Prva potpuno privatna misija na Međunarodnoj svemirskoj postaji koštala je 55 milijuna dolara po osobi

medjunarodna svemirska stanica
10 komentara

Tvrtka sa sjedištem u Houstonu najavila je prvu komercijalnu misiju svemirskih letova, koja će na Međunarodnu svemirsku postaju dovesti posadu od četiri državljana po cijeni od 55 milijuna dolara po osobi.

Takozvanom “misijom Ax-1” upravljat će privatna tvrtka Axiom Space, koja se u svom odboru može pohvaliti bivšim NASA-inim astronautom Michaelom López-Alegrijom.

Potpredsjednik tvrtke López-Alegría služit će kao zapovjednik misije, dok će američki poduzetnik Larry Connor voditi misiju, koja bi trebala započeti najranije u siječnju 2022. godine na brodu SpaceXCrew Dragon.

Kanadski investitor i filantrop Mark Pathy i izraelski investitor i filantrop Eytan Stibbe služit će kao specijalisti za misije. Sva će četvorica živjeti na američkom odjelu ISS-a tijekom osam dana, provodeći mnoštvo privatno financiranih istraživačkih i filantropskih projekata u suradnji s klinikama Mayo i Cleveland.

López-Alegría posljednji je put posjetio ISS 2007. godine i četiri je puta letio u svemir tijekom svoje 20-godišnje karijere astronauta. Sve će planirati i postat će prva osoba u povijesti koja će zapovijedati i civilnom i privatnom misijom svemirskog leta, dok će njegov kolega Connor postati prvi pilot privatne misije svemirskog leta u povijesti.

Bivša NASA-ina astronautkinja Peggy Whitson služit će kao pričuvni zapovjednik Ax-1.

AxiomSpace, osnovan 2016. godine, na kraju planira ponuditi privatne i nacionalne letove astronauta do dva puta godišnje, u skladu s NASA-inim rasporedom, iako se njegovi planovi šire i dalje od toga.

Američki Kongres želi skinuti orbitu s Međunarodne svemirske postaje do kraja 2030. godine i imajući to na umu, NASA je naručila od tvrtke kreiranje privatnog “hotela” za svemirsku postaju, koji bi se mogao priključiti na strukturu već 2024. godine.

AxiomSpace među vodećima je u razvoju ovakvog “svemirskog hotela,” koji će jednog dana možda postati sam po sebi svemirska postaja, pod pretpostavkom da će sve ići po planu.

Ti će se segmenti “svemirskih hotela” na kraju odvojiti kad ISS bude ugašen, postajući tako “prva svjetska slobodno leteća, privatno razvijena, međunarodno dostupna svemirska postaja”, kaže tvrtka.

Privatni svemirski letovi već su dugo u zastoju, no nedavni proboj tvrtki poput SpaceX-a, Blue Origina, Boeinga i Northrop Grummana otvorio je put za novo doba u svemirskim letovima s ljudskom posadom, kako čovječanstvo odlazi dublje u 21. stoljeće.

ISSNASASpaceX
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Kanadski “investitor i filantrop” i izraelski “investitor i filantrop” Naplacuju 3x skuplje od rusa.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Za tih 220mil.dolara,sagradim laznu raketu i kazem im da nikako ne otvaraju vrata i prozore. Zatim malo protresem i pustim na skrivene zvucnike strasnu buku poljetanja i za to vrijeme razmotamo kino platno oko prozora da mogu gledat kroz prozor zemlju, mjesec i sl. Po povratku opet zatvore prozore, malo protresem, zacrnim raketu kao da je gorila prilikom ulaska u atmosferu otvorim vrata i kazem dobrodosli na zemlju! Ljudi su takvi kreteni da cak i ako posumnjaju nece sebi priznati da su prevareni nego ce slike okolo pokazivat i pricat kako su bili astronauti! Naravno to mi donosi nove klijente, sad samo treba investirati u pranje rakete koju smo zacrnili i ostatak novca spremit u dzep. Napomena jako je bitno da obave detaljan lijecnicki pregled kako bi se nadali da ce biti primljeni na misiju i kako bi jos cvrsce vjerovali. Bonus bi bio da ponekad namjestimo neku mini krizu… Čitaj više »

Realno
3 godine prije

Ima li koja slobodna bulja u koju se zidov nece uvuci do papaka…

Ime*
3 godine prije

Ovaj clanak je u rangu Ivice i Marice.

Ravan
3 godine prije

Ne nasjedajte na ove pizdarije. Zemlja je ravna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI