Rusija je nakratko isključila ‘međunarodni’ internet

Pucanje Interneta
21 komentar

Ruske vlasti su privremeno isključile zemlju sa globalnog interneta, objavio je u srijedu medij RBK, pozivajući se na izvore iz telekomunikacijske industrije. Ovaj potez je bio dio zakonski propisanog testa za procjenu da li domaće mreže mogu samostalno da rade.

“Međunarodni internet je isključen” u jednom trenutku između utorka i srijede, dok je medijski regulator Roskomnadzor provjeravao rad ruskih sajtova i usluga zavisnih od mreže u slučaju da se zemlja isključi iz inostranstva.

“Vježbe su bile uspješne”, rekao je predstavnik Roskomnadzora za RBK, dodajući da Zakon o suverenom internetu iz 2019. nalaže takav test najmanje jednom godišnje. Nije htio reći šta je vježba trebala postići.

“Tokom vježbe mogli su provjeriti da li će RuNet zaista nastaviti s radom nakon takvog gašenja. Neprobojni prsluci se testiraju na isti način, kada se stave na lutke, a zatim pucaju”, rekao je jedan direktor telekoma.

Izvršni direktor grupe Sitronics, Aleksandar Dvorjanski, primetio je da Rusija treba da uzme u obzir mogućnost da bude isključena sa globalne mreže, pošto su root serveri pod kontrolom SAD. Testovi za utvrđivanje da li će RuNet nastaviti da radi ako bude odsječen od ostatka svijeta su “apsolutno svrsishodni”, složio se osnivač Qrator Labsa Alexander Lyamin.

Zakon iz 2019. predviđao je stvaranje ruskog nacionalnog DNS sistema, koji bi čuvao sva imena domena i odgovarajuće IP adrese i pružao kriptografsku zaštitu podataka. Takođe je omogućio Roskomnadzoru da instalira specijalnu opremu na mrežnim čvorovima kako bi zamenio rutiranje. Tehnologija se od tada koristila za ciljanje platformi i sadržaja koji su zabranjeni u Rusiji, ali mnogi zvaničnici su insistirali da se nikada neće podići na nivo „Velikog kineskog zaštitnog zida“.

“Niko ne predlaže da se odvojimo od cijelog svijeta i koristimo [online] pristupnike kao što se to radi u Kini”, rekao je Aleksandr Khinshtein, predsjedavajući Komiteta za informatičku politiku i komunikacije Državne Dume, za Međunarodnu ekonomiju u Sankt Peterburgu Forum prošli mjesec. “Uvjeren sam da se to neće dogoditi iz raznih razloga.”

Rukovodioci koji su razgovarali sa RBK, međutim, napomenuli su da mnogi ruski biznismeni vjeruju da je malo vjerovatno da će Zapad blokirati sisteme za obradu plaćanja ili pristup ruskih banaka SWIFT-u, što se dogodilo prošle godine.

Međunarodni InternetNacionalni DNSrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Zamijećeno 😈

Ivek
9 mjeseci prije

ionako na tom imternetu nema ništa pametno, plaćam 30 eura/mj za k.c

Vedran
9 mjeseci prije

Pametan potez. Zastita nacionalne mreze od vanjskih utjecaja.

Max
9 mjeseci prije

Ru net se već dulje vrijeme priprema.

witchie
9 mjeseci prije

Mi koji smo dobar dio života živjeli u doba kad nije bilo interneta ZNAMO da se bez interneta može. A Rusija je mudro predvidjela moguće opasnosti međunarodnih konekcija i pametno sagradila sustav da se obrani. I zašto bi USA imala monopol nad serverima? Svaka zemlja za svoje domene mora imati svoje servere.
Sa interneta treba isključiti zločinački Zapad i izolirati ih i ekonomski i financijski i energetski.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI