Rusija otjerala britanski špijunski avion

Velika Britanija i Rusija
29 komentara

Špijunski avion Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva narušio je ruski vazdušni prostor u Barencovom moru kod Murmanska, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane. Presretač MiG-31 je poslat da prati osmatrački mlaznjak RC-135 iz okoline rta Svjatoj Nos, u blizini glavnih baza Sjeverne flote ruske mornarice.

Presretač MiG-31BM na dužnosti u graničnoj vazdušnoj patroli identifikovao je letjelicu i primorao je da zaustavi narušavanje ruskog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju vojske. Moskva je identifikovala lokaciju incidenta kao Svyatoy Nos, rt na poluostrvu Kola, istočno od Murmanska u zapadnoj Rusiji.

Iako rusko ministarstvo odbrane nije ponudilo više detalja o incidentu od ponedjeljka uveče po lokalnom vremenu, FlightRadar je ranije pokazao RC-135 Kraljevskog ratnog zrakoplovstva koji leti ispred obale Murmanska. Špijunski avion RAF-a sa oznakom RRR7255 napravio je nekoliko petlji prije nego što je krenuo prema ulazu u Bijelo more, narušivši pritom ruski vazdušni prostor.

Avion se vidi kako leti nazad u bazu RAF-a u Waddingtonu, Lincolnshire, čvorištu RAF-ove komande za obavještajno praćenje ciljeva i izviđanje (ISTAR).

Incident od ponedjeljka bio je prvi upad NATO aviona na rusku teritoriju od eskalacije sukoba u Ukrajini u februaru. Ranije tog mjeseca, Moskva je saopštila da je američka podmornica uočena i otjerana iz ruskih voda u blizini Kurilskih ostrva u sjevernom Pacifiku. Pentagon je negirao sve optužbe.

Ovo je drugi britanski prodor na rusku teritoriju od juna 2021. godine, kada je razarač Kraljevske mornarice HMS Defender isplovio uz obalu Krima. Najnoviji poznati incident u Barentsovom moru dogodio se u julu 2021. godine, kada su se tri američka bombardera B-52 s nuklearnom sposobnošću približila ruskom vazdušnom prostoru, ali su odvedena prije nego što su uspjeli proći.

Prema ruskim zvaničnicima, broj izviđačkih letova NATO-a u blizini državne granice porastao je za više od 30 posto u 2021.

PentagonrusijaŠpijunažaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
none
1 godina prije

Kolumnist Spigela kaže da bi trebalo pustiti Sjeverni tok 2 u pogon jer je “Savezna vlada u bizarnoj situaciji da drži jedan plinovod zatvoren dok istodobno preklinje Putina da poveća dotok plina. To je kontradikcija koja ide na ruke Kremlju”.

Dodaje da je “cilj u konačnici odbaciti potpuno Ruski plin, ali sve dok se to ne dogodi, pitanje je koji je smisao zatvaranja Sjevernog toka 2?

a ovo špijanje je bez veze, toga je oduvijek bilo s obje strane

P.S. turbina ST2 je glancik nova 😉

tihobl
1 godina prije

Gle cisto nebo nad Ukrajinom, Moldavijom i Finskom.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Eh ! Jaka – draka . Ta vjeci bi im uspjeh bio da su ( ga mogli ) prizemljit , rastavit a pilota , gola , prekrit katranom i pilecim perjem 😁 te djelove zrakoplova i picek pilota sa sve troskovnikom , isporucat na British Embassy – Moscow 😁 . Takvo sto bi u medijskom svijetu , odjeknulo poput nuclearne explozije !!! Ovako .. Jurcali se po nebu , dva ( turbo ) mamlazna 😁 , vrane im oboma hebale mater i …. To je to
😁 …

Tupko Glupko
1 godina prije

Nadam se da su mu je pilot Mig-a 31 doslovce radio manevre ispred nosa.
I da poimence pozdravi posadu špijunskog aviona 🙂
Dobro, ovo drugo pretjerujem, ali da je to moguće, bila bi panika i njima i njihovim nadređenima.
Jedino dementnom ne bi. On bi to zaboravio isti dan.

Siki
1 godina prije

Ma rusi isto kake. Ako je presao granicu , srusi ga i onda ispituj ko je sta je.

tuf
1 godina prije

Zbilja su se ove godine prorijedili ovakvi incidenti, sjećate se da je prijašnjih godina bilo na desetke mjesečno. Valjda sada imaju drugu zabavu, bliže tlu i interaktivniju.

Vanja
1 godina prije

Majstori da propuste šanse.Uđe im neprijateljski avion na zicer i oni ga ne sruše.E pa zato tone Moskva,uništavaju se avioni i skladišta na Krimu,ruše se mostovi što se smeši i Krimskom,a oni proteruju špijunski avion!Sramota me je.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Ovi Anglosasi nikako bez belaja ne mogu,ovaj put su se malo više preračunali,mogao bi im se otok pretvoriti u Atlantidu

Max
1 godina prije

Standardna mjera.

Primat
1 godina prije

…je neko zna, di bi mogo skinit ovu igricu?

tihobl
1 godina prije

У Затоки, у области Одеске, усљед још једне експлозије морске мине, 2 особе су погинуле, 2 су повријеђене. Ово су резултати минирања Црног мора од стране милитаната Оружаних снага Украјине.

Pravednik
1 godina prije

Rušiti treba, i objašnjenje navesti, isprobavali smo novi sustav ali sustav je krivo prepoznao letjelicu;)

tihobl
1 godina prije

Зеленски је сменио шефове одељења СБУ у Кијевској, Лавовској и Тернопољској области.

Zelenski je nervozan. Poceo je smjenivati jer mu ne mogu nahvaytati dovoljno rezervista. On brze trosi rezerviste nego sto mu stizu nahvatati nove.

Kosir i Bat
1 godina prije

Trebali su ga srusiti kao sto bi ovi njima, ovako pokazuju slabost.

Inzersdorf
1 godina prije

Ovo su Rusi trebali srušiti,pa onda da diskutuju,ovako….bezveze

Flint
1 godina prije

Otjeraš jednog, trojica se vrate. Špijunski poslovi

ogo
1 godina prije

Sto smece nije srusio

Fabijan
1 godina prije

Rusi sve više pokazuju nemogućnost odgovora! Špijuna su trebali srušiti a ne zamolit da ode. NATO puno provocira. Neće ovo izaći na dobro! Đavli su u opasnoj akciji. Treba ih zasut nuklearnim projektilima pa nek ide sve gdje treba! I ova dešavanja na Krimu su najvjerojatnije uništavanja satelitima od strane anglosaksonaca-daždevnjaka. Ne bi me iznenadilo da Elon Mask ima prste u uništenju baza i energo prenosa na Krimu. Moguća je upotreba laserskih zraka. Kinezi imaju takvo oružje već više od 20 godina.

Ivo
1 godina prije

To je trebalo odmah rusit bez upozorenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI