Rusija ne želi vidjeti američke postrojbe u Središnjoj Aziji, kaže ministar vanjskih poslova

Lavrov-Americka vojska
23 komentara

Vlade država u Srednjoj Aziji prethodno su odbacile ideju da SAD presele svoju vojsku u jednu od nekoliko obližnjih zemalja, nakon povlačenja iz Afganistana.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako Moskva ne želi vidjeti američke postrojbe u zemljama Srednje Azije, južno od ruske granice.

“Prije svega, Rusija je potpisala sporazum s tim zemljama, koji zahtijeva od svih članica ODKB-a [Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti] prethodno odobrenje raspoređivanje postrojbi trećih strana na teritorij države članice. Drugo, raspoređivanjem američkih vojnika, čiji je cilj je držati Afganistan na ciljniku i bombardirati ga ako je potrebno, te bi se zemlje odmah pretvorile u metu za napade”, rekao je Lavrov.

Ministar je rekao kako sumnja da je bilo koja od zemalja u ovoj regiji spremna završiti na ciljniku samo “kako bi pomogla SAD-u, u održavanju njihove inicijative”. Lavrov je u prošlosti tvrdio da nijedna srednjoazijska nacija nije pokazala interes za ovaj pothvat, kada se ideja prvi put pojavila u medijima.

Lavrov je također napomenuo da su Rusija, SAD, Kina i druge svjetske sile još uvijek zainteresirane za “uspostavljanje mira i stabilnosti” u Afganistanu. Dodao je da je Moskva spremna sudjelovati na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a radi razmjene mišljenja o situaciji u Afganistanu nakon što su talibani zauzeli Kabul 15. kolovoza. Lavrov je rekao da je ideju predstavio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Ministar se pozvao na prošlogodišnje izvješće The Wall Street Journala, kada je komentirao mogućnost raspoređivanja američkih vojnika u Središnju Aziju. U spomenutom izvješću se tvrdi da se ruski predsjednik Vladimir Putin protivio ideji raspoređivanja američkih postrojbi u Središnjoj Aziji na sastanku 16. lipnja, održanim s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Niti jedan od predsjednika nije spomenuo ovu razmjenu u svojim naknadnim izjavama u lipnju.

Washington još nije službeno najavio nikakve planove za raspoređivanje snaga u Središnjoj Aziji. Trenutno je usredotočen na povlačenje svoje vojske i civila iz Afganistana, a navodno pregovara s talibanima za produljenje roka od 31. kolovoza za te svrhe.

Američka vojskaLavrovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uno
2 godine prije

Yebiga Sergije, džaba ti uvijek ista priča… Ako ih stvarno ne želiš gledati, žali se šeširdžijama, reci da se više nećeš tako igrati…

Max
2 godine prije

Logičan odgovor RF.

piždro
2 godine prije

Ne samo Rusija nego Kina i Iran

htzrzthjztjzutjzujuz
2 godine prije

Ameri, pošto su gubitnici svih ratova mogli bi mijenjati taktiku.Neka se preobuku u Talibane i osvojit će cijeli svijet

Mirro
2 godine prije

Sredisnja azija nesmi pasti u ruke Amerike

regop
2 godine prije

Ne želim ni vidjeti njih u Europi

Big Deal
2 godine prije

Rusija je priznala i cjelovitu Ukrajinu s Krimom, pa je sad okupirala Krim. Prethodno se sklopio sporazum o uklanjanju nuklearnog naoružanja iz Ukrajine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI