Putin objašnjava zašto je Ukrajina odbacila sporazum EU iz 2013. godine

Putin
63 komentara

Sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina u suštini je predviđao smrt cjelokupne ukrajinske industrije, tvrdi ruski predsjednik Vladimir Putin. Ratifikacija sporazuma je odložena krajem 2013. godine od strane tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča, što je izazvalo puč na Majdanu koji je doveo do njegovog svrgavanja.

Nova ukrajinska vlada potpisala je sporazum 2014.

Obraćajući se novinarima u petak, Putin je rekao: „ Ako pročitate šta je EU predložila Ukrajini, to je ono što se očigledno sada ostvaruje – to je bilo ravno uništenju svih ključnih industrija kojima se sovjetska Ukrajina nekada ponosila. Predsednik je dodao da „ sada tačno vidimo da tamo već ništa nije ostalo. ”

Prema Putinovim rečima, Janukovič je odmeravao opcije Kijeva i jednostavno je odložio ratifikaciju sporazuma sa EU 2013. godine.

U intervjuu za Politico krajem prošlog mjeseca, ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je da Kijev očekuje punopravno članstvo u EU u roku od dvije godine i da se neće zadovoljiti ni sa čim manjim. On je naveo ” ogromnu cijenu ” koju je njegova zemlja platila da bi se pridružila bloku.

Šmigal je nastavio da obećava da Ukrajina „ neće praviti probleme “ EU, ali da će biti koristan dodatak.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon samita lidera EU u španskom gradu Granadi prošle sedmice, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi proces pristupanja za svaku naciju koja teži trebao biti striktno „zasnovan na zaslugama“, sa određenim „ prekretnicama koje prvo moraju biti postignuti .

Zajednička deklaracija koju su usvojile zemlje članice poziva Ukrajinu i druge nade da „ pojačaju svoje reformske napore, posebno u oblasti vladavine prava. ”

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da bi EU trebala biti spremna za proširenje do 2030. godine.

Međutim, ovaj vremenski okvir očigledno nije odgovarao svim državama članicama. Holandski premijer Mark Rutte je insistirao da „ nije pitanje kada su zemlje spremne; pitanje je da li su zemlje spremne. ”

Pridruživanje EU je decenijama među ključnim ciljevima prozapadnoukrajinskih političara. Kijev nije postigao veliki napredak na ovom putu prije februara 2022., kada je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u zemlji. Čini se da je sukob ponovo osnažio proces, pri čemu su najviši zvaničnici u više navrata zahtijevali članstvo zbog percipirane uloge Ukrajine u odbrani EU od navodno nadolazeće ruske invazije.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antiglobalist
6 mjeseci prije

Nece biti proširenja EU do 2030 jer će se ili raspasti ili neće postojati u ovom obliku !
A isto tako dotad niti Ukrajina neće postojati u ovom obliku.

nastran
6 mjeseci prije

bljak!

Max
6 mjeseci prije

Industrijsko središte bivšeg SSSR a.

Afrika
6 mjeseci prije

Jel Putin s njima u maže nam oči ili???

Nekoime
6 mjeseci prije

EU tretira zemlje bivšeg istočnog bloka kao kolonije, a ne ravnopravne partnere.

Мунгос
6 mjeseci prije

Сећам се када је 2013. године Виктор Јануковић одбио Споразум О Придруживању са ЕУ, и видели смо каквом је одмаздом (Мајданом) Евроатланта реаговала. Евроатланта се с правом уздала у своју Пету колону у Украјини, и захваљујући Њој извојевала запажену победу. Украјина је освојена без иједног тенка Леопард, и без иједног бомбардовања које су морали да примене да би освојили и окупирали Косово и Метохију. Ја сам још 2008. године предлагао Борису Тадићу да откаже Предприступни Споразум о Придруживању ЕУ – под изговором да Срби нису цивилизацијски спремни да уђу у ту прекултурну препаметну Унију Европских народа. Да сачекамо још коју годину док се Срби мало прокултуре и тако припреме за улазак у ту супериорну друштвену демонократску заједницу. Па да онда сачекамо реакцију Евроатланте на нашу одлуку да престанемо да се са њима дружимо, и да у пракси потврдимо „добре“ намере ЕУ. Вероватно би реакција била оштрија него према Украјини. Зато… Čitaj više »

Evo Tigana
6 mjeseci prije

zanimljivo ,isto kao u HR

prika
6 mjeseci prije

Ajde jebhi mather svoju pa zgazi tu ukrajinu sta places po portalima.

Mat
6 mjeseci prije

Praksa sa nasih prostora potvrdjuje da je Brisel u pravu,zasto da motaci kablova uzimaju 2000 eura u nekoj zapadnoj zemlji,kad isti posao mogu raditi kuci za 500.

onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

Vijesti iz povijesti…

U siječnju 1996. g. Bill Clinton je posjetio Moskvu…
Svojom posjetom je pružio potporu Borisu Jeljcinu da na predsjedničkim izborima osigura drugi mandat. Što se i ostvarilo.
To se dogodilo šest mjeseci nakon što je izvjesni Vladimir Putin iz Sankt Peterburga prešao u Moskvu… Da bi se pridružio administraciji Borisa Jeljcina…
Ostalo je – povijest…

Darko
6 mjeseci prije

Prvo EU treba počistiti Brisel od Ursulinih govana i fašističko globalističke EU Komisije, čak možda kao što Izraelci čiste Gazu..

Alex Keller
6 mjeseci prije

Pitanje je hoće li planet Zemlja postojati do 2030 godine.

tihobl
6 mjeseci prije

Prije 30 godina Ukrajina je bila razvijenija od J. Koreje.
Izvrsavali su zapadne preporuke i pogledajte gdje su sad.

tihobl
6 mjeseci prije

Авдевски правац,  „Настављају се офанзивне акције на северу Авдејевке, постоји значајан напредак источно од индустријске зоне Авдејевке. На југу Авдијевке наше трупе се спремају за даља дејства, непријатељ се склонио у ланац бетонских утврђења, а тренутно артиљерија и ваздухопловство раде на уништавању непријатељских утврђења.” Преноси: Два Мајора Uvece magnezijum za laku noc, budjene uz TOS, a preko dana artiljerija i avijacija. Zaluzni upumpava pojacanja koja se brzo trose. Раније су се појавиле информације да су јуришне групе Оружаних снага Русије већ могле да уђу границу града. Активни јуриш на положаје Оружаних снага Украјине траје већ неколико дана – ако руске трупе успеју да се учврсте у граду, цела украјинска одбрана ће вероватно почети да се руши као кула од карата. Осташко Redut + 5.000 bivsih vagnerovaca su tu, mogu se probiti do centra grada, ali Putin nece dopustiti juris na bunkere. Prvo ce polupati bunkere, a onda ce pjesadija ici pregledati… Čitaj više »

tihobl
6 mjeseci prije

Оружане снаге Украјине покушале су да се искрцају код Антоновског моста

Јединице руске војске ”Дњепар” су осујетиле покушај ОСУ да се искрцају код Антоновског моста у Херсонској области. То је јавио представник оперативних служби региона.

Као резултат акције руских оружаних снага, уништена су четири брода са 20 украјинских милитаната.

Stanje redovno. Brzim dronovima stizu camce koji krenu preko rijeke. Redovno izlaze snimci lova na camce NATO.

tihobl
6 mjeseci prije

Курска област, губернатор :

Село Теткино, округ Глушковски, поново је гранатирано са украјинске стране. Евидентирано је 10 долазака, оштећена су 4 домаћинства.

I ovo je redovna pojava. NATO redovno dronira ruska sela uz granicu. Rdovno pokusavaju i da pogode Krim (danas i Soci), i redovno budu presretnuti. O svakodnevnom utrosku raketa i dronova hiber ne prica, vec samo o rijetkim raketama koje se uspiju provuci. Proveseli se jednom mjesecno.

tihobl
6 mjeseci prije

Руски борци уништили су више од половине 5. чете 117. одвојене механизоване бригаде НАТО снага Украјине у региону Запорожја. Ово је изјавио украјински ратни заробљеник Александар Бен. Према његовим речима, у рејону Работине губици НАТО снага Украјине износили су више од 60 одсто.

“Само неколико дана, а од чете од 106 људи остало је само 40. И то није у јуришима. Само смо седели у рововима и бранили се“, објаснио је он и додао да је највећи део снага изгубљен у гранатирању.

Бен је такође рекао да украјинске НАТО снаге у последње време имају озбиљних потешкоћа са храном на фронту.

Zanimljivo je da i drugi zarobljenici govore da im je izginulo pola jedinice prije nego sto su vidjeli i jednog rusa. Likovi u Ramstajnu nikako da izadju na kraj sa ruskom nadmoci u artiljeriji i avijaciji.

tihobl
6 mjeseci prije

Зеленски је затражио од западних земаља да изнајме противваздушну одбрану Украјини. Раније је захтевао да му се поклони, а сад жели да му се системи изнајме.

tihobl
6 mjeseci prije

Неколико снажних експлозија чуло се у Херсону и Бериславу. Оружане снаге Русије обориле су и Су-25 Оружаних снага Украјине у области Преображенка у Запорошкој области.

Bruno
6 mjeseci prije

Kada jednom uđeš u EU ne možeš proizvoditi što hoćeš i kako hoćeš, već samo ono što staro smežurano žensko spolovilo i Čarli sumnjivog izgleda i IQ- dozvole. Sve trgovine u toj jadnoj zemlji će biti stare hrvatske kuće Liedl, Bauhaus, spar itd.

tihobl
6 mjeseci prije

Руски стручњаци раде на модернизацији ФПВ дронова за уништавање непријатељских беспосадних пловила на води.

I ovako su brzi, a ovi ce biti puno brzi. Eno snimaka kako pogadjaju aute koji im pokusavaju pobjeci, kao i camce po Dnjepru.

tihobl
6 mjeseci prije

Потврђено је да су Оружане снаге Украјине много страдале на Купјанском правцу. 14., 32. и 115. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине претрпеле су тешке губитке током борби. Поред људства, губитке су имали и тешка оклопна возила и артиљерија.

A evo i zasto:

Командант украјинских копнених снага Сирски признао је заоштравање ситуације на Купјанском сектору фронта. Генералштаб га је тамо раније послао са Бахмутског фронта након пробоја Оружаних снага Русије.

Putinu Sirski je vrijedniji nego Surovikin.

tihobl
6 mjeseci prije

Као резултат успешних акција Оружаних снага Русије, сви путеви који повезују Авдејевку са спољним светом стављени су под ватрену контролу руске армије. Непријатељ је остао без сигурних путева за снабдевање своје групе, што је са обзиром на тако жестока борбена дејства, значило брзо погоршање његовог положаја. У рејону железничке станице, услед великих губитака и непрестане ватре, непријатељ је био приморан да се повуче са бројних упоришта. На различитим секторима фронта, непријатељске снаге покушавају да крену у контранапад, ослањајући се на мале јуришне групе до 15 људи. Поред осталих бораца, међу њима постоје и групе које се по природи деловања разликују од остатка пешадије. Највероватније је нека група специјалних снага која покушава да подржи контранападе. Међутим, данас ни један украјински контранапад није био успешан. Артиљерија, Ваздушно-космичке снаге и армијска авијација настављају да жежу непријатеља даноноћно. Број непријатељских губитака се не може проценити. О томе се посредно може судити по чињеници да… Čitaj više »

tihobl
6 mjeseci prije

Посланици Европског парламента предложили су издавање пасоша за „добре Русе“. Ово се наводи у нацрту извештаја ЕУ.

tihobl
6 mjeseci prije

Politico: Амерички државни секретар Ентони Блинкен наговестио могућност да би Азербејџан у наредних неколико недеља могао да покрене општи напад на Јерменију.

tihobl
6 mjeseci prije

CNN: руска армија напредовала око Авдејевке – одбрана овог гарнизона у стању недељама да пружа отпор ако се нађе у оперативном окружењу

tihobl
6 mjeseci prije

Кијев: украјински председник Владимир Зеленски замолио домаће медијске куће да не говоре о размерама корупције у овој земљи све док је она у рату – New Voice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI