Rusija daje ponudu za Barjaktar

Barjaktar
17 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkrio je da su i Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati zainteresirani za saradnju s Barjaktarom, kompanijom koja proizvodi udarne bespilotne letjelice Bayraktar i Akinci. Više medija u Turskoj objavilo je ovo u utorak, pozivajući se na Erdoganove izjave na sastanku najviših zvaničnika stranke AK prethodne večeri. Otkriće je izazvalo pometnju, jer je Baykar samo ove godine izvezao oko 50 dronova u Ukrajinu.

UAE su ponudili izgradnju fabrike Barjaktara, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao
” da radimo zajedno”, rekao je Erdogan zvaničnicima stranke u ponedjeljak, prenosi CNN Turk . Izvještaji su ponovili i drugi mediji, kao što su TGRT i Haber 7.

Više detalja nije bilo ponuđeno, osim da je Putinov navodni prijedlog došao tokom prošlosedmičnog sastanka u Teheranu, gdje su se on i Erdogan sastali s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem kako bi razgovarali o mirovnom procesu u Siriji i drugim stvarima.

Erdogan je ponude iznio u kontekstu hvale postignuća turske vojne industrije uoči proslave godišnjice stranke koja dolazi u avgustu.

Barjaktar proizvodi udarne bespilotne letjelice Bayraktar TB2 i Akinci, koje su zaslužne za pomoć Azerbejdžanu da porazi Jermeniju u ratu u Nagorno-Karabahu 2020. Ukrajina ih je naručila desetak prije izbijanja borbi s Rusijom, a od februara ih je dobila ukupno 50, prema Ministarstvu odbrane u Kijevu.

Bespilotne letelice TB2 su takođe korišćene u Libiji i Siriji, ali su navodno bile manje dobre protiv ruske protivvazdušne odbrane u Ukrajini. Kijev ih sada navodno rezerviše samo za “specijalne misije”.

Prošle sedmice, izvršni direktor Baykara Haluk Bayraktar rekao je za CNN da njegova kompanija “nikada” neće prodavati dronove Rusiji.

“Postoji strateški odnos između Turske i Ukrajine, posebno u oblasti avijacije i svemira” , rekao je on. “Turska podržava Ukrajinu tehnologijom naoružanih dronova. Nismo ništa prenijeli niti isporučili Rusiji.”

Rusija je u Ukrajini koristila izviđačke i udarne dronove domaće proizvodnje. Ranije ovog mjeseca, SAD su optužile Moskvu da želi kupiti stotine udarnih dronova od Irana. Teheran je odbacio tu tvrdnju.

Barjaktarrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Valjda turska daje ponudu za bajraktar , ne rusija koja ima razvijene ozbiljne bespilotne letjelice svih namjena…Erdo gura vruć burek gdje god stigne…

Neko ime
1 godina prije

Sun Tzu:
Da biste upoznali svog neprijatelja morate postati njegov prijatelj.

Ovom _
1 godina prije

Turska ima, promice I njeguje svoje nacionalne interese. To promicitelji koje kakve kabale i globalists ne mogu shvatiti.

tihobl
1 godina prije

Nista neobicno – u igri je barjaktar 2 koji izgleda kao F-22, samo manji i brzi.
Rusi su polupali fabriku kod Zelenskog koja je trebala praviti motore za barjaktar 2. Sad erdoganovmom zetu nije preostalo nista drugo nego da pravi dogovor sa rusima.

Sto se tice iranaca oni imaju preko 100 vrsta dronova. Suska se da su Donjecku poslali dronove Saihz-9 ili tako nekako, doleta 1700 km, koji nosi 8 bombi ili 4 rakete. Zvanicne potvrde nema, ali dan nakon sto je izasla vijest ubijen je glavni iranski konstruktor dronova (navodno mosad ga je likvidirao).

Max
1 godina prije

Rusija ima svoje dronove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI