Živiničanin i ministar Nermin Džindić ima ogroman problem s logikom. Ramize Zmaje pomozi mu…

Nermin Džindić
18 komentara

Ministar Nermin Džindić, Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, objašnjava “neukim” Bosancima i Hercegovcima kako je gorivo u BiH najjeftinije u regiji, te iznosi “samo” 3,3 KM tj. 1,69 €. Međutim ministar ne odgovara zašto je toliko visoka cijena goriva iako cijena sirove nafte iznosi 118 dolara, koliko je iznosila u 2014. godine, kada je cijena goriva na benzinskim crpkama bila skoro duplo manja nego danas.

“Što se tiče cijena goriva, Vlada je već učinila puno odlukom o ograničavanju profita na prodaju nafte i naftnih derivata i ta odluka se pokazala kao možda najbolja u regionu jer i dalje imamo najbolje cijene nafte i naftnih derivata”, kaže Džindić.

Ministre, otvoreno priznajete da se vlada svojim odlukama igra cijenom goriva, jer da nije tako, cijena bi bila još 40-50 % niža nego je sada.

Idemo dalje s vašim izjavama. Kažete kako ste prije petnaestak dana obišli europske zemlje i da su cijene tamo značajno skuplje nego u Federaciji BiH, te Federacija BiH s entitetom Republika Srpska ima najbolju cijenu energenata od svih država u regionu.

Iskreno vjerujemo da niste svjesni što govorite, jer ako jeste treba vam hitna stručna pomoć. Zaposlenici u zapadnim zemljama zarađuju nekoliko puta više nego radnici u Bosni i Hercegovini. Kako onda možete uspoređivati cijene goriva u EU i BiH?

Na nagovor stranaca, već ste dizali cijene goriva i time oštetili bosansko-hercegovački poljoprivrednike, industriju i transportne firme.

Znate li da dizanjem cijena goriva tj. akciza na gorivo direktno povećavate cijenu usluga i roba proizvedenih u BiH. Jednostavnim riječima uništavate domaće gospodarstvo i postajete glavna “štetočina”. Veće cijene rada znače manji izvoz domaćih roba i otvaranje puta stranim robama.

Jeste li znali da su donedavno srbijanski prijevoznici prolazili kroz BiH jer je gorivo bilo jeftinije? Niste, jer ne razumijete zašto su to činili. Sada će tim istim prijevoznicima biti jeftiniji ići na Mađarsku koja ima veća muda od poslušničkih balkanskih država.

Ako ne vjerujete meni, pitajte vašeg sugrađanina i vozača Ramiza Begovića Zmaja iz Živinica. Vjerujte nam, on bi od vas bolje vodio ministarstvo kojem predsjedate.

cijenagorivoNermin DžindićRamiz Zmaj
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Isti kao i naši.

tihobl
1 godina prije

Steta trositi takav kadar kao sto je Ramiz Zmaj za tako nebitno mjesto.
Ja cu predloziti Zmaja od Sipova za Viskog Prestavnika u Britaniji. Razmiza Zmaja sam mislio za Visokog Prestavnika u Briselu, a Ljubu Kobasa u SAD.

U diplomatiji recioprocitet je zlatno pravilo.

Bosanac
1 godina prije

Sta će nam gorivo, umjesto toga ako ti auto ima 100 kw upregneš jedno 130+140 ovih jebivjetara od političara u zapregu i nek voze …kupis samo dobar bič umjesto mjenjača.

Skyteh
1 godina prije

Ja kao hrvat mogu potvrditi da su moji sunarodnjaci ista govna koja se kurče i misle da su “napredni”, a mrze i pljuju na srbe, bosance no nikako ne na švabe i ostale “naprednje” zapadnjake. Najpederskij narod i najljigaviji iz cijele exYu regije su upravo ovi moji hrvati. Busaju se da imaju svoju državu koju su “prodali” u manje od 20 godina švabima i ostaloj EU bagri. Komedija od zemlje i komedija od ljudi koji misle da su odjednom jako važni jer su u ljigavoj EU,

1 godina prije

kolega,nisi detaljnjije pratio komentare ovdje pa si otisao krivim putem..ovaj kojeg prozivas je bosanac na kvadrat.ne bih detaljnjije,stani na loptu..i skuzit ces sam.dusa ti je na mjestu..svako dobro.hvala.

LZN
1 godina prije

Lako ćemo…..

Змај од Змијања
1 godina prije

Зашто овај чланак неће промијенити ништа? Зато што је Босна, уосталом као и остале полу државе настале распадом Југославије, у зависном односно вазалном односу наспрам Њемачке. Босна је Њемачки протекторат да употријебим страни израз пошто је то данас опште прихваћено. Све је постављено тако да становништво не би могло појмовно да размишља. Захваљујући овако створеном стању обичан човјек не види да је роб већ сања како да постане још већим робом. Овај лик је добио улогу не зато што је мудар или паметан већ зато што је ограничен и послушан. Сваки политичар, свака странка, једнако у власти као и у супротстављеним табору је састављена од истих мутаваца крајње послушних који играју своје мале улоге за мало бољу плату од робовске. Да ли постоји излаз из ове пропасти од обмане? Да не постоји не бих писао ову примједбу. Излаз је у спознаји да смо поробљени. Само то нас може нагнати да… Čitaj više »

Pera Detlic
1 godina prije

Hiper inflacija je tumor monetarnog sistema, a novac krvotok ekonomije. Ubacuje se “virus” poskupljenja u srce i pluća ekonomije energetiku. Programirana glad i programirani kaos slijedi. Uklonit se iz zaraženog sistema tj. Izolirat se od njega. Litra pive skuplja od litre goriva. Narušavanje sustava vrijednosti vodi samo u otimačinu svega što goje posjeduju ili samo misle da posjeduju. Uskoro “dajem kraljevstvo za konja” i kopriva vrijednija od marihuane. Elitistička bagra puni već 30 godina goje i potomstvo neurotoksinima i kancerogenom genetikom abortirane djece, pilića krava, svinja, majmuna i miševa pomoću najveće civilizacijske stečevine igle. Goje nikako da vrisnu nedamo muda za majmunske bubrege. Okrutni i nemilosrdni kabalisti vladat će planetom digitaliziranih majmuna.

Fabijan
1 godina prije

Ne bih se složio da je gorivo preskupo! Da bih izašao na magistralni put sa sporednog čeka se min 5 min. To vozila predu bez prestanka! A ovi cestari dođu na sve da popizdiš! Krpaju rupe po mag.putovima u po dana! Kolone po 6-7 km na ovu cijenu goriva, visoke temerature, ekološka svijest i proizvodnja karbona koju planiraju naplačivati je ne da poludiš nego kopaš bunare po glavnim cestama! Gorivo je jeftino koliko i po čemu vozamo ( nema puta a da nije stradao najduže 50 m).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI