Putin nudi bivšem ukrajinskom predsjedniku politički azil nakon razgovora sa Makronom

Putin nudi politicki azil Petru Porosenku
8 komentara

Moskva vjeruje da je bivši ukrajinski lider Petro Porošenko podložan političkom progonu od strane Kijeva.

Moskva je spremna da ponudi politički azil bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku i drugima koji se suočavaju sa političkim progonom od strane Kijeva, rekao je Vladimir Putin u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Ruski predsjednik je primijetio da je prvi put ponudio azil Porošenku kada je ovaj još bio aktuelni predsjednik.

„Rekao sam mu da je Rusija, ukoliko bude imao bilo kakvih poteškoća u budućnosti, spremna da mu da politički azil“, rekao je Putin, napominjući da se Porošenko u početku nasmijao na tu ideju, reagujući na takvu mogućnost sa ironijom. Njegov prethodnik Viktor Janukovič dobio je azil u Rusiji nakon februarskog puča u Kijevu 2014, koji je na kraju doveo do Porošenkovog izbora.

Putin je u ponedjeljak napomenuo da ponuda Porošenku, koji se sada suočava sa optužbama za izdaju i zloupotrebu položaja u Ukrajini, i dalje stoji.

„Danas želim da potvrdim svoju ponudu Porošenku, uprkos tome što imamo ozbiljne razlike po pitanju rješenja u Donbasu“, rekao je ruski predsjednik i dodao da vjeruje da je Porošenko napravio „mnogo grešaka“ u rješavanju sukoba u istočnoj Ukrajini.

Porošenko je bio predsjednik Ukrajine od 2014. do 2019. godine. Sada čeka suđenje po nizu optužbi, uključujući promovisanje terorizma i izdaju, koje proizilaze iz njegove navodne umiješanosti u zavjeru za kupovinu uglja vrijednog 54 miliona dolara iz otcjepljenog Donbasa 2014. i 2015. Tužioci tvrde da je Porošenko na taj način navodno prekršio ograničenja trgovine sa regionom nakon što su njime de fakto upravljali separatisti.

Bivši predsjednik je tvrdio da je njegovo suđenje politički motivisano.

Nazvavši Porošenkov „progon kao državnog zločinca“ od strane vlade aktuelnog ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog „preambicioznim“, Putin je optužio Kijev da vrši „sistematsko kršenje ljudskih prava“ protiv sopstvenog naroda.

Ove zloupotrebe uključuju progon političkih protivnika i zadiranje u slobodu medija, rekao je Putin, ali je dodao da je njegova najveća briga diskriminacija ruskog govornog stanovništva u Ukrajini. Iako je ruski maternji jezik većine ukrajinskih građana koji žive u gradovima na istoku i jugu zemlje, on nije priznat kao maternji jezik prema novom zakonu o izdavaštvu, koji zabranjuje medijske publikacije koje ne dolaze sa ukrajinskim prevodom. Izuzetak su, međutim, engleski i jezik krimskih Tatara – još jedne etničke manjine u zemlji.

azilmacronPetro PorošenkoPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Nije se Porošenko vratio iz Poljske, da bi sada išao u azil u Rusiju!!!!!! Hahahahahaha….
On je došao, da utiče na nesposobnu kliku Zelenskog, da zaoštri situaciju sa Rusijom…

Red Dog
2 godine prije

Pametan Vova.
Zapad ih koristi i baca. Vova ih kupi i skuplja. Mozda su besni i hoce osvetu.
Porosenko je oligarh i ima lovu. Zelenski je samo marioneta jednog oligarha.
I poruka drugima; na Zapad mozete racunati samo kratkorocno, na mene vecno, pa vi vidite gde parkirate svoju zemlju.
Batka je u pravu. Ukrajina ce se vratiti toru. Ili demokratski, glasajuci za pro-ruse, ili nasilno kad im dopizdi limbo u kome su upali.

@Email (nije ...)
2 godine prije

Sada može proizvoditi ukrajinske čokolade u Rusiji.

Paolo
2 godine prije

Buduci da zapadne novine ne prenosu, onda ne prenosu ni perferijalne zemlje. Na sluzbenim stranicama Kremlja je cijeli govor Putina za stampu nakon zavrsenih razgovora s Macronom. Usmjerio sam pozornost gospodina predsjednika na široko rasprostranjena i sustavna kršenja ljudskih prava u Ukrajini. Nesložni mediji su zatvoreni u zemlji, a politički protivnici izloženi odmazdi. Inače, kada je gospodin Porošenko bio predsjednik Ukrajine, rekao sam mu da mu je Rusija spremna dati politički azil, ako se suoči s problemima u budućnosti.  On je tada bio vrlo ironičan u tom pogledu, ali danas bih želio ponoviti svoju ponudu. Unatoč našim ozbiljnim razmimoilaženjima po ovom pitanju, mislim na nagodbu u Donbasu, kao i na činjenicu da je, po mom mišljenju, napravio mnogo grešaka na ovom području, njegov progon kao državnog zločinca također je, po mom mišljenju, pretjerana ‘ponuda za uspjeh’ od strane današnjih čelnika. Rusija je spremna dati azil gospodinu Porošenku i osobama poput njega. Najviše me zabrinjava… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Bratsko pomaganje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI