Rusija povećava izvoz LNG-a

LNG brod
9 komentara

Izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) porastao je za 8 odsto prošle godine, pošto su isporuke gasovoda u EU smanjene zbog zapadnih sankcija i sabotaže gasovoda Severni tok, izjavio je u ponedeljak potpredsednik vlade Aleksandar Novak.

Rusija je prošle godine izvezla ukupno 46 milijardi kubnih metara (bcm) LNG-a. Novak je ranije predviđao da će izvoz u EU do kraja 2022. godine iznositi 21 milijardu kubika, dok će proizvodnja porasti za 8,7 odsto.

Govoreći na sastanku sa premijerom Mihailom Mišustinom, Novak je rekao da je izvoz gasa iz gasovoda smanjen nakon “sankcija i sabotaže gasovoda Severni tok i Severni tok 2”.

„Uvećane su isporuke gasa kroz gasovod Snaga Sibira do Narodne Republike Kine i obim isporuka iznosio je rekordnih 15,5 milijardi kubnih metara“ , dodao je on.

U ponedjeljak je najveći nezavisni proizvođač plina u Rusiji Novatek objavio izvještaj u kojem se navodi da je, prema preliminarnim procjenama, njegov izvoz LNG-a porastao za 6,3% u odnosu na 2022. godinu u odnosu na godinu ranije, dostigavši ​​8,45 milijardi kubnih metara.

Kompanija je povećala isporuke LNG-a Evropi iz svoje fabrike Yamal LNG-a na Arktiku za približno 13,5% tokom godine, prema proračunima ruskog poslovnog dnevnika Komersant.

IzvozLNGrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Nadam se da ce Rusija uspjeti povecati izvoz i otvoriti nova trzista u Aziji kojima ce napuniti budzet,tako da ne moraju vise isporucivati gas EU koji podrzavaju ukrajinske naciste i ubijanje Rusa.

Max
1 godina prije

Očekivano.

Jednostavno receno
1 godina prije

Eu skontala da je lakše donosti kanticom već ćesmu otvoriti………

Tadija
1 godina prije

Ameri pune svoje LNG brodove i onda prodaju diljem “kolonija” uz trostruku cijenu.
Posao cvate !

Mlata
1 godina prije

Nisam text čitao…Ko im je kupac najveći, Vašington?

tihobl
1 godina prije

Ima nesto zanimljivje: rusi su povecali zaradu za 70% na mineralnom djubrivu iz smanjenje izvoza od 10%.
Ovih 10% je znacajno u cijeloj prici. Kad se na to nadoda da je u Evropi skoro ugasena proizvodnja vjestackog djubriva onda je globalni manjak znacajan (treba uzeti i Bjelorusiju koja je pod sanjcijama, a jedan je od vodecih svjetskih proizvodjaca).

Treba ocekivati da ce se ovogodisnji urod smanjiti za 20%, a to znaci velioko poskupljenje hrane.

Micko
1 godina prije

Brzim pregledom brojki vidi se da je Rusija smanjila izvoz plina za cca 10 milijardi kubnih metara ili oko cca 20%. Normalno da je Rusija odgovorila na ovo smanjenje povećanim izvozom bočica plina za upaljače.

Gnostic
1 godina prije

Rusija je enigma sazdana od zagonetki sva uvijena u misteriju.

Čerčil

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI