Rastu cijene hrane u Francuskoj

Cijene hrane
16 komentara

Meso i pića prošlog su mjeseca zabilježili međugodišnji rast cijena za 11,3%, odnosno 10,1%, pokazuju službeni podaci

Cijene hrane i pića koji se prodaju u francuskim supermarketima porasle su 13,1% u srpnju na godišnjoj razini, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio nacionalni statistički ured INSEE. Osobito su poskupjeli meso i piće za 11,3 posto, odnosno 10,1 posto, dok su ostali prehrambeni proizvodi poskupili i do 15 posto. U međuvremenu, cijena proizvoda za čišćenje i osobnu njegu francuskih potrošača porasla je za 9,4%. Godišnja stopa inflacije u Francuskoj prošlog je mjeseca iznosila 4,3%, što je pad u odnosu na rekordno povećanje od 4,5% zabilježeno u lipnju, ostajući u skladu s preliminarnim procjenama i bilježeći najnižu razinu od veljače 2022. Inflacija se navodno smanjila zbog pada cijena energije i više umjereni porast cijena hrane i industrijskih proizvoda.

Prošli je mjesec francuska vlada poslala parlamentu plan potrošnje za 2024. koji poziva na smanjenje izdataka od 4,2 milijarde eura (4,7 milijardi dolara), što je prvo smanjenje u gotovo deset godina. Pariz planira potrošiti 428,8 milijardi eura u 2024. budući da zemlja cilja proračunski deficit od 4,4% bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2024., što je pad od cilja od 4,9% ove godine. Cilj je da se do kraja drugog mandata predsjednika Emmanuela Macrona 2027. taj postotak spusti ispod 3%, granice postavljene prema pravilima Europske unije. Smanjenje potrošnje dolazi povrh hitne potrebe za smanjenjem državnog duga, koji je dosegao 111,6% nacionalnog BDP-a. Očekuje se da će mjere štednje osigurati smanjenje javnog duga na 108,3% gospodarstva do 2027. godine.

francuskaHrana i pićeinflacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Za početak 🤗

ime
8 mjeseci prije

jadni ilegalci…
kako če si “priuštit”* hranu?

*ne gledam šprajca – nisam retardiran

Jednostavno receno
8 mjeseci prije

Lako ćemo mi za francuze, šta ćemo mi za nas? Kod nas opada je li?

Yugo 45 neregistrovan
8 mjeseci prije

Ne znam odakle podatci da je poskupljenje do 15 % ,realan rasta cijena 2022vs2023 na gotovo svim namirnicama široke potrošnje je uduplan ,meso i prerađevine su gotovi utrostručeni,jedina kategorija koja je u EU ostala na možda tih 15 %su mliječni proizvodi jer je izvoz van EU zbog inflacije pretrpio ogoroman pad.

Uz rast cijena najamnina za cca 15 % kroz povećanje na osnovu starih ugovora kod već postojećih stanoprimaca i preko 30% kod novih stanopromaca životni standard u EU je u padu gotovo 50% ,rast plaća je bio malsimalno 10% i to samo kod onih koji su imali sindikalne i tarifne ugovore u nekim branšama,porast broja bolovanja je 40% a broj prijavljenih stečaja preduzeća je veći za 40% ,fantastičan uvod u 2024

Max
8 mjeseci prije

Očekivano.

Sparkling
8 mjeseci prije

Poslušajte na N1 3. Svibnja 2023. Nevena Vidakovića, Puno će vam biti jasnije (nama smrtnicima) shvatiti neke osnovne stvari zašto je to tako.
Tip ne filozofira, kao što znaju činiti razni samoprozvani pametni ekonomisti koji u raznim emisijama imaju već unaprijed pripremljene govore na pitanja voditelja.
Lp

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

“Francuzi jedu manje foie gras i piju manje crnog vina.” Fince se potiče da posjećuju saune za vjetrovitih dana kada je energija jeftinija. U Njemačkoj je potrošnja mesa i mlijeka pala na najnižu razinu. Život na kontinentu, na kojem su mu drugi odavno zavidjeli, brzo gubi sjaj .” – Wall Street Journal

P.S.
Blinken: Predsjedniče, zvao Vas Macron…
Biden: Šta on ‘oće?
Da evakuira Elizejsku palaču…
Stigla kuverta s ukrajinskim žitom.

Mrdomir
8 mjeseci prije

Treba udar’t’ još sankcija na Rusiju!

Faust
8 mjeseci prije

“Neka jedu kolače”.(M. Antoaneta)

tihobl
8 mjeseci prije

Русија је агресивно одузела Немачкој пето место у групи најјачих привреда на свету и незаконито постала најјача привреда у Европи – скикнуо је унук есесовца (Олаф Шолц), прелазећи на фалсет.

Немачка је већ упутила жалбу међународном суду да лиши Русију неосновано заузетог рејтинга…

Skicanje je pocelo.
A Rusija ce izbiti na trece mjesto, pa neka i dalje pricaju kako je propala pod sankcijama.

Ivan
8 mjeseci prije

Skupo kostaju usranu EU Ursuline sankcije. Kad pustis ludu kravu u djetelinu onda joj niti veterinari ne pomazu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI