Muellerovo svjedočenje u Kongresu o “Russiagate-u”

Robert Mueller
5 komentara

Oni koji su nekako propustili “Russiagate” izvještaj  sada mogu vidjeti adaptaciju filma, svjedočenje bivšeg specijalnog odvjetnika Roberta Muellera pred dva kongresna odbora.

Mueller se danas trebao pojaviti pred sudskim i obavještajnim povjerenstvima, i to četiri mjeseca nakon što je zaključio svoju istragu o tvrdnjama demokrata da je Donald Trump bio “u dosluhu” s Rusijom tijekom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine. Mueller nije uspio pronaći nikakav dokaz koji bi potkrijepio tu tvrdnju.

Demokrati, koji su svoje nade polagali u Muellera da bi mogao prisiliti Trumpa da izađe iz Ovalnog ureda, brzo su od razočaranja došli do gnjeva, tvrdeći da je njegovo izvješće od 448 stranica, objavljeno sredinom travnja, dokazalo da se predsjednik upustio u opstrukciju pravde.

Mueller je u početku oklijevao svjedočiti, rekavši novinarima krajem svibnja da je izvještaj sam po sebi razumljiv i da mu nema što dodati.

“Te smo riječi odabrali pažljivo, a rad govori sam za sebe. Izvješće je moje svjedočenje.”

Prvobitno je trebao svjedočiti 17. srpnja, ali je to odgođeno za tjedan dana.

Očekuje se da će republikanci ispitivati Muellera zbog podrijetla njegove istrage. Također će se dotaći uloge bivših djelatnika FBI-a, Petera Strzoka i Lise Page, poznatih po zloglasnim anti-trump tekstovima razmijenjenim tijekom njihove izvanbračne afere, te uloge “dosjea” koje je sastavio britanski špijun Christopher Steele.

Demokrati, s druge strane, namjeravaju iscijediti sve informacije iz saslušanja radi maksimalnog publiciteta, objavljivati ključne trenutke na Twitteru s unaprijed pripremljenim hashtagovima i pročitati slavne osobe iz izvješća posebnog savjetnika, sve u nastojanju da oslikaju Trumpa kao prijetnju “našoj demokraciji”.

Strategija stranke opisana je u memorandumu na šest stranica kojeg je napisala Nancy Pelosi. Ona je udvostručila tvrdnje koje je Clintonina kampanja prvi put iznijela u srpnju 2016. godine.

“Muellerovo izvješće otkrilo je istinu koja stoji iza jednog od najozbiljnijih napada na našu demokraciju, u našoj povijesti”, navodi se u dopisu, dodajući kako su “Rusi vodili sveobuhvatan, sustavan napad na izbore 2016. godine u korist Donalda Trumpa.”

Pelosi je obećala kako će demokrati “istražiti, parničiti, donijeti zakone” u obranu “našeg svetog Ustava”. Međutim, nije spominjala riječ “opoziv”. Iako je sve veći broj demokrata željno skočio na noge zbog Mueller-ovog izvješća, koji je izašao prošlog tjedna, iz njega je proizašlo samo glasovanje o prijedlogu za opoziv. No, ono je bilo neuspješno.

Mueller možda nije uspio ostvariti cilj, ali mediji i političari koji guraju “Russiagate” zavjere jednostavno nemaju izbora nego i dalje nastaviti kako su započeli.

Predsjednički izbori u SADRussiagate
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Od “Russiagatea nema ništa . Kad bi bilo ikakvih dokaza Trump bi bio smjenjen i optužen za veleizdaju.

tuf
4 godine prije

“Muellerovo izvješće otkrilo je istinu koja stoji iza jednog od najozbiljnijih napada na našu demokraciju, u našoj povijesti” – alo, ohladite malo. Rusi su na sponzorirane objave socijalnih mreža potrošili 50-60 tisuća dolara, od čega je većina objava bila poslije izbora i ticala se kojekakvih tema koje se mogu a i ne moraju dovoditi u vezu s izborima (npr. rasni problemi koji nisu novost, niti isključivo izborna tema). Američka izborna kampanja (preciznije, budžet Clinton+Trump) iznosila je skoro 2 milijarde dolara. Ako je najozbiljniji napad na američku demokraciju rusko objavljivanje poruka na Twitteru i Facebooku, onda se treba upitati da li oni koji to tvrde su pravi izbor prijetnje demokraciji, jer alternativno se njihova histerija može jedino objasniti kroničnom ludošću koja zahtijeva hospitalizaciju. Daleko veća “prijetnja demokraciji” dolazila je iz smjera Cambridge Analytice te antidemokratskih postupaka Hillary Clinton, koja je onemogućila izbornu utrku svojem protukandidatu iz demokratske stranke. O novcu potrošenom… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI