Ruski zastupnik izjavio da bi Rusija svoje nuklearno oružje trebala približiti Sjedinjenim Američkim Državama

Nuklearna bomba
26 komentara

Aleksej Žuravljov je sugerirao da bi Moskva trebala rasporediti projektile u “prijateljskim” zemljama kao što su Venezuela, Kuba i Nikaragva

Rusija bi trebala postaviti svoje nuklearno oružje u “prijateljske zemlje” u blizini SAD-a, kao odgovor na navodne planove Washingtona o premještanju njihovog vlastitog taktičkog oružja u Europu, predložio je zastupnik Aleksej Žuravljev. Njegovi su komentari uslijedili nakon što je The Telegraph u subotu izvijestio o tome da SAD planira rasporediti svoje nuklearno oružje u Ujedinjenom Kraljevstvu prvi put u 15 godina, kako bi se suprotstavilo navodno povećanoj prijetnji od Rusije. U objavi na Telegramu, Žuravljov, koji je prvi zamjenik predsjednika ruskog parlamentarnog odbora za obranu i čelnik stranke Rodina (Domovina), istaknuo je kako Velika Britanija ima vlastito nuklearno oružje, a da su SAD već rasporedile dio svog nuklearnog arsenala u nekoliko europskih zemalja blizu Rusije.

“Zato je malo vjerojatno da bi dodatno raspoređivanje nuklearnog oružja u Veliku Britaniju imalo učinak na vojno-politički krajolik”, pretpostavio je Žuravljov. Unatoč tome, političar je sugerirao da bi Moskva trebala razmotriti raspoređivanje vlastitog nuklearnog oružja bliže SAD-u i slanje u “prijateljske zemlje poput Kube, Venezuele i Nikaragve”.

Zhuravlev je ipak priznao da su oružani sustavi napravili veliki skok u godinama nakon Kubanske raketne krize 1962. “Ruske hipersonične rakete lansirane s našeg teritorija stigle bi do SAD-a brže od pod-zvučnih raketa lansiranih iz američkog podzemlja”, napisao je zastupnik. Također je istaknuo da Rusija ima strateško zrakoplovstvo, kao i golemi arsenal podmornica stacioniranih na nepoznatim lokacijama diljem svjetskih oceana. “Imamo načina kako odgovoriti  na bilo kakva uplitanja SAD-a i NATO-a”, rekao je Žuravljov.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova prethodno je upozorilo da će Moskva biti prisiljena poduzeti “kompenzacijske protumjere”, u slučaju povratka američkih bojevih glava u Veliku Britaniju. Rusija je također u više navrata optuživala Zapad za raspirivanje napetosti u Europi i navela kontinuirano širenje NATO-a prema istoku kao jedan od temeljnih uzroka sukoba u Ukrajini.

U međuvremenu, niz zapadnih dužnosnika, uključujući one iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Estonije, pa čak i predsjednika Vojnog odbora NATO-a, potakli su strahove od navodnog ruskog napada na Europu u sljedećih nekoliko godina i pozvali su zapadne vlade i građane na pripremu za veliki sukob s Moskvom. Rusija je, međutim, oštro zanijekala bilo kakve planove za invaziju na susjedne europske zemlje. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve tvrdnje “prijevarom”. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je naglasio da Moskva “nema interesa, u geopolitičkom, ekonomskom ili vojnom smislu voditi rat protiv NATO-a” i da bi umjesto toga radije željela poboljšati veze s blokom predvođenim SAD-om.

Aleksej ŽuravljovNuklearno oružjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
2 mjeseci prije

Američki napad na Iran kreće u tri talasa. Na udaru će biti i komandni brod i flota.
Očekuje se odobrenje Bajdena.

Ante
2 mjeseci prije

Šta su dosada čekali? Amer ima svoje oružje u Europi i nikada ga nije maknuo. Još novo postavljaju.

tuf
2 mjeseci prije

Žuravljov je spavao na satu pa je propustio sastanke ruske delegacije s kubanskima prije cca. godinu dana na kojima je zaključeno kako Kuba nema namjeru sudjelovati u postavljanju vojnih instalacija i širenju vojne suradnje. Obzirom da su u sporom procesu zatopljavanja odnosa s hegemonskim susjedom kubanske vlasti su otvoreno izrazile nevoljkost prema eskalaciji.
Venezuela se i dalje klacka zbog gospodarske situacije pa je zadnjih godinu dana skoro zatoplila odnose sa Zapadom uslijed perspektive skidanja sankcija i povećanja izvoza nafte. Skoro, jer ameri nisu odoljeli opet gurati nos u izbore i uvjetovati svoje nove pandane Guaido-u kako bi vremenom preuzeli kormilo.
Nikaragva ima odličnog predsjednika koji se, poput bivšeg venecuelanskog predsjednika Chaveza, ne ustručava glasno prozvati euroatlantske sociopate – ali to je država koja unatoč svojem otporu i dalje kao najvećeg trgovinskog partnera ima SAD (49% izvoza) što za jednu od najsiromašnijih južnoameričkih država nije stavka koju je lako kompenzirati.

Gad
2 mjeseci prije

Bilo bi vam još bolje rasporediti ga unutar esada.

tihobl
2 mjeseci prije

Ovaj pojma nema gdje ruske podmornice dezuraju.
Drzati bazu ne isplati se osim ako zemlja domacin ti nece placati troskove kao sto placaju Njemacka, Japan, J. Koreja i drugi.

Max
2 mjeseci prije

Strateški logično.

nessy
2 mjeseci prije

Izgleda da je svijet pun manijaka koji jedva cekaju razmjenu omiljenih igracaka.
Rusija nije prijetnja NATO-u, niti ima kapaciteta za to.

goran
2 mjeseci prije

tako je taktičke nuklearne postavit u venezuelu nikaragvu a pogotovo na kubu,pa da vidimo američka govna kako seru u gaće od straha

Zvone
2 mjeseci prije

Putin je jako sumljiv. Stalno preti amerima ali ništa konkretno ne poduzme. Isto je u ratu sa Ukrajinom. Prvo se u normalnom ratu uništi energetiku i vođe napadnute države a rusi se bore kao u WW1.

Darko
2 mjeseci prije

Evo Texas je prilika pa i Mexiko..

Red Dog
2 mjeseci prije

Naravno.
USA je bila nenadjebivo ostrvo. Sada imaju rusi Poseidone. Neka vrebaju, ako ne rade to vec, pri obalama USA u blizini ratnih luka.
Jenki seru, takticka nuklearna goes boom, i radiokativni cunami ulazi u luku i u grad. Osim sto ce biti unistena luka, ce mesto ostati radioaktivno da nema popravke.
Hoce li ameri pokrenuti sveobuhvatni nuklearni napad? Da ginu svi za grad-dva upotrebom taktickih nuklearnih?
Ne verujem.
Suzava se omca oko njih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI