Rusija novači više od 130.000 mladića u vojsku, dok Putin planira dugotrajniji rat u istočnoj Europi

Vladimir Putin
60 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu krajem ožujka u kojoj se navode njegovi godišnji nacrti ciljeva za 2022. godinu. Od travnja do srpnja Putin planira unovačiti do 134.000 mladića i djevojaka u vojsku, dok Rusi smišljaju najbolji način za napredak u regiju Donbas u Ukrajini. Ovi ročnici imaju između 18 i 27 godina i vjerojatno će se koristiti na kopnu Rusije, tako da tisuće iskusnijih vojnika mogu biti raspoređeni u Ukrajinu. Putin planira dugotrajniji rat i ima vojnu moć za završavanje svoje misije u Ukrajini.

Rusija se sprema opremiti više od sto tisuća novih vojnika

Službena priča o invaziji Rusije je mutna. Ne uspijeva li Rusija postići svoje ciljeve u Ukrajini, na čemu inzistiraju zapadni mediji? Dužnosnici NATO-a procjenjuju da je Rusija izgubila između 7.000 i 15.000 vojnika u prvom mjesecu borbi. Neki mediji navode da je Rusija izgubila više od 17.000 vojnika. Rusko Ministarstvo obrane procjenjuje da je Rusija izgubila blizu 1.351 vojnika, uz 3.825 ranjenih. S više od sto tisuća novih ročnika koji dolaze u redove ove godine, Rusija bi trebala biti potpuno spremna za drugi val borbi tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Prema službenim izvješćima, ruske snage se navodno povlače iz ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Rusija je navodno izgubila dio teritorija i morala je štititi vojnike korištenjem projektila većeg dometa. Ali prekidi vatre u regiji mogli bi biti kratkotrajni. Dok se Rusija priprema za novačenje desetaka tisuća novih vojnika u nadolazećim mjesecima, oni su više nego spremni boriti se s novim valom eskalacija u istočnoj Ukrajini. Ako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nastavi naoružavati neonacističke frakcije i uvlačiti zemlje NATO-a u borbu, one bi mogle zagristi više nego što mogu prožvakati.

Je li Rusija spremnija izvršiti svoju misiju na duge staze?

Hoće li Rusija postići svoje nacrtne ciljeve i uspjeti uvjeriti desetke tisuća novih ročnika da podrže tekući rat u Ukrajini? Putin je nedavno primijetio da novi vojni obveznici ne “sudjeluju u neprijateljstvima” u Ukrajini. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu uvjeravao je zemlju da novi ročnici neće biti poslani na “vruće točke” u Ukrajini. Obično je potrebno šest mjeseci do godinu dana za obuku novih ruskih vojnika. Međutim, priljev novih regruta mogao bi osloboditi desetke tisuća dobro uvježbanih vojnika, kako bi mogli napustiti kopno i pridružiti se borbama u Ukrajini. Novi ročnici mogli bi se upotrijebiti za upravljanje bazama diljem Rusije i ispunjavanje logističkih potreba, što bi omogućilo ulazak većeg broja vojnika u Ukrajinu. Kako se eskalacije nastavljaju, sve više nevinih bit će uhvaćeno u unakrsnoj vatri.

Prema ruskom vojnom zapovjedništvu, Rusija treba upotrijebiti Kijev i Černihiv za pokretanje “preraspoređivanja” u regiju Donbas. Rusija je okrivljena za provođenje “neprovocirane invazije punog razmjera” na Ukrajinu, ali njihovo je vojno zapovjedništvo jasno u svojoj strategiji. Planiraju potpuno osloboditi regiju Donbas, štiteći etničke Ruse od genocida.

Zapadni mediji tvrde da se 134.000 novih ruskih vojnika priprema kao način kako će se Rusija nositi s ozbiljnim gubicima u Ukrajini; katastrofalnim gubicima koje Rusija nije očekivala. Međutim, Rusija obično svake godine novači više od sto tisuća novih vojnika, a Putin je po zakonu obvezan javnosti objaviti nacrt ciljeva. Bez obzira na dosadašnje žrtve, čini se da je ruska vojska (uz potporu Kine) spremna izvršiti svoje misije u Ukrajini, bez obzira tko intervenira. Rusija se također ekonomski priprema i već je povezala svoju rublju sa zlatom, kako bi zaobišla sankcije predvođene SAD-om i podigla dolar kao globalnu pričuvnu valutu. Ukrajina i njihovi saveznici možda za sada preuzimaju kritični teritorij u Kijevu, ali Rusija ima puno veća prisutnost i njihova vojska je spremnija za dugi rat, ako zatreba.

Putinrusijavladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Gdje si ovo iskopirao ? 😂😂😂😂..

2 godine prije

Stvar je takva.
Ako Rusija ne ostvari svoje ciljeve, ova bagra če joj uzeti onih 300 milijardi, koje im je blokirala i izgradit če novu Ukrajinu, koja če im biti zahvalna do smrti! Sa EU i SAD kompanijama.
Kao što su kupili Nijemce sa Marshallovim planom. O tome, da su im otrovali stanovništvo, ne smije se govoriti. Organizovali su im parade!
Zato, treba učiti istoriju!
Zašto se zapadni mediji zadnje dane bave brojkama?
“Ukrajina je utrpjela 515 milijrdi štete sa Ruskim napadom”, Rusija če do kraja godine zaraditi 321 milijardi samo na plinu? STVARAJU SE USLOVI ZA ISTORIJSKU KRAĐU!
Ako bi u kojem slučaju Putin posustao….
Zato, 130.000? JOŠ JE MALO!

Jamar
2 godine prije

E moj Putine koštat će ovaj rat i ukrainu a bogme i tvoj narod.Kad bi stao možda bi se država i oporavila a ovako će korupcija koja je dosegla plafon pojesti normalni ruski narod.

Mrčikola
2 godine prije

Ne znam, dobro ide Rusiji, još bolje ide “shwabovim proročanstvima”…
Loše ide Rusima, još lošije nama “zapadnjacima”…zbilje ne znam.
Zato, za ne praviti i ne ostavljati mjesta sumnji i za ne rasipati nepotrebno žuč, preporučam, onima dobre volje, da trenutnim, bitnim, zemaljskim događanjima pristupe s maksimalnom dozom Subaruovog skepticizma.

Weteran
2 godine prije

Rusija ima profesionalnu i regrutnu vojsku! U čemu je problem? ……..
Nije dobro da država nema regrutnu vojsku!? Treba čitati i Makijavelija!

Mirko
2 godine prije

Ovo 130k, to svaku godinu u prolece rade. Neznam zasto je ovo uopste vest

borjana
2 godine prije

Zapadni mediji govore o ovolikim vojnim gubitcima, ruski opet o ovolikim, a ja kažem jadan taj svit koji nikakve veze sa tim nema. U ovom bezpotrebnom ratu čini se da Rusi ruše sve što se porušiti da, ali, kako ovdje vele, sa naročitom pažnjom da pri tom rušenju imaju obzira prema civilima i da ih previše ne izgine.
Imamo ovdje cilu masu analitičara i komentatora koje su zbivanja 90-ih ovdje na našim prostorima i na njihovu sriću zaobišla pa ovdje daju stručne političke, vojne, strateške i ine analize. Ja nisam bila te sriće i jako dobro znam o čemu govorim, jadan taj svit. Neće znati kada će biti jadniji, onog momenta kad je protjeran ili kad se opet na ruševinu povrati. Jadan taj svit koji će ne kraju sa živom glavom na ramenima, ipak biti zadovoljan. Moglo je biti i gore…

LZN
2 godine prije

Zelenski je prije tjedan dana rekao da će Rusi za tri dana ostati brez municije, hrane i ostalih sredstava….
Ustvari tek sad slijedi pravi udar.
Ona kolona od 60 km nije bila brez veze pred Kijevom i čekala…….Ruse Kijev ne interesuje, samo su jih navukli.
Stvar će se riješiti u Donbasu.
Ruje kasne zbog toga što ukri ne dopuštaju evakuaciju civila, na to Rusi nisu računali vjerovatno. Ali pošto glavni azovci helikopterima napuštaju brod koji tone vjerovatno je i to gotovo i odrađeno
Sad samo zavisi dali će rusi zatvoriti klješta ili ostaviti prolaz da pacovi mogu bježat na zapad.
Očekujte inscenirane napade kemisjkim sredstvima i ostalu kuknjavu zapadnih političara i medija.

Packo
2 godine prije

Dobro ga je Putin tu zaglibio , ja mislio to ce bit do kraj aprila gotovo.

Tristan
2 godine prije

Da se nešto sprema, jasno je iz povlačenja ruskih snaga oko Kijeva, koju su tu bile koncentrirane mjesec dana (vidjeti zadnji upis kod WarGonza na telegramu). Naravno da nitko neće javno reći što se sprema. Možda kakvo Iskrcavanje u Normandiji? A možda su se povukli jer se povukao i ukrajinski predsjednik, ili zato jer se radi novi obruč?

łedeno doba
2 godine prije

divno, dakle dugi rat tko zna zbrojiti 1 i 1 i nije zaslijepljenem navijačkim žarom geopolitike… može uvidjeti, koji je stvarni cilj rata. poskupljenja i nestašice postaju sve gore…u cijelo Europi…a predviđa se još gore… ovo je tek početak.. igara prekida lanaca opksrbe , koje se mogu pretvoritu u igre gladi.. kako rekoh; plan velikog reseta (koji nije ni milimetar uzmakao, već se i dalje odvija u pozadini i u njemu sudjeluju sve takozvane velike sile), ne odnosi se na geopolitiku, na države, i nekakvo novo preslagivanje snaga između glavnih aktera i velikh sila; bipolarni, multipolrani svijet i slične trice i kučine. već se taj plan odnosi samo na “beskorisne izjelice”. na sve nas obične ljude: Ruse, Amerikance, Ukrajince, Kineze, Arape, Nijemce… Hrvate, Srbe, Bošnjake….itd.,… crnce, bijelce, azijate… muslimane, kršćane, budiste, hinduiste, ateiste.. sve, sve ljude. Čiji broj treba drastično smanjiti, a preostale svesti na status bespravne stoke u torovima,… Čitaj više »

Mario
2 godine prije

Novačenje ruskih vojnika odvija se redovno svake godine u istom broju tako da to nije ništa neobično.
Što se ruskih gubitaka tiče teško je znati, po intezitetu propagande vjerojatno brojevi nisu kako Rusi kažu i Rusi broje samo vojnike RF, a Donbas i Lugansk svoje, ali su brojevi bliži Ruskim nego Ukrajinskim.
Na primjer procjene su bile kako je Mariopolj napadalo 50000, a branilo 15000, sad ih je navodno ostalo oko par tisuća, što je s ostalima, nitko nezna koliko ih je pobjeglo.
Ranjenih kojih su van stroja u pravilu ima još nekoliko puta više od poginulih na svim stranama tako da je sve to nejasno, a za nastavak borbi postrojbe treba mjenjati i manevrirati s njima.
Političko rješenje se ne nazire, tako da je do tada svašta moguće.

Potjeh
2 godine prije

Za malo drugačiji pogled na dešavanja u Ukrajini nije loše pročitati…

Андреј Сошенко: Новоросија или „Нови Израиљ“? (улога Абрамовича на преговорима у Истанбулу)

Владимир Корнилов: Предузећа Коломојског су неприкосновена за војску Руске Федерације

“Директор Центра за евроазијске студије Владимир Корнилов рекао је да предузећа украјинског олигарха Игора Коломојског спокојно раде у Украјини и снабдевају Оружане снаге Украјине горивом. Ово је Корнилов рекао на радију „Вести ФМ“.
И мада су складишта нафте у многим регионима Украјине уништена, предузећа Коломојског и даље раде. “У Дњепропетровску, где је власник свега, Кременчугу, Кривом Рогу, све је у целости и сачувано. Рафинерија у Кременчугу је једина преостала рафинерија”, рекао је он.”

Tristan
2 godine prije

Opet tu neki uleću sa msm propagandom. Pa nek znaju da je nakon 30 dana laži ipak Aleksey Arestovich, Savjetnik ukrajinskog predsjednika priznao da Rusija tuče samo po vojnim ciljevima i vojnoj infrastrukturi, a da su štete na civilnim postrojenjima rezultat ukrajinske zračne obrane. (taj intervju je na mnogim kanalima na telegramu)

Brkan
2 godine prije

Ovo o cemu pise clanak je normalna regrutacija koja se odvija svake godine u Rusiji, normalna mirnodopska regrutacija. Nesto sto predsjednik svake godine, prema zakonu, mora javno objaviti. Ovogodisnji broj regruta ne odskace od prosjeka. Impliciranje da je to zbog rata je cista manipulacija medija. Od pocetka intervencije u Ukrajini odredjeno je da se u borbu ne salju regruti. Ali da, ipak se dogodilo da je jedna jedinica poslana za poslove logistike i nesrecom je nekoliko vojnika poginulo. Istoga trena su svi povuceni, a mozda cemo i imati prilike vidjeti kako ce odgovorni u Armiji i kako ce biti kaznjeni jer su prekrsili izricitu zapovjed predsjenika Putina. Dakle, svaka prica da su regruti namjenjeni za popunu borbenih jedinica i odredjeni za topovsko meso su cista izmisljotina i zapadna propaganda. . Sada nesto o brojevima… Mala, blitz istraga, sa samo par klikova pokazala je slijedece: nejrelevantniji podaci, recimo tako, dolaze od… Čitaj više »

Brkan
2 godine prije

Mene samo zanima, odkuda ti to znas? Pa, to ni zaposleni u Kremlju neznaju

avnoj
2 godine prije

Svake godine Rusija salje poziv za ici u vojsku. Tako je bilo oduvijek. Tako je bilo i za vrijeme Yugoslavije. Nije se islo u vojsku svi u jednom mjesecu nego doticno godiste koje je bilo za vojsku se podijelilo u tri dijela, pa su isli svaka cetri mjeseca, dolazak vojnika se raspodijelio.
Ostalo su natovske novine zacinile s propagandom koje se ne moze dokazati.

davvor
2 godine prije

Jel povukla? Ne znam. Zapadne novine lazhu pa ako recu i istinu sam sumnjicav.
Ne kazem da nisu povukli, mozda i jesu, zapadne novine moraju reci i istinu da bi u drugoj recenici umetnuli laz.

davvor
2 godine prije

Evo tipicni clanak zapadnih novina.
Ovaj puta Business Insider
Dakle ovo ispod sto pise nije izmislio Business Insider nego oni prenosu bez rezerve sto rece bilo tko, tko ima nesto reci protiv ruskog predsjednika, Rusije ili ruskih gubitaka u ratu u Ukrajini.

Putina je posjetio kirurg za rak desetke puta u 4 godine i on se kupa u pomlađujućim kupkama u krvi iz jelenjih rogova, piše ruski istraživački list
Putin was visited by a cancer surgeon dozens of times in 4 years and takes rejuvenating baths in deer antler blood, says Russian investigative news outlet

tihobl
2 godine prije

Zanimljivo koliko je neznanje zapadnih novinara. Rusi dva puta godisnje toliko vojnika posalju na odsluzenje vojsnog roka. Neki od njih aktiviraju se, dodatno zavrse specijalizaciju i predju u profesionalne vojnike. Neki po zavrsetku obuke idu u rezervni sastav, a neki zavrsavaju sa vojskom i vracaju se potpunom civilnom ziviotu.

Treba pokriti lazi o ubijenih 150.000 mladih regruta, treba maskirati pricu o nikavom odzivu u TO kod Zelenskog. Hajdemo malo pisti o redovnoj regrutaciji u Rusiji kao se niko nebi zapitao zasto narodi bivse Ukrajine nece da brane kijevski rezim.

LNZ
2 godine prije

Polls released this week by Russia’s most respected independent pollster, Levada, showed Putin’s approval rating hitting 83%, up from 69% in January. 81% said they supported war, describing need to protect Russian speakers as its primary justification.

kresooo
2 godine prije

Neznam ćemu ovaj senzacionalni naslov kada je to svake godine u isto vrijeme dva puta u Rusiji, 1. Aprila i 1. Oktobra novi ročnici pristupaju Ruskoj vojsci! u Rusiji postoji nešto što se zove vojni rok, za sve one koji su zaboravili i dva puta godišnje ročnici pristupaju, što znači 260.000 novih ročnika godišnje, a ne 130.000… pozdrav

Max
2 godine prije

Ne znam doći pred KIjev pa se povući nema smisla ali moćžda imaju neku strategiju.

tuf
2 godine prije

Sramotno za ovaj portal da prenosi zapadnu propagandu umjesto da provjerite elementarne činjenice – 01.04. je uobičajeni rok (uz onaj u desetom mjesecu) za novačenje ročnika u Rusiji.
Ovo je klasični primjer novinarskog stvaranja panike ni iz čega, odnosno informacijskog spina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI