fbpx

Ruski RT i iranski IRIB udružuju snage protiv dominacije zapadnih medija i cenzure

RT - IRIB suradnja

Iranski medijski servis IRIB poručuje kako medijska suradnja između Irana i Rusije predstavlja “učinkovit korak” prema eliminiranju dominacije zapadnih medija.

Peyman Yebeli, čelnik Službe za vanjske poslove Organizacije za radio i televiziju Irana (IRIB), osudio je u petak restriktivne mjere koje je Zapad nametnuo protiv iranskih i ruskih medija.

Na sastanku s Aleksejem Nikolovom, izvršnim direktorom tiskovne agencije Russia Today Yebeli je u ruskom glavnom gradu inzistirao na potrebi da Rusija i Iran intenziviraju svoju medijsku suradnju kako bi se suočili s takvim mjerama.

Saudijski Iran International emitira “istinu” iz Londona

Visoki dužnosnik medijske kuće IRIB, koja emitira na brojnim svjetskim jezicima, osudio je “dvostruke standarde” i “diskriminatornu politiku” koju regulatori zapadnih medija provode prema iranskoj mreži PressTV i zbog podrške anti-iranskom propagandnom kanalu Iran International koji emitira sa sjedištem u Londonu, glavnom gradu Velike Britanije.

Uzmimo samo primjer terorističkog napada tijekom vojne parade iranske vojske u jugozapadnom gradu Ahvazu 22. rujna 2018. godine, kada je ubijeno 24 osobe i ranjeno njih 60, uključujući djecu. Ubrzo nakon napada je Iran International sa sjedištem u Londonu dopustio glasnogovorniku terorističke skupine Al-Ahvaziya da izravno u eteru “opravda” svoj napad.

Zbog te situacije je britanski medijski regulator Ofcom u listopadu 2018. izvijestio kako istražuje Iran International zbog podrške terorističkom napadu u Iranu. Spomenimo i da je ovaj navodno iranski kanal u cijelosti financiran od Saudijske Arabije. Međutim, unatoč istrazi Ofcoma, do sada nije poduzeta nikakva akcija protiv spomenutog anti-iranskog medija.

Uz sve navedeno, britanski regulator Ofcom je 2012. godine ukinuo licencu za PressTV i zaprijetio je da će učiniti isto s televizijom RT.

Društvene mreže Facebook i Twitter su pod raznim izgovorima također nedavno intenzivirale “represiju, bolje rečeno cenzuru nad iranskim i ruskim internetskim stranicama i korisnicima.

Zbog toga su Iran i Rusija ojačale suradnju na polju medija. Potpisan je sporazum o suradnji između višejezičnog kanala RT i Službe za vanjske poslove Organizacije za radio i televiziju Irana (IRIB).

Riječ je o nedavnoj posjeti velikog izaslanstva televizijskog kanala Rusije RT iranskom IRIB-u, što je bila prilika za potpisivanje sporazuma o suradnji s inozemnom službom IRIB-a.

Sporazum je posljedica memoranduma o suradnji kojeg su IRIB i RT potpisali još u prosincu 2017. Njime se nastoje materijalizirati točke koje se u njemu spominju, što uključuje razmjenu iskustava, informacija, izvještaja, živih programa, dokumentarnih filmova i koprodukcija između RT kanala na engleskom, arapskom, španjolskom i francuskom jeziku i iranskih kanala HispanTV, PressTV, Al-Alam, Ifilm, internetskih stranica na francuskom, kanala SaharTV i Al-Kowsar.

“Cenzura je znak da smo na pravom putu”

Pritisnuti, sankcionirani i cenzurirani nekoliko puta u medijskom radu, IRIB i RT vjeruju da je to jasan znak da su na pravom putu i da su spremni suočiti se s prekidima, tražeći nove načine suočavanja s tom situacijom.

Suradnja s nezavisnim medijima je već postao učinkovit instrument za razbijanje medijskog monopola u svijetu. U tom smislu kanal RT i IRIB pokušavaju proširiti suradnju u svim područjima kako bi prenijeli prave vijesti koje drugi međunarodni mediji prešućuju.

PressTV

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije

GENIJALNO!!!!

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Jučer na rt:
Ameri će davati hormone suprotnog spola ‘zbunjenoj’ djeci od 8 GODINA.
Davanje hormona, osim što uzrokuje probleme s rastom kostiju, i razvojem mozga, može uzrokovati srčani i moždani udar, a sigurno stvara – neplodnost.
Prije je bila granica 12 godina !
Roditelje se upozorava da je u komisiji koja dolazi na ovakve ideje manje od polovine liječnika, u slučaju da roditelji misle da ” lječnik zna najbolje”.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Strašno na što medijski prostor sliči…
Gomile bezveznih vijesti. Vijesti istog formata kao reklame.
Neznamo niti što se događa u susjedstvu: ovdje se na portal jave neki iz npr Slovenije – tom prigodom saznamo da je tamo – stanje isto.
Primitivci i glupani vire iz tv ekrana.
Naravno, takav je i potreban. Da ne bi, nedaj Bože izveo kakav zaključak, ili, o užasa, postavio političaru (isto takvom) kakvo pametno pitanje.
Kad ste zadnji put vidjeli nekoga ‘kalibra’ Rakićke, Latina ili Milića (bez obzira što mislili o posljednjem, nemože mu se poreći izuzetno znanje).

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Da li iz te dvije države može doći nešto drukčije od onog sa zapada? velika večina medija je upregnuta u službu u dnevne politike i debelo cenzurirana, što cenzurom, što autocenzurom! Nama će se otvoriti uvid u “drugo mišljenje” i moći će mo donositi realnije zaključke no istinito izviješćivanje ja ne očekujem.

Teheranac
Gost
Teheranac
2 godine prije

Pejman Džebeli (Peyman Yebelli) je zapravo ime ovog iranskog zvaničnika …

Teheranac
Gost
Teheranac
2 godine prije

Samo da pojasnim HispanTV je na španskom, PressTV na engleskom, Al-Alam i Al Kowsar na arapskom, Ifilm na perzijskom, arapskom i engleskom, internetskih stranica na francuskom, kanal SaharTV na kurdskom (u dva narječja) iranskom azerskom, urdu i bosanskom jeziku.
Bosanska televizija je nedavno prerasla u Kanal SAHAR Balkan i u sklopu svog programa (za sada) ima program na bosanskom i albanskom jeziku.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Teheranac

@Teheranac

Znate li možda u kakvom odnosu su Al Jazeera Balkans i Kanal Sahar Balkan? Jer ako će im se urednička politika svoditi na to da isključivo “tuku kontru” jedni drugima, onda od tog posla nema vajde niti se u medijski svijet unose bilo kakve promjene na bolje.

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Srećom su Kinezi već kupili pola Hollywooda, pa će i filmovi postati objektivniji.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik