Rusija zaustavlja tranzit gasa kroz Poljsku

Gasprom
22 komentara

Ruska energetska kompanija Gazprom saopštila je u četvrtak da neće moći da koristi poljski deo gasovoda Jamal-Evropa za tranzit gasa u Evropu zbog uzvratnih sankcija Moskve.

Portparol kompanije Sergej Kuprijanov precizirao je da lokacija pripada EuroPol GAZ-u, koji je zajedničko ulaganje između Gazproma i poljskog gasnog najvećeg PGNiG-a. Potonji je operater poljskog dijela gasovoda Jamal-Evropa.

Moskva je u srijedu odobrila listu kompanija u odnosu na koje će primjenjivati ​​posebne ekonomske mjere. Spisak se sastoji od 31 firme, uključujući poljski EuroPol GAZ, kao i bivšu nemačku jedinicu Gazproma. Njemačke vlasti su prošlog mjeseca zaplijenile podružnicu u ruskom vlasništvu i potencijalno bi mogla biti nacionalizirana.

„Za Gazprom to znači zabranu korišćenja gasovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog gasa kroz Poljsku“ , saopštila je kompanija na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dekretom je 3. maja rekao da nijednom ruskom entitetu neće biti dozvoljeno da sklapa poslove sa onima na listi sankcija, pa čak ni da ispunjava svoje obaveze prema postojećim ugovorima.

Uredbom je zabranjen izvoz proizvoda i sirovina licima i subjektima sa sankcione liste.

Putin je rekao da je dekret odgovor na nezakonite radnje SAD-a i njihovih saveznika koje su imale za cilj da oduzmu vlasnička prava Rusiji i njenim građanima i pravnim licima ili da ograniče njihova imovinska prava.

Gasovod Jamal-Evropa prolazi kroz Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku i Njemačku. Rusija isporučuje skoro 40 % ukupne evropske potražnje za gasom, a ova ruta čini skoro 15 % isporuka zemlje ka zapadu. Gasovod je nedavno radio u obrnutom režimu, šaljući gas iz Nemačke u Poljsku nakon što je Varšava odbila da prihvati zahtev Moskve da plati u rubljama.

gasPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mladen
1 godina prije

Vratite brodove Ukrajini s opljačkanom pšenicom .

wenn
1 godina prije

Poljski predsjednik vlade Morawiecki je u Telegramu trazio da se
Istrijebi rusko govorno podrucje

Kod Poljaka nema ni malo civilizirane pristojnosti sad kad se ne mogu docepati ni ruskih energetika ni ruske zemlje.

Bas lijepo gdje smo se mi Hrvati uvalili.
Puno njih iz EU imaju neke svoje privatne razloge za ekonomski ili vruci rat s Rusijom ali ne vidim bas nikakav razlog za to kod nas Hrvata.

Legendarni Grk
1 godina prije

Jim Stone kaže da je ova blokada nafte uvedena zbog prijetnje ulaska u NATO Švedske i Finske.

Roky
1 godina prije

Kruze infformacije da su rusi probali prijeci rijeku u ofanzivi i kada su presli morali nazad ali plivajuci … Ima li ko info vise?

Max
1 godina prije

Očekivano.

tihobl
1 godina prije

Jamal radi u obrnutom toku i radice i dalje. Zelenski prijeti da ce zatvoriti i ostale krakove gasovoda ako se rusi ne povuku sa ukrajinskih teritorija. Amerikanci pokusavaju da zatvore i ST 1.

abc
1 godina prije

Poljaci, eto vam kuhac….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI