“Russiagate” je gotova priča – Trump želi “novi svjetski poredak” s Rusijom i Kinom

Rusija - SAD - Kina
64 komentara

Nakon što je dvogodišnja istraga američkog specijalnog istražitelja Roberta Muellera otkrila da ne postoji nikakve veze Trumpovog tima s Rusijom i da Moskva nije utjecala na izbor američkog predsjednika 2016. godine, Trump je izjavio kako su Sjedinjene Države mogle imati “dobar odnos” s Kinom i Rusijom, ali je afera “Russiagate” bacila zlokobno svjetlo na njegove namjere, negirajući takvu mogućnost. Donald Trump je ovo izjavio u intervjuu Fox News.

Opširan intervju je objavljen odmah nakon što se skandal “Russiagate” puknuo kao balon od sapunice.

Naposljetku, svijet je još uvijek ovdje. To jest, može postići sporazum između Kine, Rusije i Sjedinjenih Država ili ostati u sadašnjem kaosu uzrokovanom beskonačnim ratom i beskonačnim terorom, koji neokonzervativcima daju neograničenu moć.

Trumpov klimanje glavom, nakon završetka istrage koja je zadržala svijet u neizvjesnosti, otvara mogućnost suradnje. Hipotetsku, ali se ona ne može isključiti.

Naravno, neki europski novinari su uplašeni ovim razvojem, jer bi “novi poredak” pod Trumpom, kojeg bi dogovorile tri supersile, izolirao Europu.

Ovaj se argument koristio za napad na europske populiste, koji u ovom trenutku imao opasnu “obavještajnu suradnju s neprijateljem”. Na jednoj strani sa Steveom Bannonom, a na drugoj, iako ne tako otvorenu, s Putinovom Rusijom.

Ali ako se bolje pogleda, europska je zajednica rođena upravo s misijom premošćivanja Istoka i Zapada. Toliko da bi povijesni kompromis trebao pohvaliti misiju koja je pokrenula reformski proces u Sovjetskom Savezu i otvorila ga svijetu, što bi bio eufemizam za uništenje “sovjetskog carstva”, posljedično Rusije i brojnih postsovjetskih republika.

Nekoć je Europa bila u  središtu globalne geopolitike, a ubojstvo Alda Mora u Italiji je 1978. čak označilo početak nove ere u svijetu, ere dominacije neoliberalizma i neokonzervativaca, koji su ekonomsku i stratešku doktrinu ubrzo pretvorili u ideologiju. Ove snage su globalnu dominaciju uspostavile nakon napada 11. rujna 2001.

Danas se vraćamo na hipotetsko zatopljenje odnosa između Istoka i Zapada, čak i ako je svijet potpuno drugačiji. Tu je danas i Kina, koja je nekoć bila marginalna azijska zemlja. Tu su i Trump i Putin na čelu Sjedinjenih Država i Rusije, koji trenutno nisu u kontaktu, ali bi mogli biti lideri ovog opuštajućeg procesa.

Europa je suočena s novom perspektivom i prema nekima bi trebala biti bedem koji se suprotstavlja evoluciji, jer kritičari globalnog sporazuma Europu u tom procesu vide kao marginaliziranu silu.

Ali Trumpova izjava, iako od svega toga ne mora ispasti ništa, Europsku uniju vraća na kurs o kojem su govorili njezini utemeljitelji, da Europa bude most između udaljenih civilizacija i sila.

Ova nova perspektiva je zapravo stara. U njoj Europa uopće nije marginalna, već je obvezno raskrižje novih odnosa između Istoka i Zapada. Europa više ne bi bila klijentelistička tvorevina Sjedinjenih Država, već područje dijaloga prema trima različita smjera.

Naravno, morala bi ostati ujedinjena, ali reformirana s vraćanjem svojim demokratskim temeljima. Europska unija, ako treba postojati, mora biti zajednica suverenih i jednakopravnih naroda, odbacujući sadašnji elitistički zanos koji traži “više Europe” nego što je potrebno.

Puki “populizam”, bez jasne vanjskopolitičke vizije za budućnost, ovdje ne može odigrati nikakvu ulogu i postoji opasnost da se “novi svjetski poredak” na Starom kontinentu uspostavi kroz interakciju elita. To je realna opasnost.

Legitimne težnje europskih građana su već izdane, ali se Europa u svijet treba vratiti kao kolijevka demokracije, obzirom da ona pripada našem naslijeđu i demokracija je bogatstvo s kojim drugi narodi još uvijek eksperimentiraju i prilagođavaju svom civilizacijskom i kulturološkom okruženju.

Međutim, osim sukoba koji potresaju Europu, čiji će se ishod vidjeti na europskim izborima, ostaje da se vidi je li Trump iskren u namjeri da ide ka tom cilju. Ipak govorimo o jednoj izjavi u jednom intervjuu, iako nije isključeno da bi trump volio postići dogovor s Putinom i Xi Jinpingom o podjeli sfera utjecaja isključujući Europu. Za to postoje mnoge prepreke, možda čak u Moskvi i Pekingu, koji Europu još uvijek vide kao relevantnog globalnog aktera. Ali također postoje i mnoge sile koje izvana podržavaju ovu ideju.

Trump: “O Venezueli bi mogao pričati s Xijem i Putinom”

“Razgovarat ću s mnogim ljudima o Venezueli, u određenom trenutku možda čak i s predsjednikom Putinom i predsjednikom Kine Xi Jinpingom”, tako je u petak Donald Trump komentirao krizu koja potresa zemlju Latinske Amerike.

Nakon prethodne, ovo je značajna poruka predsjednika Sjedinjenih Država, jer ističe da mu je pozitivan ishod istrage o Rusiji dao novu slobodu djelovanja i manevriranja.

Prije bi jednostavno bio nesposoban za takvo što, jer bi odmah bio optužen da je u dosluhu s Rusima.

Nakon onoga što je rekao za Fox News, kada je rekao da su Sjedinjene Države mogle imati “velike odnose” s dvije globalne sile da nije bilo istrage, sada se prelazi na konkretna svjetska žarišta.

Trump ublažava dosadašnje oštre izjave, kao onu kojom je naredio Rusiji da povuče mali kontingent koji je poslan u Caracas u potporu Nicolasu Maduru, kojeg njegova administracija pokušava svrgnuti i postaviti na vlast samoproglašenog predsjednika Juana Guaidòa.

Nakon svega, što znači taj vremenski okvir, odnosno da će “u nekom trenutku” razgovarati s Putin i Xijem. Američka administracija je više puta izjavila da su “sve opcije na stolu”, što se odnosi i na mogućnost izravne intervencije u Venezueli.

Pa ipak, čini se da Trumpove riječi isključuju taj razvoj i sve je vidljivije otvaranje ka pregovaračkom rješenju krize. Čak i ovdje isključuje Europu i tvrdi kako izlaz treba tražiti s Pekingom i Moskvom, koji imaju velike interese u latinoameričkoj zemlji, štoviše, iste kao i Sjedinjene Države, a to je u ovom slučaju nafta.

S druge strane, venecuelanska kriza je postala globalna, što pokazuje podjela svijeta na pristaše Guaidoa i Madura. A globalna kriza zahtijeva globalno rješenje.

Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. U ovoj se krizi i mjestu Europe u svijetu postoje noge varijable, a mogućnost katastrofe u Venezueli je i dalje je visoka. S druge strane, Europa vanjsku politiku, zajedničku ili na razini nacionalnih vlada, ne može voditi iskazivanjem nezadovoljstva i ponašati se kao se uvrijeđena usidjelica. Ako je Trump, ojačan oslobađanjem optužbi za suradnju s Rusima, izbacio Europu iz jednadžbe, umjesto cmizdrenja, Washingtonu jasno treba poručiti da globalnog rješenja ne može biti bez suglasnosti europskih zemalja ili barem europskih sila. Konačno, takav stav će dobiti podršku Moskve i Pekinga, što će Europi biti od velike pomoći. Ako ne bude tako, krivnja sigurno neće biti na Trumpu, iako se još treba uvjeriti u njegovu iskrenosti. No, signal je više nego jasan.

Fox News / Il Giornale

Russiagate
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Trump si zamislja da je jos uvijek neki bitan faktor, ne shvaca da je zvijezda potamnjelog sjaja i da nikada vise nece biti netko koga Rusi i Kinezi uzimaju za relevantnog partnera.

Vladimir
5 godine prije

Izjave Trumpa nisu relevantne, Trmup kaze svasta i suprotno od toga. Vidjeti cemo na djelu.

Šok
5 godine prije

ovo je prevara
usa je jača ekonomski i vojno od rusije i
vojno i ekonomski od kine
zajedno rusja i kina mogu parirati usa
jako teško da je mogu pobijediti
usa ima i traži monopol nikako suradnju
ona ima još dosta rezerve da bi bila popustljiva prema kini i rusiji
prema tome prevara

Njonjo
5 godine prije

Svejedno je .
Ljudska rasa nece jos dugo.
Svaka civilaziazijacija tezi samounostenju.
Pojas i put za samodestrukciju je gotov.

Jole
5 godine prije

Problem je što kriminalne strukture duboke države neće odustati u provođenju konfrontacije jer dok imaju vanjskog neprijatelja.mogu biti sigurni da neće imati pobunu iznutra.Dovođenje Boltona,Abramsa i Pompea je zapravo stavljanje Trumpa pod kontrolu .Pregovori sa Sjevernom Korejom su propali jer su Bolton i Pompeo pritiskali Kima,suprotno željama Trumpa,što znači da on nije suveren u svojim odlukama.Isto se dogodilo i sa povlačenjem iz Sirije,koje je Trump najavio,a Bolton odjavio.Dakle,NEOCONI su odlučili da neće smijeniti Trumpa,ali će ga držati za jaja.Nije šija,nego vrat.

Lucija
5 godine prije

Eu može opstati samo kao ekonomska zajednica suverenih demokratskih država. Sve drugo je ne samo ‘sorosizam’ i uspostavljanje nwo, nego i uništenje Europe. I kao kolijevke demokracije i kolijevke bijele rase.

Tvrdim da su oni koje se naziva mitskim imenima počeli taj proces 1. svjetskim ratom.
Pazite očitu stvar: Austrougarska jest propala, ali je američki predsjednik Wilson nastavio istu agendu na Balkanu.

Laki Topalović
5 godine prije

Ahahahha, tek sad vidim one luzere iza Putina, Trumpa i Xija na naslovnoj,…. 🙂

Alen
5 godine prije

Evropa se bez problema moze uklopiti s istokom , i onako istok nije nikakva vojno sigurnosna prijetnja evropi a ekonomski imaju jako puno zajednickih interesa i sve moze jako dobro funkcionirati..
Evropa ne treba teziti nikakvim mostovima jer to vrijeme je proslo , i evropi nije potrebna ta uloga… Evropa na koju mislim je evropa bez cioamerickih lutaka u ekonomiji i politici , evropa za koju se valja ponovo boriti..
Jedini problem ovde je amerika i njeno propadanje..
Zamislimo svijet bez amerike i vidjecemo da sve stima bez ikakvih kalkulacija…

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Vidi ekipicu iza ove trojke.To je ono : ” slika govori hiljadu riječi”…Bravo redakcijo..Hahaha..

Laki Topalović
5 godine prije

EU kao EU, ako je prostor u kojem će predstavnici suverenih zemalja u korist svojih naroda razmjenjivati iskustva, braniti se, usuglašavati politike, ali samo glavni kurs o ključnim pitanjima, ne svaki klinac, onda ok, neka i bude nekakvo tijelo,. Ali Centralni komitet Europske komisije s Vrhovnim sovjetom Europskog parlamenta i velikim vođom Junckerom, uskoro Weberom, dajte molim vas. SSSR je barem imao vođu, Staljina, Hruščova, Brežnjeva, sve do Andropova, kako čitam jučer, ovi bijednici nemaju ni to, a odlučuju nam o svemu. Čak i koliko atoma vodika i kisika smije biti u litri vode.

eu kolonija
5 godine prije

europa je kolonija I njeno mišljenje nije bitno jer iza toga mišljenja ne stoju respektabilna vojna sila. trump je toga svjestan I zato je I ne pominje.

ps. ovo što amerikanci rade u vezi venezuele je ono što je u njihovo ime prije mjesec I više dana radio guaido tj. poziv na lešinarenje venezuele između usa, rusije I kine. europa bi u tome bila zastupljena preko amerike tj. amerikanci će ubirati vrhnje

Alen
5 godine prije

Da se amerika integrira u civilizaciju je naucna fantastika , takve imperije samo mogu propasti jer prenosa moci vise nece biti… Stafetu su svi iznosali i vise nema ko da je preuzme…

samo tako
5 godine prije

Trump shvača neminovnost evolucije od početka mandata, a što ne ide na ruku tzv. dubokoj državi, zapravo mafiji kamufliranoj u stotine “demkratski i liberalnih” kostima.
Europa ja sama od sebe napravila patuljka, nitko doli njene “elite”, nesposobne za išta osim laprdanja nije kriv

HEKPCT
5 godine prije

Odnose Rusije i SAD-a više nije moguće popraviti. To nema veze s dobrom voljom nego s tim da jednostavno više nema manevarskog prostora za kompromis. SAD su u svoju zonu utjecaja apsorbirale sve svjetske države osim Rusije, Kine, Indije, Irana i donekle Turske. Bilo kakava prepreka daljnjem širenju utjecaja SAD-a (znači na navedene zemlje) za SAD je neprihvatljiva. Druga stvar bi bila da su se održali nesvrstani, pa da sada taj plijen treba podijeliti između velesila. Ali plijena više nema jer su u ringu ostale samo velesile i tu kompromisa nema.

Ico
5 godine prije

Evropa s potkapacitiranim komedijašima tipa junckera, makarona, merkelice . . . šta tražiti u društvu državnika država USA, Kine i Rusije. EU političari nisu u stanju odlučiti da li će pušiti Putinu ili Trumpu.

Zax
5 godine prije

Treba primjetiti da je amerika anglosaska zemlja. Zasto je to vazno. Zadnja revolucija i slom drustva imali su u 17st kad je Cromwell odrubio glavu tadasnjem kralju i proglasio republiku. Ruski car koji je ukinuo kmetstvo je rekao da je reforme bolje provoditi odozgo nego da se one provode odozdo. Rusi nikad nisu naucili tu lekciju, zato im se dogodio oktobar i slom sssr-a. Anglosasi su zadnjih 400 godina uspjesno provodili reforme odozgo. Zato su najprije britanci a kasnije i amerikanci vladali svijetom i bili tako uspjesni. Britanski imperij je propao ali britanija nije. Amerika sadasnjom politikom ide u propast i bankrot. Cijeli sustav treba resetirati. Ocito je trump izabran za taj posao od dijela elite koja je shvatila da je sadasnji ekonomski i drustveni sustav stetan za samu ameriku i da je vodi u propast. Zato tolika hajka na trumpa iza koje stoji dio elite koja ne zeli promjene.… Čitaj više »

Amater
5 godine prije

Glumac …. kada je dobio po lampi ,sad bi pregovarao, naravno s figom u đepu …

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ne zeli to Trump, vec oni koji su ih sve postavili za vode tih zemalja. Netreba se niko bojati da ce EU ili bilo koji drugi djelic svijeta biti izuzet jer je njima cilj vladati svima, a puno je lakse kad imas jednu, svijetsku vladu… To vam je trik poput onog u piramidalnoj shemi u koju svi uvaljuju pare da kojim slucajem nebi propustili zaradu bez rada, a u kojoj svi na kraju gube sem onog na vrhu! Sto vise otezate ulazak, to ce ovce vise htjeti unutra!

Ivan
5 godine prije

Europskim državama bi bio korisniji savez s Rusijom nego sa SAD-om.

Aragorn
5 godine prije

bzvz pravite usporedbu o izolaciji Europe a sami znate da to nije moguce…Kina previse ulaze u Europu i zna da Americi nemoze vjerovat dok u Europi ne postoje United States of Europe,lako ce ih pridobit pojedinacno investicijama…europa je na raskrizju svjetova i nemoze biti zaobilazna.. svakako je i logicno i isplativije u svemu tome ostaviti se Amerike nego Europe,uostalom,vidimo di se Kineski juan ulaze…Amerikanci su previse ovisni o cionistima sto mozemo vidit iz zadnjih mijesec dana,tako da sumnjam Kinezi da zele imat posla s prljavim bankarima i drzavom kojom upravlja druga drzava…

miki iz USA
5 godine prije

Nazalost sada se celi svet mora sa strepnjom gledati u buducnost, da general Paton poslije zavrsetka rata nije nesretno stradao pod navodnicima, ida su ga poslusali 1945 mi se ne bi morali brinuti kao danas 74 godine
poslije II svetskog rata.,o golom zivotuu,samo koliko je Rusiji pobijeno ljudi, i u ostalim satelitskim drzavama
pod razno raznim komunistickim vodjama ukljucujuci i vama svima na ovom portalu neprezaljene jugoslavije
koju zelite oziviti kad tad da bi srbi mogli imati jedinu zemlju i da svi nesrbi moraju rintati dok oni sami lencare
kako su to cinili 50 godina prije raspadajugoslavije grobnice naroda

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI