Russiagate se vraća na pravni fakultet: Robert Mueller držat će specijalni kurs o svojoj istrazi na prestižnom univerzitetu

Robert S. Mueller III
4 komentara

Pravni fakultet Univerziteta u Virginiji objavio je da će bivši specijalni savjetnik Robert Mueller i tri pomoćnika držati šestonedeljni kurs o njihovoj istrazi Russiagate o bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Kratki kurs pod nazivom „Mueller izvještaj i uloga specijalnog savjeta“ najavljen je u srijedu. Sponzoriše ga Karsh centar za pravo i demokratiju, neprofitna organizacija sa sjedištem na pravnom fakultetu čija je misija „promovisanje razumijevanja i uvažavanja principa i praksi neophodnih za dobro funkcionisanje pluralističke demokratije“.

“Imao sam sreću da pohađam pravni fakultet UVA nakon služenja u marinskom korpusu i srećan sam što se sada tamo vraćam”, citiran je Mueller. „Radujem se interakciji sa studentima ove jeseni.“

76-godišnjak će voditi „bar jednu“ grupu, rekao je univerzitet, ali glavninu posla obavit će Aaron Zebley, UVA student takođe. Zebleyu će pomagati Jim Kuarles i Andrew Goldstein, koji je takođe služio u Muellerovom specijalnom timu savjetnika.

Prema navodima škole, kurs će obuhvatiti istragu hronološki, počev od Muellerovog imenovanja za specijalnog branioca u maju 2017. Ostale sesije će biti usredsređene na odnose sa Kongresom i Ministarstvom pravde, istragu Bijele kuće, pa čak i tužilaštvo Rogera Stonea, bivšeg Trumpovog saradnika osuđenog zbog laganja Kongresu o svojim vezama sa WikiLeaksom. Sam Stone je kategorično negirao da je bio u dosluhu sa stranicom prije objavljivanja e-maila Clinton kampanje.

Najava je podigla neke obrve u političkoj desnici, koja je to doživjela kao još jednu nagradu FBI, DOJ i obavještajnim službenicima koji su iz ničega stvorili Russiagate i godinama to koristili da potkopaju Trumpovo predsjedništvo. Demokrate su koristile Muellerovu istragu kao srebrni metak koji će svrgnuti Trumpa i dokazati „rusko miješanje“ na izborima 2016. godine, ali su na kraju ostali razočarani njegovim konačnim izvještajem, u kojem nije pronašao tajni dogovor i odbio je da optuži predsjednika za ometanje pravde.

Sam Mueller pružio je najmanju pomoć istrazi svojim mrmljanjem i nepovezanim svjedočenjem pred Domom u julu 2019. U roku od nekoliko nedjelja narativ „Russiagate“ nestao je i zaboravljen je, jer su demokrate umjesto toga pokušale da opozovu Trumpa zbog pomoći Ukrajini.

Prije nego što je postao specijalni savjetnik sa kultnim statusom među demokratama, Mueller je vodio FBI od 2001. do 2013. godine, u najdužem mandatu na toj funkciji od J. Edgara Hoovera. Zamijenio ga je James Comey, kojeg je otpustio Trump u maju 2017. što je ubrzalo istragu.

Comey je zapravo rekao Kongresu 2017. da je svoje navodno privatne memorandume o razgovorima s Trumpom pustio u štampu nakon što je dobio otkaz, kako bi iznudio imenovanje posebnog savjetnika. Muellera je imenovao zamjenik državnog tužioca Rod Rosenstein – koji je sam preporučio Comeyjevo uklanjanje – izuzećem državnog tužioca Jeffa Sessionsa zaduženog za sve istrage Trumpove kampanje.

Univerzitet Virginia u Charlottesvilleu osnovao je 1819. godine bivši američki predsjednik Thomas Jefferson. Njegova pravna škola je druga najstarija kompanija koja kontinuirano posluje u SAD. Karsh centar je osnovan 2018. godine, putem bespovratnih sredstava od 50 miliona dolara od bivših studenata Brucea i Marthe Karsh, koji su raskošno donirali kampanju Hillary Clinton prije dvije godine.

Robert MuellerRussiagateUniverzitet u Virginiji
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mosha
2 godine prije

vidimo mi te silne škole ….nočas ka je puklo u Čačku osjetilo se u južnoj Hrvatskoj,ko da se neko autom zabio ?

piždro
2 godine prije

navodno ovaj tip je sin visokog njem. oficira, po fulfordu i co. sad jel istina..

2 godine prije zadnji put uredio piždro
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI