Rat u Ukrajini ‘dobra investicija’

Chris Christie
11 komentara

Bivši guverner New Jerseya i potencijalni republikanski predsjednički kandidat Chris Christie osudio je “izolacionizam” i pozvao Amerikance da udvostruče financiranje ukrajinskih ratnih napora, opisujući to kao dobar “povrat ulaganja”.

Govoreći u srijedu na Institutu Hudson u Washingtonu, Christie je ustvrdio da je on jedini “ozbiljan” republikanski predsjednički kandidat koji pokazuje “moralnu jasnoću” svijetu, često hvaleći američkog predsjednika Joea Bidena dok je pucao na lidera GOP-a Donalda Trumpa.

„Naša strategija u Ukrajini je vođena principijelnom opredijeljenošću da podržimo Ukrajince koji se bore i umiru za svoju zemlju“, rekao je Christie u jednom trenutku. Dodao je da bi dao „više oružja, i to ranije“ od Bidena, i da ne bi pokušao da „ucenjuje“ Kijev zbog  Bidena, kao što su on – i demokrate – tvrdili da su to učinili Tramp.

Christie je istakao da je posjetio Kijev i sastao se s predsjednikom Vladimirom Zelenskim, koji mu je rekao da bi “bez američke pomoći Ukrajina sada bila okupirana od strane Rusije”. Zelenski je takođe rekao da Ukrajini nisu potrebni nikakvi američki vojnici, već samo oružje da sama dobije rat, dodao je Kristi.

„To smo uradili, ali sa manje od 4% jednogodišnjeg vojnog budžeta. I time je ukrajinska vojska degradirala 50% ruske vojne sposobnosti bez ijedne kapi američke krvi. Čini mi se da je to za nas prilično dobar povrat ulaganja i koji bismo trebali udvostručiti”, zaključio je bivši guverner.

Bio je to, gotovo od riječi do riječi, isti argument koji je senator Richard Blumenthal, demokrata iz Konektikata, iznio početkom septembra nakon što je posjetio Kijev.

“Za manje od 3% vojnog budžeta naše zemlje, omogućili smo Ukrajini da prepolovi degradira vojnu snagu Rusije”, napisao je Blumenthal u svom tekstu u to vrijeme. I on je napomenuo da Zelenski ne želi niti treba američke trupe, već “alatke za pobjedu”.

SAD su pružile preko 44 milijarde dolara direktne vojne pomoći Ukrajini i preko 110 milijardi dolara ukupne pomoći otkako je Bajden preuzeo dužnost, uključujući novac za plate ukrajinskih vladinih službenika.

Suočena sa rastućim protivljenjem nekih republikanskih poslanika nastavku trošenja novca na sukob u Ukrajini, Bijela kuća je nedavno promijenila svoje “poruke” kako bi ih predstavila kao poticaj za američku odbrambenu industriju. Međutim , navodne ekonomske koristi tek treba da se materijalizuju .

Christie je bio guverner New Jerseya između 2010. i 2018. godine i imao je neuspjele predsjedničke kandidature 2012. i 2016. Trenutno ima 2% na nacionalnom nivou na republikanskim predsjedničkim izborima, iza guvernera Floride Rona DeSantisa, bivše guvernera Južne Karoline Nikki Haley i Venturea kapitalist Vivek Ramaswamy. Tramp ima skoro 60% glasova.

Chris ChristieSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otok Mali
5 mjeseci prije

Još se povrat očekuje. Za svakog mrtvog Ukrajinca i Rusa dva Amerikanca.

Max
5 mjeseci prije

Za neke jest.

tihobl
5 mjeseci prije

Dvije suplje price koje po zadatku vrte ovih dana:

Prva da je rat u pat poziciji. Ovo spinuju da prikriju da im se front raspada na tri mjesta, a rusi jos uvijek nisu ozbilno krenuli u nastupanje – recimo da oko Severska vada zatisje a lako ga mogu staviti u kotlic. Spinuju o pat poziciji i pricaju o nuznosti pregovora, a tu smo pricu slusali i kod Minska 1 i 2.

Druga je da se rat isplatio SAD i da su jeftino oslabili Rusiju. Rusi su sa 12 armija narali na 14, a uskoro ce i na 16. Ozivjeli su zapustene fabrke i pokrenuli vojnu proizvodnju koja je veca nego sto je ima citav zapad (NATO + Japan, Austalija i J. Koreja). Dok je zapad u recesiji ruski BDP je na +2.8% u ovoj godini.

U centrali osmisle pricui onda je razni hiberi vrte po zadatku.

gargamel.
5 mjeseci prije

Putin poručuje zapadu, da planove o obnovi ukrajine ne razmatraju.

damjan
5 mjeseci prije

đubre američko…

Bruno
5 mjeseci prije

Samo jedna riječ : budala.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Taj je politički mrtvac – nebitan .

Mali Mjesec
5 mjeseci prije

Bljuje mi se od ovih sa zastavama na reveru! Počevši od lekarkinog sina.

milan
5 mjeseci prije

Човек је ходајућа клозетска шоња.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI