 5%?
Postoje podaci za Venezuelu sada u jednom Daltonovom komentaru (?)

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Lucija, pišeš neprovjerene podatke. Odnos je bio, a i ostao 50 : 50 %. Nitko te ne tjera da pristaneš na uvjete iz ugovora, a kad prihvatiš, onda ih se pridržavaj.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Otkud ti znaš je li komunizam održiv ili nije?
Komunizam nikad nigdje nije postojao.
A elemenata socijalne države je sve manje na Zapadu, otkad je propao SSSR.
Jer sad radnici nemogu pokazati prstom i reći – eno oni tamo imaju.
Ja ću ti reći što je neodrživo. Kapitalizam/ imperijalizam na Zapadu. Koji će prije propasti uništiti narode, nacije i bijelu rasu.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Lucija, skoncentriraj se prije pisanja. Riječi ti lete kao kokice ya vrijeme pečnje. Gdje si to na zapadu živjela da možeš govoriti o uvjetima rada? Kani se floskula. A što se kapitalizma tiče, u pravu si. Samo je pitanje vremena. Sve ima svoj vijek trajanja. Ali pitanje je što dolazi poslije.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Džugašvili,

Ne samo da nisi uze tabletice vec si i napusen, probaj pusiti proteinske umijesto trave.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Ive, de ti probaj s originalnijom primjedbom. To s tableticama je ofucano. Budi kreativniji. Možeš ti to.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Pa sta ,ne brigaj.Sreca je lijepa dok se ceka,ti ces tada uzivati i smijati nam se.
U stvari ti vidis nemoc zapadnih sila i jako si jalan.

igi
Gost
igi
1 godina prije

….gledaj…imao sam 22 god….mlad čovjek idealista….u to vrijeme prije promjene u čileu su vladali lopovi i ubojice,,,,izabrali smo aljendea…ubili su ga i spalili predsjedničku palaču u skladu s demokracijom zar ne….mene su izvukli iz kreveta…mene i moju ženu s djetetom …..nakon par dana prebijanja u zatvoru nakljukali su me tabletama za omamljivanje i bacili iz helikoptera u atlantik kao hranu ribama…bez suđenja…demokratski zar ne….ženu su mi masovno silovali i ubili a djete dali na usvajanje fašističkoj obitelji….demokratski zar ne….

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Vijetnam, Kina, Kambođa, Sjeverna Koreja, SSSR, Kuba, brojne afričke države, o kojoj od ovih država govoriš. Zlodjela nisu rezervirana samo za neke.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Do not argue with an idiot… He will drag you down to his level and beat you with expirience…..

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Divim se svakom ko komentar piše na engleskom.Ima jedna izreka za vas,bezkarakterne, vidjela žaba kako konja potkivaju,pa i ona digla nogu.

Aragorn
Gost
Aragorn
1 godina prije

ilti nasa stara narodna,dok konja na put,sebe pod put

Max
Gost
Max
1 godina prije

Pljuni istini u oči. Đugašvili, od mene100+

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Lucija, Kuba je lijepa država, ali samo geografski. Ne prepričavaj kubansku propagandu. Odi tamo pa probaj njihov život. Ne kao turist već kao stanovnik. Pobjegla bi drugi dan. Vjeruj mi, ne pričam na pamet.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Ad astra

Nisi dodao jednu bitnu stvar: Odi na Kubu pa probaj njihov život pod pedesetogodišnjim amerokenjskim sankcijama.

Da nije tih amerokenjskih sankcija, Kuba bi bila država za poželit. Ali eto, ti kriminalci za koje ti navijaš, drže je/držale su je pod sankcijama preko 50 godina.

Žalosno.. Jad i bijeda, zbog amerokenjaca.

Pljuc!

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Zadranin, Ameri su uveli sankcije Kubi, a što je s ostalim dijelom svijeta. Nisu im uveli blokadu. Mogu trgovati s velikim brojem država. U čemu je problem? Političko uređenje. Tito je pušio kubanke cigare, pio framcuski konjak, a ja filter Opatiju i Badela.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Ad astra

A što su sankcije nego oblik blokade?
amerokenjci kažu: ne možete izvoziti svoje proizvode u Kubu, a onaj koji to radi, njegova firma ne može poslovati na američkom tržištu.

Pa sad biraj: mala, bijedna Kuba, ili ogromno amerokenjsko tržište.

Većina je izabrala potonje.

One koje su izabrale Kubu, trampile su uglavnom robu za robu. Kubanske cigare za Jugo Koral. ?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

1.) Imaš li sad za opatiju i Badela? Dosta ljudi – nema.
2.) Zašto misliš da zaslužuješ isto što i – Tito? Pa vi ne propagirate jednakosti, zar ne?

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Lucija, čitaj poruku koju nosi tekst. Niti pijem, niti pušim. Dok je sirotinja birala ostatke, komunistička elita je uživala. Nemoj mi pričati o lijepom životu u komunizmu. Iamam i puno ružnijih priča iz obiteljskog života.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Đugašvili očito niste drug Staljin.
Staljin je bio maligan ali pametan čovjek!

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Po čemu zaključuješ da je Staljin bio pamatan?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Po tome što je smutljivce i kriminalce otpremao gdje treba…

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Izgleda da je u staljinovo vrijeme bilo jako puno kriminalaca. A po težini kazni, moglo bi se reči da je car Drakon bio mala beba prema njemu. Lucija, nisi u pravu. Održavao je svoju vlast kroz strahovladu.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Džugašvili

Aj ne kenjaj svoju lažnu propagandu, boga ti. ?

Pljuc!

PrahaMilan
Gost
PrahaMilan
1 godina prije

e moj Džugašvili ti ama bas nicemu nerazumis..nebranim Rusiju ali da ti postavim pitanje?Dali si bio u zadnjih 5 godina u Rusiji,pa da pises sve to..mogao bi otici do Rusije.,Kine,Sjeverne Koreje pa bi malo drugaicje pisao.Dok se sam neuvjeris u neke stvair nevjeruj nikome a najmanje medijima koji pisu o svemu dezinformaicje.Bio sam u Rusiji poslijendjih 5 godina,najmanje 20 puta,Kini,vido filmove,fotke koje su mi pokazali ruski novinari,jako bi s eiznenadio nekim stvarima,jako..nije sve u novicu,dolarima koji su komad papira.Vrijendost jedne drzave je prirodno bogastov i njegov narod,novac je nista,komad papira Džugašvili. razne statisitke raznih organizacija.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Milane ti ništa ne razumiješ! Bio si U rusiji, ali si tamo samo pio votku i svijest ti je bila zamagljena od nje! Znaju Rusi, kako sakriti stvarnost od takvih kao što si ti! Časte ih votkom do nesvijesti a vi tako opijeni mislite, da se svijet vrti oko vas, ali to je učinak votke!

PrahaMilan
Gost
PrahaMilan
1 godina prije

ajde bolan nelupetaj,veze ti sa zivotom nemas a ne Rusijom..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

I ne želim s njom imati bilo kakve veze!!

Max
Gost
Max
1 godina prije

Bravo. A Hrvati trce u Petrograd, a ?? :): ): 🙂

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
1 godina prije

Pa što nas onda maltretiraš na ovom portalu. Idi leči svoju mržnju na nekom drugom mjestu, a nas ostavi na miru.

PrahaMilan
Gost
PrahaMilan
1 godina prije

Džugašvili gaudu je odzvonilo,nitko mu neda azil,Maduro ga ostavlja na miru,da sto vis eima pod kontrolom onih koji su s anjim bili u istoj igri.Sto se tice Amerike Džugašvili,ona je pred krahom i preformacijom,kolo preuzima Kina i Iran,ameri papa..njih su globalisit otpisali..

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Ajme, tebi stvarno nema pomoci.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

A jesi li ti bio u US, Kanadi, Australiji, Norveškoj, Švedskoj, UK, Francuskoj… Iznenadio bi se kako lijepe i bogate države. Kako lijepo ljudi tamo žive. Vrijednost jedne države je zadovoljan narod. Imigranti idu na zapad, ne u Rusiju.

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Đugašvili si ti svjestan koliko si gluposti nadrobil?

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Maliboro, a kojih? Probaj elaborirati.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ad astra
Neće starče, više nitko odgovarati na vaše jeftine manipulacije i laži, i to ne samo jer nema sat ili dva vremena, već zato što su svi previše vidjeli u ovih 30 godina…

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Lucija, imaš jedan jako nerazumljiv stil pisanja. Daj probaj osmislit što želiš reći, pa tek onda to pretvorit u tekst.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Džugašvili,
Opet nisi uze tabletice, pazi ako nastavis tako zavrsiti ces u Zutoj Kuci.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Kolege,
nemojte obraćati pažnju na lika pod nazivom Džugašvili, ni s plus ni s minus, Čitanje i komentiranje njega je besmisleno, Jednostavno ga preskočite, kao i ja.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Kolege, ne obračajte pažnju na nikoga tkko ne razmišlja kao vi. Sutra u Komitetu imamo sastanak i tražit ću sankcije za neke drugove.

Kaktus
Gost
Kaktus
1 godina prije

Hahahaha podsjeća me na drugove despote vlastelu sa dvorcima ,selima kmetovima i vlastitu vojsku iz svojih stranaka za foteljsku borbu radi njihove seljačke prčije. Jadrpčić i moji lokalni neuki seljoberi drpamo u Drpopćini od Dripaca porezoplatiša. Hahahahaha koja neo konunistička banda!!!!

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije

Ako je vjerovati drugu Džugašviliju, u kapitalizmu je sve bajno i sjajno, socijalizam je društveno uređenje bez veze. Kao primjer je naveo nekoliko zemalja, pa samo kratko:
– koji bi to bili parametri ‘standarda’ koji se ‘broje’? zadovoljstvo stanovnika, dobra zdravstvena zaštita, socijalna sigurnost, velika plaća,…?
– Kuba je već više od pola stoljeća pod američkim sankcijama, i bez da ulazim u druge faktore, Amerikanci dolaze na liječenje na Kubu, jer su liječnici dostupni i kvalificirani;
– Sjeverna Koreja preživljava pod sankcijama kapitalističkih zemalja, i gle čuda, ne može razviti svoje potencijale, biće da je socijalizam razlog za to; uostalom, Džugašvili, bili ste u Sj. Koreji i iz prve ruke vidjeli kako ljudi žive tamo?
– “hrvatska šutnja” definitivno postoji, ima samo jedna začkoljica u tom argumentu, a to je da Hrvatska već skoro 27 godina NE živi u socijalizmu, nego u kapitalizmu, i koliko se može vidjeti, narod je oduševljen svojom životnom situacijom, toliko da se masovno iseljavaju po svijetu da bi širili priče o ljepotama života u Hrvatskoj;
– o Čileu, Pinočetu i Aljendeu neću niti komentirati, bolje je;
– Venezuela, koja je imala ekonomiju skoro isključivo vezanu na uvoz potrepština iz SAD, je pod sankcijama tih istih SAD, i, gle čuda, došlo je do nestašice određenih proizvoda; ali naravno, za to je kriv Maduro, a ne Amerikanci; da ne govorim o blokiranju novca državne naftne kompanije, opet od strane SAD; pitam se da li zaista mislite to što pišete, ili samo provocirate (u mom ste slučaju uspjeli);
– o beznađu i depresiji u socijalističkim zemljama bi imalo smisla govoriti nakon što se proanalizira društveno-socijalna situacija u kapitalističkim zemljama, a po onome što vidim/čujem/čitam, nisam baš siguran da je kapitalistička bajka primjer koji po tom pitanju treba slijediti;
– i za kraj, ne znam da li ste imali prilku živjeti u Jugoslaviji, ali ako možete, popričajte sa nekime tko je imao tu privilegiju, pa neka vam objasni kako je to bilo živjeti u državi u kojoj je bilo moguće da radnik zaradi dovoljno da si može priuštiti godišnji odmor od najmanje dva tjedna, bez da za to mora moliti poslodavca i biti u strahu od otkaza, u kojoj je mogao računati da će biti zdravstveno zbrinut na način na koji je to mogla i većina ostalog stanovništva; o drugome neću; a ako se upustite u raspravu sa argumentom da je to sve bilo zbog kredita koje je Jugoslavija imala, zamolit ću vas da provjerite koliko je bilo kreditno zaduženje SFRJ, i šta je sa time napravljeno, a koliko su zadužene sadašnje kapitalističke državice nastale njenim raspadom, i šta su one sa tim novcima postigle;

Oprostite što nije bilo samo kratko…

igi
Gost
igi
1 godina prije

hm…ja kao amerikanac…antikomunista…mrzio sam kubu…tamo negdje dok sam naganjao cure po plaži želio sam da ih kenedi zbomba…danas s jednom nogom u grobu ne mogu sebi priuštiti lječenje u americi…hoće da mi oduzmu sve ono što sam stekao za života…otišao sam na kubu – trošak lječenja kancera isti je kao popravak zuba u americi…komunjare mi produžuju život…bog da blagoslovi kubu i njene lječnike….

milan
Gost
milan
1 godina prije

@Džugašvili, isprovocirao si me svojim nebuloznim tvrdnjama koje sa istinom nemaju blage veze. Tko je vise izzombiran od mladih Europe i USA. Jednodimenzionalni sustav skolstva koji radi samo za Amazon i velike korporacije koje, gle cuda mjere ti pauzu u 30 sekundi, to pisem iz osobnog iskustva, uspostavljaju novorobovlasnicke radne uvijete pa ti i dalje razmisljaj i pisi sirom zatvorenih ociju 🙂 .

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Ala ga nadrobi,do ajaj.

igi
Gost
igi
1 godina prije

bilo je to nedavno…inače crnac sam deklarativno verbalno zaštičena manjina u agendi demokratske stranke….znaš radio sam u CNN…dugogodišnji radnik…vrijedan novinar i poštovan…i zamisli…u jednom trenutku sam htio biti i novinar i ČOVJEK i napisao sam i izgovorio kritiku prema izraelu….odmah….odmah sam dobio otkaz s unaprijed otkaznim lošim karakteristikama…toliko o američkoj demokraciji.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije

Pa kako ti vise ne dosadi, garant ni ti sam nevjerujes u ovo sto pises….

cile34
Gost
cile34
1 godina prije

Majko mila…aj smanji dozu droge koje uzimas…i otkaci se interneta…vidi se da dalje od svog sela vidio nisi…ovo sto pises za Chile, da “skocio” im je BDP..a da znas pravu istinu, Chileanci imaju samo hranu jeftiniju, sve ostalo je skupo da boli..jedan stan kosta 400 dolara mjesecno najamnina, plus rezije, plus ostalo..zivot Chileanca se sveo na ropski rad od 10 sati, i dalje nemaju dovoljno ni za iole normalan zivot, doslovce prezivljavaju…ti znas koliko Chileanaca, Kolumbijaca, Brazilaca i ostalih zive u Venezueli? Kolumbijaca ima u MILIJUNIMA i dalje dolaze! Masa onih sto su bjezali iz Venezuele, sad ih Maduro vraca avionima CONVIASE, jer placu da se nemaju kako vratiti..3 aviona tjedno lete po Juznoj Americi i skupljaju ljude…Venezulanci zive bolje od ostatka juzne amerike, ja zivim u Venezueli vec 7. godinu i poznajem situaciju…nijedan veneculanac nije opterecen kreditima, ne placa komunalije, istina, place su male, al zato se kompenzira kroz druge stvari..svaka 2 tjedna se dobiva CLAP, zadnji je bio tezak 15 kila sinko…i kostao je 3500 bolivara, tj, manje od jednog dolara..gorivo je i dalje gratis..pa ti kazi da socijalizam ne valja..mozda ne valja, al U TVOJOJ GLAVI…

cile34
Gost
cile34
1 godina prije

i jos nesto…NEMOJ SE SRAMOTIT LAZIMA DA NEMA TOALENTNOG PAPIRA I HRANE, ILI MEDICINE! ima svega za kupit, ako hoces, pitaj me stogod hoces, i poslat cu ti sliku svega sto pozelis..zato, ne kenjaj..i smanji dozu CNNa

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Ekipu uhljeba i neradnika iz hrama mira pentagona treba zaposliti u tvornice i celicane da ih prodje volja za planiranjem uzasa po svijetu. Amerika je bila velika kad se proizvodio Ford mustang 1964 i drugi lijepi automobili. Da nije pentagona nebi bilo ni rusa ni kineza daleko od kuce.
Zivila slobodna Venezuela. Zivio mir i humanizam. Slusajte EKV i Azru papci ne ratne smicalice.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Pozdravite Đuku iz Švilije …
Nemojte ga zaboraviti!????? Najbolje zarađuje kada je pozdrav, impozantan, ?????

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Inače, je drug Koba, sa drugim , imenom Džugašvili po stilu trolanja sasvim sličan drugu anamoonaju sa “Hrbatskog foruma”….. Tako, da najbolje je na glupe troll, indolentnosti ne odgovarat….. Jer , ko što znate….. Indolentnost, može , da se prevaziđe, ali glupost je zauvjek…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Je. Evo bježe….trkom, oda straha 😀

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Za očekivati je da će smisliti neku gadariju jer u tome su najbolji – izuzetni. Sad kad su svjesni da gube utrku, ostaje im jedino podapinjati ostalim učesnicima, “fer i sportski” kao što su uvijek bili.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Čuj , napali bi venecuelu ! A sta je s Iranom , pa obuzdavanje Kine , pa obuzdavanje Rusije , a evropa se otima…
Sto bi rekli , sjedi djesi ni za djesi nisi..

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Pentagonu se događa ono ružno buđenje iz oholog pijanstva.

jozo bloket
Gost
jozo bloket
1 godina prije

Povratak na temu članka.

“To je daljinski utjecaj integriran u sustave kontrole i nadzora glavnih centara za distribuciju električne energije u koje je ugrađena oprema proizvedena u jednoj zapadnoj zemlji”

Zna li netko o kojem se proizvođaču radi?
Siemens ili?

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Jozo,
tkogod sa Zapada da je, svejedno je. Svi su oni istu anglocionističku majku sisali, svi su oni umreženi istim vlasnicima kapitala.

ARBUN
Gost
ARBUN
1 godina prije

Citam reakcije na Dzugasvilijeve komentare pa se uzasavam.Odakle dolazi ta sva HOMOFOBIA (mrznja prema homoseksualcima) Dali ste Djugiyu 500 minusa.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

pa hebi ga, kad voli primati.

Komentar
Gost
Komentar
1 godina prije

Al u mozak,ne u guzicu,al zato Max voli u guzicu,valjda usred nedostatka mozga ??

Pako
Gost
Pako
1 godina prije

ABB

Max
Gost
Max
1 godina prije

Pa Tesla – pa Švica – jadna, bogata od Milke:) 🙂 🙂

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
1 godina prije

Raspukao sam se smijeha kad sam pročitao ovaj naslov na naslovnoj stranici… A kako to ameri misle uraditi??? Ahahaha… još malo ahahaha… Avioni im se ruše sami od sebe… Kako??? A što se tiče “demokratskih procesa”, jesu li to oni procesi koji vode do ustoličenja marioneta, kvislinga i kompradora koji kasnije korupcijom zagade svu zemlju i sve prodaju za jednu kunu!?

igi
Gost
igi
1 godina prije

…dragi ivo lola….bilo mi je teško kada sam čuo da si poginuo na putu za italiju…čekao sam te u bariju ali dušmanska bomba te ubila…nego da se vratimo u stvarnost….razgovarao sam s vladimirom…on lakonski odmahnuje rukom i kaže…pa neka napadnu madura…pravila novog međunarodnog poretka prihvatit ćemo u potpunosti…eto imam informacije da CIA namješta u ukrajini izbore za pricidnika….razradili smo plan…ne priznajemo izbore a glumca postavljamo za predstavnika ukrajine….zeleni kao i svi glumci su tašti prihvatit će ulogu a mi ćemo razraditi scenario i kulisu….

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Ivo Lola Zamjena teza jer ruski zrakoplovi padaju kao kruške!!

Max
Gost
Max
1 godina prije

Hajdemo *omladinci* onu našu: No, no, noves moveran, no, no noves moveran

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Do pred desetak godina, samo bi pročitali da je u nekoj južnoameričkoj državici izvršen nekakav udar, i da je sad prava ekipa na vlasti.

Sada slušamo krezube prijetnje luđaka iz usa, koji znaju da više nemaju slobodne ruke ni u svom dvorištu. Ni sa 10 nosača skupa s pratećim flotilama nisu u stanju blokirati obalu susjedne države.

Pazi samo izjave-ometaće ruse i kineze. Ono, zviždaće im i pokazivati finger dok ovi prate konvoje u teritorijalne vode Venecuele. I to je realno sve što smiju. Za sve ostalo-ostaju bez nosača. U prevodu-amerika baj-baj.
Šaka zadrtih amerofila i dalje svršava na trumpova buncanja, ali od tog onanisanja nema vajde, džugi, kolerik i ostali luzeri.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Priča je provaljena …ove sve zamjene teza ,medijske manipulacije ,stvaranje nekih novih istina ,obojene revolucije , nenakvi ” lideri ” sa žardinjera … sve to više svijet ne puši …. novih ideja nemaju , a i oružje im je inferiorno, pa više nemaju ćime nametati svoju istinu … napad na energetski sektor Venezuele nije dao željeni rezultat , čak što više okrenuo se protiv njih samih,na Bliskom istoku dobivaju po ušima , slično i u Africi …čitavo stoljeće pokreću ratove po cijelom svijetu…..sada se rat seli u njihovo dvorište ….što sada ućiniti ???? za vojnu intervenciju nemaju snage ,gube bitku za bitkom , politički , vojno ekonomski ….ostaje im još samo da spletkare a i to im baš ne ide od ruke ….Juan im ubija glavni alat Dolar …Zmaj ne samo da se ispuhao već polako gori ….

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije

Mao ce tung u grobu place od smijeha, I ono konta koje su fukare ovi ameri ?????

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
90
0
()
x