Ruski znanstvenici osmislili, za arktičke uvjete, novo gorivo koje se ne smrzava

Vlak u snijegu
11 komentara

Znanstvenici sa Sveučilišta Tomsk Polytechnic (TPU) otkrili su način za proizvodnju arktičkog dizelskog goriva iz goriva zimskog razreda, a zimsko gorivo iz goriva za međusezonu. Učinak je postignut upotrebom teške frakcije dizela i kroz poboljšanja hladnog protoka.

Kreatori studije vjeruju kako će novi recepti za gorivo biti od velike praktične važnosti za zemlje koje razvijaju Arktik.

Rezultati studije objavljeni su u dvomjesečnom časopisu ”Oil&Gas Science and Technology – Revued’IFP Energies Nouvelles”.

Rad strojeva u zimskom i arktičkom okruženju zahtijeva upotrebu dizelskih goriva koje se ne smrzava na vrlo niskim temperaturama. Njihova proizvodnja postaje sve izazovnija svake godine, zbog iscrpljivanja rezervi lakih naftnih derivata, ali i uključenosti u preradu sve težih sirovina i frakcija, koja se dobivaju u postrojenjima za reciklažu naftnih derivata.

Prema riječima stručnjaka TPU-a, danas se aditivi ili pojačivači uglavnom koriste za proizvodnju raznih vrsta dizelskog goriva pogodnog za upotrebu zimi i na arktičkom području. Većina istraživačkih radova na ovom polju posvećena je sintezi novih, učinkovitijih aditiva.

Međutim, poznati su slučajevi kada aditivi, koji su se pokazali učinkovitim u laboratorijskim ispitivanjima, nemaju praktični učinak na gorivo u stvarnim uvjetima. To može dovesti do krajnje negativnih posljedica: nemogućnosti korištenja vozila i gašenja generatora koji rade na dizel.

Znanstvenici iz TPU-a načinili su studiju i pokazali izvedivost proširenja sirovinske baze proizvodnje dizelskog goriva, uključivanjem teških frakcija dizela i korištenjem sredstava za poboljšanje hladnog protoka. Kao rezultat toga, uveli su nove tehnike proizvodnje dizelskog goriva za uporabu u zimskim i arktičkim uvjetima.

“Otkrili smo da uključivanje male količine teške frakcije dizela povećava učinkovitost sredstva za poboljšanje hladnog protoka za 10 °C u smislu granične temperature za mogućnosti filtracije. Uključivanjem nepoželjne, u uobičajenom smislu, frakcije teškog dizela  s aditivom, možemo proizvesti gorivo za zimsku klasu iz jedne međusezone, dok iz zimskog goriva možemo proizvesti arktičko gorivo”, izjavila je Maria Kirgina, pomoćnik-profesor pri Odjelu za kemijski inženjering.

gorivoTomsk Polytechnic (TPU)
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
3 godine prije

Pitanje tehnicke prirode, kako se ponasa benzin i benzinski motori u istim uvjetima? Ima li smisla mijenjati infrastrukturu s obzirom na iscrpljivanje lakih derivata?

Dokurčilomi
3 godine prije

Odavno postoji i zove se votka. 🙂

Emiliano Zapata
3 godine prije

Prosli tjedan su radili ledolomac, sad vlak za zimu i niske temperature, dok nama ispiru mozak da se sve otapa i da cemo se podavit jer disemo previse…

Ad astra
3 godine prije

Gubljenje vremena i novca. Pa pitajte Amere kako oni rješavaju taj problem na Aljasci.

Kile
3 godine prije

Mislio sam već da je neki atomski vlak u pitanju, ne bi se čudio da i na tome delaju

Max
3 godine prije

Još Jedan Ruski uspjeh.

dulebg
3 godine prije

Rusi su pre par godina prikazali lokomotivu na plin. Dal’ je to ozbiljan projekat, ili samo zafrkancija – ne bih znao?

alex
3 godine prije

Izmislili toplu vodu. Kerozin se ne smrzava! Testirano u Afghanistanu na -42°C.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI