Rusija spremna pomoći u rješavanju migrantske krize na bjelorusko-poljskoj granici

Migrantska kriza na granicama Poljske i Bjelorusije
16 komentara

Deseci tisuća migranata, prvenstveno s Bliskog istoka i Afrike, otputovali su u Bjelorusiju posljednjih mjeseci u nadi prelaska granice i odlaska u susjednu Poljsku i baltičke države te dalje na Zapad. Minsk je naglasio kako više nema resurse za borbu protiv protoka, zahvaljujući teškim nametnutim sankcijama EU.

Rusija je spremna učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pomogla u rješavanju migracijske krize na bjelorusko-poljskoj granici, najavio je predsjednik Vladimir.

“Spremni smo pridonijeti tome na svaki mogući način, ako će, naravno, nešto ovisiti o nama”, rekao je Putin u intervjuu za rusku televiziju u nedjelju.

“O tome što se događa na poljsko-bjeloruskoj granici saznao sam iz medija. Nikada nisam razgovarao o ovom pitanju s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Razgovarao sam s njim dva puta, tek nakon što je ova kriza počela”, rekao je Putin na pitanje da komentirati tvrdnje nekih zapadnih dužnosnika i medija da je Rusija odgovorna za krizu.

“Stoga, kada čujemo izjave ili optužbe u našem smjeru, želio bih svima poručiti: bavite se svojim unutarnjim problemima i ne pokušavajte pitanja koja bi trebali rješavati vaši nadležni odjeli prebacivati na nekog drugog”, naglasio je Putin.

Komentirajući tvrdnje da je ruski zračni prijevoznik Aeroflot imao ulogu u prijevozu migranata u Bjelorusiju, ruski predsjednik je inzistirao da ta tvrtka nije bila svjesno umiješana.

“Oni su sami stvorili uvjete da tisuće i stotine tisuća ljudi putuju svojim putem. A sada traže krivca kako bi se oslobodili odgovornosti za događaje”, rekao je Putin. “Kakve veze ima Aeroflot s tim? Je li ikoga prevezao i jedan Aeroflotov zrakoplov? Nemam pojma, ali je, moguće, netko mogao koristiti nekakve avione i doći preko trećih zemalja. Kakve veze mi imamo s bilo čime? Ponovit ću: ovo je pokušaj uklanjanja vlastite odgovornosti za događaje koji se trenutno događaju.”

Situacija na granici Bjelorusije s Poljskom, Latvijom i Litvom naglo se pogoršala 08. studenog nakon što je nekoliko tisuća migranata stiglo na granicu s Poljskom i ondje postavilo kamp, a neki su se pokušali probiti u državu Europske unije i otputovati dalje na zapad, vjerojatno u Njemačku. Bruxelles je okrivio Minsk za eskalaciju situacije, a neke zemlje EU zahtijevaju nove sankcije protiv Bjelorusije. Predsjednik Lukašenko rekao je da je vlastita politika Zapada, uključujući desetljeća vojnih intervencija na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, uzrokovala trenutnu krizu, te dodao da su prethodne runde sankcija EU-a protiv Bjelorusije iscrpile sposobnost njegove zemlje u pogledu kontroliranja migrantskih tokova.

”Zapad je uništio zemlje tih naroda.”

U intervjuu za ruske medije u srijedu, Lukašenko se prisjetio svojih toplih odnosa s čelnicima Bliskog istoka koje je Zapad svrgnuo i ubio, bilo putem izravne vojne invazije ili prosvjeda takozvanog ”Arapskog proljeća”. “Irak, Tunis, Libija, Sirija. Onda su naišli na Iran i shvatili da je to previše tvrd orah te stoga nisu izvršili invaziju. Afganistan, 20 godina. Rezultat? Ne samo da su se uzburkali i razbili su Bliski istok, uništili su državnost ovih naroda. Da, to je bila specifična vrsta državnosti, ne poput one u Bjelorusiji ili Rusiji, da ne govorimo o Anglo-Saksoncima”, rekao je Lukašenko.

Bjeloruski predsjednik je naglasio da je kolektivni Zapad, umjesto poboljšanja života u zemljama koje su napali, uspio samo “uništiti sve što je tamo bilo, način života”, uzrokujući tako migrantsku krizu za koju sada tvrde da su zabrinuti.

Lukašenko je također upozorio da bi se Europa i post-sovjetski prostor trebali pripremiti za još veći priljev migranata iz Afganistana u narednim mjesecima, posebice među onima koji su radili za SAD i NATO tijekom okupacije, ali kojima SAD sada odbija pomoći. “Amerikanci su ih zvali, ali naredili Europi i narodima srednje Azije da ih uzmu sebi. Srednjoazijske republike su rekle ‘oprostite, ne’. Kamo će ići? Oni će ići u Europu. Amerikanci govore ‘neka budu s vama privremeno’. Znamo što znači ‘privremeno’. To su Amerikanci”, rekao je.

Bjeloruski predsjednik istaknuo je da se migranti također probijaju u Europu preko Ukrajine, ali je sugerirao da zapadni čelnici i mediji šute o tome, zahvaljujući statusu Kijeva kao države klijenta.

BjelorusijaMigrantiPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

U razaranju Iraka uz amere i engleze ucestvovali su i Poljaci. I bili su ponosni sto su u akciji zajedno sa amerima.
Sad kad su im kurdi zakucali na vrata uspanicili su se i traze od brke i Putina da ih zaustavi. Ovi poljaci uvijek glume zrtve i uvijek im kriv neko drugi.

Max
2 godine prije

Zapad hoće rat i zato korriisti krizu ali to neće ići niije to Grenada

100 petoljetka
2 godine prije

Jos jedan pokusaj sahiste amatera, da kukuruz hibridnim ratom destabilizira EU, cija samo jedna tvrtka godisnje vise zaradi nego li svi rusi zajedno.

Jeftini populisticki stosevi, stvori problem pa se ponudi kao rijesenje za par pisljivih dolara.

tadija
2 godine prije

Sve potrpati u avijune i direkt London,je jedino ispravno rješenje,sve ostalo je varanje samog sebe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI