Ruski plan plaćanja u rubljama ostavlja zbunjene evropske kupce gasa

Rublja za placanje gasa
87 komentara

Moskva je predstavila novi mehanizam poravnanja za izvoz energije.

Njemačka grupacija gasne industrije Zukunft Gas saopštila je u srijedu da je zbunjena izjavom ruskog predsjednika Vladimira Putina o prelasku plaćanja ruskog prirodnog gasa na rublje.

„Sa velikom zbunjenošću smo primili poruku da Rusija želi od nas da plaćamo isporuke gasa samo u rubljama“, rekao je za agenciju DPA Timm Kehler, generalni direktor Zukunft Gasa. „U ovom trenutku ne možemo da predvidimo kakve će to konkretne implikacije imati na trgovinu gasom“, rekao je Kehler.

U međuvremenu, austrijski OMV je saopštio da će nastaviti da plaća ruski gas u eurima. Prema riječima čelnika kompanije, nemaju drugu ugovornu osnovu.

Predsjednik Putin je ranije tog dana najavio da će Rusija sada prihvatati plaćanje za izvoz gasa u „neprijateljske zemlje“ samo u rubljama.

Ova mjera je prvi ozbiljan odgovor Moskve na sankcije koje su SAD i njeni saveznici uveli Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Jedan broj uglavnom zapadnih zemalja preduzeo je korake da izoluje Rusiju od svojih finansijskih sistema. Veće ruske banke su isključene iz mreže plaćanja SWIFT, što otežava zemlji da nastavi transakcije u eurima i američkim dolarima.

euEvropagasrubljarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Hahahaha, ZBUNJENI SU?
Njemački predsjednik zacvileo je, da to ne piše u pogodbi….
Zar u pogodbi piše, da može Njemačka SANKCIONIRATI RUSIJU????
Krasti im pare? Uništavati bankovni sistem? Ostaviti JEDNU banku, preko joje bi oni plačali?
Skoro su srušili rublju. Sad se čupaju zanju. I bit če toga još!
Ne pratite RT? Šta spremaju Kina, Rusija i još nekoliko zemalja?
Novu valutu, osnovanoj na zlatu…

nekoime
2 godine prije

Dočekat će oni i deterdžent za rublje.

Sonja
2 godine prije

Kako sad to ide ? Cak i da rublja vrijedi milioniti dio eura rusi je mogu printat koliko god hoce dok je europljani moraju nabavit ako hoce nesto iz rusije..
Ija sam zbunjena.

tihobl
2 godine prije

Bugari kazu da nije problem placanje u rubljama.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Jučer…
“Plin za rublje – to je tako smiješno” – kancelar Scholz

Danas…
Bundestag je plaćanje plina u rubljama nazvao mogućim…
Pročelnik odbora Bundestaga za energiju i zaštitu klime Klaus Ernst

P.S.
Slika budućnosti!!
Natpis na njemačkoj benzinskoj pumpji:
Achtung!
Ab 23.03.2022.
Zahlung in russischen Rubel!

“Pažnja!
Od 23.03.2022.
Plaćanje u ruskim rubljama!”

2 godine prije

Kako zbunjeni ?! Pa jel ostao neko pametan u njemačkoj ?!

Mahatma
2 godine prije

Petrodolar na aparatima

Lobo
2 godine prije

Nemci su zbunjeni oko plaćanja u Rubljama. Čudno kada su blokirali ruske devizne rezerve nisu bili.

nekoizmase
2 godine prije

Veliki ljudi i Velike drzave ostavljaju manevarski prostor drugoj strani , znaci necemo obustaviti isporuku plina , vec cete je placati u rubljama , znaci ostvaljen je izlaz drugoj strani , tako to rade pravednici

2 godine prije

to znaci da ce se traziti rublji ,,i vrijednost rublja ce da ide gore ,,pokraj bind-enovih sankcija

Legendarni Grk
2 godine prije

Jim Stone kaže da ovako jak napad na dolar može izazvati rat, ali ovaj puta napad na Rusiju, a ne na rusku vojsku u Ukrajini.

Legendarni Grk
2 godine prije

Ovako bi Rusi mogli dobiti sve vanjske Rublje nazad, pa ne moraju printati nove količine.

Keki
2 godine prije

Putko legendo.

Faust
2 godine prije

Vidljivo je da su Rusi predvidjeli i razradili veliki broj varijanti dok je zapad “iznenađen i uvređen”.

2xmjeri1seci
2 godine prije

Kao što rekoh na početku sankcija,za dva mjeseca socijalni neredi u državama EU.Trebalo je biti zombiziran ( zombi- zapadni izraz za građanin),pa ne viddjet šta nadolazi euforijom i natjecanjem ko će biti nesuvisliji u rusofobnim akcijama.
Dodika ne volim čut ali će nas on ipak izvuć iz ove budalaštine.Pola nas dobri s Rusijom možemo kupit plin a EU nismo krivi Dodo ne da sankcije.

2 godine prije

Moraš biti poprilično ograničen (da ne upotrijebim neki grublji izraz) da uvedeš ekonomske sankcije nekome od koga ovisiš.

2 godine prije

Ok
Dedolarizacija je krenula!
Sada samo ostaje za vidjeti ko će izdavati i raspodjeljivati rublje.
Ne donje, nego ovu valutu.
Kako vidimo CBR je u pogonu sa istim personalom koji zna posao i ne bi im trebalo biti teško zamjeniti dolar rubljom.

I da li će današnjih 200 dolarskih familija zamjeniti nekih novih 200 familija?
To bi bilo normalno, zar ne?
Neće valjda iste familije ponovo drmat Svijetom?

Ako dobijemo novih 200 familja, velike nade polažem u ljude poput Hemijska Olovka Deripaše i slične koji su pokazali veliku brigu za svoje Ruske podanike.
Čime će i ostatak Svijeta, prvo prijateljske zemlje, a onda, vremenom i ostale moći uživati u prosperitetu i blagostanju.
U tom slučaju mogu odahnuti i sa sigurnošću reći djeci…ostavljam vam bolji Svijet.

tuf
2 godine prije

“Zbunjeni” su jer su toliko uvjereni u sebe, u to da su na Pravoj Strani Svemira ™, da im je nepojmljivo kako bi se netko drznuo ‘trolati’ ih ovakvim zahtjevom. “Ali, ali… pa mi smo vam na SWIFT-u blokirali središnju banku, pa ne možemo sad više kupovati rusku rublju” – je pa majstore onda idi na izvor problema (sankcije) a ne očekivati da će Rusija mazohistički surađivati u rezanju grane na kojoj sjedi. Kužite s kakvim agresivnim kretenima se tu ima posla? “Ali, ali… pa cijeli svijet – uključujući Ruse – mora biti uključen u provođenje sankcija, nemoj slučajno da se netko drzne pomisliti drukčije!” – evo to je u jednoj rečenici presjek mentalnog sklopa euroatlantskih fašista. Što onda i uzrokuje frustracije koje oslobađaju kroz svoje medije, da kako Indija i Kina, kao jedan, ne dižu šaku na sljepoočnicu i potvrđuju svoju odanost Svetom Gralu Zapadnih Sankcija. Kako se, zamislite,… Čitaj više »

Miško
2 godine prije

Stavio i ne vadi…

abc
2 godine prije

Zapadnaci bi i dalje primali rusku naftu i plin, a plačali nebi.
E pa neče tako iči…..

abc
2 godine prije

EU si je na komandu iz USA izkopala svoj vlastiti grob. Sad je valjda svima jasno, da je EU američki protektorat, predviđen za sukob s Rusijom.
Sad pogodite, ko če u takvom ratu najviše nastradati.

Max
2 godine prije

Ništa im nije jasno.

tihobl
2 godine prije

A bili su smislili dobar plan – uzimacemo ruski plin, pare slati na zamrsznuti racun, a sa tog racuna placati amerima “humanitarnu” pomoc koju saljemo Kijevu. Kao sto smo protiv Gadafija ratovali libiskim parama tako cemo i protiv Putina.
A onda otkriju da su se malo zeznili u racunici: da oni zbog poskupljenja placaju ruski akciju u bivsoj Ukrajini i da Putinu jos ostaje para da povecava meterinske i djecije dodatke.

Deda Pera
2 godine prije

Ispada to ovako ako odu u Rusiju da plate krse sankcije koje su sami uveli, a pravi problem sa cime ce kupovati rublje? Evro, dolar ili samo zlato…

Klokan
2 godine prije

Lijepo u mjenjacnicu, kupit rublje i onda kod Vladeka po plin hahaha

Bruno
2 godine prije

To su Rusi davno trebali napraviti!!!! Šta su čekali do sada? To se pita i poznati američki ekonom Paul Craig Roberts. Jaka je ona zemlja koja trguje u svojoj valuti, a ne ona koja trguje u stranim valutama. Vjerojatno su ruski ekonomski znanstvenici školovani na zapadu i namjerno su štetili svojoj zemlji. Ovo će stvoriti veliku potražnju za rubljom i učiniti je stabilnom. Zemlje koje trguju sa Rusijom će sada stalnim kupovanjem Rublje valutu stalno stabilizirati, Ruska centralna banka to više neće morati činiti deviznim intervencijama. Ali, zaboga, pitam se zašto to Rusija nije učinila davno. Već 2014. kad su počele sankcije zapadnih zemalja morali su pokrenuti te mehanizme…

mnn
2 godine prije

“Putinova klopka”. Ušli su u nju kao ćurani bez trunke mozga. Rat u Ukrajini je sekundarni cilj, a primarni je dedolarizacija. Naravno u dogovoru sa Kinom i Indijom …
Lepo im je car rekao ako ne prihvate ultimatum udarit će ih gde ih najviše boli

Mario
2 godine prije

Već sam napisao komentar na raniji tekst s istom temom. Pa da pomognem zbunjenim, možda Švabe čitaju pa će im biti jasnije. Znači Rusi ne zatvaraju pipu nego traže plaćanje u rubljama. Ako hoćeš kupiti plin moraš platiti rubljama. Kako doći do tolike količine rublja jer ih nećeš moći kupiti za dolare ili eure jer da su Rusi htjeli dolare ili wure oni bi onda i plin prodavali za te valute. Preostaje jedini način da dođeš do rublja a to je da Rusima prodaš određenu robu ali onu koju oni žele kupiti a to će biti ono što im treba vjerojatno ono što je pod sankcijama.Drugim riječima ako hoćeš plin moraćeš ukinuti sankcije. Znači ima sankcija nema plina ili ima pline nema sankcija. Osim toga taj potez će ojačati rublju i stabilizirati njenu vrijednost a poniziti dolar.

Max
2 godine prije

Pa nemojte da kupujete,sad pocnite da pr..te u cevovode mozda nakupite da grejete garazu.Vi ste smesno drustvo ,a zasto ne mozete da placate u rubljama od zemlje koja ima sve resurse da stanu iza svoje valute? A mozete u dolaru koji je supla prica ,nit resursa a da ne govorim da ga stampaju koliko god treba.

Osam Šezdeset
2 godine prije

Na Putinovu mjestu “zlatnoj” (blatnoj) generaciji Schwabovih “glodalnih lidera” SGF-a uveo bih plaćanje isključivo zlatom, i to samo uz ispriku za svo medijsko blaćenje i seruckanje.

Ja to onako
2 godine prije

Od kad je Putin izjavio da se energenti placaju iskljucivo u rubljama rublja je ojacala za 25%, ajd uzdravlje.

Klosterman
2 godine prije

Zapadnim zemljama treba postaviti nekoliko jednostavnih pitanja.
Imate li nafte? Imate li plina? Imate li žita?… Nemate? Pa koji se k…. kurčite!

Oli
2 godine prije

I opet pretakanje iz šupljeg u prazno,i opet najebasmo mi

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Pa , lako je ! Nemate Rublje ? Kupite ih ! Potom za taj novac , kupite sto zelite od Rusa .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI