Ruska ekonomija će ostati uravnotežena

Dmitrij Medvedev
13 komentara

Ruska ekonomija neće se svesti samo na odbrambenu industriju, uprkos sukobu s Ukrajinom i zapadnim sankcijama, rekao je novinarima u nedjelju bivši predsjednik Dmitrij Medvedev. Neće biti dozvoljeno da se razvijaju neravnoteže u ekonomiji, rekao je on, dodajući da je malo vjerovatno da će zemlju doživjeti sudbina Sovjetskog Saveza.

„Trenutno ne postoji pretnja od ekonomske militarizacije na način na koji je postojala [u SSSR] 1970-ih i 1980-ih“, rekao je Medvedev. Bivši predsjednik je tvrdio da je Sovjetski Savez dao previše prioriteta odbrambenoj industriji. Da bi se izbjegla neravnoteža, “samo treba ispravno postaviti prioritete i pratiti glavne makroekonomske pokazatelje”, dodao je.

Rusija zapravo treba da pojača svoju odbrambenu industriju, rekao je on, dodajući da je neophodno “postaviti temelje za budućnost” čak i nakon okončanja ukrajinskog sukoba. Međutim, poduzimanje ovih koraka neće uticati na druge ekonomske sektore, smatra on.

SSSR-u je nedostajao tržišni sistem, kao i snažan sektor robe široke potrošnje kakav ima moderna Rusija, rekao je Medvedev, dodajući da bi nam, da je Zapad u to vrijeme uveo sankcije SSSR-u, bilo teško.

Sada rusko tržište ne osjeća kolosalne padove čak ni uprkos sankcijama, rekao je bivši predsjednik. Pohvalio je ruski poljoprivredni sektor, rekavši da ne samo da omogućava Rusiji da zadovolji svoje potrebe za hranom, već joj omogućava i da “hrani druge”.

Rusija je takođe uspela da zadrži stopu inflacije nižom nego u mnogim evropskim zemljama, rekao je Medvedev. “Potaknuli su ovu kampanju, počeli da se bore protiv nas i sada neke nacije imaju stopu inflacije između 15% i 20%”, rekao je on, napominjući da je inflacija u Rusiji na putu da u martu padne na 6% i da kasnije padne na 4%.

Ranije u nedjelju, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da EU povećava svoju ovisnost o Pekingu mnogo brže nego Moskva. RIA Novosti su u martu objavile da su Rusija i Kina bile na vrhu liste zemalja sa najvećim trgovinskim suficitom prošle godine.

EkonomijaMedvedevrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

Procjena je da rusiju rat do sada kosta oko 1000 milijardi dolara
Odkuda pare?
Ili je sve samo napuhan balon
Ili
Ako lova nije Problem, na što se trosilo do sada ?

Lucija, prva
1 godina prije

Ima nekog tko se brine da neće dobro proći. USA. A da će Rusija, zbog …klimatskih promjena, imati ne samo otvoreni transportni put sjeverno, već i veće površine za poljoprivredu. 🙂 Te su odlučili: “U dokumentu koji je objavljen na sajtu Bele kuće navodi se da je cilj programa „stvaranje naučne osnove upravljanja solarnom radijacijom u cilju stvaranja kratkoročnih klimatskih rizika“. Na taj način u Sjedinjenim Američkim Državama žele da se bore protiv poljoprivredne dominacije Rusije. U američkom Nacionalnom savetu za razvoj smatraju da je to „problem nacionalne bezbednosti koja je potcenjena kao politička pretnja… …poljoprivreda najugroženija grana američke ekonomije, jer je pod velikim uticajem klimatskih promena. Zbog vrućine, suše i pogoršanja kvaliteta tla površina obradivog zemljišta se smanjuje svake godine. Prinosi u tradicionalnim poljoprivrednim zemljama bi već mogli da se smanje za 90 procenata do 2040. godine, a region za gajenje žitarica bi mogao da se pomeri prema kanadskoj… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Još jedna zgodna analiza, iz istog izvora, mađarskih ekonomista: “U toku ovih ratova ( dva svjetska, po.aut) postalo je jasno, da Nemačka neće moći da preuzme ulogu svetske imperije. Ova konfrontacija je imala dve faze, jer nemački narod nije naučio lekciju koju su „naučili“ prvi put. Međutim, do danas su Nemci, očigledno, sve shvatili. To proizilazi iz njihove reakcije (tačnije njenog odsustva) na sabotažu na gasovodima Severni tok i Severni tok 2. Pre Prvog svetskog rata i na kraju Drugog svetskog rata, desila su se dva važna događaja za međunarodni finansijski sistem. Godine 1913. u Sjedinjenim Državama je stvoren Sistem federalnih rezervi, formalno centralna banka Amerike, a zapravo operater svetske valute – dolara. Drugi događaj se dogodio 1944. godine u odmaralištu „Breton Vuds“. Tamo je održana konferencija, nakon koje su svetski lideri odlučili da napuste „zlatni standard“. Time je završen proces uspostavljanja globalne finansijske dominacije američke imperije”., webtribune 🙂 O,… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Scot Ritter , ovaj put o ekonomiji:

“Ekonomista koji je kopao po površini izveštaja MMF-a, pronašao je nešto što bi trebalo da šokira zapadni blok“, rekao je Skot Riter.

Ričard Dijaz je napravio komparativnu analizu udela u svetskom BDP-u i povezao ove podatke sa pokazateljima PPP (paritet kupovne moći).
Dobijene brojke su mu omogućile da napravi neverovatno otkriće. Ispostavilo se da je Rusija zajedno sa svojim partnerima iz BRIKS-a, nadmašila zemlje G7 po ekonomskim učincima.

„BRIKS ČINI 31,5 ODSTO GLOBALNOG BDP-a prilagođenog PPP, DOK G7 ČINI 30,7 odsto.

Da stvar bude još gora po G7, predviđeni trendovi su pokazali, da će se JAZ između dva ekonomska bloka u budućnosti samo POVEĆAVATI“, kaže bivši američki obaveštajac”.

Lucija, prva
1 godina prije

Iz komentara. Neprovjereno: “Boraveci prije nekog vremena u Gentu u posjetu tvornici Volvo vozila dobio sam iz prve ruke saznanja o katastrofi koja se sprema EU autoindustriji koja je sa kooperantima jedan od nositelja standarda iste. Tamo sam dobio potvrdu da su za EU proizvodjacima od strane USA onemoguceno snabdijevanje poluvodicima i cipovima prije svega sa Tajvana koji su pod direktnim USA nadzorom. Nonens je da isto niti u ovome trenu nije uskraceno Rusiji. Kina niti u ovome trenu nema zastoj u svojoj autoindustriji mada se snabdijeva iz istoga izvora,cak sta vise prema izvjestajima postize rekorde u odredjenim segmentima,…” ———- “…cuj Borella, nit ste prestali uvozit Ruski plin i naftu koju uvozite i dalje preko posrednika, a pogotovo necete moci bez Kine koja proizvodi apsolutno sve sto vidite oko sebe. Kakvi poluludjaci rade u EU institucijama to je za ne povjerovati. Ali zna se da rade po nalogu onih preko… Čitaj više »

abc
1 godina prije

Rusija ima zaliha oružja i municije za 50 godina ratovanja, a mogučnosti prirade hrane, energenata i ostalih sirovina za 1000 godina. Praktički je nepobjediva od vanjskog agresora.

404
1 godina prije

USA je parazit koji ždere ceo svet. To leglo zla i kriminala treba što pre satrati.

Max
1 godina prije

Sankcije su farsa i ne djeluju.

Mario
1 godina prije

Baš je dobro da znamo šta se dogadja u Rusiji dok naši političari kradu našu budućnost

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI