Rusi su Irance naučili kako se boriti “sovjetskim stilom”

Iranska vojska
3 komentara

Francuski analitički portal TTU tvrdi kako su Rusi naučili Irance kako se boriti “sovjetskim stilom”.

Surađujući s Rusijom u Siriji je Iran stekao sovjetska vojna iskustva, naučio je kako koordinirati djelovanje kopnenih snaga, zrakoplovstva i topništva. Autor postavlja pitanje misli li Moskva ići dalje i poučiti Teheran metodama “hibridnog ratovanja“?

Ratujući u Siriji je Iran usvojio sva iskustva koja su nenuklearne snage Sovjetskog Saveza stekle u XX stoljeću, piše francuski portal.

“Tijekom kampanje zauzimanja Aleppa, Iranska revolucionarna garda i njene šiitske podružnice su pokazali da vladaju operativnim konceptima koji su im prije par godina bili nepoznati, a to su karakteristike sovjetske opsadne doktrine, koja se od nedavno primjenjuje u Ukrajini. Zauzimanje grada je teklo u tri faze. Prvo su prekinute veze sa svim susjednim naseljima. Potom su se provodili manevri okolo. Nakon toga je došlo do proboja fronta i simultanih napada i bombardiranja džepova otpora”, nastavlja TTU.

Prijenos vojnih vještina, prema francuskim analitičarima, nije bio ograničen samo na pješaštvo.

“Bilo je vidljivo i ono što NATO poznaje pod imenom “integracija zemlja-zrak“. Iranske Qoods snage su blisko surađivale s ruskim specijalcima, kako bi naučili kako probiti neprijateljski teritorij pod zračnim udarima i kako raditi sa zrakoplovstvom. Ova taktika služi da se naoružane skupine neprijatelja “vežu” i time olakša njihovo uništenje”, piše autor i objašnjava prisutnost ruskih strateških bombardera Tu-22 u Iranu.

Stručnjak tvrdi “kako je Rusija inkubator koja će Iranu u bliskoj budućnosti osigurati da dobije sve što je potrebno da sam provodi takve operacije”.

“U veljači 2016. je Iranska revolucionarna garda stvorila svoju prvu desantnu diviziju, koja je kopija ruskih specijalnih snaga. Teheran također želi kupiti višenamjenski lovac Su-30SM. Kupnja ovih oružja govori da su Iranci najviše zainteresirani za kopneni napad”, zaključuje TTU.

Osim toga, zbog mogućih raketnih napada iz Kaspijskog mora je Iran naučio kako provoditi operacije dalekometnim topničkim sustavima. Zemlja gradi svoj arsenal, a napadačke sposobnosti Irana će od sada biti “zaštićene” ruskim sustavima S-300 PMU-2.

“Sve to će promijeniti ravnotežu snaga na Bliskom istoku”, kaže autor.

Istovremeno Teheran ima nekoliko prednosti u odnosu na zapadne partnere u regiji.

“Regionalni akteri koje podržava Zapad imaju manji broj stanovnika, a time i manji broj kopnenih snaga, stoga imaju tendenciju da se ograniče na zračne operacije”, piše francuski portal.

U zaključku TTU postavlja tri pitanja. Može je Teheran ove inovacije prenijeti na iračko ratište? Hoće li Moskva čak ići i dalje i “pokloniti” Teheranu “doktrinu generala Gerasimova” i metode ” hibridnog rata”? I na kraju, kakva će biti reakcija izraelskih oružanih snaga, koje su također puno toga uzele iz sovjetskih vojnih doktrina? U tom smislu, sve pripreme i planovi Tel Aviva za rat protiv Hezbollaha, kao jedinog protivnika, su zastarjeli, naglašava autor.

iranska revolucionarna gardavojna doktrina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majkl Đordan
7 godine prije

Kme.

Podravec
7 godine prije

Ha!Neka oni njih samo uče! Čim prije to bolje!

subaru
7 godine prije

Nek im daju jedno stotinjak suova, još S-300, pancira, bukova, torova itd.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI