Rusija otkriva kako bi odgovorila na napad na Bjelorusiju

Putin i Lukasenko
24 komentara

Rusija će svaki napad na Bjelorusiju tretirati kao agresiju na samu sebe, koristeći sve svoje vojne sposobnosti za odmazdu, upozorio je izaslanik Moskve u toj zemlji Boris Gryzlov.

U razgovoru za bjeloruski STV, diplomata, koji je ranije bio ministar unutrašnjih poslova Rusije, upozorio je sve treće strane da ne napadaju glavnog saveznika zemlje.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin je jasno rekao da ćemo u slučaju napada na Bjelorusiju ovo tretirati kao napad na Rusiju. Vojna doktrina Ruske Federacije podrazumijeva, u takvom slučaju, odgovor svim našim oružjem”, Gryzlov izjavio, očito nagovještavajući mogućnost upotrebe nuklearnog oružja.

Rusija i Bjelorusija su pojačale svoju vojnu saradnju usred tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva. Ranije ove godine, Rusija je najavila raspoređivanje svog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, nakon ponovljenih zahtjeva iz Minska da to učini. Bjelorusko rukovodstvo je navelo agresivnu zapadnu politiku prema zemlji i uočenu prijetnju koju predstavlja američko nuklearno oružje, čiji su domaćini evropski saveznici u Washingtonu.

Bjelorusija je u posljednje vrijeme iskusila tenzije sa svojim najvećim susjedom, članicom EU, Poljskom. Dvije nacije su vidjeli da se njihove veze postepeno pogoršavaju nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 2020. godine, što je izazvalo masovne proteste u zemlji, dok je njihov ishod osporavala opozicija. Varšava, kao i EU u cjelini, otvoreno su podržali opoziciju u njenom na kraju neuspjelom nastojanju da svrgne predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Tekući sukob između Rusije i Ukrajine očigledno je dodatno oštetio zategnute veze. Poljska je ljutito reagovala na raspoređivanje ruske nuklearne bombe, kao i više puta alarmirala zbog navodnih aktivnosti Wagner grupe, ruske privatne vojne kompanije koja je na kraju ponovo raspoređena u Bjelorusiju nakon neuspješne pobune krajem juna.

Varšava tvrdi da je PMC sve aktivniji u blizini svoje granice, a premijer Mateusz Morawiecki tvrdi da su oni “nesumnjivo bili korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju”. Bjelorusija je, međutim, negirala takve optužbe, insistirajući da sama Varšava “otežava” situaciju u ime SAD-a.

BjelorusijaNapadrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
8 mjeseci prije

U polufinalu igraju Poljska i Bjelorusija.

tihobl
8 mjeseci prije

Lazu rusi.
Kad NATO napadne Bjelorusiju Lukasenko ce odgovoriti nuklearnim oruzjem, a Moskva ce se praviti luda i reci da nema nista sa tim. Jedino ako bi napad bio nuklearnim oruzjem onda bi Rusija uzvratila punom snagom.

FIFY
8 mjeseci prije

S time što je Bjelorusija dobila nukse su onemogučili bilo kakav pokušaj intervencije u toj zemlji.Po meni dobar potez…..L.p.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Pa već su im poslali Wagner … Dosta .

Ivan
8 mjeseci prije

Poljska se igra vatrom. Pa Bjelorusija je nekoliko puta jača ekonomski i vojno od Poljske. I što je najvažnije vodi vlastitu neovisnu politiku i nije pod ničijim utjecajem.

Max
8 mjeseci prije

Dobro poznato.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI