SAD i Velika Britanija žele kontrolisati svemirsku aktivnost drugih nacija

Radar za pracenje svemirskih objekata
12 komentara

Svemirske snage Sjedinjenih Država, zamisao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trimpa, napravile su plan za uspostavljanje najmanje tri radarske stanice širom svijeta kako bi mogle da nadgledaju svemirske objekte i aktivnosti drugih nacija koje se prostiru izvan Zemljine atmosfere.

Ujedinjeno Kraljevstvo je „veoma zainteresovano“ za uspostavljanje jedne od radarskih stanica američkih svemirskih snaga koje će moći da prate objekte na udaljenosti od oko 22.000 milja (nekih 36.000 km) od Zemlje, prema riječima komandanta Kraljevskog vazduhoplovstva.

Načelnik vazduhoplovstvau RAF, Sir Michael Wigston, trenutno se nalazi u Sjedinjenim Državama i razgovara o mogućnostima učešća u američkom projektu Napredne radarske sposobnosti dubokog svemira (Darc) koji bi mogao da omogući gradnju tri radarske stanice u SAD, Australiji i Velikoj Britaniji.

Svrha projekta je da zaštiti američke orbitalne flote i drugu „imovinu velike vrijednosti“ od prijetnji koje predstavljaju protu-satelitsko naoružanje Kine ili Rusije ili drugi predmeti poput olupina, rekao je potpukovnikameričkih svemirskih snaga Jack Walker.

Njegov britanski kolega načelnik Wigston rekao je da bi radarske stanice mogle pomoći Zapadu da stekne „punu sliku“ o tome šta se događa u svemiru:

„Prioritet je prije svega razumijevanje onoga što se dešava u svemiru. Znamo da postaje sve zagušenije; 1.000 satelita je lansirano samo tokom prošle godine“, rekao je Wigston u subotu.

Prema riječima načelnika RAF-a, posebno „aktivnost zemalja poput Kine i Rusije“ izaziva zabrinutost među visokim vojnim ešalonima.

„To su bezobzirne aktivnosti, raspoređivanje i testiranje sistema koji izgledaju poput oružja u svemiru. Dakle, bilo koji sistem poput radara o kojem govorimo, a koji nam daje bolju sliku o tome šta se događa, nevjerovatno nam je važan“, rekao je Wigston.

SAD i Velika Britanija optužuju Kinu i Rusiju za razvoj oružja koje može ugroziti zapadnjačke satelite, međutim ruski predsjednik Vladimir Putin više puta je izjavio da se Moskva oštro protivi militarizaciji svemira i da je protiv bilo kakve vrste oružja smještenog u blizini Zemljine orbite.

„Nemamo takve planove ili bilo kakve planove, posebno u vezi sa prenosom tehnologije na svemirski nivo“, rekao je Putin u junu.

Prema Darc nacrtu, radarske stanice bi se prostirale na približno kvadratni kilometar, sa brojnim paraboličnim antenama nalik tanjiru prečnika oko 15 metara. Skupi i dalekosežni planovi već su proglašeni „potpuno pogrešnim“ u Kampanji protiv trgovine oružjem.

Međutim, prema riječima glavnog naučnika američkih svemirskih snaga Joe Mozera, postojala je hitna potreba da SAD „nadmaše svoje strateške konkurente“.

radarSADSvemirVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Ako im Kinezi prodaju poluvodiče, a Rusi tehnologiju…

Malomorgen
2 godine prije

svemir je slobodan i ne podlijeze nikakvim zemaljskim zakonima.. svatko moze da radi kaj hoče…… pa kaj če usrancima kontrola? 😒

bunt
2 godine prije

hajte vec vise tu laznu invaziju

JumpingJackFlash
2 godine prije

Kako ide ona pjesma: “Čudila se aman ja…”
Anglosaksonci optužuju Ruse da će ovi rušiti protivničke satelite u slučaja vojnog konflikta. Zanimljivo, kao da to Anglosaksonci nemaju u planu, jedino im zasad u odnosu na Ruse takva tehnologija pomalo šteka… Iz tog razloga ih je kako se čini “pomalo” prpa, frka, iliti strah…

Max
2 godine prije

Brinut će nijih Rusija i Kina sve više.

nessy
2 godine prije

Ma zamisli samo ‘To su bezobzirne aktivnosti’! Inace NATO aktivnosti u svemiru su izuzetno obzirne i usmjerene na mir u svijetu.

Čudan lik
2 godine prije

“Svrha projekta je da zaštiti američke orbitalne flote i drugu „imovinu velike vrijednosti“
Treba li još nešto dodati????

Sven
2 godine prije

Zemljani su povezani. To sto izmisljaju trzavice to se radi stalno. Rusija engleska amerika, svi oni su pod jednoj vlasti. A jedini problem koji ne mogu kontrolirati su letjelice koje nisu regularne i njihove. A takvih letjelica ima posvuda. Mozda oni i znaju od kuda dolaze te letjelice ali nam ne zele reci. U biti nama je to nepoznanica. Mozda su iz zemlje a mozda iz svemira.

Mali Ivica
2 godine prije

I ja bih želio kontrolu nad MMF, FED i …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI