fbpx

SAD i EU se pripremaju za “ratove koji će izbiti zbog vode”

Suzanne Schmeier

Američko-europsko partnerstvo “Voda, mir i sigurnost” (WPS) osmišljeno je kako bi se identificirala potencijalno opasna područja i spriječilo nasilje, izjavila je koordinatorica partnerstva Suzanne Schmeier.

Prije nekoliko godina je Pentagon objavio izvješće koje predviđa sukobe zbog nedostatka pitke vode. Ove godine je stvoreno partnerstvo “Voda, mir i sigurnost” u kojem su sudjelovali predstavnici Sjedinjenih Država i Europske unije. Suzanne Schmeier je napomenula da bi nedostatak vode mogao biti razlog pojavljivanja novih “vrućih točaka” na karti svijeta, piše  NBC.

Izrazila je mišljenje da je vodni faktor utjecao na izbijanje “građanskoga rata” u Siriji, kako ovaj sukob naziva Suzanne Schmeier, kao i na pojavu terorističkih skupina oko jezera Čad, posebno ukazujući na terorističku skupinu Boko Haram.

Koordinatorica zajedničkog američko-europskog projekta WPS je rekla da će se razviti sustav za praćenje stanja u tim područjima, za analizu hidroloških informacija i satelitskih snimaka, te procjenu rizika nedostatka pristupa vodi.

Prijetnje izbijanja sukoba zbog vode će se pratiti i putem medijskih izvješća na više od 100 jezika, a profesor Međunarodnog instituta za studije o vodi Micha Werner naglasio je važnost predviđanja suša koje bi države mogle koštati milijarde dolara.

Profesor Werner tvrdi da bi sljedeće godine jug Afrike, Australija i većina zemalja Južne Amerike mogle biti pogođene sušom.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca je u vojnim krugovima bilo rasprava o mogućnosti napada na Sjedinjene Države uz pomoć divovskih tsunamija, što je stara ideja akademika i nobelovca Saharova, koji je postao popularan u tadašnjoj zapadnoj Europi kao sovjetski disident i borac za ljudska prava, iako su ga admirali u Sovjetskom Savezu zbog ovog prijedloga nazvali “inženjerom smrti” i obustavili sve njegove projekte, koji su, prema zamisli Saharova, za nekoliko minuta uništili sve gradove i živote ljudi na istočnoj američkoj obali.

Kontraadmiral Peter Fomič Fomin, koji je sa Saharovom raspravljao o projektu, bio šokiran pri pomisli kakvo bi krvoproliće uzrokovalo ovo oružje i zaustavio je istraživanja Andreja Saharova u sovjetskom Ministarstvu obrane.

NBC News

Andrej Saharov: Kako je “inženjer smrti” postao nobelovac i borac za ljudska prava

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
79 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Napokon jedan članak na tragu budaleštine, dodao bih još i hranu kao jednak razlog za ratove….

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

bitno je nečim opravdati pranje novca dok u isto vrijeme u europskoj uniji imaš 20% mladih bez posla I prihoda za život a u istočnoj europi imaš i gladnih dok u americi imaš 10% siromašnih minimalno

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Rat zbog vode i hrane će biti prijeko nužan, ko će se u taj rat ugraditi a ko ne mislim da nije presudno da se ti ratovi započnu.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Siniša@O Bože mili, pa daj šuti ako već nemaš ništa pametno za reć.
Naredni (konvencionalni) rat, ako se bude vodio, vodit će se zbog vode, a ne nafte.
Zbog čega se korporacije satraše vodu izbciti s područja “državne svojine”, javnog dobra i osnovnih ljudskih prava?
http://manager.ba/anti-manager/eu-voda-više-nije-osnovno-ljudsko-pravo-i-vlasništvo

Bliski Istok nije interesantan samo zbog nafte, ispod svakog od bazena nafte, nalaze se prirodni bazeni sa vodom.
Jesi li čuo za Great man made river??
https://www.britannica.com/topic/Great-Man-Made-River, to je bilo prvo što su gađali kad su ih napali, a upravo taj projekat koji je Gadafi započeo je još jedan od razloga zbog čega je smaknut.

Ljudi, daj se informirajte, prije nego što otvorite usta.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A šta sam ja rekao, gdje sam spominjao naftu?
I da ti dodam…govorili su da je Sibir najveća rezerva pitke vode.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Spomijao si GLUPOSTI oko “rata zbog vode”.
Ako ti ni to nije dovoljno, pogledaj film The big short i pogledaj u koje dionice ulaže najbitniji lik filma.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ne kontam, jesam li rekao da je tvrdnja rata zbog vode glupost ili je glupost što tvrdim da je rat zbog vode i hrane zbilja činjenica?
Naravno….pod budaleštinom smatram rat ili bilo kakv sukob.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Tako je!Satelitski snimak moga frižidera pokazuje da nema u njemu bitnog prehrambenog artikla,a to je pivo.Na pomolu je rat.Moja druga polovica,u ovom slučaju neprijateljska strana,izjavljuje da sam ja kriv za to stanje i da sam nemilice trošio a i potrošio sve rezerve.Ja sa svoje strane tvrdim da je to bilo u interesu cijelog čovječanstva i molim je da,radi mira u svijetu ode po par piva,tu blizu,preko cesteAko bude kooperativna,možda ju predložim za Nobelovu.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Hahahahah, BRAVO

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Zapy,ne BRAVO.Žuja a može i Zaječarsko,Union,Nikšićko..?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@jezevakucica
Naježio sam se.
Zbog Tvojih patnji.
I što misliš na dobrobit čovječanstva.
U tim teškim trenutcima.
🙂 + ko kuća.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

o n……v D,zajedno smo jači! Kupaj se u sreći i ne dao Bog da te netko u tome spriječi!!!

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Stvari sa vodom su jednostavne,
onaj tko ima energiju ima i vodu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Moć i energija nisu isto.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Voda sama po sebi nije problem, problem nastaje kada izvore i distribuciju vode uzmu privatnici u svoje ruke, voda je i treba ostati javno dobro

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Čini mi se KokaKola je jedan od najvećih “vlasnika”.

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Nisu isto, ali ko ima energiju taj obično ima i silu. Energija je BOG, bez nje nema ničega, pa ni moći.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Hm….i mi imamo potenciju za energiju ali nemamo moći da bilo šta zadržimo u svojim rukama. Rusija ima “tu” moć samo je pitanje stanja Ruske svijesti.

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Na čemu bazirat moć ako ne posjedujemo energiju? Imamo potencijalnu, ali smo nečim ograničeni da je pretočimo u kinetičku. A kinetička energija je Bog, jer je u funkciji.

Motorista
Gost
Motorista
1 godina prije

???

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Sapun i voda,dobitna kombinacija ako sapun padne na pod.

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

A može i obrnuto. Onaj ko ima vodu ima energiju, npr električnu.

anti-sistem
Gost
anti-sistem
1 godina prije

Šire strah među narodom. Vode ima,ali joj “oni” određuju cijenu koda su je oni stvorili pa zato sirotinja iz Afrike umire od žeđi i nečistoće. A u Latinskoj Americi korporacije kupuju izvore vode pa je poskupe za 400%. Najbolji primjeri su Paragvaj i Argentina.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Prije 20 krenuli su price o ratovima zbog globalnog zagrijavanja. I dan dans se moze cuti da je “revolucija” u Siriji izbila zbog globalnog zagrijavanja. Sad iz nekog razloga vise ne pominju globalno zagrijavanje vec koriste izraz klimatske promjene i najavljuju susu i ratove oko vode.

anti-sistem
Gost
anti-sistem
1 godina prije

Da,sjećam se kad su na TV-u još prije godinu-dvi često ponavljali te priče o ratovima zbog vode,zagrijavanja… Misle da je narod toliko glup da ne zna tehnologiju koja može stvorit pitku vodu iz slane i čak iz zraka.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Izrael i Arapi nemaju vode, ali imaju novca za desalinizatore , kao oni na američkim nosačima zrakoplova. Ne znam koliko proizvedu Židovi. Jel samo za piće ili čak za navodnjavanje?

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Židovi imaju najjaču mrežu za navodnjavanje.Tu su maksimalno iskoristili tehnologiju.Oni su se napajali puno iz Galilejskog jezera kojemu je počeo padati nivo na kritičnu razinu.To je bilo prije nekih desetak godina pa se govorilo da će desalinizirati vodu iz Mrtvog mora,a i njemu je nivo jako opao radi slabog dotoka iz rijeke Jordan.Najjače rezerve pitke vode se nalaze u okupiranoj Golanskoj visoravni,koja osim bogatih nalazišta nafte(na koje su koncesiju već dobili vlasnici Izraela Rothschildi)
krije i velike vodene resurse pa je i to jedan od bitnih razloga zašto se ne namjeravaju povući odatle.

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

Kapiztalizam nema racionalan odnos ni prema čovjeku ni prema prirodi, nego samo prema kapitalu.

Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije

Sve to ima za cilj sirenja straha ,panike kod građana a u stvari ratovi bi s emogli voditi radi puno drugaicjih stvari.Svaki rat reziraju globalisti,nema sanse da se bilo koji rat relaizira a d au tome nestoje globalisti.Postoji istonco krilo globalista koja ima za cilj realiziranje sukoba a onda s epojavljuje zapando krilo,koje sve to stabilizira i vrsi preformaciju pojedinim drzavama,podrucjima gdje s eratni sukobi vodili,primjer tome je 2.svjetski rat itd..Globalisti planiraju u buducnosti da se na planeti zemlje reducira broj stanovnika na 1,5 milijardi.Dali ceu tome uspijeti,bumo vidjeli,plan je dugorocni,mislim da mnogi nas u tom sistemu nece sudjelovati.

Parip
Gost
Parip
1 godina prije

Ako zele globalisti reducirati broj stanovnika zasto su uopce dopustili drzavama treceg svijeta da se toliko razmnozavaju? Primjer je indija kojoj su globalistili podarili kombajne i tako to…nidje veze

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Prvo treba unistiti rase i narode, onda sledi proredjivanje. Ne moze sve istovremeno.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Mislim da je termin ” razmnožavaju ” nespretno odabran,govori dovoljno o tebi,nadam se da ti komentarisanje smanjuje frustrscije,sigurno je bolji način od fiz. Sile.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

vladimir putin a kada je čuo da zapadne tvrtke prodaju flaširanu vodu za 1$ po litri u africi ponudio je afričkim liderima da se izgrade cjevovodi od bajkalskog jezera u rusiji do afrike. rusija ima najveće rezerve pitke vode na svijetu a bajkalsko jezero je najveći rezervoar pitke vode u svijetu.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

To si izmislio……?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

šta? da rusija ima najveće svjetske rezerve pitke vode ili da je bajkalsko jezero najveći svjetski rezervoar pitke vode. ti previše čitaš eu-nato-lgbt fake news

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Za cijevovode…..?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

znači ti si mene optužio da lažem a onda vidimo da sam veći dio komentara napisao istinito. za cjevovode sam čuo na tv-u prije nekoliko godina a emisija se bavila navodnjavanjem saudijske arabije. mislim da je emisija bila na hrt-u. ali sada je to manja činjenica u odnosu što vas boli to što rusija pored energenata I potencijalno najvećeg proizvođača hrane ima I najveće rezerve pitke vode. uglavnom ima sve ono čega polako nestaje a što je bitno za život

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Da, Bajkalsko jezero je najveći rezervoar pitke vode na Zemlji.
Duboko je 1600 metara

barba tonći
Gost
barba tonći
1 godina prije

Putin ništa drugo i ne zna napravit osim trgovanja ( rasprodaje prirodnih resursa ) Da mogu Rusi bi najmasovnije od svih emigrirali bilo kuda pa i u homoljubnu EU.

Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije

Mislis,ja mislim da Rusi nebi nikuda kao niti cesi koji najmanje od svih rade u EU.Rusi u vecini dobro zive,nema drzave na svijetu gdje nema nezadovoljnih,takva drzava nepostoji.Postoji narod,pojedinac,koji nije zadovoljan sam sa sobom a onda ima problema i sa drzavom u kojoj zivi.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a ove zapadne tvrtke što prodaju vodu za 1$/ litri što one rade. bave se možda humanitarnim radom I čije resurse one rasprodaju. bolje im je dobiti vodu iz rusije za deset puta nižu cijenu a vode bogu hvala u rusiji će uvijek biti. ako nisi znao vode će u rusiji biti I kada je ne bude u homoljubnoj europi

Milanče
Gost
Milanče
1 godina prije

skuplja litra vode nego litra mljeka..zanimljivo..

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

U slovemiji je litar vode ewro na pumpi….u nemačkoj cca 2.5 ewriča…?

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Tako je, i sav visak psenice neka pokloni Afrikancima. Malo ih je i gladni su a Rusi sva sreca nisu. Koliko je to flasirana voda kod tebe, i odakle tolika briga za flasiranu vodu u Afrcici kad je i onako domaci gotovo i ne upotrebljavaju? U cemu je poenta?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Ne znam zašto je ovaj deo o cunamiju ubačen, ne uklapa se u ono iznad ali me interesuje ako iko stručan čita ovo da li može da objasni:
efekat nuklearne eksplozije na atmosferu nam je poznat, dobro je objašnjen i u filmovima i dokumentarnim programima. Ali eksplozije pod vodom nisu tako dobro obrađene. Voda je dosta dobar amortizer i može da u velikoj meri apsorbuje udarnu snagu eksplozije. Cunami nastaje usled geoloških pokreta koji su nezamislive snage u odnosu na snagu nuklearne eksplozije. Zemljotresi, vulkanske erupcije nisu baš retke pojave a opet nismo videli talase od 50 ili-koliko-već metara. Da li je moguće da jedna nuklearna eksplozija oslobodi veću udarnu snagu nego bilo koji drugi zemljotres u poznatoj istoriji?

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Verovatno fake news….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ma nije, nedavno su neki raspravljali o tome, što u Rusiji nije novo, pa im je Konstatin Sivkov rekao da su ludi, riječ je o vodi kao oružju, također, ne samo suša.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Sumadinac moguce je, ako se ekpslozija postavi na pravom mjestu i pokrene veliki tektosnki poremecaj.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Sovjeti su pravili te studije i sada bi dron-podmornica Posejdon to mogla napraviti, da eksplodira njih deset duž tektonske linije, kako se to zove , zapadno od američke obale i 99,9999% je zagarantovan razorni tcunami koji bi uništio istočnu obalu SAD, ali je odbačeno kao ludilo još 50-ih, kada je Saharov napravio taj projekt.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Znam ja to Laki, bilo je ovde par tekstova o Saharovu i tom projektu ali i dalje ne verujem da mogu da proizvedu potrebnu snagu a još manje da mogu da predvide efekte tih eksplozija.
Ja sam mislio da sama eksplozija pokreće cunami, to bi se moglo i izračunati – delovanje na tektonske ploče je praktično u domenu naučne fantastike.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Super članak. Rat zbog vode, to. Nikada zbog energije. Samo tu je jedan problemčić. Da li netko zna što piju mornari na nuklearnim podmornicama koje su 6 mijeseci pod morem, što piju astronauti u svemirskim postajama? Vjerojatno desaliniziranu odnosno recikliranu vodu, a za to je potrebna energija. I na kraju, rat zbog pitke vode da ali na lokalnoj razini ili bolje rečeno na plemenskoj razini. Da je netko kazao zbog hrane, mogu prihvatiti uz veliku ogradu. Svakim danom je sve više stanovnika, a resursi su ograničeni.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Voda je neuništiva molekula i zapadne priče o nestašici su samo priče. 70% površine našeg Planeta je pod vodom. Energija je glavni faktor. Voda, zbog dva atoma vodika, je najveći izvor energije.

Pitka voda nikada neće biti problem u budućnosti. Iz gradskog vodovoda samo 1,5% vode se koristi za piće. Ispod Sahare i sjeverne Afrike imamo vode u izobilju. Libija je to znala i nastojala iskoristiti, ali joj nisu dozvolili. Nove tehnologije omogućavaju prikupljanje čiste vode čak i iz zraka. Nedavno sam vidio kako stroj za obradu čvrstog i polu čvrstog otpada od slane vode pravi pitku vodu. 1000 litara slane vode za 30 minuta postaje pitka voda. U stroj možemo stavit i tečni otrov, on će ga u roku 30 minuta učiniti pitkim i bezopasnim.

Nešto slično imamo i u prirodi koja se potrudila da se isparavanjem i padanjem kiša voda filtrira i čisti, a u isto vrijeme prenosi hranjive materije za biljke. Bilo kakvo zagađenje nestaje zemljinim filtriranjem.

Voda se doista može koristiti kao vrlo razorno oružje koje neće zagaditi napadnuti teritorij. Radi se o cunamiju kojeg može isprovocirati novi torpedo Status 6. Ispade na kraju da će voda biti ekološko oružje za masovno uništenje žive sile.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

To da, ima da Izrael, Katar, Bahrein , UEA, čak i Saudijska Arabija imaju desalinizatore , a prve četiri zemlje time pokrivaju veliki dio potrošnje. Ova je glupa skroz, čim kaže da je rat u Siriji izbio zbog jedne godine suše, da ne govorim Boko Haram, kad znamo tko ga je i zašto utemeljio i naoružao. Al, ajde, neka mudruju.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije

Bila bi ekološko oružje da nije i sama voda od ekspozije postala radioaktivna. Kad voda uđe u sve pore možda ispadne još i gore nego normalna A bomba.

Bumbum
Gost
Bumbum
1 godina prije

PPP, Konacno jedan pametan post. Sve prethodno su gluposti ukljucujuci clanak. Jedno od psiholoskih oruzja danas je stalno sirenje i poticanje strahova, pa tome sluzi i clanak.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Prije bih rekao da oni pripremaju ratove, u kojima će onda intervenirati, a onda će reći da su izbili zbog suše.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Evo, Saudijci više od 5000 000 kubika dnevno desaliniziraju, imaju zanimljive grafike i cijene https://www.advisian.com/en-gb/global-perspectives/the-cost-of-desalination

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Laki cijene su doista niske. Jeftinije desalinizirati nego kopati bunar. 🙂

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
1 godina prije

Molim Logicno da pokrije malo proteste u Beogradu i Banjaluci. povezani su sigurno i usmjereni na rušenje vladajući struktura..

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Prema ozbiljnim analizama, jedine Tri zemlje koje u bliskoj budućnosti nemaju i neće imati problema sa Pitkom vodom su Kanada, Brazil i Rusija.
Pitka voda:
Vidim da neko ovde ima problem u spoznaji termina “Pitka voda” i onda matematički pretvara morsku vodu u Pitku?!
Gajene životinje, Procesna-prehrambena industrija (uljare, klanice, šećerane, konditori, mlekare, pekare, …) i mnoge druge grane industrije koriste pitku vodu u procesu proizvodnje.
Dubaji i Katar su nakrcani industrijskim postrojenjima?
Evo vam matematika:
Navodnjavanje poljoprivrednih površina!?
Jedan hektar intenzivne proizvodnje traži cca 1.000 mm vode. Jedan mm vode po metru kvadratnom iznosi Jedna litra H2O.
1 m2 = 1 litra h20
hektar = 10.000 m2 …
Za dalje, uzmite digitron …..
Voda za navodnjavanje mora biti odgovarajuća, inače dolazi do degradacije-propadanja obradivog tla.
Bahrein i Abu Dabi navodnjavaju desetine hiljada hektara ? 🙂
Znači: Nema dovoljno pitke vode, ili nije pravilno raspoređena!
Ratova za vodu je bilo, i tek će ih biti !

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Weteran- Kako nešto (malo?) znam o tome vidim jedan nedostatak. Za navodnjavanje je grijeh koristiti pitku vodu. Ona je preskupa, za poljoprivredu štetna jer je klorirana i besmisleno bacanje resursa. Za navodnjavanje je sasvim dobra tzv. tehnička voda. Nje ima, barem kod nas, dovoljno ali nema volje da je se koristi.
Srbija, posebno Vojvodina, koristi podzemne vode za navodnjavanje tako da ih vade na licu mjesta. To je u redu ako usput i paze koliko vode maksimalno smiju iscrpiti.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Pitka voda nije samo bukvalno fluorisana i hlorisana voda iz slavine na 12 spratu!
Naveo sam industriju i domaće životinje- farme, navodnjavanje, …
Vojvodina, koju si uzeo za primer Nema dovoljno vode !?
1,6 miliona hektara obradive površine!
Na srednji i duži period:
Dunav – neupotrebljiv
Tisa – neupotrebljiva
Kanalski sistem DTD – neupotrebljiv
Podzemne vode? Nemaju sve zadovoljavajući kvalitet! I nema dovoljno vode ispod Vojvođanskog černozema?!
Selo XY u Vojvodini. Poznati (možda i najveći) proizvođači povrća. Intenzivna proizvodnja, sa navodnjavanjem.
Ako svi navodnjavaju u isto vreme, nema dovoljno vode i nema pritiska u pimpi i rasprskivaču!
Moraju da se dogovaraju: ko koliko i kada zaliva! Jedno malo selo i promil Vojvodine?!
Ili: Poljo kombinat uključi CentarPivote i zaliva useve. Selo pored ostane bez pritiska u vodovodu!?
Lično sam bio u Kaliforniji i video šta znači VODA !? Ali nije ovde mesto da držim nastavu …. 🙂

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Weteran- Za probleme Vojvodine kod navodnjavanja nisam znao. Moja su iskustva sasvim površna, tokom vožnje na relaciji Bačka Palanka-Novi Sad. I ono što se vidi u prolazu doista fascinira. Većina površina (pod povrćem) je navodnjavana. Postoje i poduzeća za najam te opreme.
U Hrvatskoj sa navodnjavanjem stojima strašno loše. I tamo gdje postoje uvjeti ne radi se ništa. Nešto malo čine mali proizvođači ali ukupno zanemarivo. Dio gdje ja živim ima sreća što decenijama ima dobar omjer padavina pa se nenavodnjavanje ne odražava na prinose. Ipak u jednom smo dijelu vjerojatno najdalje otišli. To je pročišćavanje otpadnih voda. U to je do sada uloženo jako puno novca, dijelom i iz EU, i vodotokovi, posebno Drava, su što se nas tiče čišći nego prije.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Da, prikazano u dumentarcu. Dobrom dijelu Kalifornije pitka voda dovozi se cisternom.
Kolorado a I neke druge rijeke u svijetu nemaju više ušća.Zbog intezivne poljoprivrede ostaju bez vode I više ne dopiru do mora.
Privatni investitori u americi grade ogromne bazene u koje cjevovodima dopremaju I pohranjuju vodu sa izvorišta.
Očekuju zaradu.
Ratovi za vodu I zbog vode su u bliskoj budućnosti vrlo izgledni.
Ako ne bude pameti npr. vrlo je moguć rat između Etiopije I Egipta ako Etiopija smanji količinu vode koja protiče rijekom Nil.
A da pamet baš I nema imali smo priliku vidjeti I na ovim našim prostorima.
Nije teško žabu u vodu natjerati.

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Drsgo mi je da se neko bavi argumentacijom , niko nikad ne uzme olovku i papir i ne izračuna,to je argument ostalo naklapanja…U mnogim sam se prilikama iznenadio kad vidim rezultat izračuna ,često ni blizu onoga što mislimo da je otijentaciomo i uzimamo za gotovo

Zare
Gost
Zare
1 godina prije

Ratovi u EU ce izbit zbog multikulti politike Brisela, ne danas al za jedno 50 god. sigurno. Ovi Arapi, Turci itd. nece da se prilagode, a bijeli narod evrope to nece vise, pa i nece moci dugo da tolerira.

Parip
Gost
Parip
1 godina prije

Ma dajte ljudi..slana voda koju pretvore u pitku vodu nemoze se mjerit sa nasom vodom koja procuri kroz dinarski kras i krs

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Naravno da ne može, iako je oplemenjuju sa kojekakvim mineralima ali i dalje je to ni blizu prirodne pitke vode.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Ne moze se mjeriti ako je koristis za pice. Ali ako zelis oprati kosu onda je bolja destilovana. Ako mislis nasuti u peglu opet je bolja destilovana. Ako ti treba za industriju opet je bolja destilovana.

Kad bi imao i stanu slavine sa pitkom i slavine sa destilovanom vodom sta mislis koje bi vise trosio?

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
1 godina prije

“Ali ako zelis oprati kosu onda je bolja destilovana.”

Ipak je za kosu najbolja kisnica.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Kisnica je nekad bila destilovana voda. Sad pokupi sumponih oksida pa pada razblazena sumporasta kiselina. Vise nije blagotvorna za kosu kao nekad.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Već vidim Junkersa, Stazića i Šeksa u prvim borbenim redovima.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ima vode dovoljno za sve. Bilo bi je i vise da je niste po planu i programu onecistili…Vama odgovara da medusobno ratujemo kako nebi primjetili da nas drzite robovima!

josip b t
Gost
josip b t
1 godina prije

Pozdrav ,pogledajte kanadski film H2o mislim da se tako zove stariji je .Opcenito je radnja kako Amerikanci oce ukrast vodu od kanađana i sve ce biti jasno ali to dolazi polako vjerovali ili ne?

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
1 godina prije

Mda.
Sukobi se vode zbog vode, zedni se preko vode prevode, vode se na svoju vodenicu navode, preko vode do slobode…samo se us*anom do potoka ne dade.

Dakle…neupitan je znacaj vode za opstanak covjecanstva (i naravno ne samo covjecanstva) cime ujedno ista dobiva znacaj/potencijal kao izvor moci-zarade/sredstvo manipulacije/ucjene/orudje pa i oruzje/da ne nabrajam…

Lokalnih primjera hrpimice:
Sarajlije iz ratnog Sarajeva nazalost dobro znaju sta znaci voda odnosno nedostatak iste…
Vevcani i Struga imaju iskustva s “vodenim sukobima”…

Balkan posjeduje veliko vodeno bogatsvo, podcijenjeno do nebrige i to u svim slojevima i strukturama…od seljaka koji u bunar pitke vode baci “pokvareni” traktorski akumulator, preko gradjana koji pokvarenu perilicu/ pa cak i automobil skotrlja u obliznju rijeku, pa do onih na poziciji koji rasprodaju vodoopskrbne zone strancima…Elem, nemar i javasluk koji ce kadtad doci na naplatu, i ne bi bilo zgorega pozabaviti se vodom i vodnim resursima barem malkice savjesnije i odgovornije…dok je jos vrijeme.

Nizozemska, zemlja koju su Nizozemci doslovce oteli od vode, stvorili na vodi i svakodnevno se “bakce” sa svom tom silnom vodom ubire pogoleme poreze, namete, dazbine i harace za kojekakve pitke, desalizirane, protocne i slivne, slane, slatke i mijesane, oborinske i podzemne vode, vode za navodnjavanje i odvodne vode, i ako necega u Nizozemskoj ima u izobilju, onda je to voda. Pa ipak, prosloga je ljeta nakon samo 60 dana bez kise doslo do ozbiljne nestasice vode za poljoprivredu, industriju i – ponajprece – sigurnost brana i ustava. Gradjani su zamoljeni da vodu koriste racionalno, ne peru automobile, ne zalijevaju travnjake…Nizozemska, koja je UVIJEK zelena bila je neobicno sparusena zbog nedostatka – vode.

Koristim priliku postaviti pitanje stovanim komentatorima a koji ce mozebitno potvrditi/objasniti (dez)informaciju s bespuca interneta po kojoj je u juesej zabranjeno “hvatati”/ skupljati kisnicu? Zbilja?!?

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

cuo sam nešto o tome. Nadam se da je dezinformacija…

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Saudijska Arabija je u novembru plivala u vodi. Vidio sam na Sott-netu,
u onom njihovom mjesečnom izvještaju o zemaljskim promjenama.
Sto ne naprave ogromne cisterne i ne skupljaju vodu, kao nekad u
Dalmaciji?

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Na svijetu ima mnogo vise vode nego kopna,istini za volju slane ali vode?Ruski par fizičara koji su dobili Nobela za fiziku 2010 za materijal koji su nazvali “grafen” nudi rješenje,on je jednostavno sito kroz koji se propusta morska vođa,zaustavlja molekule soli a prolazi čista voda?Voda uglavnom ne može biti problem?

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Pogrešan naslov. USA I “saveznici” već dugo rade na tome i poprilično su uspjeli “otkupom prava na eksploataciju” ( koncesije), a tamo đe to ne iđe pogurati će oružanom silom. Pa, Bože moj, valjda je već mnogima jasno da je svijet prenapučen, a ipak se zna kome je Bog prvom stvorio bradu i tko ima pravo prvi omastiti brk. Svakako ne Masai i Bušmani.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik