Ruska istraga zaključuje da su SAD iskoristile Ukrajinu za razvoj ilegalnog biološkog oružja

Biohemijsko oruzje
10 komentara

Ruska vlada nastavlja istragu o biološkim programima američke vojske u Ukrajini, a zaključak do kojeg stalno dolazi je da se tamo ne odvija samo “istraživanje”.

Konvencija o zabrani biološkog i toksičnog oružja zahtijeva da svaka država stranka podnese godišnje izvješće u obliku izjave kojom dokazuje usklađenost s konvencijom. Ispostavilo se da ukrajinsko izvještavanje sadrži “brojne nedosljednosti”.

Ni Ukrajina ni Sjedinjene Države nisu dostavile odgovarajuće informacije o svom izvješću o zajedničkom biološkom istraživanju i razvoju u području biološke zaštite. Nadalje, ni Poljska ni Njemačka nisu objavile bilo kakav angažman s Ukrajinom u svom izvještavanju.

Ukrajina tvrdi da njezina vlada “nije provodila i da ne provodi nikakve ofenzivne ili obrambene aktivnosti u okviru programa biološkog istraživanja i razvoja”. Također kaže da nema nikakvih informacija o aktivnostima bivšeg SSSR-a u Ukrajini od 1. siječnja 1946. godine.

Međutim, ove izjave izravno su u suprotnosti s izjavom od 20. svibnja 2022. koju je dao Lewis Gitter, zamjenik američkog stalnog predstavnika pri OESS-u, da je pomoć Kijevu usmjerena na “…smanjenje bioloških i veterinarskih rizika, kao i na osiguranje ilegalnih zaliha bioloških oružje koje je ostavio SSSR…”

“Osim toga, karakteristike objekta (područje laboratorijskih objekata, broj osoblja) ne odgovaraju informacijama koje je prethodno dostavila Ukrajina”, izvještava The Saker.

“Postavlja se pitanje: zašto dokumenti SAD-a i Ukrajine UN-u nisu uključivali rad u okviru zajedničkih vojno-bioloških projekata kodnog naziva UP? Takva je tajnovitost još jedan razlog za razmišljanje o pravim ciljevima Pentagona u Ukrajini.”

Hoće li itko držati odgovornima SAD i Ukrajinu za ovo?

Iz službenih dokumenata jasno je da Pentagon, kojeg zastupa Američka agencija za smanjenje obrambene prijetnje (DTRA), “organizira rad s jasnim vojno-biološkim fokusom”. Rusko ministarstvo obrane također je identificiralo “brojne povrede sigurnosnih zahtjeva u ukrajinskim laboratorijima”, uključujući nekoliko incidenata “nedovoljne zaštite osoblja”. Provedena su i ispitivanja u laboratorijima bez odgovarajuće potvrde o biološkoj sigurnosti.

Samo tri biolaboratorija u Ukrajini ovlaštena su za provođenje istraživanja koje su ruske vlasti utvrdile da se odvijaju diljem zemlje. To su Institut za borbu protiv kuge iz Odesse, Lavovski istraživački institut za epidemiologiju i higijenu i Dom javnog zdravstva u Kijevu.

“Sigurnosna služba Ukrajine uočila je preduvjete za pojavu bioloških prijetnji zbog sustavnih kršenja i loše kvalitete rada u obnovi biolaboratorija”, objašnjava se u izvješću o toj temi.

Ostala “gruba kršenja” uključuju nepravilno skladištenje mikroorganizama, nedostatak sustava kontrole pristupa i upravljanja te neodgovarajući sustav ventilacije.

Prema iskazima očevidaca o incidentu koji je prijavljen 2021. godine, djelatnik biolaboratorija je iz prostorija izvadio pregršt bočica s opasnim mikroorganizmima.

Ova i druga kršenja dogodila su se tijekom razdoblja američkog programa smanjenja bio-prijetnje, važno je napomenuti. “Ovo pokazuje da su službeno deklarirani ciljevi Washingtona samo paravan za provedbu ilegalnih vojno-bioloških aktivnosti u Ukrajini”, objašnjavaju izvješća.

“Zanemarivanje patogena, neprofesionalizam i korupcija izvršne vlasti, te destruktivni utjecaj američkih rukovatelja predstavljaju izravnu prijetnju ukrajinskim i europskim civilima.”

Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da je također potvrdilo činjenicu da su ukrajinski biolaboratoriji povezani s “globalnim sustavom nadzora zaraznih bolesti”.

Okosnica ove mreže, koju je formirao Pentagon od 1997., je Institut za istraživanje vojske Walter Reed (Maryland)”, navode izvješća. “Uključuje kopnene i pomorske laboratorije, kao i vojne baze diljem svijeta.“

Biološka oružjarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ameri za sada guraju pricu pod tepih, ali nece moci jos dugo. A onda ce za sve okriviti Kijev, reci da su to ukrajinske laboratorije sa kojima oni nemaju nista, iznenada ce otkriti da je ukrajina puna nacista, da su se spremali za bioloski rat, a onda ce otkriti i plutonijum i reci da su ludi zelenski i ludi nacisti spremali atomsku bombu.
Izvesce istu stvar koju su izveli sa svojim poslusnikom Sadamom Huseninom, koji je za njihov interes napao Iran.

Max
1 godina prije

Tko sije viruse žanje rakete.

Lucija, prva
1 godina prije

Još u ljeto 2020 izašao je članak o 400 ovakvih laboratorija širom svijeta.
Prenijela ovdje.

duki
1 godina prije

A što se krije na -7 katu čeličane?
Tvornica čokolade ?😇😇

Tupko Glupko
1 godina prije

Citiram iz teksta: “Rusko Ministarstvo obrane tvrdi da je također potvrdilo činjenicu da su ukrajinski biolaboratoriji povezani s “globalnim sustavom nadzora zaraznih bolesti”. Okosnica ove mreže, koju je formirao Pentagon od 1997., je Institut za istraživanje vojske Walter Reed (Maryland)”, navode izvješća. “Uključuje kopnene i pomorske laboratorije, kao i vojne baze diljem svijeta.“ Čekaj, pa Alemka Markotić ponosno u svojim životopisima ističe da je radila početkom devedesetih na međunarodnom projektu istraživanja u US Army Medical research Institute for Infectious Diseases, Maryland, SAD. U bolnici Walter Reed u Marylandu su devedesetih u studenome 1996. otkrili rak želuca hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Umro je tri godine kasnije od njega. Tadašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang tvrdi da su ga tamo krivo liječili. U Walter Reedu se liječio i tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak od raka pluća – tamo je i operiran, ali je uskoro preminuo. Imate detaljnije u teksu u Jutarnjem listu… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI