Rusija cementira svoju poziciju najvećeg dobavljača nafte za kinesko tržište

Vladimir Putin - Xi Jinping
8 komentara

Usred rasta cijena u četvrtom tromjesečju, Rusija je postavila kamen temeljac da postane najveći dobavljač nafte Kini. Za razliku od dva glavna konkurenta, Iraka i Saudijske Arabije, ruski izvoznici ne smanjuju opskrbu Kine, već je povećavaju, zbog čega su SAD prilično tužne, posebno zbog želje da američki proizvođači nafte budu prvi dobavljači energenata za azijskog diva.

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u zadnja tri mjeseca, prije svega zbog optimizma u trgovinski sporazum Kine i SAD-a i dobrim podacima iz industrije, dok trgovci pozorno prate i događaje na Bliskom istoku nakon američkih zračnih napada na Irak i Siriju.

Na londonskom tržištu je cijena barela nafte Brent koštala 68,79 dolara i ove je godine porasla za oko 27 posto. Na američkom se tržištu barelom WTI nafte trgovalo po cijeni od 62,06 dolara, a njegova je vrijednost u 2019. godini skočila 36 posto.

Izvoz nafte iz Rusije u Kinu dosegao je rekordnu razinu u studenom. Peking je povećao nabavu na 7,64 milijuna tona, što je gotovo 9,6% više nego u listopadu, izvijestili su mediji pozivajući se na podatke kineske carine.

Prošlog je mjeseca Saudijska Arabija smanjila isporuke nafte u Kinu na 8,21 milijuna tona s 8,41 milijuna tona u listopadu. Izvoz iz Iraka porastao je na 5,8 milijuna tona.

Izvoz iz Sjedinjenih Država smanjio se gotovo 3,5 puta. S 908,4 tisuće tona u listopadu je pao na 257,2 tisuće tona nafte u studenom. Ova se količina na kineskom tržištu može smatrati zanemarivom.

Zanimljivo, ali kineske carine ne daju podatke za uvoz iz Irana, iako nikada nije prekinut, tako da ovdje ne možemo ništa komentirati. Prodaje li Iran svoju naftu Kini tajnim kanalima, ili zajedno s ruskom ili iračkom naftom, budući da s Irakom dijeli ogromna ležišta na granici koja dvije zemlje ekploatiraju zajedno, nije poznato.

Dan ranije je rusko ministarstvo energetike izjavilo da bi se Rusija mogla povući iz sporazuma OPEC+ o zajedničkom reguliranju cijena nafte sa Saudijskom Arabijom i ostalim proizvođačima nafte.

Međutim, ruski dužnosnici vjerojatno prenose takve vijesti kako bi povoljnije li s ostalim sudionicima skupine OPEC+ i kako bi Rusija mogla dobiti veće kvote za proizvodnju nafte.

Sada je za rusku naftnu industriju prioritet jačanje pozicije na kineskom tržištu, što je relativno lak posao za Rusiju, jer je ​​bliža Kini nego Saudijska Arabija, imamo izravne naftovode do Kine, sada također i plinovode, a osvajanje ovog tržišta za Rusiju nije ništa manje važno od održavanja željenih cijena nafte na svjetskom tržištu, za koje u Moskvi kažu kako su optimalne kada su između 60 i 70 dolara po barelu. Sve više od 70 dolara djeluje destimulirajuće na ostale industrije, koje se počnu računati na siguran priliv novca i počnu se opuštati, umjesto da razvijaju nove proizvodne kapacitete.

Rusija: Ne trebaju nam previsoke cijene nafte. Sve više od 70 dolara je loše za zemlju

NaftaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Znači….kriza na izmaku.

Savovic Danilo
4 godine prije

Da Rusima se sto se tice energenata ne moze niko takmiciti(veci dio Sibira je jos uvijek neistrazen,za sad nema potrebe ni da se istrazuje a lezi tamo ko zna cega sve ne a to znaju svi),Kini treba nafta u ogromnim kolicinama I prirodno je da se najvise oslabjaju na Ruse(oni nisu ni u ratnim uslovima prekidali snadbjevati onoga sa kim imaju dil).Tako da je ovo nista neobicno I predvidivo bilo.

Saudski Aramco
4 godine prije

A gdje rusija dobi naftu? Nema nafte u rusiji … saudski Aramco dobavlja nafto rusiji.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
4 godine prije

Xi, pravi desetorostruke naftovode i plivonode prema Rusiji i Iranu, uskoro preko mora neće ići, valokracija će vam lupiti sankcije.

Max
4 godine prije

Sasvim logično Pa neće Kina ovisiti o glavnom rivalu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI