SAD i EU se pripremaju za “ratove koji će izbiti zbog vode”

Suzanne Schmeier
75 komentara

Američko-europsko partnerstvo “Voda, mir i sigurnost” (WPS) osmišljeno je kako bi se identificirala potencijalno opasna područja i spriječilo nasilje, izjavila je koordinatorica partnerstva Suzanne Schmeier.

Prije nekoliko godina je Pentagon objavio izvješće koje predviđa sukobe zbog nedostatka pitke vode. Ove godine je stvoreno partnerstvo “Voda, mir i sigurnost” u kojem su sudjelovali predstavnici Sjedinjenih Država i Europske unije. Suzanne Schmeier je napomenula da bi nedostatak vode mogao biti razlog pojavljivanja novih “vrućih točaka” na karti svijeta, piše  NBC.

Izrazila je mišljenje da je vodni faktor utjecao na izbijanje “građanskoga rata” u Siriji, kako ovaj sukob naziva Suzanne Schmeier, kao i na pojavu terorističkih skupina oko jezera Čad, posebno ukazujući na terorističku skupinu Boko Haram.

Koordinatorica zajedničkog američko-europskog projekta WPS je rekla da će se razviti sustav za praćenje stanja u tim područjima, za analizu hidroloških informacija i satelitskih snimaka, te procjenu rizika nedostatka pristupa vodi.

Prijetnje izbijanja sukoba zbog vode će se pratiti i putem medijskih izvješća na više od 100 jezika, a profesor Međunarodnog instituta za studije o vodi Micha Werner naglasio je važnost predviđanja suša koje bi države mogle koštati milijarde dolara.

Profesor Werner tvrdi da bi sljedeće godine jug Afrike, Australija i većina zemalja Južne Amerike mogle biti pogođene sušom.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca je u vojnim krugovima bilo rasprava o mogućnosti napada na Sjedinjene Države uz pomoć divovskih tsunamija, što je stara ideja akademika i nobelovca Saharova, koji je postao popularan u tadašnjoj zapadnoj Europi kao sovjetski disident i borac za ljudska prava, iako su ga admirali u Sovjetskom Savezu zbog ovog prijedloga nazvali “inženjerom smrti” i obustavili sve njegove projekte, koji su, prema zamisli Saharova, za nekoliko minuta uništili sve gradove i živote ljudi na istočnoj američkoj obali.

Kontraadmiral Peter Fomič Fomin, koji je sa Saharovom raspravljao o projektu, bio šokiran pri pomisli kakvo bi krvoproliće uzrokovalo ovo oružje i zaustavio je istraživanja Andreja Saharova u sovjetskom Ministarstvu obrane.

NBC News

Andrej Saharov: Kako je “inženjer smrti” postao nobelovac i borac za ljudska prava

Ratvoda
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Napokon jedan članak na tragu budaleštine, dodao bih još i hranu kao jednak razlog za ratove….

Šok
5 godine prije

Stvari sa vodom su jednostavne,
onaj tko ima energiju ima i vodu.

anti-sistem
5 godine prije

Šire strah među narodom. Vode ima,ali joj “oni” određuju cijenu koda su je oni stvorili pa zato sirotinja iz Afrike umire od žeđi i nečistoće. A u Latinskoj Americi korporacije kupuju izvore vode pa je poskupe za 400%. Najbolji primjeri su Paragvaj i Argentina.

Milanče
5 godine prije

Sve to ima za cilj sirenja straha ,panike kod građana a u stvari ratovi bi s emogli voditi radi puno drugaicjih stvari.Svaki rat reziraju globalisti,nema sanse da se bilo koji rat relaizira a d au tome nestoje globalisti.Postoji istonco krilo globalista koja ima za cilj realiziranje sukoba a onda s epojavljuje zapando krilo,koje sve to stabilizira i vrsi preformaciju pojedinim drzavama,podrucjima gdje s eratni sukobi vodili,primjer tome je 2.svjetski rat itd..Globalisti planiraju u buducnosti da se na planeti zemlje reducira broj stanovnika na 1,5 milijardi.Dali ceu tome uspijeti,bumo vidjeli,plan je dugorocni,mislim da mnogi nas u tom sistemu nece sudjelovati.

eu kolonija
5 godine prije

vladimir putin a kada je čuo da zapadne tvrtke prodaju flaširanu vodu za 1$ po litri u africi ponudio je afričkim liderima da se izgrade cjevovodi od bajkalskog jezera u rusiji do afrike. rusija ima najveće rezerve pitke vode na svijetu a bajkalsko jezero je najveći rezervoar pitke vode u svijetu.

shumadinac
5 godine prije

Ne znam zašto je ovaj deo o cunamiju ubačen, ne uklapa se u ono iznad ali me interesuje ako iko stručan čita ovo da li može da objasni:
efekat nuklearne eksplozije na atmosferu nam je poznat, dobro je objašnjen i u filmovima i dokumentarnim programima. Ali eksplozije pod vodom nisu tako dobro obrađene. Voda je dosta dobar amortizer i može da u velikoj meri apsorbuje udarnu snagu eksplozije. Cunami nastaje usled geoloških pokreta koji su nezamislive snage u odnosu na snagu nuklearne eksplozije. Zemljotresi, vulkanske erupcije nisu baš retke pojave a opet nismo videli talase od 50 ili-koliko-već metara. Da li je moguće da jedna nuklearna eksplozija oslobodi veću udarnu snagu nego bilo koji drugi zemljotres u poznatoj istoriji?

ad astra
5 godine prije

Super članak. Rat zbog vode, to. Nikada zbog energije. Samo tu je jedan problemčić. Da li netko zna što piju mornari na nuklearnim podmornicama koje su 6 mijeseci pod morem, što piju astronauti u svemirskim postajama? Vjerojatno desaliniziranu odnosno recikliranu vodu, a za to je potrebna energija. I na kraju, rat zbog pitke vode da ali na lokalnoj razini ili bolje rečeno na plemenskoj razini. Da je netko kazao zbog hrane, mogu prihvatiti uz veliku ogradu. Svakim danom je sve više stanovnika, a resursi su ograničeni.

PPP
5 godine prije

Voda je neuništiva molekula i zapadne priče o nestašici su samo priče. 70% površine našeg Planeta je pod vodom. Energija je glavni faktor. Voda, zbog dva atoma vodika, je najveći izvor energije. Pitka voda nikada neće biti problem u budućnosti. Iz gradskog vodovoda samo 1,5% vode se koristi za piće. Ispod Sahare i sjeverne Afrike imamo vode u izobilju. Libija je to znala i nastojala iskoristiti, ali joj nisu dozvolili. Nove tehnologije omogućavaju prikupljanje čiste vode čak i iz zraka. Nedavno sam vidio kako stroj za obradu čvrstog i polu čvrstog otpada od slane vode pravi pitku vodu. 1000 litara slane vode za 30 minuta postaje pitka voda. U stroj možemo stavit i tečni otrov, on će ga u roku 30 minuta učiniti pitkim i bezopasnim. Nešto slično imamo i u prirodi koja se potrudila da se isparavanjem i padanjem kiša voda filtrira i čisti, a u isto vrijeme prenosi… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Prije bih rekao da oni pripremaju ratove, u kojima će onda intervenirati, a onda će reći da su izbili zbog suše.

Laki Topalović
5 godine prije

Evo, Saudijci više od 5000 000 kubika dnevno desaliniziraju, imaju zanimljive grafike i cijene https://www.advisian.com/en-gb/global-perspectives/the-cost-of-desalination

ShaCkaL
5 godine prije

Molim Logicno da pokrije malo proteste u Beogradu i Banjaluci. povezani su sigurno i usmjereni na rušenje vladajući struktura..

Weteran
5 godine prije

Prema ozbiljnim analizama, jedine Tri zemlje koje u bliskoj budućnosti nemaju i neće imati problema sa Pitkom vodom su Kanada, Brazil i Rusija. Pitka voda: Vidim da neko ovde ima problem u spoznaji termina “Pitka voda” i onda matematički pretvara morsku vodu u Pitku?! Gajene životinje, Procesna-prehrambena industrija (uljare, klanice, šećerane, konditori, mlekare, pekare, …) i mnoge druge grane industrije koriste pitku vodu u procesu proizvodnje. Dubaji i Katar su nakrcani industrijskim postrojenjima? Evo vam matematika: Navodnjavanje poljoprivrednih površina!? Jedan hektar intenzivne proizvodnje traži cca 1.000 mm vode. Jedan mm vode po metru kvadratnom iznosi Jedna litra H2O. 1 m2 = 1 litra h20 hektar = 10.000 m2 … Za dalje, uzmite digitron ….. Voda za navodnjavanje mora biti odgovarajuća, inače dolazi do degradacije-propadanja obradivog tla. Bahrein i Abu Dabi navodnjavaju desetine hiljada hektara ? 🙂 Znači: Nema dovoljno pitke vode, ili nije pravilno raspoređena! Ratova za vodu je bilo,… Čitaj više »

Zare
5 godine prije

Ratovi u EU ce izbit zbog multikulti politike Brisela, ne danas al za jedno 50 god. sigurno. Ovi Arapi, Turci itd. nece da se prilagode, a bijeli narod evrope to nece vise, pa i nece moci dugo da tolerira.

Parip
5 godine prije

Ma dajte ljudi..slana voda koju pretvore u pitku vodu nemoze se mjerit sa nasom vodom koja procuri kroz dinarski kras i krs

nekoime
5 godine prije

Već vidim Junkersa, Stazića i Šeksa u prvim borbenim redovima.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ima vode dovoljno za sve. Bilo bi je i vise da je niste po planu i programu onecistili…Vama odgovara da medusobno ratujemo kako nebi primjetili da nas drzite robovima!

josip b t
5 godine prije

Pozdrav ,pogledajte kanadski film H2o mislim da se tako zove stariji je .Opcenito je radnja kako Amerikanci oce ukrast vodu od kanađana i sve ce biti jasno ali to dolazi polako vjerovali ili ne?

VasilisaPremudra
5 godine prije

Mda. Sukobi se vode zbog vode, zedni se preko vode prevode, vode se na svoju vodenicu navode, preko vode do slobode…samo se us*anom do potoka ne dade. Dakle…neupitan je znacaj vode za opstanak covjecanstva (i naravno ne samo covjecanstva) cime ujedno ista dobiva znacaj/potencijal kao izvor moci-zarade/sredstvo manipulacije/ucjene/orudje pa i oruzje/da ne nabrajam… Lokalnih primjera hrpimice: Sarajlije iz ratnog Sarajeva nazalost dobro znaju sta znaci voda odnosno nedostatak iste… Vevcani i Struga imaju iskustva s “vodenim sukobima”… Balkan posjeduje veliko vodeno bogatsvo, podcijenjeno do nebrige i to u svim slojevima i strukturama…od seljaka koji u bunar pitke vode baci “pokvareni” traktorski akumulator, preko gradjana koji pokvarenu perilicu/ pa cak i automobil skotrlja u obliznju rijeku, pa do onih na poziciji koji rasprodaju vodoopskrbne zone strancima…Elem, nemar i javasluk koji ce kadtad doci na naplatu, i ne bi bilo zgorega pozabaviti se vodom i vodnim resursima barem malkice savjesnije i odgovornije…dok… Čitaj više »

Splitexpress
5 godine prije

Na svijetu ima mnogo vise vode nego kopna,istini za volju slane ali vode?Ruski par fizičara koji su dobili Nobela za fiziku 2010 za materijal koji su nazvali “grafen” nudi rješenje,on je jednostavno sito kroz koji se propusta morska vođa,zaustavlja molekule soli a prolazi čista voda?Voda uglavnom ne može biti problem?

njonjo
5 godine prije

Pogrešan naslov. USA I “saveznici” već dugo rade na tome i poprilično su uspjeli “otkupom prava na eksploataciju” ( koncesije), a tamo đe to ne iđe pogurati će oružanom silom. Pa, Bože moj, valjda je već mnogima jasno da je svijet prenapučen, a ipak se zna kome je Bog prvom stvorio bradu i tko ima pravo prvi omastiti brk. Svakako ne Masai i Bušmani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI