Putin potpisao novi zakon o mobilizaciji

Ruska mobilizacija
29 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak izmijenjena pravila o regrutaciji i mobilizaciji, uspostavljajući jedinstvenu digitalnu bazu podataka o građanima koji služe vojni rok. Mjera je brzo prošla kroz zakonodavno tijelo u Moskvi za manje od nedelju dana.

Ministarstvo digitalnog razvoja dobilo je zadatak da uspostavi registar, kojim će upravljati Ministarstvo odbrane. Vlada će se oslanjati na svoje postojeće baze podataka za popunjavanje registra, uključujući porezne, izborne, medicinske, policijske i sudske evidencije, kao i one izvučene od poslodavaca i univerziteta.

Registar će pomoći u praćenju poziva upućenih regrutima koji ispunjavaju uslove ne samo poštom, već sada i elektronskim putem, koristeći „odgovarajuće“ platforme, kao što je portal državnih službi „Gosuslugi“. Poziv će se smatrati uručenim u roku od sedam dana od dana dostavljanja u registraturu. Od trenutka izdavanja poziva, primaocu neće biti dozvoljeno da napusti Rusiju.

Novi zakon uvodi i kazne za neprijavljivanje. Onima koji se ne odazovu pozivu u roku od 20 dana, bez važećeg izuzeća, neće biti dozvoljeno da registruju firmu, vozilo ili nekretninu, niti da dobiju kredit u banci. Različiti regioni i republike takođe mogu ograničiti ili obustaviti isplatu beneficija i druge državne podrške. Na takve odluke, međutim, može se uložiti žalba na sudu.

Amandmane je unio odbor za odbranu Državne dume 10. aprila, a donji dom je glasao za njihovo usvajanje narednog dana. Ruski Senat ih je odobrio do 12. aprila. Portparol predsednika Dmitrij Peskov opisao je ubrzanu proceduru kao vođenu prioritetima nacionalne bezbednosti.

Ruski zakon propisuje godinu dana obaveznog služenja vojnog roka za muške građane u dobi od 18 do 27 godina. Svake godine se sprovode dva kruga regrutacije, a veličina poziva je određena predsjedničkim dekretom. Međutim, zakonodavci su nedavno uveli poseban amandman kojim se dobni razred pomjera na nekoliko godina, dostižući 21 na 30 godina 2026. Predložena promjena ima za cilj da zaštiti one u kasnim tinejdžerskim i ranim 20-im godinama od prekida njihovog obrazovanja.

Moskva nije proglasila opštu mobilizaciju zbog sukoba u Ukrajini, radije izvodi operacije sa profesionalnim trupama i kadrom od oko 300.000 rezervista, pozvanim u oktobru 2022.

Prošlogodišnji poziv razotkrio je neke strukturalne probleme s infrastrukturom za regrutaciju naslijeđenu od Sovjetskog Saveza, uključujući rupe u zakonu i loše održavane registre koji su rezultirali izdavanjem poziva građanima bez prethodnog vojnog iskustva ili na neki drugi način neprihvatljivim.

mobilizacijaPutinRegistarrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mario
1 godina prije

Engleski plan za Rusiju je bio trodnevni rat, međutim neke od američkih tajnih službi pustila je podatak kako je Rusija planirala trajanje specijalne vojne operacije 30 mjeseci tako bi po tome bilo potrebno joś 3 do 4 zamjene ljudstva na terenu.

Mario
1 godina prije

Čini se kako su najnovije ruske jurišne postrojbe koje su nedavno uvedene u borbu dobro obučene kad su zamjenile Wagnerčane na bokovima oko Bakhmuta, a svi Wagnerčani su ušli u Artjomovsk kako Rusi zovu oslobođeni dio Bakhmuta kako bi iz zapadnog dijela izbacili nekoliko brigada NATO proxy vojske među kojima je jedna dobro uvježbana brigada, jedna sa ukrajinskim rezervistima i jedna sa stranim dobrovoljcima.

Flint
1 godina prije

Ubrzo u vašem gradu, samo u drugim bojama. Pridruži se ili umri.

Z ZZZZZ
1 godina prije

Ukrajina ide u ofenzivu I nece stati do Moskve

Max
1 godina prije

Zapad pederizira istok mobilizira.

Zoran
1 godina prije

Putko globalista kao fol mobilizacija za početak. J…t će on mamamicu svojim rusićima. Hahaha.Nije li on mladi lider tatka Clausa?

MNK
1 godina prije

Nova mobilizacija zbog velikih gubitka u Ukrajini. Nadam se da sto vise mladog topovskog mesa dolazit ce iz glam Petersburga i Moskve a ne samo siromahi iz istocnih dijelova drzave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI