Rusija će izvoziti poljoprivredne proizvode samo u ”prijateljske zemlje”

žetva žitarica
26 komentara

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev izjavio je u četvrtak da bi žetva žitarica ove godine mogla dostići 130 miliona tona, što bi bilo dovoljno da pokrije domaće potrebe i osigura izvozni potencijal.

Govoreći na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), on je ukazao na brojne izazove, uključujući prekinute lance nabavke i poteškoće s finansijskim proračunima.

Patrušev je rekao da Rusija mora da prevaziđe ove prepreke kako bi obezbjedila hranu zemljama kojima je najpotrebnija. „Naši poljoprivredni proizvodi biće na stranim tržištima, ali samo u onim zemljama koje su nam prijateljske, koje nam ne stvaraju prepreke i poteškoće“ , rekao je novinarima.

Rusija ove godine očekuje veliki rod žitarica, uključujući rekordnu žetvu pšenice, rekao je prošlog mjeseca predsjednik Vladimir Putin. Dodao je da se brojne zemlje suočavaju s prijetnjom gladi, ističući da su za ovo stanje u potpunosti krive “zapadne elite”.

Kriza žitarica se osjeća širom svijeta jer su cijene pšenice u posljednja dva mjeseca skočile na rekordno visoke vrijednosti. Globalnom tržištu hrane, koje je već pogođeno vremenskim prilikama i pandemijom Covida, zadat je još jedan udarac zbog sukoba Rusije i Ukrajine i zapadnih sankcija Moskvi.

To je izazvalo strahove od globalne nesigurnosti hrane i gladi.

Dmitrij PatruševIzvozrusijaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Andrej Plenković na sjednici Vlade 3. ožujka 2022. godine:

“Hrvatska je na pravoj strani morala, prava i povijesti zajedno sa našim zapadnim saveznicima“.

Inače je Rusija najveći izvoznik žitarica u svijetu – prošle godine je izvezla skoro 50 milijuna tona žitarica.
Prije uvedenih zapadnih sankcija Rusiji 2014. godine bila je – uvoznik istih!

Tupko Glupko
1 godina prije

Danas izašao članak na 24sata naziva “Zbog rata u Ukrajini rastu cijene žitarica: ‘Kriza je sa pšenicom, a mi većinu naše izvozimo…’
Citat uvodnika teksta:
“Neke zemlje EU zabranile su izvoz svojih žitarica. Hrvatska će požeti 1,1 mil. tona pšenice i izvesti 60 posto. ‘Nemamo dovoljno skladišta’, kažu upućeni.”

Nema što, misli ova naša vlast da nam bude još i gore.

Tupko Glupko
1 godina prije

Je li palo na pamet Plenkoviću i Vladi da izbjegle Ukrajinke/Ukrajince smjesti u slavonska sela, iznajmi im slavonske kuće od Slavonaca otišlih u inozemstvo, osigura im sadnice i gnojivo uz uvjet da većinu proizvedenoga daju državi?

Ukrajina je izrazito poljoprivredna zemlja – izbjeglice bi se osjećale korisnima, bili bi zadovoljni radeći ono što najbolje znaju, i sami bi nešto zaradili, Slavoncima ne bi propadale kuće u kojima nitko ne živi (još bi dobili i nešto novaca od države što ih Ukrajinci koriste), a država bi profitirala stvarajući domaće zalihe hrane kojoj cijene rastu u nebo.

Nešto takvo da im padne na pamet je izgleda izvan njihovih dosega, a kamoli da to pokušaju i realizirati – ipak je osobno bogaćenje političarima prioritet.
U međuvremenu im je i vrijeme sjetve prošlo za ovakvu ideju.

tihobl
1 godina prije

Plan je bio sledeci: izazvacemo glad. Nastampacemo dolare i evre i pokupovati ono malo hrane. Svi ostali ce gladovati, a u Africi ce umirati od gladi. Onda ce se milioni gladnih afrikanaca uputiti prema EU.

Kado on Putin im pokvari planove kao sa koronom. Kako je krenulo bjezace se iz EU u Afriku da bi se napunio trbuh.

Max
1 godina prije

U Rusiji neće biti gladi.

Ahmat sila
1 godina prije

Pa normalno. Neš hraniti svog neprijatelja. Ti njega kruhom, a on bi tebe motikom. To nejde…

abc
1 godina prije

Rusija je spremna na teška vremena, što se za EU ne može reči. Prognoze za njen opstanak su izuzetno slabe. Za punom sofrom su svi dobri prijatelji. A kad sofra počne zevati prazna, prijatelji se brzo raziđu, pa čak međusobno posvade.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

U lijepoj nam HDZ LOPOVSKOJ manjka mnogo toga ali najveći manjak je zdrave pameti i zaštite nacionalnih interesa u Banditskim dvorima i saboru. Prema svim pokazateljima von Anemičnom i njegovim hajducima je mnogo više stalo do zaštite 2% superbogatih bjelosvjetskih lopova do nacionalnih interesa Hrvatske i njenih stanovnika.

Praetorian
1 godina prije

Sva sreca da smo mi opet na onoj “pravoj” strani. Posljedice po nas narod ce biti nesagledive. Nista nismo naucili iz povijesti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI