Rusija optužuje SAD za prikrivanje podataka o biolaboratorijima

Biolabaratorije
2 komentara

SAD skrivaju informacije o svojoj “vojno-biološkoj aktivnosti” u postsovjetskim državama, izjavila je u nedjelju glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Ovo, prema Zaharovoj, postavlja “ozbiljna pitanja” o usklađenosti Washingtona sa Konvencijom o biološkom i toksičnom oružju (BTWC).

U intervjuu za TASS objavljenom u nedjelju, Zaharova je rekla: “Sjedinjene Države radije šute o tekućem radu na postsovjetskom prostoru i ne daju informacije u okviru mjera za izgradnju povjerenja BTWC”.

“Tvrdnje da je aktivnost Pentagona i srodnih struktura usmjerena isključivo na zdravstvena pitanja nisu tačne. Jasno je da zdravstvena pomoć ne zahtijeva uključivanje američke vojske”, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da tvrdnje Washingtona da prikuplja biomaterijal i prati epidemiološku situaciju “samo pojačavaju i intenziviraju” strahove Rusije u vezi s poštivanjem Amerike BTWC-a.

Nedavno objavljeni dokazi Moskve o navodnoj širokoj mreži biolaboratorija koje finansira SAD širom Ukrajine samo doprinose sumnji, rekla je Zaharova.

U nizu brifinga koji su počeli u martu, ruska vojska je predstavila dokaze o umiješanosti Pentagona u finansiranje laboratorija u Ukrajini. Prema ruskom Istražnom komitetu, SAD su uložile više od 224 miliona dolara u biološka istraživanja u Ukrajini između 2005. i početka 2022. Zapadni farmaceutski divovi, neprofitne organizacije, pa čak i američka Demokratska stranka bili su uključeni u šemu, tvrdi Moskva.

Pentagon je “značajno proširio svoj istraživački potencijal ne samo u oblasti stvaranja biološkog oružja, već i dobijanja informacija o rezistenciji na antibiotike i prisutnosti antitijela na određene bolesti u populacijama određenih regiona” dok je radio u Ukrajini, general-pukovnik Igor Kirilov, izjavio je u maju šef ruskih snaga za zaštitu od zračenja, hemijske i biološke zaštite.

Zaharova je također istakla da SAD još uvijek nisu povukle svoju rezervu na Ženevski protokol iz 1925. za zabranu biološkog i hemijskog oružja. SAD su bile među zemljama koje su proglasile da će protokol prestati da bude obavezujući u odnosu na neprijateljske države koje ne poštuju zabrane protokola.

S tim u vezi, “sasvim razumno se postavlja pitanje o pravim ciljevima međunarodne vojno-biološke aktivnosti Pentagona”, rekla je Zaharova.

Ranije ove sedmice, Pentagon je objavio ”Informaciju o naporima za smanjenje prijetnje od oružja za masovno uništenje u Ukrajini, Rusiji i drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza”. U dokumentu je američka vojska navela da su nakon raspada Sovjetskog Saveza SAD i njihovi partneri predvodili „zajedničke napore za smanjenje prijetnji naslijeđa od nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja koje je ostalo u državama nasljednicama Sovjetskog Saveza, uključujući Rusiju.”

Prema Pentagonu, SAD su “sarađivale na poboljšanju biološke sigurnosti, sigurnosti i nadzora bolesti u Ukrajini za zdravlje ljudi i životinja” , pružajući podršku “46 mirnih ukrajinskih laboratorija, zdravstvenih ustanova i lokacija za dijagnostiku bolesti tokom posljednje dvije decenije.” Ovi programi su se fokusirali na „unapređenje mjera javnog zdravlja i poljoprivredne sigurnosti na neksusu neširenja oružja“.

U istom listu, američka vojska optužila je Rusiju i Kinu da pokušavaju „podrijeti ovaj rad širenjem dezinformacija i sijanjem nepovjerenja u ljude i institucije širom svijeta koje doprinose smanjenju prijetnje od oružja za masovno uništenje“.

Prema Zaharovoj, Moskva ovu publikaciju smatra dijelom “informativne kampanje” Washingtona koja ima za cilj da opravda svoje vojno-biološke aktivnosti na postsovjetskom prostoru i da “skrene pažnju međunarodne zajednice sa njenog istinskog netransparentnog i nepristojnog pravca”.

BiolaboratorijerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ali to ne mogu skriti.

antinato
1 godina prije

Rusija če biti prinuđena igrati prljaviju igru. Sa Amerikancima ne vredi igrati pošteno, jer uvjek menjaju pravila, kako njima odgovara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI