Rat u Siriji – Iran je povukao svoje “crvene linije”

Iransko zrakoplovstvo
23 komentara

U ratu u Siriji SAD traže bilo kakav povod, koristeći se čak i drskim lažima, za napad na Osovinu otpora, čime samo pokušavaju odgoditi gotovo sigurnu pobjedu sirijske vojske i saveznika.

Posljednjih nekoliko dana Washington upozorava kako je spreman, ako se usude upotrijebiti kemijsko oružje, napasti položaje sirijske vojske i njezinih saveznika. U najavu predstojećeg napada se uključio CNN, prema kojem američka ratna mornarica u istočnom Mediteranu samo čeka zapovijed Bijele kuće za pokretanje napada.

Reakcija ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova je bila trenutna, koji se smatra stav Washingtona opasnim, obzirom na činjenicu da “pobunjenici” i teroristi imaju kemijsko oružje, kojeg lako mogu koristiti u ekstremnim okolnostima i time otvoriti put za američku intervenciju protiv Damaska.

Međutim, osim intervencije Kremlja, Iran je također vrlo oštro reagirao na američke provokacije, uputivši poruku koji možemo nazvati “crvenom crtom” za SAD, te da bilo kakve akcije američke vojske mogu imati nesagledive posljedice i eskalirati rat u Siriji do sukoba nezamislivih razmjera.

Upozorenje Washingtonu je uputio tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana, admiral Ali Shamkhani, koji u vrlo jasno rekao dvije stvari.

Prvo, on je upozorio SAD da ne poduzimaju jednostrane poteze “bez da računaju na posljedice, koje će ovaj put biti nesagledive”. Dalje, komentirajući američki napad na zračnu bazu Al-Sharyat prošlog travnja, rekao je kako se Washington suprotstavio međunarodnoj istrazi o uporabi kemijskog oružja u Khan Shaykunu, iako je on bio izgovor za lansiranje krstarećih projektila “Tomahawk”, te pozvao agenciju OPCW sa sjedištem u Haagu da provjeri sumnjiva skladišta koja su bila meta udara sirijskog zrakoplovstva.

Sa svojim izjavama je admiral Ali Shamkani ukazao na uobičajenu praksu američkog vrha, koji se koristi sumnjivim informacijama, od kojih zapadni i mediji zaljevskih monarhija stvore “istinu”, potrebnu da se opravda najavljena agresija.

Osim toga, Ali Shamkani je postavio “crvenu liniju” Irana, navodeći da će američka agresija protiv Damaska i njegovih saveznika izazvati katastrofalne posljedice, budući da su se situacija i ravnoteža snaga na Bliskom istoku i Siriji dramatično promijenili.

Ali Shamkhani nije bilo kakav diplomat ili dužnosnik političkih stranaka, nego bivši zapovjednik mornarice Iranske Revolucionarne Garde, bivši zapovjednik cijele iranske ratne flote i bio je ministar obrane osam godina. Dakle, osoba apsolutno istaknuta u iranskom vojnom i političkom vrhu.

S mjesta tajnika Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost može donositi najvažnije strateške odluke nacionalne politike i imao je ulogu pregovarača oko iranske nuklearne politike. Ako svemu dodamo apsolutno povjerenje koje uživa kod vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hameneija, shvatit ćemo da se radi o jednom od najutjecajnijih iranski vođa i da njegove riječi, osobito o vojnim pitanjima, odražavaju stav Teherana.

Nakon svega, ova je izjava rukavica bačena u lice Washingtona, koji pokušava zaustaviti širenje iranskog utjecaja na širem Bliskom istoku i središnjoj Aziji, a ono se najbolje vidi u ratu u Siriji i iračkoj krizi.

Nakon godina borbe, Teheran je sada u središtu saveza koji se geografski proteže od Irana do Libanona, a taj savez je prisilio na repozicioniranje mnogih država i radikalno mijenja ravnotežu snaga u regiji.

Vremena izolacije Islamske Republike su daleko iza nas, unatoč dementnoj politici  Saudijske Arabije, Izraela i Washingtona, koji još uvijek provode svoje glupe politike i pokušavaju pronaći način da tijek rata u Siriji preokrenu u svoju korist.

Činjenica je da smo u završnoj fazi sirijskog sukoba, a kako se sada stvari razvijaju, svaki avanturistički potez potaknut od zaljevskih monarhija i židovske države, a kojeg bi u djelo morao provesti Washington, prijeti nesagledivim posljedicama, baš kao što je upozorio admiral Shamkhani.


Video: vojna sposobnost Irana u 2017. godini

Upozorenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sardelino
6 godine prije

Amerikanci se i dalje ponašaju kao u u onoj basni u kojoj vuk eto mora pojesti janje jer se usudilo piti njegovu vodu.
I dalje djeluju po ustaljenoj inerciji ne shvaćajući da su se okolnosti promijenile, odnosno da vuk više nije takav vuk a i da se i janje nešto u zadnje vrijeme uzjogunilo.
U njihovim glavama još nije kliknulo.
Želim samo reći da je inercija gadna stvar.
Srljaš a neznaš.

Svjatoslav 969
6 godine prije

Ko gubi taj se zlocasto ljuti, Jenki podvijaju rep.
A sa Kurdima potpisivaju ugovor za 10 godina cuvanja prasine, magle i stosta jos.Ko da sad odlucivaju Kurdi a ni autonomiju nisu dobili,uzeli tudju zemlju i gradove koje ce morati vratiti…
Jenki su kao ker ranjeni, grizu, glodju, opasni za druge i sebe…
Hoce li sad neki novi zakon drugo-jedinstveni izmisliti kao na Kosovu prvo-jedinstveni a da samo to vredi u Siriji i nigde drugo?? Gube tlo pod nogama .

dalmata
6 godine prije

Oces,neces,ovo je prica kad opaki grizli pokusa celama otet med.A cele ,male nema ih sta vidit,ljutito branu svoje,ima ih ko zvizda na nebu,a iako su sitne u odnosu na lopinu,potprasu ga i,jedini spas je crtaaa

Slagerpjevac
6 godine prije

Baš sam se prije neki dan vratio iz SAD. I kao što se moglo pretpostaviti Amerikanci su toliko zasuti sadržajima da nemaju vremena za udubljivanje u detalje i dok god imaju jeftino gorivo i solidan život, slabo ih zanima rat na Bliskom istoku. Ono što me iznenadilo je da im se u globalu gadi politika i političari. Za Trumpa su masovno glasali jer nije “iz branše” i daje im nadu da će napraviti nešto radikalno u političkom sustavu USA kojim drma legalizirana korupcija koju provode interesni lobiji. I iznenađujuće, ali najviše ih boli gubitak identiteta. Amerika iz recimo 50tih imala rock’n roll, kokakolu, Elvisa itd.. Te uniformnosti kulture više nema. Amerika danas je puna kultura i useljenika iz cijelog svijeta, Somalijaca, Meksikanaca, Latino itd.. ti ljudi slabo govore engleski i teže se asimiliraju i to ih trenutno naviše ždere. To je ono što je Trump na izborima jednostavno glupo isticao… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

americki klauni niti ne pomisljaju napad na iran , jer vrlo dobro znaju da bi ostali bez gebisa , jedino sto mogu cackati po siriji i to sa sigurne udaljenosti , iranska revolucionarna garda jenkije na tererenu sirije ili nedo bog da se spuste u iranu , pojede za dorucak i dobro podrigne .

Nil1
6 godine prije

Prije par dana osvanuo je grozan snimak iživljavanje ruskih dobrovoljaca nad sirijskim civilom.. tukli ga macolom… glava odsjecena nekog civila u tome snimku… Sramote i prljaju rusku vojsku i zastavu! ono nisu vojnici nego ruska NESORTA!

Weteran
6 godine prije

Moje mišljenje, ako uopšte nekom treba:
Iran nema dovoljno farbe da moluje “Crvenu štraftu” onima preko bare!? Možda mu neko pozajmi Crvenu boju, …???
Ali, ….
Okupatorima SAD se drma tlo pod nogama, te se neće tako lako povući iz Sirije!? Suviše su duboko zagazili, i veliki poraz u Siriji njih definitivno detronizuje sa Svetske scene?!
Okupatori SAD, ipak, gube rat u Siriji???
Rat dobija Čizma i Gusenica!! Rat ne mogu dobiti avioni i rakete?!!
Okupatori SAD, na terenu u Siriji, imaju sve lošiji bašibozluk!! Iz dana u dan!
Rat dobija čizma!
I koga da pošalju u Siriju oni što su okupirali SAD??
Jeftinog mesa ima dovoljno, ali od tog nema vajde. I to svi vide!
Džoni, Hans, Endi i Fransoa četuju, tvituju, šeruju, ali nikako ne pucaju!
Znači:
Još puno krvi će se proliti, a rat će dobiti čizma i gusenica!
Mada, za “Zelenim stolom” sva su čuda moguća?!?!

Osoba C
6 godine prije

Danas je sirijska vojska dobila prvu ženu u rangu generala. Brigadni general Nibal Madhat Badr.

Sad će sigurno i Saudi krenuti njihovim primjerom.
Sorry, uzeo krive tablete.

f46
6 godine prije

@ Svjatoslav 969
Nasao sam video
i nigdje nisam vidio da su to ruski vojnici.
Zar ti vidis ruske vojnike u ovom filmu?

f46
6 godine prije

1) na snimci se čuje ruski jezik, ali ne vidi se da ga akteri govore što znači da bi zvuk mogao biti namontiran. 2) na snimci maljem udaraju oko čovjeka na podu, a ne po njemu. 3) na snimci nema odrubljene glave. 4) nikakve desetine tisuća ruskih plaćenika nisu u Siriji jer da jesu pojeli bi ISIL kao i teroriste iz “umjerene oporbe” za marendu ko 10 dag mortadele u kruvu. 5) Jihadi Perica bezuspješno laže, maže i nariče za svojim fredovima bradatim islamističko-terorističkim kozojebima.

f46
6 godine prije

Jihadi Pera Stošić ponovo, samo za vas��
Razumijem da neki kurac ipak treba znati o Siriji, ali Index bi zbilja trebao povesti računa kakve besramne laži i vehabijsku propagandu Gosp. Stošić već godinama prosipa ovuda. Na stranu što se medju terorističkom stokom nalaze sve “Sirijski demokrati” iz Čečenije, Kirgistana, Uzbekistana, Dagestana, Tadzikistana koji odredom u svojim gnjusnim videima pričaju na ruskom ( a ovo su vrlo vjerojatno oni), a i slijepac vidi da Ruska vojska ne nosi tenisice i različite uniforme i zna se kako izgleda standardna ruska vojna AK-74 ali sl put bi Pera mogao napisati da je iza macole sam Putin

f46
6 godine prije

Ko kaže da su ovo Rusi? Iskreno, čisto sumnjam. Klip je teška nameštaljka, a ruski inače govore svi kavkaski narodi čiji su brojni pripadnici otišli da ratuju za ISIS. Ovi meni nimalo ne liče na ruske vojnike. Bez lažne skromnosti, još pre 3-4 godine sam uspevao lako da prepoznam propagandne video klipove (ispostavljalo se da sam uvek bio u pravu), a ovo je jedan od njih.

f46
6 godine prije

Uglavnom provokativni clanak, dezinformirajuci, na stetu Rusije, mozda je to praksa tih novina na koje nikad ne idem a tako pisu s svrhom da dobiju mnogo klikova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI