Ruski opozicionar Navaljni zadržan na pasoškoj kontroli po povratku u Moskvu nakon što je skoro pet meseci proveo u Nemačkoj

Aleksej Navalni
50 komentara

Ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog policija je zadržala na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon povratka iz Nemačke, gde se oporavljao nakon navodnog pokušaja trovanja prošlog leta.

Navaljni i njegova supruga Julija napustili su avion u nedelju uveče sa ostatkom putnika i autobusom se odvezli do terminala. Aktivista je uhapšen na imigracionom stolu.

Ruska vlast je potvrdila zadržavanje. Navaljni, za kojim se tragalo zbog kršenja uslovne kažne iz prethodnog krivičnog postupka, ostaće u pritvoru sve dok sud ne donese presudu o restrikcijama protiv njega.

Avion Navaljnog sleteo je na moskovski aerodrom Šeremetjevo, preusmeren sa aerodroma Vnukovo gde se okupila velika gomila njegovih pristalica. Na poslednjoj lokaciji bilo je manjih prepucavanja sa policijom i nekoliko hapšenja. Među njima su bili i njegovi bliski saradnici Ljubov Sobol i Ruslan Shaveddinov.

Ranije ove nedelje otkriveno je da je Navaljni objavljen na poternici u Rusiji malo pre nove godine.

Opozicioni aktivista i aktivista za borbu protiv korupcije optužen je za kršenje uslovne kazne, a 2014. godine dobio je kaznu od tri i po godine, uslovno na pet godina, zbog pronevere 30 miliona rubalja (400.000 američkih dolara) od dve firme, od kojih je jedna francuska marka kozmetike Yves Rocher. Kazna mu je kasnije produžena za još godinu dana. Trebalo je da istekne 30. decembra 2020.

28. decembra Federalna kaznena služba pozvala je Navaljnog u Moskvu, gde je trebalo da se redovno prijavljuje zbog uslovne kazne. Ali on je ostao u Nemačkoj i nije prisustvovao sastanku.

Kaznena služba je insistirala da je vođa protesta namerno izbegavao njihov nadzor, jer su medicinski papiri koje su objavili nemački lekari otkrili da su njegovi zdravstveni problemi već iza njega i da je bio u stanju da putuje u Rusiju.

Agencija smatra da bi ovaj nedolazak i pet drugih propuštenih sastanaka trebalo da budu osnova da se uslovna kazna za Navaljnog  zameni kaznom iza rešetaka.

U sredu, kada je Navaljni najavljivao povratak iz Berlina, rekao je da nije njegova odluka da napusti Rusiju i da je nestrpljiv da se vrati kući, uprkos onome što je nazvao „fabrikovanjem novih slučajeva protiv njega”.

Navaljni je u Nemačkoj od kraja avgusta 2020. U Berlin je isporučen u komi nakon što se razboleo na domaćem letu u Rusiji nekoliko dana pre toga.

Medicinari na klinici Charite u nemačkoj prestonici tvrdili su da su njihovi testovi pokazali da je aktivista otrovana nervnim agensom Novičok, što su osporili lekari koji su lečili Navaljnog u Sibiru. Ruske vlasti su istakle da je Berlin ostavio bez odgovora sve zahteve za medicinske podatke aktiviste, kao i ponude da zajedno istraže incident.

Opozicionar je optužio predsednika Vladimira Putina za njegovo navodno trovanje. Kremlj je negirao ovu tvrdnju, portparol Dmitrij Peskov optužio je Navaljnog da ima kompleks „Mesija“. I Peskov i Putin su uprli prst u moskovskog lidera protesta, rekavši da sarađuje sa američkim obaveštajnim službama. Navaljni je zapretio da će tužiti Peskova.

Aleksej Navaljnirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brainstorm
3 godine prije

ko prezivi novicok, taj je pravi hadzija

enkol
3 godine prije

Kreativni novinari bi trebali staviti ovakav naslov.

Navalni vise voli ruski zatvor nego njemacku “slobodu” i njemacki kapitalizam.

Nazalost, kreativnih novinara nema ni u Rusiji ni u Hrvatskoj.
U zapadnim novinama znaju biti kreativni jako dobro zato su skolovani, placeni i to je uvijet da ostane na poslu.

Brainstorm
3 godine prije

nije mu nista kako je julianu assangu

piždro
3 godine prije

I ovaj tip zapadnih ambasada i open society da bude vođa Rusa.. svašta

vinko
3 godine prije

Bio je pet mjeseci u Njemackoj i dobio je dobar trening u
Clandestine Operations.
Dobio je i garantije od njemacke tajne sluzbe
Bundesnachrichtendienst
da ce njemacke novine i njemacka vlada intervenirati u njegovu obranu ako zavrsi u zatvor.

Da je neki Amerikanac proveo pet mjeseci u Kini smatrao bi se jako toxic i americke novine bi ga lincovale, nema ono sto mu ne bi pripisali a narod bi vjerovao i postalo istina, uslo i u Wikipedia…jerbo to je istina, pise u NYT.

Krmak
3 godine prije

Cijepiti ga duplo za coronu :)))))

eks
3 godine prije

Na kraju svih (neuspešnih) pokušaja CIA-NATO-BND-MI5 da ga naprave “herojem demokratije”, Navaljni će biti (Tihanovska takodje) ikorišćen kao toalet papir, a guzica će im ostati usrana.

Ive
3 godine prije

NATO i Njemacka su ga otrovanog poslali u Rusiju da ga rusi ljece.

Mali Mujica
3 godine prije

Dobro, a sto ako kada izadje van na slobodu, nagazi na koru od banane i padne na noz i to jedno 5 -6 puta zaredom.

Ivo
3 godine prije

Kažete zadržan na pasoškoj kontroli. Da li to u prevodu znači uhapšen. Posle hapšenja kratko suđenje i pravac Sibir. Tako se čuva država.

Joe
3 godine prije

Ovog riješit hitno!

Faust
3 godine prije

Izdajnici su najgora vrsta ljudi.

ffjord
3 godine prije

Ludjak, covjek boluje od paranoje, umisljene velicine, misli da je novi Lenjin, Mojsija.
Ove ludjake treba likvidirati da bi zivjeli oni koji zelu imati Rusiju, koji zelu zivijeti u Rusiji.
Bolje njega likvidirati nego izazvati jos sankcija, jos siromastva ili gradjanski rat.

Trigger
3 godine prije

Ono čemu prideješ važnost to raste.
Taj lik je bio politička nebitna ličnost s podrškom od nekoliko postotaka.Ali uz zapadnu propagandu postao je “Lider” kao i onaj Iz Venezuele.

Najbolji primjer dane pažnje i rasta je primjer Milanovića i one kanadske policajke. Koju se nije ovdje doživljavalo niti u postotcima ..posle njegovih napada Ona je postala Ruža Hrvatska.

Zato ne davajte pažnju nebitnome … jednostavno.

davor3
3 godine prije

@vinko
Bio si u pravu

“Zadržavanje Alekseja Navaljnog po dolasku u Moskvu je neprihvatljivo. Pozivam ruske vlasti da ga odmah puste”,
izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na Twitteru.

 “Molimo ruske vlasti za njegovo hitno puštanje. Spremni smo ga pozvati u Europski parlament”,

rekao je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli u tvitu.

 “Ruske vlasti moraju poštivati ​​prava Alekseja Navaljnog i odmah ga pustiti.

Politizacija pravosuđa je neprihvatljiva”, ponovio je visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

politicki nekorektan
3 godine prije

…sljedeci put pojacati dozu,pratiti nuspojave, navesti da je krepao od covida…

Daniel Plainview
3 godine prije

Kako mi se sere od zapadnjačkog licemjerja. Da su barem jednako bili glasni i osudili dehumanizaciju Assangea.

3 godine prije zadnji put uredio Daniel Plainview
Borik
3 godine prije

Natovci ometaju rad ruskog pravosudja.
Ispada da ruske vlasti nesmu nikog ni pritvoriti, nikome cak ni suditi a kamoli nekog osuditi.
Natovci vec prijetu Rusiji.
Nek im Rusija posalje par ICBM pa nek unisti tu zapadnjacku pohlepnu gamad.

Spartak
3 godine prije

Molim redakciju logično.com da ne obraća pažnju na lik i djelo te osobe. Njega su naime i stvorili u zapadnoj spin-kuhinji da se o njemu piše kao žrtvi diktature. Jednostavno ga ignorirati i time izbaciti iz funkcije. Ovako, dok se o njemu piše, on ispunjava svoju ulogu.. Zato se i vratio u RF, premda ga ondje, kao, “pokušavaju ubiti”. Jasno je svakom razumnom čovjeku da on zna da to nije istina, jer inače se ne bi vratio. Budimo barem mi razumni i prestanimo obraćati pažnju na tog provokatora

jezevakucica
3 godine prije

Kada popuni formulare za dożivotnii ostanak u Rusiji , pustit će ga unutra ?

Glasnogovornik
3 godine prije

Stvarno mi nije jasno kako se ovoliko ložite na Ruse…ni su ni ovi sa zapada puno bolji, ali da mi Rus bude inspiracija za neko normalno društvo, e to ne mogu skontati da me je..š

polin
3 godine prije

Navalni mijenja njemacki hotel za ruski zatvor………………
Nek Snowden prova mijenjati ruski apartman za americki zatvor. Nije lud.

TIKTAKTIKATAKATAK
3 godine prije

Navaljni, slikovit pjesnički naziv za proliv.

tuf
3 godine prije

Aleksej Guaido.

davor3
3 godine prije

Lavrov poziva West [ sic ] da bude pristojan i ispuni časne obveze u slučaju NavalnyRuski vrhunski diplomat istaknuo je da je od vitalne važnosti da Njemačka, Francuska i Švedska dostave rezultate testova koji navodno sadrže skladišnog agenta

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov pozvao je zapadne partnere da pokažu uljudnost, isključe metode diplomatskog drskosti i poštuju svoje međunarodne obveze u situaciji u kojoj sudjeluje ruski bloger Aleksej Navaljni

Ministar je istaknuo kako je od vitalne važnosti da Njemačka, Francuska i Švedska dostave rezultate testova koji, kako tvrde, “sadrže određeno ratno sredstvo koje tek treba identificirati”. 

B7ranko Spehar
3 godine prije

Možda da pokušaju sa votkom?

Mikojan
3 godine prije

Dakle, oporba kao takva je potrebna ali, tu je uvjek onaj ali, kažu stari ljudi, pametan čovjek se ući na tuđim greškama a magarac na svojim. Zadnjih 30-40 godina i razne perestrojke i tranzicije nisu prošle bez vanjskih utjecaja a budimo realni i razumni, svaka oporba koja jedan Euro, Dolar ili bilo šta primi kao potporu a izvor je van države je čin izdaje, da ne kažem prodaje države. Mi (Hrvatska) to nismo shvatili 1990. i sada imamo to što imamo.

Bruno
3 godine prije

Sad je lijepo u zatvoru. Mali Navalni kojeg zovu Kravalni…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI