Ruska vlada će uskoro predstaviti listu neprijateljskih zemalja, kriterijumi su jasni

Sergej Lavrov
39 komentara

Ruska vlada će uskoro predstaviti listu neprijateljskih zemalja, kriterijumi su jasni, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Mislim da će se to dogoditi uskoro. Vlada ima konkretna uputstva, kriterijumi kojima se rukovodimo u ovom poslu su jasni. Dakle, mislim da nećemo morati dugo čekati”, rekao je Lavrov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošle nedjelje ukaz o ograničenju broja Rusa zaposlenih u stranim diplomatskim predstavništvima zemalja za koje je utvrđeno da su neprijateljski raspoložene prema Rusiji, a ministarstvo spoljnih poslova ima zadatak da sastavi spisak.

Saopštenje dolazi usred pojačanih tenzija između Moskve i Vašingtona zbog antiruskih sankcija, na osnovu optužbi za mješanje u izbore i navodne uloge Moskve u hakovanju Solar Windsa. Rusija je snažno negirala ove navode kao da im nedostaju bilo kakvi dokazi, dodajući da su sankcije u suprotnosti sa interesima dvije države, i izdala mjere odgovora.

Prema Bijeloj kući, sankcije nisu osmišljene da eskaliraju bilateralne tenzije, već da ispostave račun Moskvi za ono što Vašington smatra „neprihvatljivim postupcima ruske vlade“.

Lavrov je ove tvrdnje okarakterisao kao „šizofrene napomene“, upozoravajući da bi se bilateralni odnosi mogli vratiti u stanje nalik hladnom ratu ako Sjedinjene Države odbiju dijalog.

Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv 32 ruska entiteta i pojedinca u okviru nove runde sankcija, a takođe su protjerale 10 ruskih diplomata iz zemlje i zabranile američkim entitetima kupovinu ruskih državnih obveznica tokom primarnih plasmana.

Prema optužbama koje je iznijela Bidenova administracija, ruska obavještajna služba stajala je iza prošlogodišnjeg hakovanja američkih sistema informacione tehnologije Solar Winds. Rusija je takođe optužena za miješanje u američke izbore 2020. godine i vođenje hemijskog rata.

Kao odgovor na to, Rusija je zabranila ulazak u zemlju osam američkih državljana, uključujući američkog državnog tužioca Merika Garlanda, sekretara za nacionalnu bezbjednost Alejandra Mayorkasa, direktora Nacionalne obavještajne službe Avrila Hajnsa i direktora FBI-a Kristofera Vraja.

Putin je naglasio da želi da bude u dobrim odnosima sa svim članovima međunarodne zajednice, ali ova sklonost ne znači slabost.

“Zaista ne želimo da palimo mostove. Ali ako neko našu volju shvati kao ravnodušnost ili slabost i ako je spreman da te mostove potpuno spali – ili čak i digne u vazduh, mora da zna da će odgovor Rusije biti asimetričan, brz i brutalan“, rekao je ruski predsjednik.

LavrovNeprijateljirusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Zar to znači da će Lavrov odustati od oslovljavanja euroatlantskih političara ‘našim zapadnim partnerima’? Teško će im to pasti. Plakati će skvrčeni u fetus položaj. Pojesti tone sladoleda gledajući romantične filmove i slušajući sjetnu glazbu.

2 godine prije

Hehe…
Ocito je da je Plan-B u punoj pripremi…
Treba “goyimima” Svijeta – tacno objasniti ko je kome “geopoliticki” neprijatelj…
Tako da se Goyimi lakse – tamane izmedju sebe
I tako sve dok im “filanropi” ne dodju sa “rjesenjem” – vjecnim mirom i prosperitetom – koji je odavno PLANIRAN pa da li sa “vakcinama” (protiv PLANdemije) ili sa A-bombama, sve jedno……
Vazno je goyimima – smanjiti broj… A ovi vjerni kerovi “politicari” ce vec usmjeriti Goyime uzeljenom pravcu za samounistenje…
Zona A – protiv Zone B… a mozda i protiv Zone C…
Zavisi od dnevne “geopolitike” i toga sta Veliki brat (kamatari) kaze…

rjgnbierntvngwretgnw
2 godine prije

Neprijatelji su u Kremlju, ne ritese.

Slovenaci
2 godine prije
Zagor
2 godine prije

Danas su i Bugari optužili Ruse za eksplozije njihovih skladišta municije i naoružanja.
Lavrovljev odgovor na tu optužbu je vrh….nažalost i upozorenje.
“It’s good that we haven’t killed Archduke Ferdinand yet. But apparently this is coming “

Tupko Glupko
2 godine prije

Obzirom da sve članice EU bez pogovora uvode nove sankcije Rusiji kako se izuzetnima digne ku… optužujući ih za sve što im padne na pamet, ne sumnjam da će vremenom sve biti na listi, ako EU članice ne počnu napokon samostalno razmišljati svojom glavom. Blago izuzetnima kada imaju idiote od europskih glasača koji dovode u Europski parlament takve stranke koje direktno na granicu sa Rusijom i Bjelorusijom dovode vojsku i naoružanje i koji im uz to pozivaju milijune Arapa da im dođu raditi ovdje. Borit će se izuzetni do posljednjeg Europljana sa Rusima, kao što su to radili i sa Ukrajincima, a siguran sam da će primiti i koju šačicu arapskih doktora preko Velike bare. Rusi će sigurno staviti za početak na listu članice NATO saveza u EU sa kojima Rusi graniče, ovdje će se naći za i Velika Britanija, a temeljem zadnjih incidenata i Češka. Čeka se koja će… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
Max
2 godine prije

Znaju oni dobro tko su im neprijatelji.

nim
2 godine prije

Bilo bi im lakše da nabroje zemlje prijatelje. Bit će brži.

užio
2 godine prije

Uslijed zapadnih sankcija Rusija gubi miljarede i miljarde dolara. Uslijed njemackog napadaja Rusija je izgubila 28 miliona stanovnika i svi gradovi u europskom dijelu Rusije su bili razoreni. Za vrijeme prelaska s komunizma na kapitalizam je bila pljacka stoljeca od strane zapada u Rusiji…i jos bi se pljackali i uvijek su nezasitni tudjeg, nikad im nije dosta, onima u Londonu, Washingtonu, Parizu, Berlinu i Izraelu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI