Ruski RT i iranski IRIB udružuju snage protiv dominacije zapadnih medija i cenzure

RT - IRIB suradnja
8 komentara

Iranski medijski servis IRIB poručuje kako medijska suradnja između Irana i Rusije predstavlja “učinkovit korak” prema eliminiranju dominacije zapadnih medija.

Peyman Yebeli, čelnik Službe za vanjske poslove Organizacije za radio i televiziju Irana (IRIB), osudio je u petak restriktivne mjere koje je Zapad nametnuo protiv iranskih i ruskih medija.

Na sastanku s Aleksejem Nikolovom, izvršnim direktorom tiskovne agencije Russia Today Yebeli je u ruskom glavnom gradu inzistirao na potrebi da Rusija i Iran intenziviraju svoju medijsku suradnju kako bi se suočili s takvim mjerama.

Saudijski Iran International emitira “istinu” iz Londona

Visoki dužnosnik medijske kuće IRIB, koja emitira na brojnim svjetskim jezicima, osudio je “dvostruke standarde” i “diskriminatornu politiku” koju regulatori zapadnih medija provode prema iranskoj mreži PressTV i zbog podrške anti-iranskom propagandnom kanalu Iran International koji emitira sa sjedištem u Londonu, glavnom gradu Velike Britanije.

Uzmimo samo primjer terorističkog napada tijekom vojne parade iranske vojske u jugozapadnom gradu Ahvazu 22. rujna 2018. godine, kada je ubijeno 24 osobe i ranjeno njih 60, uključujući djecu. Ubrzo nakon napada je Iran International sa sjedištem u Londonu dopustio glasnogovorniku terorističke skupine Al-Ahvaziya da izravno u eteru “opravda” svoj napad.

Zbog te situacije je britanski medijski regulator Ofcom u listopadu 2018. izvijestio kako istražuje Iran International zbog podrške terorističkom napadu u Iranu. Spomenimo i da je ovaj navodno iranski kanal u cijelosti financiran od Saudijske Arabije. Međutim, unatoč istrazi Ofcoma, do sada nije poduzeta nikakva akcija protiv spomenutog anti-iranskog medija.

Uz sve navedeno, britanski regulator Ofcom je 2012. godine ukinuo licencu za PressTV i zaprijetio je da će učiniti isto s televizijom RT.

Društvene mreže Facebook i Twitter su pod raznim izgovorima također nedavno intenzivirale “represiju, bolje rečeno cenzuru nad iranskim i ruskim internetskim stranicama i korisnicima.

Zbog toga su Iran i Rusija ojačale suradnju na polju medija. Potpisan je sporazum o suradnji između višejezičnog kanala RT i Službe za vanjske poslove Organizacije za radio i televiziju Irana (IRIB).

Riječ je o nedavnoj posjeti velikog izaslanstva televizijskog kanala Rusije RT iranskom IRIB-u, što je bila prilika za potpisivanje sporazuma o suradnji s inozemnom službom IRIB-a.

Sporazum je posljedica memoranduma o suradnji kojeg su IRIB i RT potpisali još u prosincu 2017. Njime se nastoje materijalizirati točke koje se u njemu spominju, što uključuje razmjenu iskustava, informacija, izvještaja, živih programa, dokumentarnih filmova i koprodukcija između RT kanala na engleskom, arapskom, španjolskom i francuskom jeziku i iranskih kanala HispanTV, PressTV, Al-Alam, Ifilm, internetskih stranica na francuskom, kanala SaharTV i Al-Kowsar.

“Cenzura je znak da smo na pravom putu”

Pritisnuti, sankcionirani i cenzurirani nekoliko puta u medijskom radu, IRIB i RT vjeruju da je to jasan znak da su na pravom putu i da su spremni suočiti se s prekidima, tražeći nove načine suočavanja s tom situacijom.

Suradnja s nezavisnim medijima je već postao učinkovit instrument za razbijanje medijskog monopola u svijetu. U tom smislu kanal RT i IRIB pokušavaju proširiti suradnju u svim područjima kako bi prenijeli prave vijesti koje drugi međunarodni mediji prešućuju.

PressTV

IRIBRT
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

GENIJALNO!!!!

Lucija
5 godine prije

Jučer na rt:
Ameri će davati hormone suprotnog spola ‘zbunjenoj’ djeci od 8 GODINA.
Davanje hormona, osim što uzrokuje probleme s rastom kostiju, i razvojem mozga, može uzrokovati srčani i moždani udar, a sigurno stvara – neplodnost.
Prije je bila granica 12 godina !
Roditelje se upozorava da je u komisiji koja dolazi na ovakve ideje manje od polovine liječnika, u slučaju da roditelji misle da ” lječnik zna najbolje”.

Lucija
5 godine prije

Strašno na što medijski prostor sliči…
Gomile bezveznih vijesti. Vijesti istog formata kao reklame.
Neznamo niti što se događa u susjedstvu: ovdje se na portal jave neki iz npr Slovenije – tom prigodom saznamo da je tamo – stanje isto.
Primitivci i glupani vire iz tv ekrana.
Naravno, takav je i potreban. Da ne bi, nedaj Bože izveo kakav zaključak, ili, o užasa, postavio političaru (isto takvom) kakvo pametno pitanje.
Kad ste zadnji put vidjeli nekoga ‘kalibra’ Rakićke, Latina ili Milića (bez obzira što mislili o posljednjem, nemože mu se poreći izuzetno znanje).

Dub Miroslav
5 godine prije

Da li iz te dvije države može doći nešto drukčije od onog sa zapada? velika večina medija je upregnuta u službu u dnevne politike i debelo cenzurirana, što cenzurom, što autocenzurom! Nama će se otvoriti uvid u “drugo mišljenje” i moći će mo donositi realnije zaključke no istinito izviješćivanje ja ne očekujem.

Teheranac
5 godine prije

Pejman Džebeli (Peyman Yebelli) je zapravo ime ovog iranskog zvaničnika …

Teheranac
5 godine prije

Samo da pojasnim HispanTV je na španskom, PressTV na engleskom, Al-Alam i Al Kowsar na arapskom, Ifilm na perzijskom, arapskom i engleskom, internetskih stranica na francuskom, kanal SaharTV na kurdskom (u dva narječja) iranskom azerskom, urdu i bosanskom jeziku.
Bosanska televizija je nedavno prerasla u Kanal SAHAR Balkan i u sklopu svog programa (za sada) ima program na bosanskom i albanskom jeziku.

nekoime
5 godine prije

Srećom su Kinezi već kupili pola Hollywooda, pa će i filmovi postati objektivniji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI