Putin razmišlja ‘decenijama unapred’

Vladimir Putin
29 komentara

Za razliku od lidera zapadnih demokratija, ruski predsednik Vladimir Putin ne razmišlja o sledećim izborima, već decenijama unapred, rekao je njegov ekonomski savetnik Maksim Oreškin.

Komentari su dati u intervjuu izdanju Moskovsky Komsomolets (MK), objavljenom uoči konferencije o umjetnoj inteligenciji u srijedu u Moskvi.

„Rusija je stoji dobro u poređenju sa pojedinačnim evropskim zemljama, koje ste nazvali demokratijama“, rekao je Oreškin za MK. „Horizont planiranja tamo je kratak. Glavno je izdržati do sljedećih izbora, a onda koga briga hoće li trava rasti. Svi dobro znamo da horizont planiranja predsjednika Putina nije tri mjeseca, niti godina, pa čak ni pet godina. Ovo su decenije unaprijed, generacije.”

Oreškin je ukazao na to koliko se Rusija promijenila od 2000. godine kada je Putin prvi put izabran, ističući povećanje očekivanog životnog vijeka, posedovanja automobila i kuća, poljoprivredne proizvodnje i izvoza.

„Poenta je da Putin ne donosi ni jednu odluku ‘za izbore’ na osnovu kratkoročnog horizonta planiranja. On uvijek razmišlja u smislu narednih generacija”,  rekao je.

Oreškin je negirao da Kremlj priprema “gorke pilule” za Ruse nakon izbora u martu 2024. Umjesto toga, rekao je, vlada ima na umu strategiju razvoja obrazovanja i infrastrukture.

“Svi želimo da se što prije poboljša društvena infrastruktura u zemlji, da se ubrza obnova škola, vrtića, puteva, poboljša primarna zdravstvena zaštita. Pitanje je samo kako platiti tako brzu promjenu”, rekao je za MK.

Prema Oreškinu, Rusija je uspela da apsorbuje negativan uticaj zapadnih sankcija, a njena ekonomija je porasla za 5% u trećem kvartalu 2023. Ispostavilo se da je budžetski deficit daleko manji nego što je Kremlj očekivao, a ukupni ekonomski situacija je prilično dobra, ustvrdio je. Jedina polja koja još uvijek bole su ona koja su se oslanjala na izvoz u Evropu – kao što su nafta, plin i drvo – ili su u njima dominirali zapadni dobavljači, poput automobila.

Putinrusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
5 mjeseci prije

Kad ti zapad nudi sranja, pognoji livadu.

DUŠAN ,
5 mjeseci prije

Da,planirao Vlado osvojiti čitavu Ukrajinu kao Donbas i Krim,za 3-5 dana ,uz par mrtvih i ranjenih,a vidi sada ne mogu osvojiti malo veće selo AVDIJKU uz stotine uništenih tenkova ,transportera i haubica ,tisuće poginulih i MILIJUNE ispaljenih projektila !!!
Zajebo se Vlado u svojim planovima !!!

Josip
5 mjeseci prije

Rusi imaju srecu sto nemaju na celu budaletinu poput Ursule koja se umjesto kuhace primila politike i za svog je mandata unistila cijelu EU..

Sretno im bilo
5 mjeseci prije

Proracun za 2024. Predvidja 6+2 posto BDP-a za vojsku…..
Cudno razmisljanje za ” decenijama unaprijed”
Podsjeca me na CCCP svojedobno….

dupla kamilica
5 mjeseci prije

Neki dan Hop portal na telegramu stavio intervju sa Klausom. Ajme ga nahvalio.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Razmišlja decenijama unapred jer če tako dugo bit predsjednik diktator vladof.

užas je moja furka
5 mjeseci prije

Kako bi prehranio ruske ljude bubama. A zitom ucjenjivao te iste ruske ljude. Kako će dobiti žito čim prime 453.dozu Sputnjika. Jel to Vladimir ima formulu za život vječni? Kad razmišlja “decenijama unapred”?

Red Dog
5 mjeseci prije

Kao i Xi.
Najblizi saradnik mu je drug ekonomski istoricar. Studirao je uspon zapada i greske, pa preporucije uspesne metode bez gresaka.
U liberalnim parlamentarnim demokratijama se ne moze planirati nista dugorocno. Zato zagovaraju to. Jer se ne menja nista i kapitalisti ostaju na vlasti.
Ali sad imaju posla sa discipliniranim „mongolima“.

Max
5 mjeseci prije

Državnik i strateg. sve ostalo su lutke.

abc
5 mjeseci prije

Najpozitivniji političar ovog vjeka. Za svoju državu i narod je učinio ogromno dobra.

Antinato
5 mjeseci prije

Putin razmišlja i radi, a zapadni proamerički kvizlingi samo izvršavaju diktat iz USA.

Zvone
5 mjeseci prije

Ako bi Putin samostalno odlučivao onda bi napao rukovodstvo Ukrajine i time poštedio tisuće vojnika i civila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI