Putin odgovara na tvrdnje o ”otimanju zemlje”

Putin i Lukasenko
15 komentara

Kremlj nema apsolutno nikakav plan ili interes da “proguta” Bjelorusiju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin novinarima u ponedjeljak, nakon razgovora s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku.

Moskva samo traži dalju ekonomsku integraciju sa svojim susjedom i najbližim saveznikom, a oni koji tvrde drugačije jednostavno nastoje da odugovlače ovaj proces, dodao je ruski lider.

“To jednostavno nije održivo”,  insistirao je Putin. Ruski razgovori sa Bjelorusijom, koji su se intenzivirali u posljednje vrijeme i nemaju nikakve veze sa potencijalnim preuzimanjem, objasnio je ruski lider. “Radi se o koordinaciji ekonomskih politika, kao što se radi u mnogim drugim integracionim udruženjima”, rekao je on.

“Sve ostalo su gluposti”, rekao je Putin, dodajući da sve tvrdnje o potencijalnom “gutanju” dolaze od “zlobnika koji žele da odugovlače naš proces integracije”. Oni koji takve tvrdnje jednostavno ne žele da budu suočeni sa “efikasnim i opasnim” konkurentima na svetskim tržištima, rekao je predsednik.

U ponedjeljak su dvojica lidera razgovarala o tarifnoj politici u energetskom sektoru, prenose ruski mediji. Rusija i Bjelorusija imaju “različite nivoe subvencija… u različitim oblastima ekonomske aktivnosti”, rekao je Putin, dodajući da je “važno” razraditi neke zajedničke principe.

Zapadni mediji i neki zvaničnici već duže vrijeme tvrde da Rusija navodno ima planove za apsorpciju Bjelorusije.

Spekulacije su se dodatno intenzivirale usred ruske vojne ofanzive u Ukrajini, koja je počela krajem februara.

Njemački državni emiter DW pitao se u septembru hoće li Rusija “apsorbirati Bjelorusiju” , dok je Washington Post još u martu tvrdio da je “Rusija gotovo progutala Bjelorusiju”. U junu, litvanski predsjednik Gitanas Nauseda pozvao je NATO da bude “jedinstven i odlučan” u pružanju otpora navodnim pokušajima Rusije da “proguta Bjelorusiju”.

ApsorbiranjeBjelorusijaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Od toga zasad ništa,

Optimista
1 godina prije

…. tako dugo dok bjelorusiju vodi moskovski potrčko…..

1 godina prije

Valjalo bi se prisetiti Lukijevih izjava na tu temu pre samo nekoliko godina – i on je tada tvrdio da Moskva želi da proguta Belorusiju.

tihobl
1 godina prije

Ovi zapadni analiticari su slijepci. Zar ne vide da je odmakao proces pripajanja Rusije Minsku. Od 1000 koraka vec je 600 realizovano. Putin je vec predao dio naftnih i plinskih nalazista, kao i dio nuklearnog arsenala.

Optimista
1 godina prije

Treba rusiji vratiti granice iz 1450. Godine

Novak
1 godina prije

Njima je krivo (mislim na te “zapadnjake”), što oni nisu uspjeli da je apsorbuju! Bilo je lijepo krenulo, ali umiješa se Vladimir, i sve pokvari! Ma, sram ga bilo! Tako on, gdje god se umiješa, sve im pokvari!

Lucija, prva
1 godina prije

Moguća je samo suradnja; prvenstveno vojna. I to ne samo moguća, nego i nužna.
I jaka povezanost ekonomija.
Ali, ulje i voda se ne miješaju…u pravilu.

Ni Lukašenko ni Bjelorusija ne trebaju Čubajse.

Lucija, prva
1 godina prije

“Najveci slovenofili su Belorusi, i to sa prednoscu od nekoliko svetlosnih godina. Na kraju krajeva samo oni imaju festival kulture slovenskih naroda “Slavjanski bazar.” Poziv svke godine dobijaju sve slovenske zemlje, a to sto neko ne salje svoje predstavnike kulture je neka druga prica. Dolaze i predstavnici drugih grupa naroda, kao Kazahstan( tjurkski narod) ili Izrael. Osnova politike Beloruskog drustva je bratstvo Ruska plemena: Malorusa, Belorusa i Velikorusa. To je i legendarna prica o 3 Ruska viteza: Nikiti Dobrinjicu, Aljosi Popovicu, Iliji Muromcu koji i pretstavljaju 3 Ruska plemena. Ta legenda se proteze od pojave mongolskih hordi na teritorijama Ruskih plemena. Stara vera je jako ziva kroz predanja, i imena slovenskih bogova su medju ljudima najprisutnija u Belarusiji. Belarusi su narod sa najcistijim gradovima, a njihova veza sa prirodom je mnogima danas neshvatljiva. U Belarusiji je jako popularno zivljenje u prirodi, ali ne u selu, vec odvojeno od drugih ljudi.… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upravo je potvrdio da je na putu ka SAD, u njegovoj prvoj stranoj poseti otkako je došlo do rata pre 300 dana.”

Ahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI